Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@zita19 nikomu nič nenatlačam, stále opakujem, že pišem o svojich pocitoch a poznam vela mamiiek ,ktoré to citili rovnako. Viem aj o takých, ktoré to tak necitili. Nevkladaj do ust niečo čo som nepovedala. nikoho neponižujem pre jeho pocity.
@bubelko ja som sa vyslovene citila menejcenne pri mamičkach, ktoré rodili vagnalne. Možno to znie divne, ja to tiež neviem uplne vysvetliť, ale tieto pocity tam proste boli.
mmm
@vejula ok, beriem tvoje pocity. ale naozaj nechapem, ako sa moze inteligentna zena citit menejcenne kvoli tomu ako porodila 😕 ja po pravde ani netusim, ako polovica mojich kamaratiek porodila a na detoch to nevidim, ani na ich vztahu k detom... skratka su to matky - jedna je tolerantnejsia, druha kludnejsia, tretia prisnejsia, stvrta vybusnejsia... ale su to matky. bez ohladu na to, ako ich dieta prislo na svet...
aj vo svajciarsku sa propaguje prirodzeny porod a dojcenie, ale mam pocit, ze ta propagacia je menej "nasilna" ako na slovensku, takze u zien nevznika potom pocit menejcennosti, ak nieco nahodou nevyjde tak, akoby malo. malokedy clovek najde clanky typu - kojene deti su chytrejsie, kojene deti su odolnejsie, prirodzene porodene deti su kludnejsie, deti rodene cisarskym su nervaci.... skratka mam pocit, ze na slovensku sa to tak velmi propaguje, ze to v zenach nechtiac vyvolava pocit zlyhania, ak to tak nejde.
a inak mam kamaratku - krstna mojho mladsieho - prve mala cisarskym, druhe prirodzene... jej suhrn - ano, prirodzeny porod bol zazitok, ale za tie bolesti jej to nestalo. ak by mala tretie, ide rozhodne na cisarsky...
neviem, kto ti nakukal do hlavy (a nielen tebe, lebo urcite je takych zien viac), ze ste menejcenne... ono to ani nemuselo byt vedome. ale kazdopadne priatel/priatelka to nebol/-a...aj ked sa tak mozno tvaril/-a 😖
ja som rodila sekciou a brala som to (a aj stale beriem) ako fakt. cim dalej sa vsak zaujimam o vychovu, premyslam nad prvymi momentami v porodnici a prve spolocne dni s dietatom, tym viacej vnimam, ako velmi sekcia dokaze zenu ako matku ochudobnit. to je tiez fakt. skratka to prezivanie - podla mna - je ine, musi byt ine, aj ked nie vzdy pozitivne, to zas netvrdim, najma ked je tazky porod a pod. ale predsa len cely ten proces porodu, prichod dietata na svet, moznost starat sa o dieta prakticky ihned (neporovnatelne so sekciou - v drvivej vacsine pripadov) su pre mna velmi zasadne veci. a teda strasne dufam a zelam si, aby druhy porod, ak k nemu dojde, bol prirodzeny. ak nebude, moj svet sa nezruti, ale cely zivot sa budem citit v tejto oblasti ochudobnena. pre rypalky - netvrdim, ze kazda zena to tak musi citit, len hovorim, ze to tak citim ja a poznam vela zien, ktore sa so mnou stotoznuju 🙂
@michaelkanr je OBROVSKY rozdiel citit sa ochudobnena a citit sa menejcenna, mat pocit zlyhania...
@bubelko ono to vôbec nesuvisi s inteligenciou. Myslim, že v mojich pocitoch nejako nefigurovalo racio. dokonca v čase, ked sa narodil synček, som ani vôbec nebola v nejakom kontakte so ženami preferujucimi prirodzený pôrod. Práve naopak. Všetci tvrdili, že je jedno ako sa dieťatko narodi. Sama som sa na seba hnevala za tie pocity zlyhania.
Vieš niekto sa citi menejcenne ak malo zarobí, niekto sa citi menejcenne ak ma nadvahu, niekto ak nevyštudoval... Asi nikto si tie pocity nevyvolava vedome...
@zita19 nie, menejcenne som sa necitila, nastastie 🙂 ved som si sekciu nevybrala. skoda ze ak by som rodila aj druhe v nitre, tak by bola bez debaty zase sekcia...to je skoda, ze sa to tu robi automaticky. no ake druhe nehrozi zatial, takze dovtedy nieco vyspekulujem🙂
@michaelkanr ale tu sa prezentuje, ze po sekcii by mala matka mat pocit, ze zlyhala... A to uz je cista magorina...
