icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

zuzkat1
9. jan 2014

@veriiii to s tym krvnym obrazom je tiez individualne.mozno sa ona zle stravovala. Napr ja mam vynikajuci krvny obraz.

demo
9. jan 2014

@lorela no ale vies ako to chodi v internetovom publikovani. niekto to niekde spomenul a uz sa to kopiruje a kopiruje az postupne je z toho PRAVDA 🙂

lorela
9. jan 2014

@demo Dočerta aj s takou pravdou! A vlastne aj s internetom! 🙂
Ja mám info o koncentračných táboroch ešte z prvej ruky.

bubelko
9. jan 2014

@vejula prepac, ale ty si ten clanok vobec citala? ved tam je jasne napisane, ze jedna z tych "kojacich" zien ani mlieko nemala a dojcila ho ta druha... ze prezili zazrakom... hned niekde na zaciatku sa pise, ze tehotne isli do plynu hned ako prve...

urobit z takychto prikladov, ktore su takmer zazrakom, vzor a prezentovat to, ked to slo tam, musi aj teraz, je scestne... zavana to extremizmom...

a ano, matka vyskusa vsetko aby dieta zachranila - s tym suhlasim... ale to, ze dnes matka nebude dojcit, neznamena, ze dieta umrie. urcite, ak bude treba, nebude jest radsej ona a da potraviny dietatu, ale nezenme to pre pana krala do extremu v style - ked nebudes dojcit, tak tvoje dieta bude poskodene...ci uz emocionalne, vedomostne alebo zdravotne...

lenyy
9. jan 2014

baby nejdem citat celu temu len som zahliadla ze riesite aj domperidon.pozor ja som z neho /costi/ strasne za 10mesiacov pribrala. mate niekto este tuto skusenost?

aliza
9. jan 2014

@siska53 ja som pisala, ze mlieko vacsinou do roka odide. Ale vychadzala som z dojcenia max.3 x denne v obdobi toho roku, nie dojcenie ako ukludnovaci prostriedok pocas celeho dna, vtedy sa samozrejme tvori viac mliecka. Tvoj maly mal 11m, ked si ho odstavila, takze nevies, do kedy by vam mliecko vydrzalo. Vek tvojej dcerky nevidim a nepises, kolkokrat za den ju dojcis, takze sa neviem k tomu vyjadrit.
A este raz, nikde som nepisala, ze matky budia deti kvoli dojceniu, ale ze dojcia celu noc na poziadanie, aj ked dieta nie je hladne, ale prsnikom ukludnuju, kedze je to pohodlnejsie, dat prsnik a spat dalej a robia to aj kvoli produkcii mlieka. Ja som u dcery pomaly natahovala intervaly, cize som sa ju snazila ukludnit a znovu ju uspat bez papania, podotykam, ani raz to nebolo s placom a po par nociach v noci spala a jest nepytala. Neoducala som ju nasilu, len som nedala zakazdym prsnik, ved nemoze byt dieta predsa 10x za noc hladne.... a kedze ona bola prvych 6m. total prsnikovy zavislak 😀, cely den sa dojcila, tak som si povedala, ze aspon v noci by mal jej organizmus a travenie oddychovat a tak aj bolo.
Syna som dojcit nemohla, bol na UM a tiez som asi 2 noci skusila pockat s mlieckom, ked sa zabudil, mal asi 3.m. a z nicoho nic to mlieko zacal sam odmietat. Aj ked som mu ho neskor ponukla, odmietol ho. Ale nespaval dobre a hladom to urcite nebolo. On zacal spavat az v 3.rokoch a neprisli sme na pricinu. Ja som neodstavovala deti kvoli tomu, aby spali celu noc a ja som mala pokoj, ale kvoli traveniu. AK babo v noci pije mlieko, ma tazky zaludok (aj ked sa tvrdi, ze MM je lahko stravitelne, pre male babo a jeho organizmus je to rovnako velka zataz, ako jedlo v noci pre dospelych...inak by babatka nemali koliky, ze ano) a preto sa znovu pyta na prsnik, inak si ulavit nevie, no a dalsie mlieko sposobi dalsiu zataz, brusko boli este viac a babo sa zase pyta na prsnik a tak dokola.

