icon

Pozor na výber laktačnej poradkyne

lensam
23. sep 2015

Prečítajte si článok s názvom: Zásahy do farmakoterapie dojčiacich žien, strana 16

https://www.slek.sk/wdoc/866b563e5acbfe87c1257e...

sardinka335
7. okt 2015

@sajler pozri ak by som mala nejaky problém so srdcom - nech aj ,,blbý,, šelest tak by som lieky kde len bol naznak, že niekomu poškodili srdce nejedla alebo teda snazila sa mu vyhnuť. Každý sa rozhoduje sám a vyjadrenia ako ,,nepodarilo sa spojit,, alebo ,,nestretli sa s pripadom,, neznamená ze sa to niekde nestalo - vo väčšine diskusii sa naozaj nikomu nič nestalo okrem problémov s vysadzovaním.
Každopadne cielom bolo poukazat na praktiky mamily, ze odobruje dojčenie na akomkoľvek lieku a za akých kolvek podmienok. Ostatne praktiky ako je pomoc zenám v iných zálezitostiach ako su techniky, moznosti alternativneho dokrmovania - myslím ze mnohé ocenili. Tomu nech sa venuju to robia dobre a v tom su napomocné.

zita19
7. okt 2015

@sisaka na MK s nim obchoduju. Tu je dobre zabehana distrubucna siet. Vsak kukni. A to su len verejne temy, mozme si len domyslat co sa deje v sukromkach a cez IP.
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/lieky-domperidon-motilium-costi-aku-s-nimi-mate-skusenost/
https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/costi/

sisaka
7. okt 2015

@zuzkaanicka to je super, ze si s dojcenim nemala ziadne problemy a ze si vsetko zvladla aj bez rad inych, to ale neznamena, ze ine zeny s tym nemozu mat problem. Ja si myslim, ze dojcenie je "veda", lebo keby nebolo, tak dojcia vsetky zeny, okrem tych mizivych 5%, ktore toho naozaj nie su z nejakych fyziologickych ci inych dovodov schopne a zien, ktore o to vyslovene nemaju zaujem. Kym niekomu to ide hladko, ci uz zo strany matky, ci dietata je velke mnozstvo zien/deti, ktore to "nevedia" a musi sa im to ukazat. Casto krat treba naviest dieta aby otvorilo velke usta a uz to ide, castokrat je to zle drzanie pri dojceni, casto krat je to ovela komplikovanejsie.... dovodov je naozaj vela, zial stava sa, ze zena naozaj nema dostatok prolaktinu, aby sa jej tvorilo potrebne mnozstvo mlieka a ked uz nepomozu ziadne techniky na zvysovanie tvorby, ci rastlinne pripravky siahne sa aj po liekoch. Patrime do generacie zien, ktorych matky dojcili velmi kratko ak vobec preto ani vlastne nema kto poradit, Ja som bola v rodine za hrdinku, ked som dceru dojcila 6 mesiacov, ked som syna 2 roky, to uz vsetci neveriaco krutili hlavou. MOja mama to vzdala so mnou po 3 tyzdnoch, s bratom po tyzdni, svokra dojcila "az" tri mesiace ... takze casto krat nie je nikto, kto by pomohol, poradil resp. poradia vykaslat sa na to a dat umele.
Suhlasim s tym, ze laktacne poradkyne na Sk nemaju podla toho, co tu citam kompetencie medicinsky radit a preto by sa nieco takeho mali zdrzat, ale v predchadzajucom prispevku sa pytam, odkial to Costi vlastne maju, ak zenam tieto lieky davaju, niekto im ho musi predsa predpisovat a ak sa nemylim predpisat lieky na Slovensku moze len lekar, takze celkovo prestavam chapat, o co tu ide. Ide o to, ze LP davaju tym zenam lieky, alebo im radia dat si tie lieky predpisat?

sisaka
7. okt 2015

@zita19 a vies, odkial ho beru?

sajler
7. okt 2015

@sardinka335 - presne kvoli tomu, co pises, je tu to varovanie SULK / FDA. Ze aj ked sice nie je potvrdena kauzalita medzi srdcovymi problemami a domperidonom, predsa len tu vystali nejake staznosti a podozrenie, a preto sa tato informacia verejnosti podava. A preto ju bude musiet aj vyrobca odteraz uvadzat v letaku, v skupine vedlajsich ucinkov v kolonke :"aj ked sa nepodarilo preukazat suvislost s uzivanim costi, boli hlasene pripady bla bla..." (tak nejak byva tato formulka v letackoch).

