Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@jarmilka1985 dovolim si nesuhlasit s tvojim nazorom, ze kojenie je o zmyslani.. ver, ze moje zmyslanie bolo v pohode, len mliecne zlazy o nom asi nevedeli.. lebo mliecka som mala horko tazko pre 1 dieta.. ale tie som mala hned 2. ☹ ☹ Snazila som sa, ako som mohla, oddych, tekutiny, prikladanie, odsavacka, homeopatika... a aj tak sa laktaciu nepodarilo rozbehnut. Takze ja som bola vdacna za ten biznis, inak by moje deti boli asi hladne.. ak by vobec boli... Myslim, ze je velmi vela zien, ktore by kojit velmi chceli, ale nie je im z nejakeho dovodu dopriate.. a iba minimum matiek, ktore nekoja, tak robia zo svojho rozhodnutia. A ver, ze je velmi, ale velmi tazke prijat tuto "prehru".. hlavne v tejto dobe, ked kojenie je znakom lasky a nekojenie akoby znakom nezaujmu o dieta. ☹ Mne trvalo snad pol roka, kym som sa s tym naucila zit bez vycitiek svedomia, ktore som mala pri kazdom krmeni... a ver, ze pripomienky okolia, ktore sa ma snazilo za kazdu cenu presvedcit, ze len kojenie zaruci mojim detom kvalitny zivot mi na pohode nepridavalo.
Lebo je to chobotina....sorry, ale uz mi cele kojenie ide na nervy
@slecnamarplova si na dne, čo? 🙂
@emily76 Ej veru, presne viem, o com pises. Aj moje zlazy asi mali zmyslanie niekde uplne inde nez moja hlava. Maly mi doslova zuril na bradavkach, lebo mlieko neslo. Co my sme sa natrapili, co laktacnych sa u nas vystriedalo. Pri kazdej som dufala, ze pride s niecim inym, co mi naozaj pomoze. Ale vsetky do jednej len tlacili na pilu. Jedinu skutocnu oporu som mala v manzelovi a mojej mame, ktori sa doslova nemohli pozerat na to, ako som sa trapila a ako som tym padom (hladom) trapila aj maleho.
A tych pohladov a reci, co absolvujem dodnes.... Najviac ma dorazilo, ked mi radila kamaratka, ktora v tej dobe cakala druhe dieta a par dni pred mojim porodom sa vyjadrila, ze to druhe uz nebude kojit na poziadanie, ale pekne krasne kazde tri hodiny, lebo je to na slucku. A presne tato ista osoba mne isla potom rozpravat, ake je kojenie na poziadanie dolezite.....:(
Ale - tu sme my aj nase deti, spokojne a stastne. A to je to, co je podstatne. Nie to, ci kojime, ako dlho a casto kojime, alebo su nase deti krmene UM z flasky. Skoda, ze tie kojace matky nas vo vacsine stale stavaju do opozicie, akoby sme materske mlieko povazovali za zbytocnost a mali radost z toho, ze detom musime davat flasu.
@demo uz j to lepsie 🙂 prikrmovanie nutrilonom rules 😀
Ahojky,ja som kojila malú rok.Mliečka dosť až pretekalo,ja nervózna s toho.A samé depky som mala a ževraj je to najkrajšie.Teraz čo poznám mamicky v okolí ták sa mi zdajú pokojne a dávajú nutrilon.Dieťa sa napapa a pekné spinka.Akurát ak kojis tá nemusíš vyhadzovať love za mliečka cicu vyberies a netreba zo sebou ťahať sunar.Ale pri kojeni treba hľadať niejake miesto kde vyberies tu cicu,lebo sú ľudia čo kukaju ako keby človek robil niečo zle..
Ja mám skoro 5 mesačnu dcérku kojila som ju od narodenia no prišli sme za nemocnice A malú stále bolelo bruško veľa plakala mala strašne kŕče, vedela som že niečo nieje V poriadku A pritom som jedla vsetkO čo sa behom kojenia smie. Nátlak svokry, muža A mojej mami O tom že v žiadnom prípade nemám prestať kojit bol príšerný... Trpela som ja aj malá. Že čo som to za matku že mám mlieko A nechcem kojit. Po dvoch mesiacoch trápenia malej V každodenných kŕčoch som šla za doktorkou A zistilo sa že mala nemá vyvinutý zvierač do žalúdka A že musí mať mlieko Z lekárne... Odkedy je na UM je to jedno šťastné dieťa bez kŕčov 🙂 žiaľ pri kŕčoch si navykla na ruky A teraz nosiť 7,5 kilove dieťa nieje sranda :D ale musím poklopat žiadna choroba ani reakcia na očkovanie 🙂 takže ja som za UM pokiaľ nieje iná cesta alebo matka sa tým len trapy je UM super vec ;) A ďalšia vec tým jedenim aby som mala mlieko tak samé polievky A hlúposti som pribrala 10 kíl... Stále niečo do mňa tlačili aby som mala dobre mlieko.
to som prekvapena ze vela mamiciek NECHCE kojit... ja nepoznam ani jednu co by nechcela. poznam take ktorym sa to proste z nejakych dovodov nepodari. a to ze si to potom nevycitaju do konca zivota neznamena ze kojit nechceli.
