icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

sashabb
9. jan 2014

@vejula citujem: "Nedojčiť ho neviem ako ho ukludnim."
---------------
a čo budeš robiť ak prestaneš kojiť? ako ho ukludníš?
Nechápem toto "vaše" prezentovanie kojenia do neviem kedy a "búchanie sa do pŕs" aký máte super vzťah s dieťaťom a dokonca lepší ako matky ktoré nekojili, keď neviete ani svoje dieťa utešiť BEZ toho aby ste mu strčili do úst prso. A sorry, zrejme budem hnusná, ale ukludnovať 4ročné dieťa prsníkom je choré! a za tým si stojím 🤐

vejula
9. jan 2014

@demo maš nejaké vyskumy, ktoré to potvrdzuju???? LEbo ked niečo tvrdíš, malo by to byť niečim podložené... Inak pre porovnanie http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zloze...

cinnamon111
9. jan 2014

@sashabb 😀 😀 😀 😀 - moje slová

vejula
9. jan 2014

@sashabb Ja nehovorím o bežnom ukludnovaní, hovorím o pobyte v nemocnici a jeho reakciu na hadičky pichnuté v rukach. Ano bola to vynimočná situacia, kedy som bola nenormalne vdačna, že ho mam ako ukludniť, hoc aj prsníkom. LEbo ked sa strhne dieťa zo spanku a začne si v amoku vytrhavať hadičku z ruky a vrieskať, boli ma to boli mato... Ver, že aj ty by si ukludnovala ako by si vedela, a využila by si každý možný spôsob.
Ver tomu. Ak mysliš, že je to chore, je mi ťa vlastne luto.

demo
9. jan 2014

@vejula nemam, naco by mi boli? ved je to logicke. clovek niektore veci vie aj bez vyskumov. nepotrebujem vyskum na to, aby som vedela, ze kto jedava iba same blbosti tak v organizme musi mat vyznamne deficity vsetkeho mozneho. a z nedostatku dostatok nespravi ani materinsky cit 🙂

so zlozenim mm som oboznamena. ved preto som svoje deti kojila dlhsie, ako mi bolo mile pravdupovediac

vejula
9. jan 2014

@demo takže su to tvoje dohady... A môžme im veriť aj nemusíme. KEd ty tvrdíš, že z krvi nejde to najlepšie na mlieko, ale v prvom rade bude telo reagovať tak, že ochudobní mlieko na ukor toho aby malo super krv, to by si mala mať nejako podložené ked to tvrdíš

demo
9. jan 2014

@vejula no pozri a mas ty vyskumy ktore dokazuju opak? lebvo tato tabulka nie je vyskum.

zuska1976
9. jan 2014

@cecil36 presne tak intolerancia laktozy..ale rozumieme si 🙂 ..ale dojčiť som chcela a veľmi a počas dojčenia sa nič nedialo ani kŕče ani bolesti bruška..a určite detičky a aj ich reakcie na materské mlieko sú rôzne..ale písala som k téme "prečo už žienky nechcú dojčiť"..a veľa žien to má "v paži" toľko môj názor z bežného života..

zuzkat1
9. jan 2014

@aliza mne viaceri dr nezavisle od seba povedali ze mm vobec nezatazuje organizmus a koliky su preto lebo cca prve 3mes.este dozrieva traviaca sustava.

cecil36
9. jan 2014

@zuska1976 mimo temy: ak nemal vrodenu intoleranciu laktozy (ta sa objavi hned po porode a urcite by si si ju vsimla skor) tak ju mohol dostat po roznych virusovych hnackach ci inych ochoreniach. V case intolerancie by materske mlieko neodtoleroval, takze predpokladam, ze intolerancia nastala az po odstaveni a urcite ju nespustilo KM nakolko ma nizsi obsah laktozy ako MM. Skor si myslim, ze mal celiakiu vrodenu a celiatici spravila maju aj intoleranciu laktozy, cize zavadzanim lepku sa mu postupne mohla oslabovat cinnost crievok a ta spustila aj spominanu intoleranciu laktozy.

