Prečo niektoré ženy majú mlieko hneď a iné ho nemajú vôbec?
Baby, za chvilu rodim druhe a velmi by som chcela kojit. Pri prvom sa mi vobec nerozbehlo mlieko, odsala som tak 30ml za cely den dokopy.
Co vsetko mozem urobit, aby sa mi to pri druhom podarilo?
Uz by som nemala tak stresovat ako pri prvom, aj chcem prve tyzdne oddychovat (pri prvom som hned z nemocnice nabehla do predporodneho fulltime servisu zeny domacej).
Ale ako to, ze ostatnym zenam to na izbach tieklo prudom (mokre tricka a pod) a mne nic? Cim to je?😞
Mne netieklo prúdom, bola som po sekcii a syn prvé dni v inkubátore, takže som ani neprikladala a podarilo sa mi kojit. Podľa mňa je dosť dôležité byť ok a nestresovat sa, proste čo sa môže stať? Tak bude dieťa na umelom, však to je tiež dobre, tie mlieka sú pre ne navrhnuté. No a teraz k tomu čim som si pomáha - vinea, matysak, ale hlavne som videla efekt po senovke a benedikte. Držím palce, nech je to podľa tvojich predstáv ❤️
@biem22 a ako sa ti to podarilo rozbehnut? Ja tomu nerozumiem😞
Ja ked som maleho prikladala, tak ani za svet, kedze mu nic netieklo, takze som ho vlastne ani nedokazala prikladat…
Lebo kazde telo je ine, jedna ma problem pribrat, druha schudnut. Jedna ma strie aj ked sa natiera ina nie a nic pre to nerobi, jedna ma ranne nevolnosti ina ma" celodnove" s 9 mesiacov, jedna si odtrpi cele tehotenstvo a ina este 5 minut pred porodom beha po obchodoch.....
Ja by som sa bola zaprisahala, ze nemám mlieko a bábätko nepije. Nikdy som nemala naliate prsia, nikdy mi mlieko netieklo a s odsavackou som nedokázala odsat ani 5ml......
A kojila som 2r. Bábätko priberalo tabulkovo. Takže aj keď máš pocit, že ti to nejde, opak môže byť pravdou. Ja som bola vždy v strese, že mi umrie dieta od hladu. Po kojeni sa vôbec netvarila spokojna a sýta. Doteraz si myslím, že som mala slabé mlieko, pretože som kojila skoro každú hodinu deň, noc.
Niektorým ženám prosto nie je súdené kojiť. Ja som kojila obe deti s cievkou. Prvé 3 mesiace a druhé 4 mesiace. Mlieko sa nerozbehlo. Brala som senovku, pila vineu, brala costi. Za laktačnú vysolila majland. Ešte aj pôrod som mala domáci bez zásahov a mlieko nikde.
@simona20201309 no len ked ho v nemocnici vazili pred a po krmeni, tak nic, 0g, takze proste fakt nic nevytiahol
Mne vôbec mlieko po sekcii nechcelo ísť, snažila som sa a nakoniec mi netieklo,ale prsia sa mi nalievali a nakoniec som dostala zápal silný v mlieku som mala krv a hnis,tak nakoniec ma este v nemocnici odstavili a skončili sme na nutrilone. Ale dcéra už tento rok bude mat 10rokov. Kebyže mám druhé,určite by som sa snažila kojiť zo všetkých síl.
Mne pri prvom dieťati trvalo dosť dlho rozbehnúť tvorbu a aj sme veľmi rýchlo s dojčením potom skončili, lebo nebola dostatočná. Pri druhom som ho mala do 12 hodín po pôrode a veľa. To, čo bolo inak, bol spôsob dojčenia. Pri prvom som poctivo poslúchala rady z novorodeneckeho, že len raz za 3 hodiny priložiť a len na 10 minút a ak plače medzitým, tak cumel. Pri druhom ani neviem, čo mi radili, lebo som bola rozhodnutá nič neriešiť a robiť tentokrát všetko intuitívne - syn bol prisaty, koľko potreboval. Žiadne stopovanie, časovanie, zapisovanie, nič ma nezaujímalo. Domov išiel 72 hodín po pôrode s opäť dosiahnutou pôrodnou váhou 😄
Ale tak v nemocnici nemôžeš očakávať že budeš mať mlieko okamžite po sekcii. Mne sa rozbehlo mlieko asi na 5ty deň. Doma som už nedokrmovala, ale hlavne preto, že z fľaše nechcela ani náhodou.
