icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

mariannan
7. jan 2014

Aka doba? nas mama kojila asi 2tyzdne,svokra mojho muza kojila 2mesiace...no a po 30rokoch...svagrina dve deti kojila takmer dva roky, ja som kojila 18mesiacov....to je tym,ze teraz sa o tom viac pise a hovori...ajna ulici sa ta cudzi ludia opytaju "kojite? Lebo to je najlepsie!" 🙂 ja skor obdivujem kazdu mamicku co nekoji,kolko je to starosti,serilizovat,mysliet na to aby mliecko nezabudli zobrat...ale zase odkedy ma nasa princezna UM,spime celuuu noc,krasnych 10-12hodin...to je cosi🙂 😀

vejula
7. jan 2014

@misinka26 čo sa týka minulosti, bolo to o dosť horšie ako teraz. Kolovali famy, že po pol roku je už materské mlieko nevhodné a musi sa davať umelé - no proste biznis. V sučasnosti myslim, že je to lepšie ako za komunistov, len bohužial, niektore mýty su v ludoch zakorenené a znemožnuju mamičkam dlhodobo dojčiť. Najmä tie dobré mienene rady mam a svokier, dudliky, flaštičky, strach zo "zavislosti" na prsníku a podobne perličky. To všetko sa nabaluje jeden strach za druhym jeden mytus za druhým a to čo je normálne a prirodzené sa stáva v skutočnosti niečo, čo treba vybojovať v pote krvi

elina25
7. jan 2014

@vendulka80 ja kým som kojila umyla prsník vzala malú a koniec záležitosť pár minút,super-dojky by si maly skúsiť aké to je ak Vám dieťa plače a kým mu pripravíte mliečko aby bolo ako tak čerstvé,dieťa vyplakané.....Tak nechápem o akej pohodlnosti je tu reč!!! dobre ste to napísala súhlas!!!!

vendulka80
7. jan 2014

@elina25 Keby len dieťa vyplakané... Ale najviac ja ☹ Manžel hojdal a ja v kuchyni rozrábala mlieko. Slzy ako hrachy, psychika v háji z toho, že nemôžem dať vlastnému dieťatu moje mlieko ☹ A odvtedy ignorujem články o dojčení.

elina25
7. jan 2014

A koľko krát sa mi stalo že som už bola taká unavená že som prišla k malej s prevarenou vodou a mliečko nikde,lebo som ho tam zabudla dať 😎

elina25
7. jan 2014

@vendulka80 mne skoro udrelo mlieko na hlavu ☹ a to už nieje sranda ☹

dejka77
7. jan 2014

Podla mna ak zena moze, ale nechce kojit je bud o tom, ze si nechce znicit prsia, nechce byt obmedzovana (lebo kojenie obmedzuje, az po zavedeni prikrmov je to o nieco volnejsie), alebo je jej to vyslovene neprijemne. Dalej je tu dalsia kategoria zien, ktore to vzdaju prilis rychlo, nemaju dostatocne informacie o kojeni a skoncia na um. Potom su take, ktore nemozu zo zdrav.dovodov, no to je uz o inom.

vejula
7. jan 2014

@elina25 toto je tiež velmi individualne. Ano dojčenie by malo byť to najjednoduchšie a najprirodzenejšie čo môže byť. V skutočnosti v sučastnosti vznika popri dojčení mnoho problemov a vela mamičiek ma krvavé bradavky, trpia pri každom prisatí dieťatka, rôzne zápaly, detičky neefektivne piju, preto su nacucnute na prsník stále a napriek tomu hladné. Ono po spravnosti by skutočne dojčenie nemalo bolieť, nemalo byť namahave ani nejakou zaťažou. LEn kedže od začiatku maju mamičky sťažené podmienky tým, že napríklad po pôrode je dieťatko separované na vyhrenvom lôžku (rutinne) v mnochych nemocniciach prikrmene flaškou dokonca bez upovedomenia mamičiek, zničené prisatie podaním cumlíka. Z niečoho normalneho a prirodzeného sa stáva boj.