@vejula nevravim, ze si ich vyvolavas zamerne. skor si myslim, ze sa prehlbuju tym, co clovek cita, pocuva a vidi... ono mozno, keby si sa nedostala do kontaktu s clankami ci osobami preferujucimi prirodzeny porod (aj tu na MK), tak by ten hnev samej na seba odoznel a bolo by fajn. neriesila by si to tak moc - myslim teraz u seba, ale vseobecne... pretoze z tvojho pisomneho prejavu nemam pocit, ze by si bola s tym prvym porodom uplne vyrovnana...ale mozem sa mylit...
ja som si v zivote prezila par "uderov osudu", ale nehanbim sa za to, necitim sa ani menejcenna... ono keby som tie veci dokazala ovplyvnit a neurobila by som to, potom by som citila vycitky svedomia, ze som do toho nedala vsetko. ale citit sa menejcenne pre nieco, na co som v podstate nemala dosah?
ja som sa citila v zivote tiez menejcenna (kto nie) - ked som dosla do svajcu a isla som do mesta - citila som sa ako dievca z dediny v meste a ze kazdy na mne vidi, ze som z vychodnej europy. zmenilo sa to, ked som si uvedomila, ze ti bohati, chodia na WC rovnako ako ti chudobni... svajciari rovnako ako slovaci 🙂 a tak isto - matka, ktora porodila prirodzene sedi na tom WC rovnako ako ta po cisarskom, dokonca tie prve dni mozno aj horsie 😉
@zita19 zita zita, ja tu prezentujem, že by sa mala žena po pôrode citiť že zlyhala? Toto nemysliš važne, ako prekrucaš moje slova. JA pišem, že som sa tak citila ja a citilo sa tak par mojich kamaratok. To je všetko. Kto sa tak neciti super, len nech mu to ostane... Už xy krat som tu napisala, že poznam aj také a nikde ich tu neodsudzujem.
@piacere Tie pocity prišli tak tyžden po CS. Tak neviem. TEsne po pôrode som bola práveže presvedčená, že ak by ma nechali rodiť prirodzene, tak skončim asi v pakarni.
@bubelko ono to bolo možno aj tym, že som bola presvedčená, že ten cisarsky mi spravili preto, že videli aka som z tych bolestí posr*** JA som tam zvracala, no zle som to znašala. Takže aj preto som si to asi vyčitala, že som slaboška 😖 Samozrejme s odstupom času to vidim inak. Inak som sa vtedy zachovať ani nemohla, šlo to mimo mna a uvedomujem si teraz aj trochu širšie suvislosti
@vejula ako pises - inak si sa vtedy zachovat nemohla... nemala si na to vplyv. a aj keby ti tu sekciu urobili preto, preco pises , co ci nemyslim. nikto ti neurobi sekciu kvoli zvracaniu ci tomu, ze places a kricis. kazdopadne v tom momente to bola sekcia jedine spravne riesenie. na tvojom mieste, by som sa sustredila na slovicko spravne... na nic ine 😉
@vejula ked teraz citam vase poodhalenie..nadobudam pocit,ako keby ste kv.svojmu zlyhaniu mali pocit,ze to tak beru vsetky zeny s cisatskym.skuste si tu precitat prispevky nas,kt.sekcia zachranila zivoty a zivoty ich deti...ak sekciu beriete ako osobne zlyhanie...mozno by nebolo zle porozpravat sa s psychologom,kt.vam mozno ukaze aj iny pohlad na svet.opakujem sa uz milionty raz...mne zachranila zivot a mojmu synovi tiez...preto to pohorsenie nad vasim nazorom,kt.mi pride az detinsky....i ked sa snaxim byt tolerantnou.to,ze niekto zvracal nepovazujem osobne za dovod na sekciu..odlupujucu sa placentu ano.pripada mi,ako keby ste celu tuto lavinu chceli spustit zamerne.boli ma citat vase nazory a naozaj nerozumiem,ako niekto vobec nieco take krute moze vpustit do plena.budem sa snazit viac nereagovat,pretoze by som na vas bola asi zla...a je mi jasne,ze tu prezentujete len svoj nazor a na to mate pravo.gratulujem vam ku krasnemu porodu a ku stastnym,zdravym detom...ja si gratulujem,ze sme prezili a ze sme zdravi...sposob porodu mi v tej chvili bol ukradnuty..aj ci budem mat mlieko..prvorade boli nase zivoty.moj syn ma tu najmilujucejsiu matku na svete,akej sa len mohol narodit..hoci cisarskym a bez mlieka...a kazdej matke by malo ist iba o usmev na tvari jej dietata...moj syn sa usmieva od ucha k uchu...ak ste na tom rovnako,mozeme si gratulovat navzajom a len potvrdit teoriu,ze cisarsky alebo vagin.porod nerobi rozdiely medzi detmi.