Kojenie je fajn, a dobra vec, obe svoje deti som kojila 8 mesiacov. Ale som rada ze uz nekojim. To bolo plaču, nervov, furt na prsniku, nervozne deti, nervozna mama, kruhy pod očami, prebdene noci, uplakane deti a zo mna zivy cumel. Som rada ze som kojila a ze som kojit mohla. niekto to stastie nema. Ale s kludnym svedomim mozem povedat ze teraz sme cela rodina ovela spokojnejsi odkedy nekojim 🙂 Ja som vyspata do ružova, moje deti su vyspate do ružova, budia sa s úsmevom na perách, no radosť začinat nový deň.
kazdy nech si robi ako vie, chce a moze - punto. a cim menej sa starate do toho co robia ine mamicky alebo co by mali alebo nemali tym budu lepsie vztahy medzi ludmi 😎 😎
ja som v tomto mala jasno - ak pojde vsetko ako ma a budem moct kojit kojime ak budem musiet odsavat, dieta nebude priberat, nebude sa dobre prisavat - kojenie konci ja som nechcela robit z kojenia mucenie. pri obidvoch sa zadarilo do pohody - bez zapalov, bez bolesti, deti priberali. a tak sme kojili v opacnom pripade by to bola flasa - a vsetci stastni a spokojni
hlavne je to aby bola ako matka tak aj dieta v klude a dieta aby nebolo hladne - ci je to flasa alebo prsnik
ja mám "odkojené" dve deti, ale s odretými ušami, obaja sa mi narodili štvorkilový s obrovským apetítom a veruže to bolo aj cítiť, mala som málo mlieka, chcela som im dať aspoň základ a kojiť aspoň polroka. no bez pridávania umelého to nešlo, takže sme kombinovali. ja som tiež kombinovala všetky možné spôsoby na podporu tvorby mliečka a nepomáhalo. skúšala som aj často prikladať a výsledkom boli vždy len bolestivé rany, pľuzgiere a podobné "radosti". druhý syn mi dokonca od druhého mesiaca prespal celú noc a kto by vstával v noci keď nemusí. takže skúšať to určite treba, ale nie siliť....
Vyjadrím aj ja svoj názor/postreh: Zo stránok o dojčení sa stali priam fanatické prodojčiace hnutia, ktoré neváhajú ani polopravdami alebo skreslenými pravdami podporovať dojčenie. Nemyslím si, že je to správne. Konkrétne mám namysli tvrdenia, ako:
Dojčené deti sú inteligentnejšie.
Dojčené deti majú lepší vzťah s matkou.
Dojčené deti sú zdravšie.
Každá žena môže dojčiť.
Bez ohľadu na životosprávu matky je mlieko plnohodnotné.
Za najabsurdnejšie a už za hranicami ľudskosti a určitej úcty považujem tvrdenie, že aj ženy v koncentračných táboroch dojčili (- čo má akože potvrdzovať "každá žena môže dojčiť" a "bez ohľadu na životosprávu").
Mimochodom, neexistuje jediná vedecká štúdia, ktorá by potvrdila, že dojčené deti sú zdravšie alebo inteligentnejšie.
Tieto temy... o chcenom NEDOJCENI, mi trosku dvihaju tlak... neverim tomu, ze prvorodicka co sa tesi na svoje dietatko NECHCE dojcit, CHCE... a tesi sa na to, ked to proste nejde,t ak to nejde a pocuvat z okolia premudrele reci o tom ako ublizuju svojim detom a blbosti tohto typu im podla mna vooobec nepomaha. Tak si daju masku, ze to je v pohode a nechcu ani dojcit, ved nutrilon ma kopec vyhod. NIE preto, ze su fajnove ale preto, zeim to chrani zdravy rozum... je to super pocuvat ochkanie o nedojceni do 2 rokov dietata a najsuper ked potrebuju tieto informacie aj uplne cudzi ludia alebo len nahodni znami ("A dojci? Kojene je to babatko??? ). Co koho do toho? A este jepotom potrebne krutiti ocami a davat mudre rady a vycitky... 🙂)) Psychiatria.. to je ako so sladkostami/detskym pomahanim doma/obliekanim... vsetci su najmudrejsi, len mama nic nevie...
