icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

kalifa28
9. jan 2014

celkom slušná kopka nezmyslov v tejto diskusii 🙂 🙂 🙂 proste same extremy... tvrdenia, že kvalita mm je priamo závislá na strave matky, že dat si rezen so zemiakmy zniži kvlaitu mm, že to je už potom lepšie um... akože pardon, ale čo konkretne ma byt na rezni so zemiakmi nevhodne pre dojčiacu matku???
a na druhej strane extremne snaživé maminy, ktoré čakaju na prirodzené odstavenie....
však nech si každý robí podla svojho a nech mier vladne touto krajinou.... 😎

cinnamon111
9. jan 2014

nie ste už z toho unavená 😉

kalifa28
9. jan 2014

milujte sa a množte sa... pozrite na nás 🙂 🙂

vejula
9. jan 2014

@kalifa28 mate pravdu, v dnešnej spoločnosti je prirodzené odstavenie považované za extrém - bohužial

boka79
9. jan 2014

@kalifa28
no preco extremne snazive maminy? Ktore cakaju na odstavenie? tieto maminy sa snazit nemusia, ide to same, tak ako to ist ma. Ale mas pravdu inak kopka nezmyslov a zbytocne hadky. preto sa do takychto diskusii zapajam dost malo 🙂
skor by sa citila ako snaziva, keby som svoje dieta nasilu odstavila.

kalifa28
9. jan 2014

@boka79 snaživé v tom, že chcu poskytnut dietatu mm tak dlho 🙂 tak som to myslela... ja sama neviem, ako by som dopadla, keby nie som tehotná, ale za mna odpovedam zakladatelke, až si robí nejaku sukromnu štatistiku, nech si ma zapíše ako matku odmietajucu kojenie 14 mesačnej dcery, pre neznesitelnu bolest dovtedy necitlivých prsičok 🙂 🙂 🙂 takže pre ,,toto,, som nechcela dalej kojit ja 🙂 ale kedze teraz už tehu nebudem, uvidíme kolko potiahneme s najmladšou slečnou 🙂

boka79
9. jan 2014

@kalifa28
no ved jasne, tato tema je velmi hakliva a aj haklivo napisana, pretoze vacsina zien kojit chce a nejde to, nedari sa, su frustrovane. A ked si niekto taky toto precita, chapem, ze sa mu vsetky chlpy stavaju, je to dost na pocity.Ja osobne by som teda mala strach take nieco vobec len spomenut 🙂 Lebo ako mama dietata kojeneho kratko a dietata kojeneho dlho chapem niektore reakcie🙂

veriiii
10. jan 2014

@kalifa28 😀 ja som jedla vsetko, okrem strukovin..aj paradajky, aj cokoladu, aj rezen zemiaky,bylinky..take nezmysly len na Slovensku letia..

misinka26
autor
10. jan 2014

... prečítala som všetky komenty a poviem Vám som šokovaná ... nechápem prečo ma toľko mamičiek odsúdilo za založenie diskusie o úplne normálnej otázke... taktiež nechápem a som v šoku aké agresívne vedia byť matky detí, to aký príklad im dávate ??? nechápem čo zle som urobila, že ma tu niektoré skoro ukrižovali, osočovali, urážali ... ja som niekoho urazila ??? hneď na začiatku som napísala, že to nie je diskusia o tom kto je aká matka, ale niektorých IQ je asi na bode mrazu, pretože niektoré komenty boli vážne z cesty a vôbec neviem o čo dotyčným išlo ... kto sa nechcel zapájať do diskusie nemusel sa unúvať vôbec niečo písať, koho zaujímajú urážky a nezmyselné komenty ??? nikoho ... ale mám pocit, že niektoré mamičky číhajú na MK aby vyjadrili svoj názor lebo ich asi nik nepočúva a nevníma tak sa prídu vyventilovať tu ... nie ani ja nie som dokonalá a nad nikoho sa nepovyšujem, len som chcela normálnu diskusiu ... niektoré mamičky, ktoré pochopili tému mi veľmi pekne odpovedali a za to im veľmi pekne ďakujem ... ostatné mamičky komentovať nebudem, pretože som túto tému nevytvorila kôli hádkam, ani kôli nudeniu sa, ani kôli tomú, že mám málo problémov, ani preto aby som niekoho urazila, ani preto aby som sa nad niekoho povyšovala ... založila som ju z čistej zvedavosti ... a je tiež smutné, že sa ľudia nezaujímajú o iných, mňa napr. osudy iných zaujímajú ... keby sme boli všetci otvorenejší a zaujímali sa aj o iných, svet by bol lepší, nie len hľadieť sa seba a ostatným odkazovať nech len držia hubu a krok ...

