Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@xevulax mojmu malemu tiez nechceli dat mlieko v nemocnici az na jednu sestricku, ked ho pocula plakat pol hodiny a ja som mlieko nemala...a teraz musim povedat, ze som rada,ze som nekojila, davam um a malemu nic nie je, rastie a je zdravy.A taktiez nemusim sa vytrcat na ulici a kojit ked je maly hladny, vezmem flasku,um a idem.
@ewellina no neciem ake mas stare dieta alebo deti. Starsia bude mat dva a ani vtedy nedokrmovali. Ta mi prerevala 5 dni tiez ako prvorodicka som si tam porevala riadne. Ju som rodila normalne a mlieko sa pustilo az na stvrty den. A aj tak po mesiaci prsnik odmietala obcas sme museli aj prikrmit bo mlieka bolo malo co som sa natrapila a nachodila k dr. Ze kolko si vytiahne na vazenie.... A ktora povie ze dat um z pohodlnosti to nechapem. Ved co je jednoduchsie ako vytiahnut prsnik? Ke je dieta na um, jednak je to financne zatazujuce, musis mat prrvarenu vodu, flasky stale umyvat a sterilzovat, ked ides prec riesit kde ohrejes vodu.... Vobec to nie je pohodlnejsie. Ja dom mohla priklady od nevidim do nevidim a bez vysledku. A dvojky som hned dala na UM a su spokojne aj oni a aj ostatni clenovia domacnosti. A nikomu sa nemusim spovedat ci su kojene ci nie. ( aj ked nechapem preco to kazdeho zaujima a yo nepochopim ked sa nejaka mamicka zastavi a vidi dvojicky prva otazka ze ci du kojene 🙂)))
Ja už som sa do par prispevkov o kojení zapojila.....Zhrniem to asi takto : Je to sukromne a osobne rozhodnutie kazdej mamičky. Podotýkam, že ja sama som kojila krááásne vyše 2 rokov. Ale aj napriek tejto skutočnosti si myslim, ze z kojenia sa robi v dnesnej dobe obrovsky a zbytočny boom. Ja som este len bola tehotna a z kazdej strany (v cakarnach, lekarnach, v casopisoch, v TV.....) všade len same kojenie. Išlo mi to hrozne na nervy !!!! Aj v porodnici.....Nikto skutočne nikto sa ani len neopýtal : ,, Mamička a chcete kojiť ???? ,, Prečo ???? Moj maly bol sice kojený vyše 2 rokov - ale natrapili sme sa dost..... Do 4 mesiaca sme mali silne koliky ( takmer 2 x nas hospitalizovali....), chorý sme nonstop, mame od narodenia silny atopicky ekzem + všetky možne alergie. Do roka využivame aj 8 antibiotik !!!!! Mne kojenie sposobilo važne, ale naozaj vážne zdravotne problémy. Takže ja som presvedčená, že materske mlieko nie je až taký zázrak prírody ako sa to všade prezentuje. Takže to, ci maminka bude alebo nebude, chce alebo nechce kojit je jej osobna vec. To, že sa rozhodne pre kojenie z nej spravnu a dobru maminu urcite nespravi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@mia18112 Dakujem za Vaš prispevok,my sme mali štart uplne rovnaky,neskutočne koliky,ja som bola už len na varenych kuracich prsiach a suchej ryži aby to malu nenaduvalo,dcerka od svojho prveho tyždna vyskusala všetky dostupne kvapky proti naduvaniu a nic nezaberalo,až som sa nahnevala a dala jej anticolikove mlieko ale stale som striedavo dojčila,jednoducho v dnešnej dobe kde ozaj všade na mna doslova kriči že musim dojčiť som sa toho nechcela vzdat až jedneho dna mi mlieko naštastie odišlo a dcerka ostala len na anticolikovom a bola ako vymenena,doteraz lutujem že som ju neodstavila skor a trapili sme sa obe,nepochopi ten co nezazije,dcerka ma teraz 2,5 roka a nikdy nebrala antibiotika,je zdrava a štastna a viac si ani neprajem,samozrejme doteraz verim,ze kojenie je to najlepsie co možeme detom dat,ale netreba to tak burlivo precenovat nad všetko ostatne.