vejula
9. jan 2014

@bubelko ale ved mne je to jasne, že to bola rarita. Ano čitala som, aj to, že jedna mlieko nemala a druha mala tolko, že uživila 2 deti - aj svoje aj svojej kamaratky. Nikde som nepisala, že ak žena nebude dojčiť tak bude poškodené... JA fakt nechapem, prečo maš potrebu vkladať mi do ust to čo som nepovedala. Hm? Ano je mi jasne, že ak dnes žena nebude dojčiť, dieťa neumrie - teda aspon v našej krajine, kde mame dostatok pitnej vody. Ine je to v krajinach, kde ani nemaju dostatok nezavadnej vody na to, aby mohli ženy zarabať do nej UM a dojčenie je v tych krajinach skutočne životzachranujuce. MAm pocit, že celkovo nedokžeš zniesť moje príspevky, proste si ma onalepkovala ako extremistku a hotovo. V celej diskusi som nikoho neurazila, nikoho neponižila na nikom sa nevyvršovala. Nerozumiem tvojmu prispevku

bubelko
9. jan 2014

@vejula zniest ich viem, ale mas pravdu v tom, ze sa s tvojimi nazormi na vela veci nestotoznujem. alebo ak nie priamo s nazorom, tak s jeho prezentaciou. ak ti to vadi - prepac. nikde som ta za extremistku neoznacila, ani som ta v mojich prispevkoch nikdy neurazala a ani nebudem - mas na veci svoj nazor, ja moj. diskusia je rozhovor na temu, pricom ucastnici maju vo väcsine rozny pohlad na vec a argumentuju, preco to vidia tak, ako to vidia. a ak sa ti snazim ukazat, kde je v tvojej argumentacii diera, neznamena to, ze mas na vec zmenit nazor - ale zlepsit argumentaciu 😉

malinkaaninka
9. jan 2014

raz som nahliadla do diskusie o dlhodobom dojčení.to som nemala robiť 😉 zrovna tam jedna mamička písala,že deti sa zvyknú okolo roka sami odstavovať a preto im v tomto období treba prsník intenzívnejšie ponúkať.ni.o aké prirodzené odstavenie tam teda ide,ked sa dieťa rozhodne samo v roku dosť a matka mu natláča prsník do úst?

vejula
9. jan 2014

@bubelko po prve, nikde som nepisala, že dojčiť musí každa žena, preto nerozumiem tvojej poznamke, že jedna z tych žien nemala mlieko. čo to ma spoločné s tym, že som pisala, že aj ženy v koncentračnych taboroch dojčili. Netvrdím, že to bolo normálne bežné ani nič podobne len že to bolo. Takže prvy odsek tvojho prispevku mne je od veci.
Druhy odsek tvojho príspevku je už uplne od veci, lebo nič čo si tam pisala som v celej diskusi nevyvracala - nikde som netvrdila, že nedojčené deti na Slovensku pomru, alebo budu poškodené či hlupe. Takže byť tebou zamyslim sa aj nad svojimi príspevkami, nie len nad tými mojimi

alenockap
9. jan 2014

dáko som sa nechcela sem zapájať,ale nedá mi uviesť príklad mojej kamošky,ktorá má skoro 4 ročnú dcéru a vkuse jej nasilu pchala cicku do úst,aj napriek tomu že malá to odmietala, a to ani nehovorím o tom,že je pritom tehotná a na rizikovom! A nikdy ju netrápilo ani to, že nemala mlieko a malá jej nepriberala, a ak tak máličko..Ani naprik doktorkiným výzvam ju neprikrmovala a vyzerá ako podvýživená...