marin.frist
7. jan 2014

@misinka26 no hlavne, ze sa tu nema rypat 🙂 nepouzila si slovo hnusna, ale z vyjadrenia "co je to za umelinu" to dost jasne vyplyva.
Na tom, ked Tvoje dieta place, kym pripravis mlieko, na tom, ze musis v noci vstat a ist do kuchyne, na tom, co vsetko vlacis so sebou, ani na tom, ako musis hladat mlieko, ktore Tvojmu babatku sadne, negrcka, nezapeka ho, nekaka nazeleno, nie je pohodlne nic.
Ja som svoj prispevok nemyslela v zlom. Ale mamicky, ktore nedojcia, to robia zvacsa z vaznych dovodov a este si pridu ako hrozne matky, ked nemozu z roznych dovodov dat dietatu to najzdravsie.
Takze ak si otvorila tuto temu z cistej zvedavosti, asi bolo namieste sa najprv zamysliet, kolkym nedojciacim matkam zatnes do ziveho...opat nerypem, len konstatujem bez zlosti.
Ako pise @vendulka80, clovek sa boji, ze dieta bude casto chore, pozoruje ho, ci mu netrpi brusko... Poznas niekoho, kto prestal dobrovolne? Ak hej, spytaj sa tej konkretnej osoby.
Lebo nikdy nevies, kto si cim prechadza.

elina25
7. jan 2014

@vejula Tak to je mne je ľúto že nekojím a tiež počuvať super-dojky?už ich ignorujem!

buffinko
7. jan 2014

@misinka26, toľko je tu tém o kojení a nekojení...toto je natoľko kontroverzná téma, že diskusiu milú a bez osočovania nečakaj.
je to osobne každého vec, niekto nemôže, niekto nechce - a tým pádom nemá a nehľadá informácie. najčastejšie sa stretávam pri maminkách v mojom okolí, ktoré nekoja s odpoveďou: mala som slabé mlieko... tak určila babka ako skúsená...alebo si maminka diagnostikovala sama. tak či onak, nech každý robí ako mu vyhovuje a o čom je presvedčený, že je dobre.

ushuaia
7. jan 2014

@salamistka to vies tiez si vsimam , ze je vela mamin, kt. neskutocne sudia a kritizuju navrhovatelky niektorych tem co som citala...a prave je to o tom ze ani jedna z nas netusi kedy sa v takej ci podobnej situacii ocitne a najma nepozname zivot ,,TYCH DRUHYCH,, neni to vsak adresovane tuna diskutujucim maminam...je to myslene vseobecne...A hlavu hore, nikdy nevies ako ta osud prekvapi...vela stastia 🙂

imanuel
7. jan 2014

@misinka26 Aj ja poznám maminky, kt. pri prvých problémoch dojčenie vzdali. Niektoré dokonca nemali záujem... Ale aj také, kt. veľmi chceli, bojovali prenesmierne a nedarilo sa. Aj také, pre ktoré bolo dojčenie najprirodzenejšia, bezproblémova záležitosť. 🙂 🙂 🙂 Táto téma je tu na Mk dosť ťažká. Maminky sú v týchto témach dosť útočné. 😒 Ale vy sa určite držte a majte sa ešte dlho "dojčiaco". Je to krááásne. 😉 😉 😉

lucka011
7. jan 2014

Tak ja ani jednu ženu/ matku nepoznám, ktorá by povedala, že prestali kojiť z pohodlnosti. A takisto si nemyslím, že kojenie končí z málo informovanosti. Veď po pôrode sa v dnešnej dobe nerieši snáď nič iné len kojenie. Prvú dcéru som kojila 1,5mesiaca. Nevedela sa poriadne prisať,malá slabý sací reflex, priniesli mi ju o dosť neskôr kvôli menším komplikáciam po pôrode.. Po čase som stratila mlieko, malá celé dni len plakala, nespávala, tak som prešla na UM a neľutujem. Druhá má len 2mesiace a tiež som ju kojila 1,5mesiaca. Tiež som prešla na UM a nemyslím, že kvôli zlej informovanosti. Vedela sa krásne prisať, mlieka som mala dosť a aj tak stále plakala, celé dni a noci nespávala, tak veľmi plakávala, že by som to pripisovala až záchvatom plaču a kolika to určite nebola. Keby vydržala aspoň hodinu, ale ona nevydržala bez papania ani 15min. Odkedy je na UM máme doma iné dieťa. Spokojné, usmievavé,cez deň aj večer zaspáva pekne sama. Pri oboch som si poplakala keď som skončila, priala som si kojiť čo najdlhšie, predsa to je aj dosť finančne náročné, ale za to to nestojí. Za tie stresy, trápenie, utrápené dieťa a tým utrápená celá rodina... Na niečo tie mlieka vymysleli a ja som za to vďačná ako sa trápiť..
Žena, ktorá krásne kojí bez nejakých väčších komplikácii nikdy nepochopí akým trápením si prešli ženy,ktore kojiť z rôznych dôvodov prestali..