dadushe
10. jan 2014

@misinka26 Jak už tu bylo mnohokrát napsáno, kojení je pro některé ženy citlivé téma. Dle mého názoru jsi udělala chybu už na začátku, protože pokud jsi chtěla plodnou a racionální diskuzi bez zbytečných emocí a subjektivních hodnocení, měla ses toho sama zdržet už ve svém úvodním příspěvku. Jako dráždivé považuji výroky, že mateřské mléko je to nej, co můžeme dítěti dát, mě by nikdo nepřinutil v noci přihřívat mlíko, lahev může dítěti dát kdokoli, uměliny v UM a hned paradoxní dodatek o tom, že s UM vlastně nemáš sama zkušenosti. Už to samo o sobě někoho dokáže zvednout ze židle a vyvolat obranný postoj.
Šokuje tě agresivita matek, ale sama ses také nezvládla někdy udržet a začala se hádat, slova jako rýpat, víš velké H...., ironické odpovědi a teď vzteklá odpověď, kde mluvíš o IQ na bodu mrazu.
Je to tu směs matek a žen z různých prostředí a podmínek, nemůžeš čekat podobnou diskuzi jako ve vědeckém kroužku, zvlášť pokud je někdo vážně přesvědčen o své pravdě, která určuje jeho postoj k mateřství, a hodlá se za ni i rvát. Asi by bylo nejlepší se povznést a nechat to plavat, dohoda je nemožná, co člověk to jiný životní příběh 🙂

h2
11. jan 2014

@misinka26 Ahoj, hneď na úvod píšem, že som nečítala príspevky, len ten Tvoj úvodný. Nechápem, načo si založila túto diskusiu a hlavne, prečo si v závere napísala: Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania. Neviem, či sa takáto diskusia rozprúdila, 16 strán je príliš, aby som čítala, tak budem reagovať len na Tvoj príspevok. Buď rada, že môžeš kojiť, že máš mlieko, že Tvoje dieťa nemá žiadny zdravotný problém, ani Ty nemáš žiadny problém, pre ktorý by si nemohla kojiť. Takých žien je síce väčšina, ale veľmi veľa je aj takých, ktoré kojiť nemôžu, hoci by veľmi, VEEEĽMI chceli. Som jedna z nich. A tieto ženy sa s tým musia vyrovnať, s vlastným pocitom zlyhania, vlastnej nedokonalosti a neschopnosti. A ešte okrem toho musia zo všetkých strán, od rodiny, známych, ale niekedy aj cudzích ľudí počúvať veľmi necitlivé komentáre toho, že nekoja a aké sú matky a tak podobne. Čo myslíš, ako sa tieto ženy cítia po prečítaní Tvojho príspevku? Tých, čo koja, alebo kojili, sa to netýka, tých pár, čo kojiť nechcú (lebo neverím, že je veľa žien, ktoré nekoja len a len preto, že nechcú), Ti sem nenapíše a my ostatné, ktoré sme chceli a nemohli, tu škrípeme zubami a utierame si slzy. Takže Ti blahoželám k vytvoreniu diskusie... 😢

slavik79
11. jan 2014

@misinka26 v uvodnom prispevku pises:
1. S UM nemam skusenosti
2. V UM su umeliny
3. Nedojcite kvoli pohodlnosti. postave, prsiam?
a za kazdou otazkou 3 vykricniky. Naozaj sa cudujes odpovediam? Nebola to debatka podla tvojho gusta? Diskusia bola presne taka aku som podla tvojej otazky ocakavala.