@salwusa velmi pekne si to napisala, ja mam za sebou dve sekcie a nevidim jeden jediny dovod, aby som sa teraz tyrala, kvoli tomu, ze som snad ja, alebo deti o nieco ochudobnene ... som rada, ze zijem ja, aj obe deti 😵 ... blbe vsak je, ak si prispevky od @vejula precita nejaka slabsia povaha, co ma za sebou cisarsky-je velka sanca, ze sa tiez zacne umarat podobne ako ona ... a k comu je to dobre?
@zuzkaanicka dakujem krasne!!!ja si nemyslim,ze by toto tu mohlo niekoho ovplyvnit.su to len slova nestastnej zeny nezmietenou s osobnou prehrou....kazda jedna z nas vie,preco mala cisarak.tie,kt.su z toho nestastne.....boli by aj bez precitania tyhto nazoru...a tie,co dakuju kazde rano lekarom za zivot svojho pokladika toto ovplyvnit nemoze.a ked sa tu taka najde,nech mi napise.velmi rychlo jej to vysvetlim.
@salwusa no, ono staci, aby zena bola sklamana, ze sa jej nepodarilo normalne porodit, potom si precita par takych prispevkov a moze sa zacat umarat este viac ... obzvlast, ak niekto pise, ze sekcia ho ochudobnila, alebo jeho dieta ... psychika je potvora 😖
@salwusa krute? Prosim napiš mi jednu krutu vec. MAm pocit, že kažedý vnima veci tak ako chce. Ako pišem nebola som jedina, ktorá mala takéto pocity, samozrejme nie každý to citi rovnako. JA som nič krute nenapisala, to by si si tu mala čitať ine prispevky. JE mi jasne, že inak beru cisarsky rez ženy, ktoré su presvedčené o tom, že musel byť a inak ženy, ktoré o tom presvedčené neboli. Práve naopak, ja mam pocit, že vy keby ste boli tak vyrovnana ako pišete, tak si nedokažete brať moje slova tak osobne a neubližia vam. PReto psychologa by som odporučala niekomu inému, ked už ste s tym začali. Vy pišete ako kruto pišem ale že vy tu odporučate odbornu pomoc mne, to vam pride ok. No fajn.
Nehovoriac o tom, že si tu vymyšlate, že popieram niečo čo som napisala, a ked Vas poprosim aby ste mi to konkretne skopirovali, tak zrazu žiadna odozva 😕 Tak nech sa pači kopirujte to z čoho ste ma obvinili a teda, kde som si protirečila ako ste mi pisali v prispevku o 20.31.... Nepodložene obvinovať to vam ide, ale ak už mate konkretnu vec vyznačiť zrazu neviete čo...
Vidim, že popisať osobne pocity sa tu nenosí, pokial nekoleruju so všeobecnou mienkou o tom, čo ma človek citiť, čo je spravne. Takže radšej ozaj pôjdem niekam, kde su ludia otvorení. Koniec koncov tato tema je o niečom inom a to o dojčení.
@vejula nebudem vam na toto odpovedat inak,ako ze vam zaprajem vsetko dobre...nebudem na vas utocit.ste nestastna zena,kt.stastie nici porod vlastneho dietata...psychologa som vam odporucila iba priatelsky..ja som vyrovnana,stastna a inteligentna maminka...takze ja nepoyrebujrm odbornu pomoc..ale dakujem. Prajem vam ,nech vam deti vyrastaju rovnako stastne a spokojne ako moj syn.to mozete dosiahnut,iba ked budete spokojna aj vy.nikto mi vsak nedal patent na vychovu a verim,ze vam pointa kdesi v tychto myslienkach neusla...v prvom rade ide o dieta.mudrost kaze ustupit a nehadat sa s nesyastnym clovekom.este raz..vsetko dobre.