@lorela ja som si na 100% ista, ze nie su zdravsie... mam v rodine vela prikladov, vela deti... a vidim. Dokonca uz starsie mamicky tento fakt aj potvrdili a teda ma dokazali ukludnit, ze mi z dietata uuuurcite neubudne, aj ked dostane nutrilon 🙂
ja som si toho tiez dost uzila...po porode som mala prsia ako balony, ale nemala som mlieko. A vsetci len krutili hlavami, ze take prsia ma a nekoji. Je ine, ked matka porodi a dieta jej daju...ja som porodila, malu mi ukazali a utekali s nou do druhej nemocnice, kde uz na nu cakal specialny tim. Prvykrat som ju videla na treti den, drzala som ju v naruci prvykrat asi na piaty den. Do toho som bola este 5 dni v nemocnici na infuziach a silnych ATB. A viem ako strasne mi bolo, ked ma par hodin po cisarkom laktacna ukecavala ako velmi musim odsavat a rozbehnut kojenie a jedine co slo bola krv. Asi by to bolo ine, ale byt na izbe s 5 mamickami a 5 detmi sama a cakat na info ci moje dieta zije a prezije...to k tvorbe mlieka asi moc neprida. Ale najhorsie boli tie debilne otazky najblizsich par mesiacov...ty nekojis? ako to mozes urobit svojej dcere? vykaslat sa na nu, co si to za matku. Ludia este nepochopili, ze (takmer) kazda zena chce kojit, ale nie kazda MOZE
Pohodlnosť ......
@skolara v tomto storoci tak obmedzene nazory...smutne, ci uz dlha materska?🙂
@simca06022011 no by si sa cudovala, ze niektore maminy fakt nechcu kojit...na kurze plavania bola polka takych...ze ich to obtazuje...ale myslim, ze tych mamiciek, ktore chcu dojcit, je vacsina...len niekedy to nevyjde, nech urobia cokolvek..myslim, ze kojenie ma viac vyhod..ale nech si kazda mamina urobi, jak jej to vyhovuje...skoda, ze za socializmu tak propagovali a odporucali umele mlieka, miesto materskeho..mozno aj to ma na svedomi problemi s kojenim..kedysi maminky tolko problemov nemali ako dnes
@amouramour len všetko odpozorovane z okolia a môj názor 😉 česť výnimkám 🙂
@simca06022011 absolutne nie, moja tiez kvoli problemom bola na UM a jedine moje porovnanie s kojenymi detmi na okoli, je podstatne zdravsia, klop klop...netvrdim, ze vdaka UM ale rozhodne jej to na imunite neubralo....z kojenia sa robi mantra, ako ano je prirodzene, je to pre dieta vhodne, ale ked to nejde svet nezruti🙂)
@amouramour nezovseobecnujme - zase to ide koncit kojene su lepsie - nie nekojene su krajsie a lepsie 😅 😅
ja mam obidve kojene a jedna je furt chora a druhu ziadny virus ani bakteria neskoli a to ked ma starsia anginu tak mladsia do pohody pije z jej flase a nic 😝 - a to su obe kojene a dost dlho - nie extremne do 3r ale vcelku ok
takze zdrzme sa tychto sutazi 🙄
@prasiatko30 ja s mamickami na MK rozhodne nesutazim bozechran, neviem ako si moj prispevok vyssie zanalyzovala ale asi si tam videla co si chcela🙂myslim, ze prave mamicka co to tu zalozila si chcela pohladkat ego a vyvolat burlive reakcie...
Ja nechapem co to tak osobne niektore beriete a priam vas to az urazi ked vam nejaka ina mamicka povie ze nekoji. Je to kazdeho vec, ked nechce kojit, tak nech nekoji, jej dieta nebude o nich menej inteligentne ani menej zdrave ako to dieta ktore si koji nejaka "matka roka", toto su veci genetiky a nie kojenia. Alebo aj inak povedane, Vase kojene dieta nie je lepsie ako to nekojene, vsetky deti su rovnako dobre, uzasné, mudre a čo ja viem aké ine superlativy keby som tu este napisala. že su to pohodlne matky? No a co, možno sú, ale su spokojné a kludne a vyrovnane a to je to co kazde dieta potrebuje, viac ako materske mlieko. Stojí Vam to za to robiť si kvôli CECKU nepriatelov?