@sisaka - Odkial ho beru? Ano, su nastastie aj lekarky a farmaceutky, ktore sa vo svojej oblasti vzdelavaju, chodia na kongresy, studuju zahranicnu odbornu literaturu. A teda vedia, ze pri puhej liecbe chripky u matky moze dojst do dietatka daleko viac latok z inak bezpecnych ATB, nez prejde do dietatka z inak bezpecneho costi.

zuzkaanicka
7. okt 2015

@sisaka citala si moj prispevok? ... asi nie, ja tam predsa pisem, ze som problemy s kojenim mala, a dost znacne, akurat som na ich riesenie nepotrebovala laktacnu poradkynu ... a ani som tam nepisala, ze laktacne su zbytocne, ale nemaju kompetencie na predpisovanie costi a podobnych liekov (aj mna by zaujimalo, odkial ich beru a ci to vobec costi je, to si mozeme len domyslat) ... to, ze kojenie nie je ziadna veda, to si budem mysliet nadalej a o opaku ma nepresvedcis ani Ty, ani nikto iny. Pre cicavcov je to prirodzene, aj napriek tomu, ze sa tu niekolko rokov kojenie zaznavalo ... tiez som bola kojena "az" tri tyzdne.

zita19
7. okt 2015

@sisaka nechcem vediet

sardinka335
7. okt 2015

Tu je vyjadrenie jednej diskutujucej z prvého vlákna :
oiaa - sice o mesiac neskor.. ale neda mi nereagovat .. poznam 30 rocneho cloveka ktory mal po uziti Costi vazny problem so srdieckom.. nebrala by som to na lahku vahu a nie je to viazane len na vyssi vek a pod.Okrem toho keby to bolo az tak v poriadku tak by asi lieku Motilium nebola ukoncena registracia na slovensku a este pred tym bol jeho vydaj prehodeny na lekarsky predpis. Skusajte co sa da na mliecko ale toto by som nerobila.. Okrem toho pochybujem ze laktacne poradkyne ktore Vam to odporucali maju farmaceuticke alebo medicinske vzdelanie. Ked Vam to napisal Vas lekar na Vasu ziadost to uz je jeho problem a Vas problem.. Nezelam samozrejme nikomu aby sa ten neziaduci ucinok prejavil ale asi by som to nepodcenovala. A tiez si nemyslim ze je to cesta "mensieho" zla ako nemat mliecko..
8. nov 2013 o 11:55 • Odpovedz • Páči sa mi to (3)

sisaka
7. okt 2015

@zuzkaanicka nemusis byt agresivna, prepac, ze som sa nepresne vyjadrila: mala si problemy, vyriesila si si sama, niekto ma problemy a nevie si ich vyriesit sam (to je vsetko, co som sa snazila napisat) a to plati nielen v tejto oblasti. Ani ta nemienim presviecat o spravnosti mojho nazoru, len som oponovala tomu tvojmu, to je vsetko, mysli si, co len chces absolutne nemam zaujem vo virtualnom svete presviedcat nejake nicky o svojej pravde, osobne je mi to uplne ukradnute.