@vejula je mi ľúto, že si tu v tejto téme zostala akási nepochopená. Nechcem sa vyjadrovať k sekciám a vaginálnym pôrodom, pretože so sekciou skúsenosť nemám. Ale chápem čo chceš povedať a vidím, ako to nikto nechce vidieť a takmer každá žena vidí inú stránku tvojho názoru úplne odlišne ako sa to snažíš prezentovať.
Pre ostatné diskutujúce - vejula len opisuje svoje vnímanie, svoje pocity, svoje najvnútornejšie myšlienky.
Neopisuje ich preto, že vám ich chce vnucovať a zovšeobecňovať pre všetky ženy sveta rodiace sekciami, ale preto, že vás chce nechať nahliadnuť do jej najhlbšieho vnímania matky. Ak sa s ňou nestotožňujete a necítite to tak, ako ona, je to v poriadku, každá sme iná, každá máme iné naladenie, iné vnímanie, iné pocity atď., myslím, že netreba zasa znegovávať jej pocity, zľahčovať jej vnútorné postoje a nebodaj sa za to vysmievať. Najhlbšie pocity nemajú často nejaký racionálny základ, jednoducho sa z nejakého dôvodu vynoria a občas sa nad nimi zamyslíme, potom na ne zabudneme... u mňa sa občas tiež vynorí pocit zlyhania ako matky (keď som napríklad odstavila svojho syna na odporúčanie lekárky, pritom celé moje vnútro kričalo nie), keď som nedokázala čítať a dešifrovať intuíciu matky a počúvala som rady lekára, pretože som si myslela, že rozumie môjmu dieťaťu viac ako ja. Aj mne sa občas tento pocit vynorí, ale potom zasa na čas zalezie a odíde. Ale myslím, že vždy tam niekde bude skrytý, ako aj vejulin pocit...
Ak nemáte všetky takéto vnímanie, ok, vaša výhoda, ale sú ženy, ktoré takýmto vnímaním disponujú... nie sú vadné a ani nepotrebujú psychológa, len ich vnemy sú akési citlivejšie, možno precitlivenejšie... a môžem vás ubezpečiť, že liečiť sa to nedá, takže vždy sa nájde niekto, kto ide viac do hĺbky duše ako ostatní.
Veru som sa necitila ochudobnena a ukratena o skusenost, ze sa dieta zaseklo v porodnych cestach, naopak, bola som nesmierne vdacna, ze nezijem v stredoveku a obe za pomoci inych zdrave prezijeme 🙂 nezmenila na tom nic ani poznamka mojej sestry, ktora o par rokov porodila silou vlastnych svalov, ze ja som si svoje dieta nedokazala sama porodit. Myslim, ze pocity menejcennosti vyvolavaju aj taketo nejapne a necitlive poznamky matiek, ktore za vrchol svojich zivotnych snah povazuju zvladnutie prirodzeneho porodu, neviem, mozno je, ale tie z nas, ktore maju len dve moznosti a to sekciu, alebo bezdetnost to v konecnom dosledku pocituju ako nepodstatne.
@0silvia0 dakujem za prispevok a za pochopenie. Vystihla si to do detailu. Myslím, že mnohé v sebe mame niečo, nejaký pocit, ktorý sa z času na čas vynorí a potom zalezie, ako si pisala. Nemyslím, že sme preto nešťastné ženy 🙂 Ja si s odstupom času uvedomujem, že aj tato skusenosť ma niekam posunula, a aj ked pocity na nu niesu prijemné, spoznala som samu seba prostrednictvom nej viac ako prostredníctvom prijemných skuseností 🙂 Aj to zlé je na niečo dobré a nič v živote asi nieje bezdôvodné.
@0silvia0 tak toto je uz uplne mimo moje chapanie... " vejula len opisuje svoje vnímanie, svoje pocity, svoje najvnútornejšie myšlienky."
Mozno som staromodna, mozno som privelmi pragmaticka na tuto "internetovu vyzliekaciu" dobu, ale moje najvnutornejsie myslienky si nechavam pre seba, maximalne ich zdielam s ludmi, ktorých mam maximalnu doveru. V zivote by mi nanapadlo sa vykecavat z mojich najvnutornejsich pocitov verejne. Davat v sanc svoje najvnutornejsie vnutro cudzim ludom aby sa v tom rypali. Ano aj ja sa rypem vo vejulinych pocitoch. Lenze to nie je moja chyba. V zivote by mi nenapadlo, ze sa rypem v jej najvnutornejsich pocitoch ked su tu prezentovane sirokej verejnosti.