To je zvlastne ze mnohe mamicky pocituju tlak na dojcenie, ja som pocitovala pravy opak, keby som bola unavena z roomingu s dietatom a dala ho postrazit setram hned by ho dokrmili umelym. Dostala som kufrik so vzorkami umeleho mlieka. Same reklamy (este take trapne ze aka osobnost ktora bola v detstve na Sunare je aky hokejista lebo vedec, akoby to na tom zalezalo, rovnako je hokejista a vedec ktokolvek na MM ale to uz nikto neporpaguje, UM lobby je rozhodne silnejsia) na umele mlieko v casopisoch pre mamicky, lekarnach, nete. To je to co sa prezentuje.
Ked mala pediatricka co i len mierne pochybnosti o vahovych prirastkoch vzdy prva rada UM. Praveze my sme mali spociatku problemy, a citila som hrozny tlak podlahnut lebo je to take jednoduche, take dostupne a take bezproblemove (budete mat tabulkovejsie dieta, rovnomernejsie prirastky, lahsie noci, a budete moct dieta davat skor na postrazenie od seba). Aj okolie v problemovych zaciatkoch skor na mna zarezalo ze naco sa s tym borim ked predsa vsade je tolko UM, ze co som nejaka masochistka. Nejake tie dojciace krizy? a ved uz si dojcila dost, tych par mesiacov, kasli na to, po roku ma uz vobec nitko nechapal, po 2 (dojcila som kazde z deti do 2,5r) uz som to musela skryvat aby som nebola za max. podivniku.
V zahranici, ktore je nasim vzorom sa uz nedojci temer vobec, uz tyzden je vela. K tomu smerujeme aj u nas.
Takze preto cim viacej mamiciek nechce kojit a ten trend bude pokracovat. Pocity sa obratili, to prirodzene je uz prilis naturalne, prilis problematicke, prilis divne, kto by sa s tym zapodieval?
Neberiem dojcenie ako modlu, ked to nejde, tak to nejde, ale tak ako ked si mozem vybrat ci budem davat dietatu polotovar so sacku alebo polievku od babicky, rozdiel tam jednoducho je, nech si predajcovia vravia cokolvek (oni sami nesmu pisat ze je nielen ich mlieko lepsie ale ani rovnake, mozu pisat len ze sa blizi zlozeniu MM) a nech dieta vyrastie rovnako,co nespochynujem, ja idem po kvalite a preto ako ho nebudem krmit polotovarmi, tak aspon skusim zabojovat o MM.
Odstavila som dieta v 11 mesiacoch,moje dovody su moje dovody a nemusim ich ani ja ani ziadna ina maminka ktora sa rozhodla odstavit svoje dieta od prsnika tebe ani nikomu inemu vysvetlovat ani obhajovat.A slovo pohodlnost ma tak nastartovalo ze az... Kojenie je osobna vec kazdej mamicky a predstav si po odstaveni im do tych "umelin" ako si to ty nazvala neprilievame ani benzin ani nic podobne aby si to musela riesit alebo pohorsovat sa nad tym.Predpokladam ze dovody odstavovania deti ta napadnu aj samu a velmi dobre ich poznas takze ti ide len o to aby si vrtala a doslova zhadzovala matky ktore sa rozhodli prestat kojit.Sorry ale presne takto to citim.Tak ako sa mozes ty slobodne pytat tak ja mozem slobodne reagovat a slobodne ti odpovedam ze ta do toho ci vobec a kolko koji ktora matka vobec nic nie je.
@nini1010 @nini1010 A na koho je miereny tvoj prispevok? Je pod mojim ale bez mena komu, nicmenej nic z veci ktore v nom uvadzas netvrdim tak predpokladam ze je to na zakladatelku diskusie? Ked ano, ona sa len pyta ci je to z pohodlnosti ako jednu z moznosti. Kedze sama poznam mamicky ktore hrdo a sebavedomo uvadzaju pohodlnost a vacsiu slobodu ako dovod preco nedojcia a maju na to plne pravo, tak asi to byva jeden z dovodov. Samozrejme ze nikomho nic nie je do tvojich dovodov (mmch podla mna si dojcila na dnesnu dobu nadstandartne), ale tak ako si niekto iny zistuje diskusiou ake znacky oblecka nosia ine deti alebo aku skolsku tasku ktora komu kupuje, alebo ake zvyky ma ich manzel, tak ktora sa chce zapojit zapoji sa, ktora si mysli ze druhych do toho nic, sa nezapoji.
Vyraz umeliny - nechcem hovorit za autorku diskusie, ale napr. ja osobne - chapem v zmysle polotovarov, chemicky vytvorenych primesi, nie zivej stravy, konieckoncov vyraz "umele" je sucastou oficialneho nazvu tychto typov mlieka.