aliza
9. jan 2014

@malinkaaninka presne tak, ak matka ponuka prsnik velmi casto, tak samozrejme, ze sa bude mliecko stale tvorit, ale je prirodzene, aby rocne dieta sa dojcilo 4-5x za den a 10x v noci? ak by rocne dieta malo prsnik iba ako stravu a nie na ukludnovanie, tak mliecko rano a vecer by stacilo a dietatko by sa same odstavilo, kedze produkcia by sa prirodzene znizila. Lenze matky nechcu prestat dojcit, ved nebudu predsa kupovat UM, ked maju MM zadarmo. Ja to chapem, ale nepropagovala by som to ako prirodzene odstavenie lebo prirodzene odstavenie to rozhodne nie je. Tak ako nie je prirodzene pri kazdom nepokoji nechat 2-3 rocne deti vyhrnat matkam tricka a upokojovat sa prsnikom. Niekomu to takto vyhovuje, nemusi sa namahat a upokojovat dieta inym sposobom. Ja dieta upokojujem narucou, slovami, pohladkanim, boztekom....podla mna omnoho viac prirodzene a blizsie k realnemu zivotu a k realnym situaciam, ako prsnik.

bubelko
9. jan 2014

@vejula prvy odsek bol urceny tebe - kedze sa tykal clanku, ktory si pridala.

druhy a treti odsek boli vseobecne - preto su to odseky.

vejula
9. jan 2014

@bubelko ten članok bol reakciou na tuto vetu Takze vo vyhladzovacich taboroch urcite neboli mamicky s detmi a tie deti dojcene.... Tak ako ja nebudem tvrdiť, že to bolo bežné (nepopieram, že to bolo vynimočné, aby novorodenci v KT prežili), tak by bnemalo byť tvrdené, že to vôbec nebolo. Članok som tu nehodila kvôli tomu, aby som tym ukazala nedojčiacim mamičkam, že aha, ved ked v KT dojčili mohli ste aj vy. Tak nepodsuvaj.

bubelko
9. jan 2014

@vejula ale ved ja ti nic nepodsuvam 😉 kde som napisala, ze ty si ta, ktora prezentuje tento nazor? pisala som vseobecne - urobit vzor (dopln si tam kohokolvek - organizaciu, cloveka, ktory to robi) - nikde som nenapisala, ze ty robis vzor - to by veta znela - robis z takychto prikladov vzor, alebo urobila si z takychto prikladov vzor...

cecil36
9. jan 2014

@vejula tvoja reakcia na koncentracne tabory a dojcenie v nich bola v kontexte s tym, ze aj taketo zeny hoc vychudnute deti dojcilo a materske mlieko nestratilo na kvalite. Naozaj si to myslis? Ja som po porode chytila brutalne intolerancie a mohla som dva roky zjest ryzu, kuracie mäso a zemiatky. Rano na obed aj vecer, stale dokola, Ziadne strukoviny, zelenina, z ovocia len jablko aj to nie denne, ziadne mlieko ani mliecne vyrobky, ziadna muka. Myslis, ze moje dieta by (ak by odtolerovalo moje mlieko) malo z takejto stravy dostatok zivin? Ja si to nemyslim, lebo ja sama som sa citila uplne naprd pri takej strave.

vejula
9. jan 2014

@cecil36 nepisala som o koncentračných taboroch v suvislosti s hodnotou mlieka. O tom, že sa dojčilo v koncentračnych taboroch som napisala až ako reakciu na lorelu, že ju to vytača, ked sa spomenie, že sa dojčilo v koncentračnych taboroch. Ohladom na nutričnu hodnotu mlieka som pisala o ženach, ktoré dojčili počas vojen a chudoby. A ano dojčili aj vtedy a zachranovali tým životy svojich detí. Nehovorím o prípadoch extremnych alergii aku spominaš ty. Hovorím, že uplne stačí ked sa bude žena stravovať normálne, aby bolo jej mlieko kvalitné. A krutiť hlavou nad ženou ktorá dojčí a je tak nezodpovedná, že si na obed dá rizek so zemiakmi ako tu bolo spominane mi pride na hlavu. Možno by boli tie ženy, ktoré tak krutia hlavami nad tymito mamičkami prevapené, keby vedeli čo pojedaju tie kravy z ktorých mlieka sa robí UM

vejula
9. jan 2014

ešte som spomenula koncentračné tabory v suvislosti s tym, že demo napisala, že podvyživené matky nemaju mlieko. To som napisala preto, aby som pokuazala na to, že ani to nemusí byť pravidlom.

