icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

moon1979
4. okt 2014

mať tak Vaše problémy ... už len to by ma trápilo, či niekto kojí alebo nie ...

katkabg
4. okt 2014

Tema je totalne na hlavu a niektore komentare su fakt trafene.....podla mna kazdeho osobna vec ci koji a cie nie a kolko koji!Uz je to trochu prehnane co tu podaktore robite

klya
4. okt 2014

Adrenalín mi zas stúpa pri názoroch niektorých kojacich, najlepších matiek. U nás sa kojilo pár týždňov. Snaha veľká na oboch stranách. Výsledok- revuce, hladné dieťa a revúca vystresovana matka. Po tých pár týždňoch moju snahu prekricala potreba nakŕmiť moje dieťa. A išlo sa na UM. Ešte dlho má vytacala otázka "kojili ste"? No a po 2,5 roku som bola odoslana na preventívne sono. A znovu stará známa otázka. Už len pomedzi zuby som precedila, že nie. No a bum, prekvapko. Sonografistka sa uskrnula a poznamenala, že si to aj myslela. Ono totiž nebolo z čoho kojit. Vraj ak budem plánovať ďalšie dieťa, mám si rovno kúpiť krabicove mlieko. Uhm. Nuž, snažila by som sa znovu, aj tých pár týždňov. Ale ak to raz nejde, tak to nejde. Žiadny stres.

zuzkat1
4. okt 2014

Tak vam poviem nazor na otazku:"kojite?"z druhej strany... Ja kojim a ked poviem ze ano tak 9 z 10 sa cuduje ze naco este...takze tak...tiez by ma mohlo stvat ze na mna hladia ako na ufo...je mi to jedno je to moje dieta a budem si kojit dokedy chcem.

evaevelinaa
4. okt 2014

nepoznam mamu ktora by sa kojit aspon nepokusila lebo vieme ze je to pre babetko zdravsie a pre nas lacnejsie. a neviem preco matkam ktore koja vadi ked ine matky nekoja. ked stretnem matku ktora bude kojit dieta aj do jeho 30-tky, mne to vadit nebude 🙂

petrarac
4. okt 2014

@zuzkat1 som na opacnej strane ako ty ale nemam nic proti. tato vec by sa asi nemala rozoberat verejne. nech sa kazda mama rozhodne ako chce. druhe dieta by som uz velmi chcela kojit a ak sa mi to podari necham si vsetko o kojeni len pre seba a nebudem na otazky o kojeni nikomu odpovedat.

hanka_se
4. okt 2014

Ja som povodne malu chcela kojit len na zaciatku, mozno 3 mesiace. Tiez sim si presla tym, ze nebudem kojit, ked som videla ako strasne plakala, ked som nahodou zjedla nieco, co jej nepasovalo. Moc krat som chcela skoncit, a zvlast ked bolo malo mliecka. Ale mala akokeby to vycitila a zacala poriadne "tahat" mliecko, o tyzden bute mat 6 mesiacov a stale kojim a budem dokedy ona bude chciet. Niektore kamaratky tiez naschval nekojili aby nemali ovisnute prsia a podobne, ale ved dieta je dar a kym sa da, dam mu vsetko co treba. Aj na ukor mojej postavy. Je ine ked mamicky kojit nemozu a chcu ☹ . Ale tiez nechapem tie, ktore naschval nekoja

katkabg
4. okt 2014

Ja som kojila ledva jeden mesiac,mala vrestala bola hladna ja mlieko skro ziadne,manzel kupil Bebu a stastne sme boli obe 😉 teraz bude mat 5 r.mam zdrave krasne silne dievcatko.

emma181
4. okt 2014

Opustam tuto temu. Lutujem ze som ju vobec videla a este viac ze som vobec nieco napisala

cecil36
4. okt 2014

@hanka_se ja nechapem netolerantnych ludi.....