Ale brala som senovku aj benedikt
@zuzinka888 suhlasim...
Pridam trosku sice offtopic, ale len pre zaujimavost - aj v chovoch u zvierat, ktore su urcene na produkciu (akukolvek) sa vie, ze su tzv "mliecne matky", a potom su proste matky, kde sa moze snazit clovek ci chovatel akokolvek ju nadopovat, nastartovat, podporit.. Nikdy mliecna nebude. Take sa potom vyradzuju z chovu, pre produkciu su nezaujimave.
Mimochodom, je to aj jedna dedicna zalezitost (nie je to pravidlo, ale vyskumy v chovoch to potvrdili ako vyznamne dedicny znak).
To len zaujimavost k tejto "filozofickej" otazke 🙂
Ahoj, u kazdej zeny je to velmi individuálne ...prve mliecko, tzv kolostrum ma kazda mamka, a drobcovi to na zaciatok väčšinou staci.. Ak by náhodou nie, tak v nemocnici dokrmis, ziadna tragédia. Hlavne netreba mat ockavania, ze hned po porode odsajes pol litra mlieka... Kazdym prilozenim, kazdym odstriekanim, kazdym odsavanim do stimulujes.... Kym sme boli v nemocnici snazila som sa prikladat maleho, odstriekavat aj odsavat, vo flaskach som mala na dne, max 30 ml a to som mala pocit, ze som vyzmykala tie prsia.... Maly chudol... Dokrmili sme,ale v dojecni som pokracovala... Na 4 den sme odchádzali domov, zastavili sme sa pre istotu v lekarni po mlieko, keby nahodou... Ani som ho neotvorila. Len prikladaj, odsavaj, odstriekavaj a ono to pojde,.... Mne sa naozaj naliali prsia,ze naozaj boli bolestivé bomby az na nejaky 8 den dovtedy som si len myslela, ze sa nalievaju😂drzim palce zvladnes to💞
Ja som pri prvej dcere to mala dost vybojovane. Akutna sekcia, 30 hod odlucenia, tieklo po kvapkach... popraskane bradavky, klobuciky.... vreskoooot neskutocny. Ale zaťala som sa a nedala som UM. Asi 10 dni po porode sa cosi zlomilo a uz to šlapalo.
Druha dcerka sa sice narodila prirodzene, ale najorv ju zobrali na 8 hod, lebo chrčala a potom sme boli ca 16 hod spolu a zas mi ju na par hod. brali, lebo ja som kolabovala z krvnej straty. Ale kojenie slo potom pekne.
A pri tretom som mala mlieko mesiac pred porodom (!). Boli sme vlastne stale spolu, aj 2hod bonding som zazila prvykrat. Bonding je nieco, za co ma zmysel bojovat....
Zaver: kazde dalsie dieta ide lahsie! Je to o hormonoch, je to v hlave.
Mne sa sice mlieko rozbehlo, ale vydrzalo len par mesiacov. Spatne to hodnotim, ze to bolo sposobene stresom z neznameho + unava. Pri druhom som presne vedela do coho idem. Bez problemov dojcim uz rok. ( obe deti sekciou)
Ahoj, ja mám práve doma tretie bábo, mlieko sa mi pri prvom pustilo až na 6 deň, pri druhom 5-6 deň a teraz už v nemocnici. Je pravda, že som teraz šla už vyzbrojená do pôrodnice s matyšakom a vineou. Doslova som sa nalievala vodou.. prsia som mala naliate asi len 2-3 dní, potom sa to upravilo ako dcéra píla. Teraz keď ma 3 mesiace nemám naliate prsia vôbec. Dcéra sa ale pekne prisala, najstarší syn sa poriadne pridal až po 10 dňoch, bol malý a slabý. Mlieka sa vytvorí len toľko koľko dieťa vypije. Čiže je veľmi dôležité aby bolo dobré prisate, vtedy sa mu bude aj lepšie sať.