stepanka274
11. jan 2014

môj postreh z tejto doby je práve opačný, dojčenie je oveľa viac in ako pred 40 rokmi 🙂

tweetinka.co
11. jan 2014

ahoj.. prečítala som si prvé stránky... Mňa to tiež zaujíma - ale asi sa trošku "zle" napísala tá otázka... Napadlo ma, či by nebolo lepšie sa spýtať, prečo maminy, ktoré môžu, tak nekoja?...
Takto sa nechtiac ublížilo maminám, ktoré nemôžu z určitých dôvodov kojiť.. (a určite to nie je ľahké pre psychiku)... A najlepšia obrana je útok.. tak neviem, či je tu priestor na príjemnú komunikáciu..
A možno sa skús viac orientovať na maminky, ktoré s radosťou koja, dodá Ti to viac sily, pohody.. ako celá diskusia..
(rozumiem, čo si sa pýtala.. ale povedať, že umelé mlieko je zlé... je akoby Tebe niekto povedal, že Ty robíš vo výžive svojho dieťaťa niečo zlé a pcháš mu len samé umeliny..)
Pekný deň..

vierka0
11. jan 2014

zaujimalo by ma, z akej statistiky vychadzas, ked hovoris o "tak vela mamiciek" ktore NECHCU kojit..ja si osobne myslim, ze zien ktore nechcu kojit je strasne malo, vacsina zien, ktore nekoja, na to maju dovody, ci uz z tvojho pohladu menej alebo viac zavazne..ver mi, ze zeny tym skor trpia ako si to nekojenie uzivaju..vlastna skusenost..bud rada, ze kojit mozes, moja dcera bohuzial nikdy nebola prisata, napriek vsetkej mojej snahe a aj pomoci laktacnej poradkyne (a ver mi, ze som skusila fakt vsetko) .. odsavala som mlieko sedem mesiacov a kto uz mlieko odsaval vie, ze to je stokrat vacsia drina ako priame kojenie, tak neviem, ktora zena by si toto dobrovolne vybrala..a fakt je, ze stav prsnikov po kojeni zistis az po odstaveni 😀 a este posledna vec, ktoru som chcela, v dnesnej dobe sa koji ovela viac ako napriklad pred 30-40timi rokmi

hoblinka13
11. jan 2014

@vendulka80 presne.ja neviem odkial maju zeny,co koja vyraz pohodlnejsie je dat flasku...to moze fakt povedat len ta,co nikdy nezarabala umele mlieko nielen v noci,ale aj cez den.ked dieta place,prilozim na prsnik a spokojne si papka.zatial co tie,ktore kojit nemozu,musia tisit placuce dieta,pritom rozrobit mlieko a tak dat napapat.odhadnut spravny pomer teploty,v jednej flasi mat studenu vodu v druhej horucu v termoske...a potom,ked das dietatu medzi ludmi flasku,kazda matka na teba pozera,akoby si mala lepru a popritom hovno vedia o tvojom trapeni,ale automaticky si zaradena do kategorie lenivych dojcit. kazdu zenu to nesmierne trapi a neverim,ze je tolko zien,ktore nechcu vedome dojcit.jedine,ak by sa autorka pohybovala medzi modelkami.kazda normalna zena chce dojcit,ale proste ked to nejde,tak to nejde.ani nase mamy nemohli vsetky dojcit a tu sme,dokonca s vynikajucou imunitou,ktora sa da mimochodom aj inak pestovat nielen materskym mliekom

