icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

xfenix
3. okt 2014

Nekoja mamicky preto lebo je jednoduche dieta napchat umelym mliekom a potom dlhsie spi 🙂 pohodlnost a neinformovanost, propaganda "vyzivy z krabice", to je to, co ich k tomu vedie. Ale kazdemu tak ako sa mu paci, ak si myslia ze je to pre ich dieta najlepsie, tak smelo do obchodu 🙂

zuzkat1
3. okt 2014

@inspiration2 ale to je to ako to citim ja... Mne je suma fuk ci ine koja... Ja keby nemozem tak sa zblaznim...to tu mam napisat ze dam um s usmevom ked to tak necitim len aby sa ine citili dobre?

zuzkat1
3. okt 2014

@inspiration2 inak by ma fakt zaujimalo ako ta sestricka z pohladu na prsia vedela ze nemas mlieko? to nerypem,fakt ma to zaujima.

poisonblu
3. okt 2014

ja kojim uz 23 mesiacov, aj ked zaciatky boli tazke, chcela som to aj vzdat...2 mesiace som dokrmovala na noc umelym, ale teda lepsie nespal ani za mak..a prvu celu noc prespal az ako 22 mesacny, som sa dozila konecne, dovtedy byval velmi casto hore, ale prestat som nechcela a ani nechcem, by som si to vycitala....ale uz z viacerych stran som pocula, ze co este kojim takeho velkeho..len ked on mi inak nezaspi, len na prsniku alebo v nosici...kojime sa uz len poobede na spanok, vecer na spanok a v noci ked sa zobudi, este sa budi 1-2 krat v noci...

siska53
3. okt 2014

@inspiration2 este taka perlicka-kamoska,co sa vydala do Rakuska,tam aj rodila. Na zaciatku tiez nemala ziadne mlieko. Tie rakuske sestry jej ziadne UM nedali a nutili ju dojcit,prikladat si ju. Obe revali,mala od hladu,ona od zufalstva. A bum! Mozno neskor,ako treba,ale mlieko sa jej spustilo. Potom sa zas vylucne rok dojcili,lebo nikto jej nepovedal,ze ma davat od 6.m.prikrmy.

Ale zas chapem,ze dakedy to naozaj nejde. Mam kamosku,co mlieko zo stresu nemala a druhe dieeta dojcila 5m.,nepomohla ani laktacna. A aj mja tetka bola bez mlieka kvoli stresu. Sesterka sa narodila skor,previezli ju inde a tesne po sociku sa podpory dojcenia absolutne nedockala. Ale chodila pp materske mlieko do mliecnej banky nejaku dobu.

A fajn,ze mate zahradku. No kazdy to stastie nema.

cecil36
3. okt 2014

@xfenix "Nekoja mamicky preto lebo je jednoduche dieta napchat umelym mliekom a potom dlhsie spi emoticon pohodlnost a neinformovanost, propaganda "vyzivy z krabice", to je to, co ich k tomu vedie." Si robis srandu nie? Povedz mi co je na zarabani umeleho mlieka jednoduche? Propaganda vyzivy z krabice? Si v zivote nevidela reklamu na UM kde je vzdy podotknute ze materske mlieko je pre dieta to najlepsie? Tuto propagandu citate na mamile ci vam to oznamuju laktacne pri navstevach, ktore väcsina slusne skasiruje? Uz kaslite na to kto dojci a kto nie, je to kazdeho osobna vec. A nie vzdy je pre dieta MM to najlepsie.... vlastna skusenost.

bubelko
3. okt 2014

to, ci je niekto milujucou mamou sa nemeria poctom odkojenych mesiacov...
a ked si pozriete deti v 1. triede neuvidite rozdiel, ktore bolo kojene a ktore nie. su to deti - jedno je zivsie, druhe kludnejsie, tretie vzdorovitejsie, stvrte roztopasne... kazde je nejake...
neviem, preco my na slovensku mame za potrebu vsetko takto riesit a rozoberat. mna sa tu v okoli nikto ani raz nepytal, ci kojim. bud to videli, alebo ich to nezaujimalo. a tak isto ja - ani ma to nenapadlo...
a suhlasim s @cecil36 - nie vzdy je MM to najlepsie. najlepsia je kludna, spokojna mama a nie vystresovana zena, ktora nic ine nerobi, len riesi, ktoru bylinu, aky caj ci ake lieky si ma nasadit...ktore v podstate na tento ucel ani nie su urcene... tomu hovorim "prirodzenost"...