Ja som chcela kojit ale nešlo to ☹ ked si spomemniem aký hrozny tlak vtedy všetci na mna vyvíjali .... Doteraz mám z toho traumu, ako hrozne som sa cítila že neviem nakojit svoje dieťa. ..... A malého som vyhladovela, Kvôli kojeniu, že dostal naspäť zltacku a musel ísť do nemocnice 😠 ked to ide je to super ale ked to nejde a trápi sa matka aj dieťa, tak mi príde normálne dať UM a nemyslím si že to je hnus. A tiež nie fér ten psychologický tlak .... 😖
Ja neviem ale u mna vsetke kamaratky a cele detske centrum kde chodievame zeny koja...kazda jedna zena ktoru poznam,okrem mojej sesternice svoje dieta pridaja---ja nemyslim,ze je nejaky nekojaci boom teraz..prave naopak mi to pride...Ja som kojila rok ,ale potom moja mala prestavala pit uz sa len hrala a postupne som zistila,ze uz ani vlastne nepije vobec nic a mlieko po roku pomali odchadzalo---moje prsniky zatial neutrpeli ziadnu ujmu...som ako predtym este chudsia.Ale kazde telo je predsa ine,elasticita je ina...na niekom to stopu zanecha na inom nie...
@xevulax bohuzial, musim povedat, ze mam rovnaky "zazitok" z porodnice..Malicka sa mi narodila a bola hlados, zjedla by mna aj s postelou, kvoli roznym problemom sa mi mlieko pustalo velmi pomaly a dieta bolo hladne a uplakane..co ja som si vytrpela so sestrickami kedy som prosila o umele mlieko a v ich ociach som sa stavala krkavcou neschopnou matkou, chvilami som nevedela ci placem od zlosti alebo lutosti..hned ako mala dostala do ust striekacku vycucla ju bez nadychnutia, prvu druhu tretiu, grgla si a spokojne zaspala..och ale preco muselo tomuto predchadzat hodinove revanie, prikladanie a plosne tvrdenie sestriciek ze KOJIT MOZE KAZDA!
kojenie je normalne a mala som ten pocit aj v minulosti.. do chvile kedy som otehotnela, to sa na mna kojenie a prsia vyvalili z kazdej brozurky, kazdej druhej vety ktora bola "tehulke" smerovana 🙂
kojila som..ako som sa docitala tzv kulturnym sposobom 🙂 tj ze som odsavala a materske podavala z flasky a zaroven som dokrmovala umelym..a viete vy kolko pohladov ma prebodlo ked videli babo a flasku?..ale hodiny odsavania ohrievania zarabania chutnania prenasania a riesenia kde si ako odsajem, to uz nikomu nenapadne
tak kto bude mat odvahu sa so mnou porozpravat o pohodlnosti flasky a um?!!! 🙂 lebo ja uz pri tejto teme hryziem..nestekam..hryziem 🙂
je to na kazdej zene, hlavne ze babatko krmi, drzi ho v cistote a najma ze ho lubi a nic mu nechyba..
a este v tomto mojom nastartovanom rozpolozeni musim dodat... 🙂
nemocnice absolutne nespravne podporuju dojcenie, stresuju, nevytvaraju vhodne podmienky, personal nedava jednotne rady... a za kazdu cenu, naozaj kazdu tlacia matku do kojenia a to len kvoli statistikam! do prepustacej spravy napisu ze babo je kojene aj keby vam mali bradavky odtrhnut... ( a ano nadalej ma startuje ked mi o kojeni rozprava primar :D )..tento pristup tiez dokaze kojenie absolutne zabit, resp zabit moralku mamicky a odradit ju od kojenia
ak mi da boh to stastie mat dalsie bejby a budeme zdravi... bude doma pripravena krabica umeleho, flasa a pri prvom naznaku neochoty personalu spolupracovat so mnou si dovleciem do porodnice vlastnu vybavu a mozu ist do haja zeleneho..