emilii
11. jan 2014

ja mám takú skúsenosť, že najstrašieho syna som kojila 19 mesiacov, mladšieho 14 a dcérku 12.mesiacov. pri chlapcoch som nikdy nemusela siahnuť po UM a ani som nechcela, ale pri malej to bolo niečo iné. Zápal prsníka, 40 horúčky do toho ulcerózna kolitída .... 2 dni na UM a povedala som si dosť!. Všetky lieky, kt. mi bránili kojiť som vysadila a rozchodili= rozkojili sme to ... Ale prišiel deň, ke´d si moja malá princezna povedala, že už viac nechce mamine mliečko. Trvalo mi skoro 2 mesiace, než som do nej dostala aspoň kvapku akéhokoľvek iného mliečka / mala 12 mesiacov/... teraz má 14 a už mesiac mi pije UM a som neskutočne šťastná 🙂))) Prečo, lebo vidím, ako mi prospieva, krásne rastie, priberá ... Ked bola bez mliečka, nepapkala mi toľko ako teraz.

siska53
12. jan 2014

@hoblinka13 neviem zase,preco si vy myslite,ze my su myslime,ze je pohodlnejsie dat flasu. Ja som,si to nemyslela ani pred odstavenim,syna (a tobsom,mu zarabala mlieko len rano a pred spinkanim,doobed a vecer (to uz len asi 2mesiace) . Praveze mi to pripada neskutocne otravne zarabat flase,zohrievat vodu apod.,,ale jasne,kebyze nemam na vyber,tak to urobim,ved ide o moje dieta.
ale poznam zenu muzovho kamarata,ktora mohla dojcit a odstavila dieta po 2mesiacoch s tym,ze ved je na trhu kopec kvalitnych umelych mliek. Neslo o Slovenku,ale Finku. Ale na tom,nezalezi. A tiez si myslum,ze je viac dojciacich,nez bolo predtym.

hoblinka13
12. jan 2014

@siska53 a preco sa potom ozyvate vy?pisem vo vseobecnosti

siska53
12. jan 2014

@hoblinka13 pretoze som presvedcena,ze maloktora dojciaca mamicka povazuje flasu za jednoduchsie,pohodlnejsie riesenie.

lilitela
12. jan 2014

@misinka26 Dovod, preco matky prechadzaju na Um je vela a ja nepoznam taku, ktora by to urobila dobrovolne. Aj "pohodlnost" moze byt pre niekoho zavaznym dovodom. Ja kojim uz 2,5 roka a pomooooooc, uz chcem fakt prestat. Mimochodom, moje dieta sa mi NIKDY pri kojeni do oci nepozeralo a boli to len trampoty a aj teraz sa stale iba vrti a kruti. Aaaach, preco je to taky prskofil. Paneboze daj mi silu a trpezlivost to este vydrzat, ked to tak strasne potrebuje.

isabel11163
12. jan 2014

dievčatá ktoré nedojčíte netrápte sa preto, pre vaše dieťatko je predsa 1000 krát dôležitejšia vaša láska a opatera než nejaké dojčenie.. už to opakujem dookola ale spokojná maminka rovná sa spokojné dieťatko.

abdulik10
16. jan 2014

Ja som v nemocnici moje bábo musela dokrmovať fľašou, pretože síce ťahala, ale pokiaľ nedostala ďalšie mlieko z fľaše, tak boli veľké revy vkuse celý deň, noc, niekedy som musela ísť na mliečko viac krát po sebe, čo mala taký apetít. Po tom, čo sme prišli domov, malá si potiahla z prsníka 5 min., viac sa nechcela prisať, a už čakala len na fľašu...Tak som aj odstrekovala....ale u malej bol už prsník viac a viac neznámy pojem. Z fľaše sa ťahalo ľahšie...Aj keď som odsávala, museli sme dávať prevažne UM, a mám bábo čo mu prsník nič nehovorí...
A nech mi niekto povie, aké je kojenie z prsníka dôležité, keď bábo nechce.