inspiration2
3. okt 2014

@siska53 no bohužial, ja som to vzdala, možno príliš skoro, ale nevyčítala som si to ani jediný krát. Do mojich detí nepchám chemické hlúposti, za to že nekojím sa neobvinujem, práve naopak, je to pre mňa obrovská výzva urobiť pre ne niečo viac a tak vyrábame výživy o sto šesť 🙂 mliečne výrobky nejem/nepijem...ako som písala vyššie-rešpektujem každú mamičku, našťastie som nikdy nestretla takú, čo by svojmu dieťatku chcela zle...🙂 ale naozaj mi to v poslednom čase pripadá tak, že matky, ktoré kojili svoje deti veľmi odsudzujú a nemajú ani šajnu o tom, čo si kto prežil...

lienockaa
3. okt 2014

kojila som starsie dietatko 24 mesiacov..mladsie 45mesiacov..ano,pre niekoho hrozne az fanaticke cisla..ale nelutujem ani jediny den toho obdobia..obaja sa mi odstavili prirodzene..bez slz,sami od seba..umele ani neviem zarabat,v zivote sme doma nemali ani krabicu..
neviem,preco niekto nechce kojit..skor poznam take mamicky,co nemohli z nejakych dovodov..a niektore iba doplacaju na zle rady..a bohuzial aj od sestriciek,alebo pediatrov..nevyznaju sa a neporadia dobre..cest vynimkam..potom to vyzera,ze mamicky nechcu kojit..a niektore proste len nebojuju o to kojenie..nechcu nic pre to urobit..asi tak nejak..

emma181
3. okt 2014

@zuzkat1 no podme sa predbiehat ze komu sa dieta budi v noci castejsie. Ja som tym len chcela poukazat na to ze som v noci spala len 4hodiny kedze dohromady dve hodiny som stravila kojenim. A nebudem sa rozpisovat o tom ake boli dni kedze mal syn aj neskutocne koliky.
Bud rada ze mas bezproblemove deti. U nas je uztiez vsetko ok.

emma181
3. okt 2014

@mamutka ked nema co povedat tak nech nehovori nic. Ja som tym len chcela poukazat na to ze ta otazka uz moze niekedy liezt na nervy. Takisto ako otazka kedy sa uz zoberiete, ved ste spolu uz dlho? alebo a kedy bude dieta? Ved uz ste spolu dlho. Mi nehovor ze ti taketo otazky nelezu na nervy. A za dalsie, ludi ktorych vidim prvy krat sa nepytam ci boli na dovolenke a kde byvaju, lebo ma to nezaujima. A ked sa ma niekto spytal ze ci kojim a ja ze nie, ze iba do 3,5 mesiaca tak takmer vsetkym vyliezali oci. A to preco? A jako? Tak mi nehovor ze by ta to netravovalo

siska53
3. okt 2014

@inspiration2 ja neodsudzujem nikoho.. Kazda chxz pre to svoje dieta to naj..no ja som rada,ze som sa nemusela otravovat s UM v tom najutlejsom obdobi. Ja len to nechapem,ked sa niekto dobrovolne (nie nedobrovolne) rozhodne,ze dojcit nebude,lebo jednoduchsie je dat flasu. Pre mna stale plati,ze jzdnoduchsie je dojcit.
Keby radsej kazda matka mala naozaj odbornu pomoc po kazdej stranke v oblasti dojcenia. A vlastne mozno v prvych mesiacoch vo vsetkom,lebo dakedy su maminy v uplne zbytocnom strese..

nnikka
3. okt 2014

@inspiration2 jaaj hovoríš mi z duše..... ja som taká šťasná že sa už nekojíme, normálne je zo mňa iný človek... to si nikto neviem predstaviť, ako som sa trápila kvôli kojeniu, nikdy viac, radšej dám UM ako roniť potoky sĺz.......