Ale to je asi mojou povahou, ze vsetko zle si prezuvam sama, aby som okolie nezatazovala tym do co ho nic, so vsetkym dobrym sa radostne podelim...
A ja si tu pomaly a isto zacinam pripadat vadna, kedze veci prevazne preberam rozumom a logikou, a uz uplne sa odmietam celozivotne sa rypat v niecom, co sa staloa ja som nemala ziadnej sance to ovplyvnit,
@bubelko tiež si nemyslim, že mi urobili sekciu kvôli môjmu zvracaniu 🙂 ale bolo to takéééééé, no, ako by som to opisala. Zastupca primara sa tam radil s inym gynekologom asi takým štýlom: No velmi pomaly to postupuje. Toto vyzera minimalne ešte tak na 6 hodin. Monitor tiež nieje 100%tný. Čo ukončime to? Odpoved druheho lekara : Asi ano.... Vieš, takže nebolo to také, že uplne akutne. Ale ja v tych stavoch, paralyzovana bolesťou som nebola schopná sa pytať na možnosti. Uprimne vtedy som už fakt tužila nič necitiť.. Ešte na druhý den, ked som ležala na JIS-ke, tak ma bol pozrieť môj gynekolog. Zagratuloval mi a spytal sa, že prečo ten cisarsky: JA mu hovorím, no nepostupovalo to dobre, tak sa rozhodli pre cisarsky, lebo inak by to asi nešlo. A on sa tak na mna pozrel, povzdychol si a povedal: A možno aj išlo.... Tak mi už vtedy nasadil chrobaka do hlavy. PRečo to povedal? Asi vedel ako to v tej pôrodnici chodí, že zdaleka nie všetky cisarske, ktoré sa tam vykonaju su opodstatnené. Inak by sa takto ohladom rozhodnutia svojich kolegov asi nevyjadril.
@zita19 prepač ak som ťa mojimi pocitmi zaťažila. Uprimne sa ti ospravedlnujem. Ja sa za svoje pocity nehanbim, preto nemam problem o nich napisať. Rovnako ako si ty nemala problem napisať, že tebe by bolo jedno, keby sa pri pôrode na teba pozeral aj cely futbalový štadion. KAždá sme pocitovo niekde inde. Nie vyššie ani nižšie, proste inde. JA v tom problem nevidim.
@vejula prepac, ale neviem, ci to bolo prave profesionalne od Tvojho gynekologa ... priamo pri porode nebol, ale hodnotil 😝 ... to je normalne? 😕 ... tak, ale hlavne, ze Ti dal chrobaka do hlavy a mala si sa dalsich par mesiacov cim trapit.
@vejula nie nezatazila... Mne je divne, ze peries svoje vnutro takto verejne... Proste ja toto nerobim... Ale mas pravdu, sme pocitovo kazda inde. Zacnem pracovat na tom, aby som sa konecne prestala cudovat na tom, ked tu niekto dava selfie v gatkách, opisuje vytoky, popisuje schemu svojho MScyklu a datumy kopulaci, vyznava sa z vnútorných pocitov...

@vejula mozno len nechapem vase myslienky....mam sice vysokoskolske vzdelanie,o svojej inteligencii tiez absolutne nepochybujem,ale vase slova ma len tazko nechaju chladnou...a mozno len neviete dat tie slova spravne sem...aby sme vsetky chapali,co nam vlastne chcete povedat.nemam v umysle vas urazit,aj ked tieto slova mozno vyzneju trocha arogantne...mozno to naozaj nemyslite zle...len ste zabudli,co ste pisali pred tym a potom sa do vlastnej obhajoby trocha zamotavate.ano,pisali ste o tom,kolko sebadoveru vam dal vag.porod...neskor ste pisali,ze ste nieco take nepisali.verim vam,ze to nemyslite zle a mozno ste cakali vacsiu podporu aktivistiek za orgaz.porod....zial sa tu vsak asi stretlo trocha viac mamiciek,u kt.neprebehlo vsetko tak ako malo a cisarsky rez sa stal zachranou ich ci zivota deti.dakujte bohu,ze vam dal telo ake dal a vy tu smiete prezentovat tieto pre mna az prilis silne myslienky.