@amouramour sorry mala som tam dat viacerych, ale teba som citala ako poslednu s tym ze jej dieta je omnoho zdravsie ako tie co boli kojene - ale v podstate sa to aj tak zvrhne tak ze sa "sutazi" kto je zdravsi a lepsi vdaka a) UM b) materskemu mlieku - neexistuje flexibilita, akceptacia a tolerancia 🙄 smutne
@simca06022011 Veru, tiež mám vo svojom okolí detičky, ktoré sú chorľavé bez ohľadu na to, či boli alebo neboli dojčené.
Ale, zaujímavé je, že poznám 4 detičky a ich mamičky, samozrejme 🙂, ktoré boli a ešte aj sú dojčené dlhodobo a sú choré v priemere každý mesiac - dva. Proste veľmi často. Iste, záleží aj od iných faktorov, napríklad zdravej stravy/životosprávy, aká sa im dostáva mimo dojčenia/nedojčenia.
@prasiatko30 omg! laskavo citaj> jedine moje porovnanie s kojenymi detmi na okoli, je podstatne zdravsia, klop klop...netvrdim, ze vdaka UM ale rozhodne jej to na imunite neubralo....hlavne tu cast netvrdim🙂netreba zbrklo hned reagovat, len citat🙂
@amouramour mas pravdu 😅
Ja nepochopim co kazdeho zaujima ci je dieta kojene alebo nie . Nenavidim otazku a "kojis"? No co mam ja druhym ludom hovorit o veciach, ktore sa tykaju iba mna a mojich deti. O chvilu sa vudu pytat kolko krat s muzom sexujeme.... Ved je to kaDeho osobna vec ci niektora koji, nekoji ked nekoji preco nekoji. Kazdy da svojmu dietatu co uzna za vhodne a aj preco uzna za vhodne. Jasom statsiu kojía resp. Odsavala si mlieko niekolko mesiacov a aj to bolo malo bo mlieka nebolo vyhodila som neskutocne ela penazi na doplnky na podporu tvorby mlieka a bolo mi to na velke ...... Som sa natrapila a vdaka dnesnemu trendu "ke nekojis si zla matka" som mala iba depresie ze nemam u dost mlieka. A viete co? Dvojicky som dobrobolne nekojila ja som sa rozhodla ze budu na Nutrilone. V nemocke mi jedna schudla pol kila z toho mala co vazila lebo jej neboli ochotni dat prikrm, nebyt jednej uvedomelej sestricky, tak neviem kde by to az zaslo.... Deti mi tam od hladu non stop plakali kym sa mlieko rozbehlo to volo az doma a to uz boli na nutrilone. Neciem si ani predstavit starsotlivost o 15 mesacne dieta keby mam dvojky stale na prsniku. Ale kto nezazil nepochopi. Ka sa nikdy nikoho nepytam ci koji tak ako sa nepytam co jedavaju starsie deti na ranajky, obed, veceru.... Pochopte konecne ze je to kaZdeho osobna vec. Zakladatelka ak koji tak nech koji a nestara sa do inych zien. Preco ludia maju potrebu sale rozoberat veci, ktore sa ich netykaju... A materske mlieko je to najlepsie co mozes dietatu dat? V prvom rade je to laska a plus to, ze dietatku naplnis brusko. Ide ma rozdrapit z takychto hlupych tem. Kazdy nech sa stara sam o seba a o svoje deti. Kazde dieta ma svoju mamu, ktora sa rozhodne co je pre jej dieta naj. Tak ako som sa rozhodla ja a viem, ze sptavne a nikomu sa nemusim spovedat.

@lauricka Ano presne ako pises. Ja som mala prerusene studia , manzel koncil vysku a laktacna bola u nas raz. Nebolo penazi si ju zaplatit aby chodila kazdy den... Ale zase clovek sa stale uci. My sme boli pripraveni si taketo sedenia pri malom uz aj zaplatit, ale nastastie nebolo treba lebo do 5m.pribral stale cca kilo a daco. S malou nas poslali aj k specialnemu pediatrovi...Zistila ze mala je uplne fit, motorika, spravanie vsetko. Povedala ze kojit mam nadalej a az potom dat UM. najprv len 30ml ked chce mala dat aj 60ml a tak. Ale ze kojit nemam prestavat. S flaskou a UM som to vydrzala 4m a piaty som postupne odstavovala. Mna najviac mrzelo ze jej cica ani nechybala 😢 Zato maly ma az abstaky ked poviem ze mu nedam 😀 S nim to vidim na dlhy beh...Najnovsie bojujem uz mesiac a pol s tym ze ked sa kojkame skace z jednej na druhu. Teda dostane jednu a tak trha akrici ze cce vidiet aj druhu. A ked ju uz vidi tak strieda a pomedzito volnu srubuje...ako bradavku...mate niekto tip ako ho oducit? :D Srubovat a porobne somariny? Vrieska a trha ked neni ako ma byt, ako si on rozkaze 😀