zuzkaanicka
7. okt 2015

@sisaka kde som agresivna? 😕

sisaka
7. okt 2015

@zita19 mna by to celkom zaujimalo, kedze mam pocit, ze to nakoniec budu pani doktori, ktori ho zenam predpisu. Ale pockam si na odpoved, ak ju niekto pozna

sardinka335
7. okt 2015

@sisaka odpoved poznáš aj sama, ak máš znameho doktora tak ti to predpíše, ak s tým nemá on nejaky problém ze z presvedčenia nechce. Ja so mala kamarata v lekarni...sice to nebolo mozné chodit si po lieky ,,ako na klavir,, napr. nemohol ,,vynašať,, von z lekarne ale ak som prišla tam tak mi dal čo som chcela...no, raz mi odmietol jedno antiparazitikum ze to si nevezme ,,na triko,, 😖

lienka21
7. okt 2015

na stranke statneho ustavu pre kontrolu lieciv som hladala nieco ine a nasla som usmernenie pri predpisovani Costi a podobnych liekov, ze moze sposobit problemy so srdcom, kto ma cas a zaujima ho to nech sa pohrabe v archive, viac si uz nepamatam, bolo to pred viac ako rokom.

sisaka
7. okt 2015

@sardinka335 dakujem za vysvetlenie, takze su to doktori. Potom uz absolutne nechapem o co teda ide, lekar je zodpovedny za to, ake lieky pacientovi predpise bez ohladu na to, ci si ich pacient "pyta" alebo nie. Lekar je ten, co stanovuje diagnozu a predpisuje liecbu, ak si nemysli, ze pacient potrebuje nim navrhovane lieky jednoducho ich nepredpise. To odkedy si pacienti diktuju, co ma lekar predpisat? trosku postavene na hlavu. Ak si ludia medzi sebou posuvaju/predavaju lieky, ktore su na predpis je to ich vlastna sprostost a musia byt pripraveny niest nasledky. Co sa tyka tvojho kamarata je to na odobratie licencie, ak nieco take na Sk maju. Neuveritelne ....

cuki
7. okt 2015

Toto mi neda...trosku mystifikujete, ked pisete, ze LP dava costi matke, to je nieco co nie je pravda. Ak o Costi vobec v sucasnej situacii uplne zbytocnej hysterie a zjavnej diskreditacnej kampane poradkyna s matkou vobec hovori, tak uz vycerpala ostatne nastroje a matku posiela k lekarovi informovanu, ze je moznost riesit tvorbu medikamentozne. Ako ked niekto povie- tento tvoj kasel znie hrozne, chod k lekarovi, nech ta pozrie, podla mna to mas na ATB... Matka ide k lekarovi, ktory jej bud nieco predpise alebo nie. Vedeli ste ze v nasom prostredi sa desatrocia predpisuje na mlieko Cerucal? Investigativna uloha pre narocnych - skuste porovnat neziaduce ucinky cerucalu a domperidnu? Ktory to vyhrava?

lensam
autor
8. okt 2015

@sardinka335 a čo ak má to bábätko nábeh na nejaké ochorenie srdca a ty mu to tým liekom len umocníš?

sardinka335
8. okt 2015

@sisaka ale ved dopyt ponuka nie? A hovorím o ,,známych,, ak mas nejakeho lekara alebo lekarnika znamenho ale určite len tak ked pridem k doktorovi a nadiktujem si tak mi nič neda - mam skusenosť, no neda. A ten kamarat mi dal len tie lieky ktore som mala na predpis ale v tom čase som nemala recept. Ale jasne inde na svete sa nič take nemoze stať - to víš...Ak mi niekto bez odborného vzdelania ponukne liek ako napr. LP a poškodi mi zdravie? Ak mi niekto, nejaka organizácia odporuča dojčiť na liekoch ktore dokazatelne prestupuju do mlieka tak kto nesie zodpovednost? U LP nikto... 🙂 Každopadne nebudem tu vypisovat litánie ale ak by sa do toho obul nejaky pravnik tak mozu mat problém.

@cuki jasne...si prečítaj v tých vlaknach (jasne kto má na to čas) čo tam ženy pišu...klesla mi tvorba a kto mi pošle ...ziadne ze ide k lekarovi a podobne...pretoze ako hovoriš ,,bud jej to predpiše alebo nie,, a ked nie tak čo? Tak si to zoženie niekde na nete a okrem toho to davkovanie čo mnohé zeny uvadzaju čo si davaju len tak svojvolne. Okrem toho mnohé už vyskušali kade čo...o tomto počuli, su presvvedčene ze im to pomoze a nič im nezabrani to uzivat, lekar uz vobec nie.
Každopandne mna netrápia nejake ,,kosti,, ale to ze odporučaju dojčiť na akomkolvek lieku, pripadne odpovede zenám koncipuju tak, ze nejake ,,zvyšky lieku, su zanedbatelne v porovnani s rizikami nedojčenia,,.

sardinka335
8. okt 2015

http://institutdojcenia.sk/wp-content/uploads/2...