hanka_se
4. okt 2014

@cecil36 ja som tolerantna, len je to asi naozaj modernou dobou ze vela zien nechce kojit. Ja obdivujem tie mamicky, ktore musia vstat, ist zarobit mliecko, stale mat nachystanu flasu v pohotovosti.... tiez som chcela davat um, ale ked sm videla kolko je starosti okolo toho. Aj ked mala malicka bolesti, napr. ked som zjedla male jablcko. Chcela som prestat, chcela som sa poriadne najest co mi chuti, ale akosi sme si zvykli a zatial nam to ide. Tolerujem aj tie co nekoja, mam ich v okoli dost. Z cca 10 kamaratok len 2 kojime a neodsudzujem ich. Je to kazdeho rozhodnutie 🙂

erikasadek
4. okt 2014

Jednoducho pretoze každá reklama každý 2 lekar vam povie ze flaska teda umele mlieko je lepsie chutnejsie a lahsie pre dieťa. ......
Ako dobre nas vedia oblbnut ze???
2 deti nekojene myslela som si aje lahke 3 posledna kojena teraz sa bijem o hlavu aka som bola sprostá a uvrrila tomuto umelemu snu..
Zaspavala s flaskou v ruke o 3 rano cistila ich dezinfikovala kupovala za tazke peniaze vlacila vsade zo sebou co keby😄😄😄😄 teraz vsetko co potrebuje lala je pod kabátom...
Vsetkym pozdravujem kto chce kojit bude kojit kto nechce nebude nevie o co prichádza len toľko😉

evaevelinaa
6. okt 2014

@erikasadek mne zase kazdy lekar a kazda reklama povedali ze materske mlieko je to najlepsie ale ked som mala len strasne malo mlieka a mala bola hladna tak som nemala to srdce nechat ju plakat preto sme zacali kupovat umele. velmi by ma zaujimalo co si urobila pri poslednom dietati inak ked sa ti uz podarilo kojit alebo sa niekto rozhodne nekojit od zaciatku aj dobrovolne?

zuzkaanicka
6. okt 2014

@erikasadek mam odkojene naozaj vela, dokonca mladsia dcera mala silny reflux (kto nezazil, tak absolutne netusi o com to je), takze som to nemala jednoduche, ale nikdy by som si nedovolila napisat, ze kto chce kojit, bude kojit a kto nechce, tak nebude ... poznam viac mamiciek, ktore naozaj chceli kojit a nevyslo im to ... trochu opatrnosti pri takychto "hlaskach" by nezaskodilo.

siska53
6. okt 2014

@zuzkaanicka ale je to tak..poznam jednu zenu(manzelku muzovho kamosa),ta sa rozhodla po asi 2m.dojcenia ze ona teda dojcit nebude,lebo ved je dost kvalitnych mliek na.trhu..(Finka). Takze ona je ten pripad,ze kto nechce,tak dojcit nebude.
Ale zas,ano,poznam i take,ktore chceli a nedarilo sa napriek enormnemu usiliu,aj take,ktore pre to vela nespravili a vzdali to,nepocuvli rady skusenejsich.(inak milujuce maminky,to bez pochyb..len toto trosku odflakli.).

zuzkaanicka
6. okt 2014

@siska53 len svojim prispevkom prave potvrdzujes, ze to tak nie je ... lebo su aj take, ktore kojit chceli, snazili sa a nevyslo im to. Ja som kojenie naozaj nemala jednoduche, napriek tomu som to zvladla, ale nedovolila by som si nikoho sudit ... navyse, to, ci nejaka mama koji, alebo nekoji, to je jej osobna vec ... pytat sa jej na to, to je skoro ako keby si sa jej pytala na menstruacny cyklus ... kojenie este zo ziadnej nerobi lepsiu mamu a ani naopak-nekojenie horsiu.

uglybetty1234
6. okt 2014

nemali by sme sa radšej pozerať a starať o vlastný tanier ako o tanier niekoho druhého?! Hlavne aby naše deti boli šťastné a zdravé! Vážim si každú matku, ktorá vychová slušného človeka a či bol kojený, alebo na UM mi je srdečne jedno.
A vonku je celkom fajn, už sa teším na tento deň 🙂

katy83
6. okt 2014

a mna by velmi zaujimalo co je teba do toho?