demo
9. jan 2014

@vejula cele to zacalo tak, ze si pisala, ze mlieko ma viac-menej konstantne zlozenie a so stravou matky to nesuvisi. a pridala si ten priklad kojacich matiek v koncentrakoch. cize povodne mi tu islo o to, ze vyzivova hodnota mm je zavisla od kvality stravy matky. a ak sa nejakej podvyzivenej zene podari kojit, tak je vlastne teda na mieste otazka pre koho to ma vyznam. v hranicnych situaciach kedy ide o zachranu zivota bez ohladu na jeho kvalitu to vyznam samozrejme ma. ale inak asi velmi nie

vejula
9. jan 2014

toto je ten prispevok o ktorom hovoríš - @demo mlieko ma viac - menej konštatné zloženie, na strave matky nieje vyznamne zavislé. Dôkazom su deti dojčené počas vojen, v časoch chudoby. Napriek tomu, že boli matky podvyživené , deti z ich materského mlieka prospievali.

demo
9. jan 2014

@vejula ano to je on 🙂. Nech to teda dame na poriadok

vejula
9. jan 2014

@demo moja mama začala mať po prvom pôrode žlčníkové zachvaty - jedavala akurat suché zemiaky. A môj brat bol zdravé baculaté krásne vyzerajuce dieťa.

vejula
9. jan 2014

@demo ako som hovorila pisala som o vojnach a chudobe. O koncentrakoch sme sa začali baviť až neskôr

demo
9. jan 2014

@vejula no lenze predtym bola isto dobre zivena. inak by nemala zlcnikove zachvaty. ale nechcem podpichovat. telo si mnohe latky uchovava, ale napr. vitaminy nie.

janage
9. jan 2014

Nečítala som celé, tak reagujem len na zakladateľku - možno preto, že dojčenie najmä spočiatku môže sprevádzať množstvo problémov a kto nezažil, tak si môže len myslieť ako by asi reagoval, ale v skutočnosti to nevie 😉 Prvú dcéru som dojčila takmer do troch rokov, druhá má cez dva a ešte stále dávam tak cca trikrát denne. Ale úprimne ak by som ešte raz mala preskákať to čo pri prvej, tak sme na fľaške na 100%, pri druhej, keď som bola presvedčená, že mňa už teda nič nezaskočí, tak bola asi 4x taká situácia, že už len veľmi málinko k tej fľaši chýbalo - týmto ďakujem laktačným, ktoré to s nami nevzdali 🙂 Ja by som skôr pochválila, že tie baby vydržali aspoň toľko čo vydržali. Jediný dôvod, ktorý sa mi nezdal v poriadku a s ktorým som sa stretla, bolo odstavenie 7 mes. bába len preto, aby ho mohli nechať starým rodičom a sami ísť na dovolenku bez neho - tak to sami už zdalo riadne cez. Všetky ostatné prípady sa snažili, ale najmä zo začiatku to môže byť veľmi psychicky a fyzicky náročné - naopak čím je dieťa staršie tým je to krajšie a jednoduchšie - ale chápem, že nie každý to proste zvládne a niekedy aj tých pár týždňov môže byť náročnejších ako dva roky.

vejula
9. jan 2014

@demo žlčníkové zachvaty nemala z prejedania... Spušťačom môže byť aj stres. PRed otehotnením mala 60kg, takže podvyživená nebola, ale ani tlstá.

cecil36
9. jan 2014

@demo suhlasim 😉

demo
9. jan 2014

@vejula tak ci onak, mm je kvalitne iba vtedy, ked sa matka zdravo stravuje. inak nie. su tam dolezite mineralne latky vapnik, horcik a pod., ktore cerpa z matky, ale v pripade nedobrej stravy je to na ukor matky. to je holy fakt 🙂

vejula
9. jan 2014

@demo a počas tehu pribrala 10 kg... Aby si nemyslela, že sa prejedala počas tehu

demo
9. jan 2014

@vejula no ja som pri prvom pribrala 27 kg takze nechcem nikoho karhat. pri druhom sa to uz nezopakovalo 🙂