cecil36
9. jan 2014

@demo ja pri prvom 25 kg a pri druhom 6 kg 😀 😀 😀

siska53
9. jan 2014

@aliza nuz,moji sa budili v noci maximalne raz,aj to maly len prve 3mesiace.maluvsom obcas zobudila,lebo ona bola schopna aj celu noc prespat,a kedze menej priberala,tak mi to kazala dr. A maly nemal koliky,mala ano,hoci pri nej som drzala prisnejsiu dietu.
mlieko mne sa tvori na poziadanie. Viem to,lebo mala ma 21 mesiacov a od isteho casu si cez den prisla cucnut aj 15-20x. ( v noci sa po roku uz nebudila). A to uz mi vadilo.obmedzila som jej to na rano a na cas pred spanim. Lenze dostala nadchu -stolicky jej sli,tak som jej dovolila tahat aj cez den. Asi 3-4x chodila. Po par dnoch,ked uz opat lepsie papala,som ju opat obmedzila na rano a vecer. A vecer som citila tie prsniky opat o dost plnsie niekolko dni,kym si uvedomili,ze uz opat tolko tvorit netreba.
avpri malom,kede v noci na,rozdiel,od dna pytal len,raz alebo vobec,som ich mala prve 4 mesiace jak kamen po noci. Az potom sa to ustalilo. A pri malej akoby si pamatali,netvorili prilisny nadbytok,takze u nej ani povprespztej noci som nikdy nemala prsniky na kamen (aj ked mliecko z nich vytekalo aj pomimo).
ja si myslim,ze aj maleho,nebytvpodliatin,by som mohla dojcit dlhsie. Len to by sme nemali malu,kedze ja pocas dojcenia menzes nemam (stale nic,joci 21 mesiacov za nami).
podla mna zavisi od nastaveniaborganizmubtej ktorej maminy,od jej genetickej vybavy.

siska53
9. jan 2014

@lorela ja si zas myslim,ze je tych infosiek,co jest a nejest,co davat/nedavat dietatu dost.mam o tom hadam 4brozury,takmer v kazdom cisle mamickovskycj casopisoch sa tomu venuju,tu o tom,diskutuju maminy,kazda sa moze opytat pediatra,ci smie ona ci dieta jest a pri zavadzani prikrmov o tom hadam pediatri informuju tiez.
ale mnohe to aj tak nerespektuju a robia si po svojom. To je cely problem. To ke ako skodlivost fajcenia, a potom vidim rodicov,starych rodiciv fajcit kocikujuc babatko! Fuj!
to bohuzial nezmenis,musis chranit aspon svoje deti,ked cudzie sa velmi neda...

danim
9. jan 2014

nechapem zeny co tu riesite.... zaujimajte sa o svoju rodinu, svojho manzela, svoje deti, robte pre ne to najlepsie co viete a z toho sa teste... tesim sa z toho, ze moje deti maju to najlepsie co mozu mat ( MM ) a neriesim ostatne mamy a ich deti.. rodiny.. naco je to dobre ? kazda mama ma uplne ine situacie, problemy ( ohladom kojenia, niektora to ustoji, ina nie,, ine nemaju zaujem o to... ale ved vam to moze byt jedno.. teste sa z toho, ze mate decka zdrave a to je hlavne. o com je taketo hasterenie, porovnavanie ??? cela tato tema ? o nicom.. total.. len zvada- a to len preto, ze sa nestarate kazda o seba..
kto chce a moze nech koji, kto ma ine priority ( mne sa mozu zdat napochopitelne, lebo ja mozem mat ine- ved kazdy mame ine priority- rozne ) nech nekoji.. ( niekto fakt nemoze ) co ma po nich ??? staram sa o svoje deti najlepsie ako viem a som preto stastna... ostatne rodiny mi mozu byt predsa ukradnute..

@vejula
@demo

demo
9. jan 2014

@danim no ja to, ci niekto koji alebo nie, neriesim vobec. ani dlzku kojenia a ziadne cudzie dovody. ani raz som sa tu v tomto zmysle nevyjadrila.

danim
9. jan 2014

@demo vidim , citala som - oznacila som teba s tou druhou babou, len preto, ze sa tu dookola o tom presviedcate jedna druhu 😉 neber to oznacenie nejak osobne

siska53
9. jan 2014

@vejula tak,to mal,stastie. Moja mama musela od cca 7mesiaca drzat prisnu zlcnikovu dietu a po mojim narodeni tiez. Ja som z jej mlieka neprospievala. Mala som aj zapachajuce zelene stolice. Myslela,som,ze som blla,zle prisata,ale mama tvrdi,ze nie. Takzena kvoli tomu ako cca 2 mescanu odstavila na,prikaz dr. A bolo to lepsie.

sashabb
9. jan 2014

@vejula nemusí ti byť mňa lúto, na oblizovanie prs mam manžela 😎 nepotrebujem na to dieťa 🤐

vejula
9. jan 2014

@sashabb myslim, že tvoj posledny prispevok hovorí za všetko. A napriek tomu, že nemusí, mi ťa luto je, lebo evidentne je u teba materský pud natolko nevyvinutý, že si zamienaš dojčenie za olizovanie prsníka. Ale tak je zbytočne ti niečo vysvetlovať, lebo komu nieje dane od toho ťažko môžme niečo požadovať. Pekny den prajem

vejula
9. jan 2014

@danim ja sa nehadam 🙂

zuzkat1
9. jan 2014

@sashabb neviem ci sa mam smiat ci plakat😅 ze oblizovanie prs...