Tlak na kojenie je obrovsky........aj ja som pocitovala ten strasny tlak...odtrpela som si 3,5 dnovy prirodzeny porod len preto, lebo som mala v hlave zafixovane, ze po cisarskom sa tazsie koji. Mlieko sa mi rozbehlo bezproblemov, v nemocnici bolo vsetko super, lenze mala mala silnu zltacku, bola spava, budila som ju, ale aj tak som o mlieko prichadzala...skusila som vsetko od vinei, byliniek až po Costi...ked skoncili problemy zo zltackou, mala zacala odmietat papat, chudla, nic nepomahalo....nebol to dojcensky strajk, ale vazne ochorenie.... Až sme sa dostali do nemocnice....kde mi lekarka vyslovene kojit zakazala.....aj ked som s tym nesuhlasila, bola som ochotna skusit hocico, len aby sa malej polepsilo....cely cas som si svoje mlieko odsavala a udrzovala produkciu, keby som sa nahodou ku kojeniu vratila. Nikdy som už nekojila.....Nelka dostala špeciálne mlieko, ešte sme sa niekolko mesiacov trapili s papanim, ale môžem povedať, že som rada, že som lekarku posluchla. Ak budem mat druhe dieta, budem sa snazit kojit, podla mna je to pre dieta velmi dolezite, ale silit nieco, co z nejakeho dovodu nejde nema zmysel, dieta potrebuje usmiatu maminku a nie zostresovanu trosku. Malo kto si uvedomuje aky je vyvyjany tlak na maminky, co nekoja..... 😢
@me_to_you kamosku takto pred skoro 13r.nechali..prosto mala plakala,oni jej nedali nic. Nakoniec s ajej mlieko spustilo a vylucne dojcila rok. Lebo zas jej nik nepovedal,ze od polroka ma prikrmovat. 🙂 mala je v poriadku a stalo sa to v Rakusku,kde kamoska zije. Inak nemocka bola vraj perfektne vybavena.
A to s tymi lekarmi v nemocke mas pravdu. Mne siel tiez chlap ukazovat,ako mam dojcit. Atvrdil,ze mam malo mlieka! Blbec. Nakoniec s aukazalo,ze mala mala silnu koliku,uskodila jej hrachiva polievka,co bola na obed. (pri synovi sme ju mali tiez a jemu nic nebolo).
Ja som mala mlieka dost,aj som odsavala do mraznicky pre babatka ine a on toto tvrdil! A uz som vedela,akp mam dojcit po cisarskom,on mi siel ukazovat pre mna uplne nevhodnu polohu. A dalsia lekarka ma dorazila tiez. Pytala sa,ci dojcim,ja ze ano a aj odsavam navyse. Jej otazka: A vy si myslite,ze sa vam mlieko dotvori tak rychlo? Neveriacky na nu kukam,paneboze,ja uz mam jedno dieta uspesne dojcene,viem,ako sa stimuluje laktacia,v case laktacnej krizy v jeho 6.m.som si to odskusala a ona mi da taku debilnu otazku. Kebyze som prvorodicka,tak im obom uverim... Ale uz som nebola.
@horana tvoj prispevok mi pripada, akoby som ho pisala ja..moja dcera ma dva roky a stale ju kojim a pred okolim to nepriznavam..zacalo to u koznej, kde som bola s pasovym oparom a dermatologicka mi povedala nech okamzite zo dna na den ukoncim kojenie, inak ma liecit nebude a mozem rovno odist, vraj dcera ma uz pol roka tak uz prijima ine jedlo cize nie je problem odstavit..vyriesila som to inde a ani antivirotika neboli problem..dalej moja pediatricka od pol roka malej na kazdej poradni mi ponukala UM, radila mi ukoncit dojcenie a v 10 mesiaci mi vysmesne povedala,ze preco ju tak rozmaznavam, ze jednoducho takemu velkemu dietatu prsnik nepatri.
po roku malej som bola na sono vysetreni s nou a pani dr.skoro odpadla, ked ma mala chytala za prsnik a chcela cici.. to iste jedna dr. na Kramaroch asi v roku a pol malej..ze ci sa nehanbim kojit taku velku slecnu a co nato moj muz ci som neni este rozvedena..ja to nechapem.ked som mala prveho syna pred 20 rokmi, tak to nikto nekomentoval a to som kojila rok a pol- teraz sa veru nepriznavam, ze malu kojim, naposledy ma sestricka u mojho gynekologa strasne lutovala, ze kojim, vraj to musi byt trapenie...takze okrem rodiny to nikto nevie a my si mozme sem-tam este pocickat
@misinka26 ja mam celkom opacnu skusenost. vsetky mamy co poznam bud kojili, alebo sa aspon o to pokusili.
iste, asi sa najdu aj take, co vobec nekojli kvoli postave, ci pohodlnosti, ale kolko ich je, pol percenta? ci prave tie mamicky ta zaujimaju?
mne sa prave zda, ze teraz je kojenie velmi moderne. aha este toto som nasla: http://www.sme.sk/c/7014602/svoje-deti-dojci-co...