Prvú dcéru som dojcila 2 roky, popri nej aj kamoškinu dcéru a ešte som mala plnú mrazničku. (neskôr to zral pes) a pri druhej dcére som sa "chystala" tiež tak dlho dojčiť. Tak som sa tým zaoberala, že po 9 mesačnom trápení sme prešli na umelé.
Ja som neodsala ani tych 30 🙂 nestresuj hlavne. ja som tiez stresovala a nic z toho, malu dali hned na druhy den na UM, teraz by som sla uz poucena s flaskami rovno do porodnice a mala radsej klud.
@ropucha6 ja nemam stres z um, vsak moj maly je na nom od zaciatku☺️
Len ma mrzi, ze vsade vidim ako je to kojenie uplne normalne, bezne, nepoznam v mojom okoli niekoho kto by nekojil, tak by som chcela vediet ako to dosiahnut, proste chcela by som kojit.
Napíš mi ako to vyzeralo, keď si porodila?
Dieťa má ist okamžite na prsník a byť tam aj 2 hodiny. Potom rýchlo umyť utrieť povinné veci a opäť na prsník. Nonstop.
Nemala som v pôrodnici mokré tričká ale na 4 deň to prišlo a vylievala som pol litra mlieka denne 2 mesiace pri prvej pri druhej mesiac.
Podľa mňa si mala zlý začiatok
Ešte pridam deti skoro 5 kg prirodzene pôrody žiadny príkrm len po tých kvapkách. A stačilo.
@sono2 prirodzeny porod, rychly, 2hod bonding, nepamatam si ci bol cely cas na prse, asi nie. Potom ho zobrali prec a doniesli az po 6hod, ked som sa osprchovala a potom si nepamatam skoro nic, zaciatky boli pre mna hrozne stresujuce, nerobili sme telo na telo, bala som sa ho drzat naheho a pod.
Ja som sa rozkojila az doma, v nemocnici stres, vazenie,otras a doma v klude som ju prikladala,ked neslo,dala som flasu,potom neskor islo, dokrmovala som ju aj tak ale mojim odsatym, v noci som ju budievala a od 4 mesiaca vylucne kojim uz ma 9m
Takze len kopec trpezlivosti a brala som ozaj trioherb 2x2x2 dlhodobo
Začiatkoch treba mať fakt dieťa na prsníku.
A radšej nepokúšať s fľašou. Tvoju evidentne kŕmili a preto to tak dopadlo
neviem cim to je ale ja mam male prsia, nulky a mlieja dom mala velmi vela a v mojom okoli boli na tom podobne😃

Mokre tricko nic neznamena. To je len ze bradavky nevedia udrzat mlieko. Mala som to pri prvom dietati kvapkalo aj na zem ked som sla na wc .. a mala som malo mlieka Lebo malej trvalo 3t dobehnut porodnu vahu. Schudla 9% . S druhym mi vobec skoro nekvapkalo a maly z 3200g mal v 3m 9kg . Mlieko som skoro nikdy nevidela . Ove deti som kojila dlhodobo. Chce to len vela prikladat . Pocit mozes mat ze nic nejde . A babo sa odtrhne a prudom tecie mlieko ( moc rychlo na jeho vkus) ani prsia sa casom nenalievaju . Nie su stvorene ako nadrze. Mlieko sa tvori aj pocas sania . Pocity vedia klamat . Istota su len mokre plienky . Proste prsia nie su chodiace flasky s mliekom. Dietatko musi na tom makat tahat dudkovat.. chce to len trpezlivost z oboch stran. A vela vody pit a dobre jest.