@lensam pacienti s preukázatelnými srdcovými ochoreniami nemaju tento liek uzivať. Ja to vnímam tak, ze ak ma matka problémy so srdcom tak by tento liek radšej užívať nemala. Mamila dojčenie matkám užívajucim liek ,,na srdce,, concor odobruje - či by to odobrila aj v spojitosti s domperidonom o tom mozem len polemizovať ale tak osobne je mi jasné čo by povedali.... 🙂

Toto su rady mamly mamičke, ktorej dieťatko ma šelest na srdci a nevladze ťahať, nepriberá. Ako na toto mamila došla tak to by ma veeelmi zaujimalo. CITUJEM :
Dojčenie pomáha týmto bábätkám, aby sa počas dojčenia lepšie regulovala ich činnosť srdca a udržiavalo správne zásobenie ich telíčka kyslíkom. Čo sa nedeje počas kŕmenia fľašou. 😕 😕

A takých odpovedí ze sa rozum zastavuje je tam na mraky: mamička,ktora berie penicilin uvadza ze po zahajeni liečby jej dojčene dieťa sa vyhazalo červenými pupáčikmi. Mamila samozrejme suvis s ATB vidieť nechce a každopadne dojčenie odporuča ....citujem : prerušiť dojčenie je príliš veľké riziko.
A potom ze su deti rezistentne na niektore atb...ved zvyšky dostavali jedna radosť.

lorela
8. okt 2015

@sardinka335 Mamila používa až príliš veľa tvrdení, ktoré sú za hranicou zdravého rozumu a odbornosti z tej ktorej oblasti ani nehovoriac...

ervenka
8. okt 2015

vstupim vam tu len tak rychlo @lorela @sardinka335 lenze mila mamila zabuda,ze napr. selest na srdci je v urcitom veku dietata pomerne casty jav. Ale za NORMALNYCH okolnosti casom to prejde. Selest suvisi s rychlym prietokom krvi, ze srdce rychlejsie rastie ako chlopne... Na tomto sa zhodli SVK lekari ako aj holandsky lekar. (Narodila som sa so selestom, takze som bola sledovana, hlavne pocas prveho tehu)
Co sa tyka laktacie, je zaujimave, ze zeny v pohode jedia costi. Ale ked im zistia ochorenie stitnej zlazy, vahaju, ako keby bol euthyrox jed. A pritom neliecena hypoaktivna SZ ma negativny vplyv o.i. na laktaciu.
Riziko nedojcenia? No uz pomaly spravia kriplov z nedojcenych deti. Hlavne,ze podla mamily aj onko pacientky mozu dojcit.
Mna najviac dojali informacie z ll. svetovej, ked podla mamily pocias obliehania Staliningradu dojcili aj muzi. Hmmm neviem ktori, ked vsetci boli na fronte...
Nech si kazdy spravi usudok sam. A robi podla seba. Len osobne mi je cudne, ze rady od skutocnych lekarov zeny beru brrrr, nie farmaceut. mafia, zase lieky. Ale rady od niekoho kto ani nemusi mat medicinsku skolu beru ako svate pismo. Mimochodom, bolo pre mna obrovskym prekvapenim, ze LP moze byt hocikto- myslela som si,ze je to nieco ako nadstavba po strednej zdravotnej. Dakujem konik, som mudrejsia.
pekny den.