leporeloo
16. jan 2014

@abdulik10 nuz ked uz v nemocnici dietatko dostane flasu taketo problemy su dost bezne...
niektore deticky ked raz skusia flasu uz prsnik nechcu kedze z flase to tecie konstatne a vela ...
v tvojom pripade to bolo asi o zlom prisati cize je jedno kolko je dieta na prsniku kedze na nom nic nevypije, je jasne ze je potom este hladne a vylucha celu flasku...
takmer vsetky problemy s dojcenim su riesitelne len treba mat info a support, ktory zial v nasich nemocniciach tak zufalo chyba ☹

abdulik10
16. jan 2014

@leporeloo V nemocnici bolo bábo prisaté vkuse 15 - 20 min na prsníku...ale ja som mala také nespokojné uplakané dieťa, že mi hneď dudlík odporučili, aby sa ukľudnilo. Ale na 3-4 deň bábo vypilo 120 ml naraz, a toľko mlieka som veru nemala...len sa rozbiehalo. Hladné som ho nechať nemohla..

luciaq
16. jan 2014

zeny nic v zlom,ale niekedy uz mam pocit,ze vam z toho kojenia jemne povedane prepina faza. ved co to stale dokola riesite, chcem kojit-budem, nechcem-nemozem -nebudem. najdolezitejsie je predsa spokojne babo a je uplne jedno ci je spoko z flase alebo niecieho prsnika. ci? pekny vecer . tiez som nekojila nieze by nebola chut,alebo nebolo z coho.to len tak na okraj a stresovat takymito prispevkami zienky,ktorym sa to nepodarilo,alebo nedalo nie je velmi pekne voci nim 😉

minqea
16. jan 2014

@leporeloo toto je velmi individualne..my sme tiez davali aj flasu, aj v nemocnici aj potom doma..jednoducho mlieko sa mi "startovalo" pomaly a bolo ho menej nez chcelo babatko. vsade som citala a aj pocula o tom, ze ked dam flasu a dudel je kojeniu koniec..ja som dokrmovala flasou a aj cievkou takmer cely prvy mesiac..u nas ale problem s prisatim nebol a ani zatial nie je a to uz mame pol roka🙂 a papame uz aj zeleninku. Nevylucujem, ze u niekoho to moze byt opacne, ale uz som to pisala aj inde, nie je to cierno-biele. Tiez mi to padlo zatazko, ze nemam dost mlieka, ale trapit babo hladom? Ani nahodou..ved z toho je len dalsi stres, ked je babo nespokojne..tak to ma vplyv aj na mamicku a babo potrebuje mamicku zdravu a silnu. A podla mna, kazdy kto svoje babatko lubi, tak mu dava ci uz MM alebo UM s laskou. A to je podstatne.
A otazka v nadpise tejto temy, ta je dost cudna..pretoze ja napr. z okolia nepoznam nikoho kto nechce kojit. Ako povedala aj nasa pediatricka..kojenie je teraz in, ale vzhladom na zivotne prostredie v ktorom zijeme..ci je az take zdrave, to je diskutabilne 🙂
Vsetkym mamickam drzim palce nech maju zdrave a dobre napapane babatka 🙂

liza2222
21. jan 2014

@misinka26 prvé som dojčila 9mesiacov ,prestala som postupne vysledokk dieťa prešlo chorobami a pomerne važnymi ,prsia ako psie uši,,,,,,,druhé mlieka malo vrieskal sustavne do týždna UM vysledok syn nikdy chory nebol jmunita super,keby som to vedelap prvé nekojím nikdy,nemalaby som ovisaky