misinka26
autor
7. jan 2014

Mamičky, mrzí ma, že sa táto téma poňala úplne inak ako som to napísla ... ospravedlňujem sa ak som niekoho urazila či pohoršila ... išlo mi čisto o diskusiu o tejto téme zo zvedavosti, pretože v mojom okolí nie je asi žiadna mamička čo by kojila a nejak ma troška zarazilo keď minule v telke dávali nejaké mladé kočky , že oni by nikdy nekojili ... a taktiež je veľa mamičiek čo nekojí schválne nie preto, že nemôžu ... už v úvode som písala, že chápem, že nie každá mamička môže kojiť teda dojčiť aby ma tu nik nenapomínal zo slovenčiny 🙂 ... áno je každého osobná vec či dojčí alebo nie a nikomu sa do toho nechcem starať ani zasahovať do pre niekoho intímnej témy ... zaujímalo ma len prečo mamičky prestávajú dojčiť alebo nedojčia len tak sami od seba , alebo sa rozhodnú ešte pred pôrodom, že dojčiť nebudú ... a ešte raz opakujem nechcem nikoho urážať, ani poučovať ani nič podobné len ma to jednoducho napadlo a preto táto diskusia ...

adeala
7. jan 2014

@misinka26 Ja napríklad mám v pláne kojit, aj si zájdem pred pôrodom a po ňom za laktačnou, ale v prípade, že sa z môjho života stane "boj o dojčenie", tak na to kašlem. Nebudem si brať tých pár mesiacov bábätkovského obdobia môjho dieťaťa, aby som silou-mocou kojila. Jednoducho áno, budem robiť to, čo bude mne pohodlnejšie, aby malo moje dieťa spokojnú maminu.

vejula
7. jan 2014

chapem aj mamičky, ktoré bolí čítať o tom ake je dojčenie krásne obdobie, pokial im to nevyšlo. JA som rodila prvého synčeka cisarskym rezom a prepinala som film v momente ako v nom bola scena pôrodu. Bolo mi to tak luto, citila som sa hrozne, ako, čo som to za matku ked som si nedokazala dieťa porodiť. Napriek tomu, že som mala takéto vnutorne pocity, a že ma zranoval každý príbeh prirodzeného pôrodu, napriek tomu, že som si radšej pred tou bolesťou zakryvala oči, uvedomovala som si pravdu. Nebojovala som proti temam o prirodzenom pôrode, lebo som si uvedomovala, ake je to dôležité nielen pre dieťa, ale i pre matku. Napriek tomu, že ja sama v ramci svojho duševného pokoja som tieto temy neotvarala, vedela som, ake je dôležité diskutovať o tom, aby neboli iné matky zbytočne vystavené takým zlym pocitom akým som bola vystavená ja. Tak isto chapem, že matky, ktoré chceli a nepodarilo sa im dojčiť trpia podobnými pocitmi akymi som trpela ja po sekcii, no vnímať každu snahu o diskusiu o potrebe dojčenia ako utok na ne same, podla mna nieje najsprávnejšie. A aj napriek pochopitelným emociam treba brať tieto veci so zdravym nadhladom a pozerať na tuto problematiku objektívne

abbie
7. jan 2014

kto chce kojit, nech koji kolko len chce a kto nechce nech nekoji, je to kazdeho osobna vec 😉

vendulka80
7. jan 2014

@vejula máš pravdu ale je tu nespočetne veľa podobných tém, ktoré nič neriešia a v ktorých je "vojna" medzi dojčiacimi a nedojčiacimi matkami. Toto sú také pichľavé témy. Mna už keď sa aj v preplnenom obchode po tridsiaty raz na celé ústa spýtali, či kojím, tak som odpovedala, že dávam malej hrýzť kožu zo slaniny a pije žinčicu 😠 Milujeme naše deti a každá jedna by sme im dali aj to posledné. Je úplne jedno, či dáme fľašku alebo prsník. Dôležité je dať to z lásky a vychovať z nich dobrých ľudí 🙂