mircalla
8. okt 2015

@ervenka nie...staci ist na kurz...ani neviem kolko trva...a uz som expert

horana
8. okt 2015

Pokial si pamatam, z pocutia, nemam cas overovat ze laktacna musi mat podmienku odkojene vlastne dieta/deti nejaky cas, potom musi absolvovat nejaky certifikovany kurz tusim 10 mes trva, precitat nejaky objem literatury, na koniec sa robi pisomna aj ustna skuska. Neviem o kolko viac odborne podkuty je v tomto konkretnom aspekte a smere lekar, pochybuje ze viec, skor menej. A je tam vraj povinne aj nejaka forma doskolovania viac krat rocne, ale podrobnosti som uz zabudla. Zaroven maju eticky kodex pri problemoch ci pochybnostiach konzultovat aj s odbornikmi.
Este kym som chodila s detmi do MC, vramci programu tam bola aj laktacna, ja som vtedy nepotrebovala, ale medzi otazkami bolo aj uzivnie liekov a co si este pamatam, tak pri tam tej co bol konkretny problem vyslovene radili pockat, sice zatial odsavat aby neklesla produkcia ale nahradit, aj ked fakt ze tusim jej radili kde zohnat ine zmrazene materske, a nie umele a davat nejakymi specialnymi uzuckymi hadickami a pod. sktritne postupy, ale teda sama musim vyvratit ze by kazda a vzdy cez akekolvek lieky propagovali vzdy iba vlastne dojcenie.

Som prekvapena kolko klamstva sa tu na nich nakyda opakovane len tak, velmi lezia v zaludku poniektorym.
Nemam potrebu ich obhajovat apriori, ako som uz viackrat pisala, verim ze niektore mozu byt aj natlakove a neprijemne, co by nemali, ale ako pisem uplne rovnako su na tom aj lekari, len o tom niektore anti-supermatky taktne pomlcia radsej, akoby lekarom automaticky vzdelanie davalo atribut neomylnosti, osobne to jasne vnimam ako pokus o cielenu diskreditaciu LP uplne nepodlozenymi tvrdeniami typu: "ONI to a to" (v zmysle pocula som a tak je jasne ze vsetky). Ked boli moje deti malicke a nieco im bolo (kedze je to davnejsie podrobnosti si nepamatam) tak lekar nam viackrat predpisal lieky na ktorych bolo ze smu deti az od 3 ci dokonca 6 rokov. Pritom moje mali par mes. Na otazku ci to nevadi, len mavli rukou, ani bavit sa nechceli. Sama som si musela dohladavat a rozne konzultovat aj s inymi a niektore som nakoniec vobec nenasadila. Slepo doverovat sa neopalti nikomu. Len tu ja mnohym javi ze keby sa vygumovali tie laktacne tak zrazu je raj na zemi a konecne nikto neobluzuje chudery mamicky.
Ja by som si hlavne priala aby ich nebolo treba preto ze lekari a sestry pripadne pediatricky mamickam dostatocne a kvalifikovane pomozu, co sa zial hrubo nedeje a ked tak by som zacala bojovat na tomto fronte, lenze to uz sa nikomu nechce, lebo po chvili zisti ze tu je cesta zarubana, uplne. Sama som zazila pri sebemensom vykyve vahy odhovaranie od dojcenia, po roku uz vyslovene bagatelizovanie vyznamu, u nas vacsina lekarov sa sprava priamo v protiklade s doporuceniami Svetovej zdrav. org. v oblasti dojcenia. Smutne ☹

wendy62
8. okt 2015

@horana to nie je okydavanie a zovseobecnovanie z reci typu JPP. Pozri si oficialnu stranku Mamily, daj si tam vyhladat dojcenie a lieky, uvidis ake su ich vseobecne odporucania - oficialny nazor celej organizacie, ktory by mali zdielat a sirit aj vsetky nimi vyskolene LP.
Myslim ze vsetky sme sa tu zhodli ze pomoct s technikou dojcenia od LP je neocenitelna a velmi si ju vazime. Tak neviem kde vidis nazor ze "keby sa vygumovali tie laktacne tak zrazu je raj na zemi a konecne nikto neobluzuje chudery mamicky". Bavime sa o tom, ze ich odporucania o dojceni a liekoch su v niektorych pripadoch nebezpecne a zeny o tom nie su patricne informovane, nie o tom ze by radsej nemali robit vobec nic. Ze existuju aj protivni a nedborni lekari je uplne nesuvisiaca tema, nechapem naco to sem motas, ked je tu rec o niecom uplne inom.