andy03
21. jan 2014

pridavam moju skusenost.. uz v nemocnici mi chceli malemu dat umele mlieko lebo po cisarskom sa mi pomalicky spustalo mliecko a maly sa nevedel poriadne prisat..no horor!!!!!! lietali okolo mna ako supi..nepomohli mi len mudrovali ..ja som bola totoalne na prasky, ale nechcela som sa vzdat, tak som bojovala..aj ked jednoduchie by bolo malemu dat flasku 😖 😖 tak hned poprichode z nemocnice k laktacnej a ona mi ukazala co a ako a pomohla mi..maly zacal papkat ale strasne pomalicky..najskor kadzu pol hodinku, potom hodinku a teraz aj 3 hodinky vydrzi..ani neviem ze ho mam 😅 😅
len k teme teraz..no ja aj chapem tie mamicky nietore co s tymto sekli, lebo ja som tiez nebola daleko od toho..maly bol nonstop hladny a ja som nevedela co s nim, lebo dokedy sa naucil poriadne potiahnut mliecko ubehlo aj mesiac tak som to musela len vydrzat..bradavky som mala cele dozuzlane, bolave..pri kazdom kojeni som plakala od bolesti 😒 😒 nikam som s nim nemohla ani na prechadzky. sme sa kopeckrat ponahlali s placom domov papat..no na nervy aj pre neho aj pre mna to bolo..som zavidela kamaratkam co aj 3 hodiny boli vonku s babtkami alebo nechali drobcov doma s manzelom a sli na nakup..ja som nic nemohla ani na hodinu sa vzdialit..proste niiiiiiiiiiiiiic...dva mesiace vsetko musel riesit mangel..teraz ma maly skoro 4 mesiace a som vdacna som to vsetko vydrzala..ze mi nervy neruply a nestrcila som mu pre moje pohodlie UM a vyhrala takto jeden z prvych bojov v zivote.. ale nie kazda je taka bojovnicka ako ja alebo ma viacero deti a nemoze si dovolit aby prve 2 mesiace riesila len jedno dieta a dalsie jej dobre ze nezomru od hladu 😅 proste kazda je v inej situacii..toto je moje prve babo ..neviem ci dokazem toto iste absolvovat s tym ze jedno dieta mi poskakuje okolo postele a druhe mnci stale ze je hladne 😖 😖 a ja k tomu nevyspata, ubolena..no neviem, neviem..
ale zasa poznam aj taku co prestala kojit koli tomu ze ona chcela do fitka chodit s mangelom a maleho davala s flaskou babke..no otras.co vam baby poviem..

h2
22. jan 2014

@andy03 Ahoj, určite si úžasná, že si to všetko dokázala zvládnuť, všetka česť pred Tebou. Napriek tomu Ti budem trošíííčku oponovať, lebo píšeš, že chápeš mamičky, ktoré s tým sekli. Po prvé, nechápeš, nehnevaj sa, ale mala si to síce veľmi ťažké, ale predsa nie nemožné. A po druhé, nie každá mamička, ktorá nekojila s tým "sekla", lebo to mala náročné. Mnohé proste nemali s čím seknúť. Keď raz mlieko nemám s syn sa mi narodil hypotrofický a podvyživený a lekárka nakáže dávať papať presne stanovenú dávku každé 2.5-3 hodiny, lebo je životne dôležité, aby malý pribral, tak si ho predsa nebudem prikladať donekonečna k prázdnym prsiam, keď je taký maličký a slabučký, že sa ani prisať nevládze. A s tým strčením UM pre moje pohodlie: dojčiaca matka si v noci len vyhrnie košeľu, ja som musela pred nočným kŕmením zbehnúť dolu do kuchyne, pripraviť UM, vybehnúť hore do spálne, nakŕmiť synčeka, ktorý niekedy papal aj trištvrte hodiny, potom zase zbehnúť dole, umyť fľaštičku a potom zase vybehnúť hore a márne skúšať zaspať. A prvé dva mesiace po pôrode som sa ešte pol hodiny pred celou touto operáciou snažila odsávať vlastné mlieko, aby som mu do toho umelého prispela aspoň pár kvapkami materského mlieka, ktoré som zo seba doslova žmýkala, aby aspoň niečo vyšlo. Počas dňa som malého skúšala stále prikladať, ale nikdy sa neprisal, vždy to skončilo plačom, tak v noci som ho nechcela trápiť. Píšeš, že si bojovníčka, čo nie je každá. Určite si, mala si to veľmi ťažké. Ale aj ja som bojovníčka, už veľa vecí v živote som si vybojovala sama a som na to hrdá. Ale nemyslím si, že sa v mojom prípade dalo urobiť viac, než som urobila. Za daných okolností.
Držím palce, želám dlhé a bezproblémové dojčenie a spokojného a zdravého synčeka. 🙂