vierka0
3. okt 2014

@xfenix @lienockaa boze ked citam tie vase komenty, sa mi vlasy jezia..to vazne ste take sproste, ze si myslite, ze zeny nekoja, lebo su masirovane reklamami na umele mlieko ? ze nic matky nerobia preto aby kojili ? moje dieta sa nikdy neprisalo, ked sa narodila (predcasne) jej pusinka mala cca 7mm, nedala do nej ani bradavku, nieto este dvorec, ked sme odchadzali domov s porodnice, ziadne umele mlieko som doma nemala..niesla som z porodnice asi dva litre namrazene mojho materskeho mlieka a odsavala som 7mesiacov, pocas ktorych som nemala doma ziadne UM, pricom kazde odsavanie som bola v strese, ci naodsavam dost. Ze nic som pre kojenie neurobila ? od neustaleho prikladania, cez klobuciky, cez kvapkanie glukozy okolo bradavky, cez suplementor az po laktacnu poradkynu..nemala som vela mlieka, ale mala nemala velku spotrebu, takze bolo aj pre nu a este som nejake mlieko davala aj do nemocnice. Takze ako vidite, nie je to len o nedostatku mlieka. Este raz opakujem, moje dieta nikdy v zivote nebolo prisate k mojmu prsniku, nech som robila, co som robila..a kto niekedy odsaval vie, ze stokrat radsej by prilozil dieta nakojit sa, ako sa trapit s odsavanim..mozno by ste mile kojace mamicky boli prekvapene, ze tie nekojace pre kojenie urobili viac nez vy !

xfenix
3. okt 2014

ale ale, pani @vierka0, Vasu snahu s odsavanim Vam nik neupiera, nepotrebujete tu kricat. Ako viete, ze som si pri mojich detoch nepresla niecim ako Vy? Neposudzujte a tie vykricniky si vyprosim. Ja som mala tiez problemy kym sa dostavil uspesny vysledok a som rada ze som sa nenenchala prehovorit natlakom zo vsetkych stran ze nech radsej kupim umele ved aj tak sa to nepodari..

lienockaa
3. okt 2014

@vierka0 ja som nieco pisala o reklamach? 😕

vierka0
3. okt 2014

@xfenix toto je vas nazor na nekojace zeny "nekoja mamicky preto lebo je jednoduche dieta napchat umelym mliekom a potom dlhsie spi" - taketo odsudzovanie si vyprosim..ak vasimi problemami s kojenim volate natlak z rodiny, ze kojenie je nepotrebne, tak blahozelam, ja som si presla celkom inym "peklom"
@lienockaa to patrilo xfenix, sorry

xfenix
3. okt 2014

@vierka0 prajem Vam prijemny vecer 🙂)

mamutka
3. okt 2014

@emma181 neviem ci by neotravovalo. Ja uz viem ze su aj horsie problemy s ktorymi sa matka stretne ako nejake dojcenie...
Proste treba povedat ze nie vsetko ide tak lahko.... treba sa to naucit hovorit a tym to uzavriet, lebo su naozaj aj citlivejsie temy a toto by ma vlastne dnes uz vobec nevytocilo....

emma181
3. okt 2014

@mamutka pre mna to bola citliva tema, dost na to aby som to rozoberala s cudzimi ludmi.

mamutka
3. okt 2014

@emma181 to chapem, ale radim s odstupom casu... ten odstup maju aj ti co sa pytaju, uz davno nedojcia, alebo rodili pred 30 rokmi a uz nikoho netrapi ze bol len sunar vsade, alebo nikdy ani nerodili.... pre 90% pytajucich sa je to ako otazka o pocasi a netusia ze to je tak osobne! Tie co sa pytaju a potom poucuju o dolezitosti MM treba rovno poslat do pecka... ako vazne... a to som dojcila nadpriemerne dlho a bolo to vydrete
Milujem tie matere co im MM tecie uz na porodnom stole a su moc mudre...

evaevelinaa
4. okt 2014

suhlasim s @inspiration2: v nemocnici ma nutili kojit a sestricky mi chodili pravidelne zmykat prsia a potom doma moj muz, mama, aj cela rodina na mna tlacili aby som kojila. velmi som chcela, vypila som aj litre cajov na kojenie, aj homeopatika a nic nepomahalo. kojenie som brala pred porodom ako samozrejmost ale tie ktore to stastie nemaju nikdy nepochopia cim si presla matka ktora nekojila. poznam len mamy co koja a odsudzuju tie co nekoja, nie naopak.

zuzkat1
4. okt 2014

@emma181 ja som zas len chcela poukazat na to ze tiez spavam len 4 hodiny a s radostou to robim...koliky mali obe moje deti,takze noci do 3 mes.boli ine...obe vstavali menej ale na dlhsie...starsia vsala vzdy o 1nej a 3 hodiny vkuse plakala... Od kedy sa ona narodila este nebola noc kedy by som spala bez zobudenia... A
nemenila by som...dojcenie milujem...aj keby som mala dojcit kazdu pol hodku.