dadushe
7. jan 2014

@marin.frist "zatneš do živého" to jsi vystihla přesně. Já měla v porodnici ženy z laktační ligy a měla velkou touhu kojit. Odcházela jsem z porodnice nerozkojená (dokrm mateřským z mléčné banky) s tím, že UM je jed a pokud to dítěti dám, bude dementní, nemocné nebo mu zničím život. Doma jsem poctivě dokrmovala pouze stříkačkou, přikládala co hodinu, odsávala elektrickou odsávačkou, ládovala se homeopatiky a pravidelně mě navštěvovala laktační poradkyně (20eur za návštěvu). Kupovali jsme suplementor, hledala jsem si dodavatele mateřského mléka....Na kojení se mě ptal neustále každý, připadala jsem si jako ta nejhorší matka na světě, která není schopná dát dítěti "to nejlepší". Jak já to obrečela. 😔 Dneska to vidím tak, že buď budu kojit první mléčnou ligu, nebo se na to můžu s klidným srdcem vykašlat, protože, když to nejde, tak to prostě nejde. Navíc vzhledem k tomu, že mám už starší dceru, tak na takové blbnutí fakt nebudu mít čas 😉 A až se mě nějaká laktačně aktivní matka, sousedka, tetička teď podruhé zeptá na porod a kojení, tak jí v klídku řeknu, že jsem děti rodila císařem kvůli tomu, abych měla hezkou pánev a nekojila jsem proto, abych měla pěkný prsa a užiju si ten výraz 😀 Fakt do toho nikomu nic není 😉

andrejka2424
7. jan 2014

Načo súdiť?Všetky sme tu svojprávne a rozhodli sme sa podľa vlastného úsudku a vnútorného pocitu.Na každé dieťa platí niečo iné.Syna som kojila len 3 mesiace.Takmer všetko vždy vyvrátil a mal bolesti bruška.Keď som prešla na Bebu ha,prestalo grckanie a odrazu krásne spal celú noc a aj cez deň spal lepšie.Sesternica ma rovnako staré dieťa a ešte nedávno,skoro do troch rokov kojila syna niekoľkokrát za noc a býva skutočne často chorľavý oproti môjmu...takže pri druhom ak nastanú problémy,nebudem čakať a trápiť ho ani len tie 3 mesiace.

ellahop
7. jan 2014

@vejula ja neviem, ale ja by som to takto nebrala. sekciu si mala asi preto.. lebo sa inak nedalo. tu si musis polozit otazku. ci to stalo za to. mas deti, zdrave, a aj ty si zostala zdrava. a to hadam staci. ja napriklad som mala sekciu tiez, lebo mam po operacii oci. a tak si vravim, je lepsie porodit dieta neprirodzene alebo prirodzene s rizikom ze pri tom oslepnem. no a odpoved je lahka. netreba sa niekedy velmi zamyslat a brat veci prirodzene, tak ako ich zivot prinesie. a netreba plakat nad tym co bolo. treba mysliet na to, co je teraz tu a uzivat si to.

sense
7. jan 2014

hm cisto provokacna tema, osobne nepoznam jedinu mamicku kt. by dobrovolne davala prednost Um pred MM, ....a ver mi keby si mas vybrat dat dietatu UM alebo o dieta prist, tak by si mu s radostou tu hnusnu umelinu dala....

vejula
7. jan 2014

@ellahop velmi vela sekcii je zbytočných... rutinne zasahy do pôrodov, falošne alarmy monitorov. Normálne percento cisarskych je tak 10% V našich pôrodniciach je aj 40% cisarakych.... KEby som pri druhom tehu nebojovala a nebola už znalejšia problematiky tak mam aj druhý pôrod cisarsaky - zbytočne!

ellahop
7. jan 2014

@vejula no dobre, ale vela krat ma udivuje to, ze tak ako ty, mamicky placu nad tym, ze nemohli rodit normalne alebo ze nemozu kojit? ja tomu jednoducho nerozumiem. ja by som koli tomu neplakala. lebo to beriem tak ako to je. ze veci sa nedaju silit a ani ty si pri tom prvom porode nemala moznost vyberu, nemala si informacie. tak potom preco sa zbytocne trapit. ale zas chapem, ze to sa neda nejako ovplyvnit, mozno pevnou volou.