@horana to kde je take zahranicie kde mamicky koja tyzden a aj to je vela? 🙂
@palinkovamaminka osobne teda zahranicne kojacie statistiky nepoznam lebo kamaratkam v zahranici nestrkam nos do podprseniek 🙂 ale napriklad po porode som citala knihu "a dost" a tam baba spomina ze v parizi rozhodne nie je taky tlak kojenia a aj ked su doby kojenia podstatne kratsie, nikto neobvinuje matky nekojacie..
@palinkovamaminka Je to fakt slabe v Amerike je dlzka MD nejakych tych 6 tyzdnov a co tam mam zname tak viem ze ani tuto dobu zdaleka kazda nevyuzije, potom uz uplne dovi dopo, v Anglicku sa spustal program zatial len pokusne v niektorych okresoch kde bolo temer nulove dojcenie ze sa zacalo matkam ktore vydrzia dokonca za to platit. Co je tusim niekto spominal aj vo Svajciarsku, v nejakej forme...Ja mam ci uz zname/kamosky alebo aj od mamin tu z MK rozne v zahranici (jedna za vsetky trebars volakedy tu znama anjelicek ktora tam rodila jedno z deti tak spominala ako jedina v porodnici dojcila, ostatne vsetky behali s flaskami a vtedy sa k nej pridalo viac mamin - sloveniek v UK ze mali presne rovnaku skusenost) mam celkovo dost info na to aby som si nerobila iluzie, dokonca tu na SK su statistiky v tomto uplne mimo, nakolko som to svojho casu dost sledovala a to ze opusta kojaca porodnicu sa pise temer kazdej, dokonca aj maminam co uz vtedy dobre vedia ze kojit nechcu ci nemozu a aj tak im to fuknu do spravy a potom aj do statistik..Som po noci kedy som musela dokoncovat pracu teraz zase v praci, fakt nevladzem a ani sa mi momentalne nechce rozne ine zdroje, ale ked by bolo treba cez vikend dohladam, tejto teme som sa volakedy fakt dost venovala...na jednej strane svetova zdrav.org. ma oficialne stanovisko ze do 3-4 (!!) rokov by sa malo, na druhej strane realita ide niekam uplne inde...
@andrea999 moja dcerka ma 2 roky a 5 mesiacov a stale dojcim 🙂 a musim povedat ze som sa nestretla s takymi negativnymi reakciami zo strany lekarov, dokonca som bola teraz hospitalizovana v nemocke kvoli problemom v tehotenstve a ziadny z gynekologov mi nevravel, ze mam skoncit s dojcenim. Prisla som po 2 tyzdnoch v nemocke domov a mala sa prisala akoby nic 🙂
MATERSKE MLIEKO- je uplne najlepsie pre babatko, ale len vtedy, ak sa o seba matka stara a tym myslim sposob jej zivota a najma stravu, kvalita MM je zavisla na kvalite zivota matky. Inak urcite som za dojcenie, obe deti som dojcila a je to ten najkrajsi pocit na svete, kto nezazije, nepochopi...

@ewellina netusim. Baby sa pekne prisali ale bohuzial slo len par kvapiek nikdy druhej nezostalo nic, tak som ich striedala a zili doslova na glukoze. Skvely pocit ked sa dieta ide zadrhnut za glukozou aby aspon nieco malo. Stacilo datstriekacku do pusu a oni same si to vytiahli aninpoest som nemusela stlacat take boli hladne. Chodila som sa stazovat ze deti non stop placu od hladu hned ma zrusili ze ved nie su jedine... Pristup, neviem naco je toto tyranie deti dobre, len koli tomu aby zena silou mocou dojcila... A ked ani na stvrty den nema mlieko, skoda reci. Aspon ze som dvojicky mala druhe, vedela som co a ako chodi, sestricky som nala okukane. Stacilo natafit na ti spravnu a hned sa konalo, do hodinky mali mliecko. 60ku vypili. Neprehanam za pol minuty doslova to hltali a konecne boli spokojne. A to v nemocke boli na cecku non stop ja som mala prsia bolave rozuzlane a deti hladne. Ale som rada ze to mame za sebou. A co sa chorlavosti tuka sama sestra na sestonedeli mi povedala ze za svoju vyse 40rocnu prax nikdy nebolo dokazane ze kojene deti su zdravsie. Sama vravela ze sa to v dnesnej dobe az moooc prehana. To je ajo s trendom napriklad nedat do choditka, nedat nahodou kravske mlieko pred 3. Rokom dieata, papat iba same bio vyrobky ( pokial si clovek nedopestije sam, kde ma zaruku ze dana vex je skutocne bio?🙂) nuz tolko z mojej strany.