A aby ste si nemysleli ze neviem co su problemy...tak pri starsej mi dr kazal davat um (vymenila som ho),mala som 3x zapal prsnika -laveho,od narodenia ho odmietala takze nakoniec mi z neho z jedu odkusla polku bradavky nasledne vracala krv... A nakoniec mi v nom aj odislo mlieko takze papala len praveho... Dojcenie som si vydrela,manzel ma podrzal a som rada ze pri druhej uz to ide dobre.ale to uz mam prax aj co to nastudovane...

lucinkab
4. okt 2014

@vierka0 no aj ty si najprv precitaj moj komentar a pochopis ze som nespominala kona. som vravela ze miluejm baby co sa na to vyhovaraju (bezne ich stretavam) ja totizto nezijem cely zivot na modrom koni 🙂 a vies vzdy sa hovorí trafená hus zagága

lucinkab
4. okt 2014

@inspiration2 no takze moja nerevala koliku sme mali raz po očkovaní na rotavír. ja ani neviem čo su koliky 🙂 a keby jej u mna bolo tak zle tak mi v noci nespava 8-10hodin v kuse 🙂 takze ked ma neooznas nesud.

inspiration2
4. okt 2014

@lucinkab trochu odveci....ako na čo si mi odpovedala? 😀 jaaaaj ja chcem vidieť všetky tie mudrlantky čím deti napchávajú tak v 5tich rokoch 😀 ako sa doma rezne vyprážajú, ako tu známa laktačná 😀 kojenie v žiadnom prípade nieje najdôležitejšie a je mi veľmi ľúto mamičiek, ktoré majú depky z toho, že zopár supermatiek, čo koja deti do 5 rokov, majú pocit že sú najmúdrejšie a všetky čo nekoja sú sprosté lebo sa dostatočne neobetovali 😍

domak2
4. okt 2014

@inspiration2 Uplne vsetko co hovoris sa da otocit, mne je zas luto mamiciek co maju depky, za to ze koja do 5 rokov, lebo ostatne supermatky davaju lepsie nahrady mlieka a je to divne a maju pocit ze su najmudrejsie a tie co nekoja pokladaju dojciace za sproste, lebo im to islo po tom ako sa im podarilo preklenut problemy 😅 Ja si myslim, ze trosku tolerancie na oboch stranach a na konovi je o 1000 stran menej 😀 😀

vierka0
4. okt 2014

@lucinkab neviem, co chces povedat tym, ze trafena hus zagaga..vyjadrujes sa v teme na konovi, ako sa vsetky nekojace matky vyhovaraju na porod cisarskym rezom, ja som rodila tiez CR, mlieko som mala uz na druhy den vecer, napriek tomu, ze som dieta neprikladala, takze to s tym nic nema..bud rada, ze tvoje dieta si prilozila, prisalo sa a koji sa. Vobec to nemusi platit pri druhom dietati, poznam zenu, ktora sedem deti vydojcila, kazdemu radila ako kojit a narodilo sa jej osme, kedy to po mesiaci trapenia vzdala..bud rada, ze mas zdrave donosene dieta a neposudzuj zeny podla toho ci koja alebo nie..a hlavne si odpust ten vysmech, ako som povedala, nikdy nevies, co ta caka..ako som uz povedala v predchadzajucom prispevku, nekojace zeny mozno pre kojenie urobili desatkrat viac ako ty, kojaca

tjarka1
4. okt 2014

Aaaa!!!!!! Toto sa nedá čítať. Ten kto pridal túto tému si môže gratulovať, zasa sa niekomu podarilo rozšíriť hádku. 🙄

xevulax
4. okt 2014

Milujem ked sa niekto do noekoho stara!!!! Je to kazdeho OSOBNA vec ci koji alebo nekoji!!!! A hlavne intimna! Co kohodo tojo uz ma fakt stvu tieto prihluple temy mudrych mamiciek! Si uvedomte ze tymito temami neprispievate k psychike zien ktore kojit nemozu z roznych pricin hlavne prvorodiciek! Nechapem ze niektore maju stale potrebu roesit cudzich ludi a ine mamicky co preco maco zaco!!!! Ja sa toez nepytam ze preco niekto sexuje iba razza mesiac a podobne! To uz je chore, horsie ako stare babky na trhu!!! Kazdy nech si robi co chce ak niekto nekoji ma na to svoje dovody a je to iba jeho osobna vec a nema sa preco komu spovedat! Podstatnejsie su uplne ine veci ako to co je alebo nie je dieta kojene tak si to uz uvedomte a nerypte!