silvinuska6
7. jan 2014

Ja som kojila asi tri týždne nešlo nám to maly stale plakal kojila som ho takmer nonstop neviem ci sa nevedel napit alebo som to zle robila ale proste nemal mi kto poradit o MK som vtedy ani len netusila citala som si rozne fora a podobne ale nejako nam to neslo mozno som to vzdala rýchlo a keby som sa potrapilo tak by sa to upravilo ale bola som unavena vyčerpana nemala som proste na to energiu venovat sa tomu ..... mozno som sebecka ze som to vzdala tak rychlo ale maly ked zacal pit UM bol kludnejsi pekne spal a .... a neviem proste to bolo asi jednoduchsie ohrievacka pri posteli vstal len som tam nasypala par odmeriek mlieka a bolo to 🙂

macamac
7. jan 2014

@misinka26 ak si bola zvedavá a píšeš,že máš v okolí mamičky, čo nekoja, opýtaj sa ich 😉
skutočne nevieš, čo za nekojením je 😉
a ako vidíš, tu ti píšu nekojace mamičky, ktoré z rôznych príčin NEMOHLI a nie že NECHCELI

a ak čítajú aj také, čo nechceli, určite ti nenapíšu na verejné fórum, lebo by tu boli zožraté zaživa 😅 😀 😉
v dnešnej dobe osvety kojenia asi by nenabrali odvahu
a inak - ani sa im nečudujem, lebo ja osobne to vnímam ako intímnu záležitosť a tým pádom nemám potrebu písať o svojej skúsenosti

ide o to,že netreba robiť z ne/kojenia hystériu 😉
je to každého osobná vec 🙂

a či to napíšeš v dobrom,alebo v zlom, naozaj vždy to má trochu taký podtón, že dojčiace maminy dávajú deťom "niečo viac"
už aj to,že na UM je písané, že "najlepšie, čo svojmu dieťaťu môžte dať, je materské mlieko"...alebo niečo v tomto znení
takže nekojace sú stále konfrontované s tým, že tú úplne najlepšiu vec nevedia / nechcú dať svojim deťom 😝

čo je ale riadna blbosť, lebo NAJVIAC, čo im môžme dať, je LÁSKA, naša pozornosť, obetavosť,.... 😉

monika15
7. jan 2014

Strasne sa mi paci ako Dojcacie maminky sa vedia obuvat do nedojcacich... ako keby neviem co.
Je to kazdeho osobna vec ....
Je vela mamiciek co zial nevedia kojit, mi sme sa trapili mesiac a nic.... po laktacnych sestrach, po lekaroch atd.....
ale neslo to.... proste zial bohu neni to tak ako Vy Dojciace mamicky tvrdite ze len treba chciet.
Obuvate sa to do nedojdacich, vyvolavate hadky atd....
Ja netvrdim ze mat. mlieko je zle ale zial... ked sa neda tak sa neda.
Tatiez tu vyskakujete ze dieta neni chore... TIEZ to neni VZDY... moje nekojene dieta nevidelo ATB cely jeho prvy rok, co optori nasmu uplne kojenemu znamemu mal prvy rok zivota 8 krat ATB takze proste aj to je individualne
Proste uz prestante..... je to strasne unavujuce ako otvarate nove a nove skupiny na tu istu temu respekivne hadku.
Nechajte to tak, ak nechce matka kojit tak nech nekoji.
Dieta bude mat rado matku tak ci tak, moj je namna strasne naviazany taky mamickin cecok aj bez kojenia, takisto sme mali krasne chvile spolu zaspavali proste o nic neprisiel.

zuzanockamt
7. jan 2014

@misinka26 podla mna väcsina z tych, co nedojcia aj chce, ale jednoducho to nejde ... netsretla som sa este so zenou, co by vyslovene nechcela dojcit

monika15
7. jan 2014

@misinka26 nie v zlom ale mala si vyhladat stare take vojnove temy..... a tam si dopisat.
tato len zbytocne zas vytvori negativne prostredie na koniku.