muflonova
8. okt 2015

Kurz trva 3 alebo 4 vikendy. uz si nepamatam presne. Odkojene dieta nie je podmienka

horana
8. okt 2015

@wendy62 " Ze existuju aj protivni a nedborni lekari je uplne nesuvisiaca tema, nechapem naco to sem motas, ked je tu rec o niecom uplne inom." - podla mna to praveze suvisi dost 😝 neskor rozpisem..Stranky kuknem hned ako bude cas..

sardinka335
8. okt 2015

@horana konkretizuj tie klamstva poprosím. Či podla teba je ok dojčiť svoje dieťa na neuroleptikách ako je Neurol, Rivotril, Lexaurin kde ta hnusna lekarska sebranka dokazala, ze prestupuju k dieťaťu? Dokonca ja som ich rady citovala takže ziadne klamstva. Lekár za liečbu tvojich detí berie na seba zodpovednost a ked niečo ,,potentí,, tak poutekáš na dohlad nad zdravotnou starostlivostou. Lekar je tiež človek a nie je neomylný ale nemozeš stavať človeka so 6 ročným študiom ludskeho tela cez všetky jeho sustavy, procesy, anatomiu do najmenšieho detailu s niekým kto si urobí 10 mesačný kurz - to dava logiku len tebe ako vidim ze tieto 2 skupiny su si ,,rovné,, podla teba a mali by sa ,,rešpektovať,,. Na čo potom lekarovi chodíš ked felčiar je podla teba asi to iste. Mamila za svoje rady zodpovednost nenesie.
To nie je o ,,lezaní v zaludku,, to je o pravdivej informovanosti a ja osobne som v prvom prispevku tejto strany napisala, ze citujem aby si ani rolovať hore nemusela : Ostatne praktiky ako je pomoc zenám v iných zálezitostiach ako su techniky, moznosti alternativneho dokrmovania - myslím ze mnohé ocenili. Tomu nech sa venuju to robia dobre a v tom su napomocné. To že niektore beru za navštevu ,,ine love,, aj 20 eur to už tiež ,,ticho na pěšine,,... 🙂
Do liekov nech sa nemiešaju nemaju na to ziadne kompetencie, vzdelanie aby bohorovne a na KAŽDOM lieku odobrili dojčenie na svojej internetovej stránke - to ze ty to nechceš vidieť je tvoja volba.

lensam
autor
8. okt 2015

@sardinka335 to sa ten kamarát určite poteší keď mu povieš, že to vyklebetis kade tade 🙂 si dávaj pozor aby ste sa ešte kamaratili

lensam
autor
8. okt 2015

@sardinka335 nadviazem na teba, laktačna zodpovedná nebude a keď sa potom tomu dieťaťu niečo stane, tak toho známeho mileho lekára, ktorý jej to dal, bude ťahať po súdoch. A tvrdiť, že ako jej odborník na medicínu mohol dať niečo čo uskodilo jej dieťatku. Veď on mal vedieť, že to nie je určené na podporu laktacie. Zamyslite sa nad týmto, prosím.

lensam
autor
8. okt 2015

@horana napíšeme o všetkých LP, ale o tých čo sa správajú, tak ako uvádza článok a ktoré podávajú rady na internete a každý si to môže prečítať. Dúfam, že ich je veľa aj schopných, rozumne uvazujucich. V každej profesii sa žiaľ nájdu hlupáci.

sardinka335
8. okt 2015

@lensam neboj 🙂 ten je momentáálne v Australii...tuto to zatial zabalil...škoda ho, on bol a teda aj je lekarnik s rozumom - ja som od neho chcela take veci ked som mala ,,experimentálne alternatívne obdobie,, a vdaka bohu mi povedal ze tak toto mi ,,neda,, len tak bez konzultacie s mojou praktickou ze či to mozem...samozrejme ze som sa hnevala a našla si ten liek resp. s učinnou latkou vo veterinárnych liečivách no to je ako ina story...ako som bola zmagorena z parazitov...ale to je ina tema kde by bolo tiež o čom pisať ako su ludia oklamaní.