vejula
9. jan 2014

jo a vytrhneš vetu z príspevku, okomentuješ, a žienky lajkuju ani nevedia čo... ubohé

cinnamon111
9. jan 2014

@vejula lajkla som jej to tiež, práve preto, že viem o čom hovorí a plne súhlasím z jej názorom - lebo ho mám taký istý ....

vejula
9. jan 2014

@cinnamon111 prispevok bol absolutne zavadzajuci, vykreslila ma akoby som si so synom nevedela dať rady bez toho, aby som mu pchala prsník do ust. Pritom to bolo absolutne vytrhnuté z kontextu a ta veta, že neviem ako by som ho ukludnila sa vzťahovala na už reprodukovaný príbeh z nem,ocnice. Ano viem nejako by som ho zrejme ukludnila, len by to netrvalo minutu ako to trvalo, ked som ho mohla nadojčiť, ale omnoho dlhšie, zrejme by pobudil aj ostatné choré detičky v izbe, možno by si vytrhol infuziu z ruky. Nemohla som ho nosiť, nemohla som nič, bol priputany k posteli o infuzciu, nemohla som ho ani zdvihnuť. Mohla som ho akurat tak hladkať po vlaskoch a ver, že v tom amoku čo mal by to trvalo pekne dlho. Ak ti toto pripada chore, tak mi je luto aj teba.
Druha vec, nebijem sa tu do prs, nehovorim osebe, že som lepšia matka, neviem odkial toto zobrala a prečo mi toto adresovala. Absolutne od veci a vy lajkujete, akoby niečo napisala k veci.

boka79
9. jan 2014

@demo

musim sa dat na stranu @vejula, po prve zlcnikove kamene mozu mat viacej faktorov, preco vznikaju, nie len prezieranie , to je jedna z viac. pricin, existuje cholesterinove, kalciove etc. kamene, ale to sa nebudem rozpisovat a po druhe zlozenie materskeho mlieka ja take jedinecne, vsetky rastove latky, imunglobuliny atd nemaju absolutne nic so stravovanim matky , tie vytvara organizmus matky sam a prechadza to do mlieka, mnoztvo tuku je takciatak konstante, bez ohladu na to, ci matka je vela mastneho, alebo nie, kolise to vo velmi uzkych hraniciach a vitaminy su ciastocne ovplyvnitelne stravovanim matky, ciastocne pisem preto, lebo niektore vitaminy si telo matky vie vyrobit same a preda to babatku. V neskorsom veku je to zlozenie zanedbatelnejie, kedze babo papa aj ine veci, ale aj tak vzhladom na kopu biolog. latok jedinecne.Matky deti v Afrike, tiez zo zlych ziv, podmienok koja a je to pre tie deti jedina zachrana a jedina vyziva, takze to funguje, priroda neni sprosta.

koniarova
9. jan 2014

Ja stále nechápem, načo sú tieto témy dobré? 😒 😒 A hlavne, keď už ju aj zakladateľka má v paži.

boka79
9. jan 2014

@koniarova
mas pravdu, malo by sa to zamknut a bude pokoj, jedna osoba zapali ohen a ostatni sa toho chytia a hadaju

boka79
9. jan 2014

@misinka26
najlepsieby bolo, keby si dala zamknut temu, lebo to ide zlym smerom

cinnamon111
9. jan 2014

Spamätajte sa, nevytrhla nič z kontextu, len priamo zacitovala vaše slová. Ja som si prečítala ale celú vašu správu, nebojte sa... 😉 Vyjadrila som svoj názor a že ho mám rovnaký s dotyčnou pani a nie s vami sa vám zrejme nepáči. To ale nie je môj problém.....A reagovala som hlavne na vašu vetu - že žienky lajkujú a nevedia ani čo....tak opätovne si dovolím povedať, že si stojím za svojím lajkovaním....
...

vejula
9. jan 2014

@cinnamon111 samozrejme že ho z kontextu vytrhla, pretože v jej prispevku to jednoznačne vyznieva tak, ako by som syna bez dojčenia nevedela ukludniť vôbec. A za tym veta, ako ho ukludnim, ked ho nebudem dojčiť navodzuje dojem, akoby som dojčením riešila každý problem so synčekom. Absolutne na hlavu a zavadzajuci cely prispevok. Je mi jedno, čo si mysliš, ja hovorím ako to vyznie, všeobecne.