siska53
6. okt 2014

@zuzkaanicka ved to je jasne,ale su take,co na ne plati prave to,ze nechceli,tak nekojili. Ja som toto nikdy neriesila s tymi kamoskami ci znamymi..takisto neriesim ani to,ci niekto dava v roku dietatu parky. Len vyjadrim svoj nazor k danej teme a posuniem infosky,co som ziskala,preco je to lepsie..
Rovnako ako s dojcenim.. Ja som mohla a bolo mi to aj pohodlne po vsetkych strankach. Ale to,ze mi to vyhovovalo a nechapem,ako sa daktore toho mozu vzdat,to hadam napisat mozem. Opat nepisem o tych,ktorym to neslo,aj ked sa snazili.

zuzkaanicka
6. okt 2014

@siska53 ja som ale nikde nenapisala, ze take neexistuju-ja viem, ze su aj take, co kojit mohli a nechceli ... napriek tomu to tvrdenie, ze kto chce, ten koji, kto nechce, nekoji-pravdive nie je a je vylozene nevhodne, akurat jatri rany tym, ktorym sa to nepodarilo. To, ze Ty nechapes tie, ktore to vzdali bez boja-hmm, ja myslim, ze chapat to nemusis-je to ich osobna vec.

katkabg
6. okt 2014

A co teraz ked zena nekojila lebo nechcela.....boooooze viete kolko je takych na svete??Kazdy nech si robi tak ako chce a vobec mi aj rozum stoji ze sa nad tymto niekto vzrusuje.Teraz ja zas vam povuem iny priklad videla som na zastavke medzi ludmi zenu okolo nej skakalo uz 5 r.dieta ktore pomali do skoly pojde,a zenska vytasila cecok a zacala krmit 5 r.syna.Moja dcera od troch rokov anglictinu uci a teraz bude mat 5 a je v predskolskej triede a teda neviem si predstavit ze by som ju este kojila.Tak ale budis aj take pri pady su.Ide mi hlavne o tom ze kazdemu moze byt suma fuk kto a kedy a kolko koji alebo ci niekto nekoji lebo nechce alebo proste nemoze a tak.Toto je dost intimna vec preto je podla mna odveci hadat sa a rozoberat to tu.Kazda matka vie co je pre jej dieta najlepsie.Ano je krasne ked zena koji je to aj zdrave ale tak raz ked to nejde takto nejde....predsa nenecham dieta trpiet hladom.

siska53
6. okt 2014

@zuzkaanicka ale nie je ani nepravdive. 🙂

marteenka
6. okt 2014

Neviem, preco sa tu tolko mamiciek pohorsuje nad temou. Mna tiez zaujima otazka kojenia, kedze svoje prve babo este len cakame. Samozrejme, je to intimna vec. Preto tie mamicky, ktore su pohorsene, naco sa tu vyjadruju. Podla mna vsetky temy a otazky tu na koniku su pre kazdeho intimne. Vyjadria sa predsa len tie, ktore maju zaujem prispiet svojimi skusenostami a cennymi radami 🙂 niekedy len krutim hlavou nad roznymi prispevkami

ikula2
6. okt 2014

@misinka26 Uplne zbytocna tema 😉 , ktora je predurcena na hadky.....
Ale k teme ja nepoznam ziadnu matku, ktora nechce kojit alebo nechcela kojit a pokial to nejde z akychkolvek dovodov radsej mat spokojnu matku pre dieta ako utrapenu, vystavenu zenu co pada na hubu len aby kojila 🙂)

zuzkaanicka
6. okt 2014

@siska53 no, tak nemas pravdu ... jednoducho plati tertium non datur 😉 ... to tvrdenie nie je pravdive, tym je povedane vsetko.

gabrish
16. feb 2015

Ja kojim sice len treti mesiac ale je to suuuper.ma to tak štekli a je mi to prijemne.a ked citim svoju malinku tak blizko seba jooooj...a tej vyhody by som sa veru nechcela zbavit.hlavne v noci...mala zaplače ja len vytiahnem cicik dam jej ho a spim dalej...ziadne vstavanie zasviecovanie a budenie placom pokym by som bezala zarobit nutrilon a pokym by som prisla k bábu ....jezis...zobudeny cely byt vsetci...takto si pochvaluje aj muž hehe ze sa nezobudza a aj syn spi v klude...navise je to zadarmo a najzdravsie..ozaj som pohodlna a kojenie mi vsetko ulahcuje a je to tisic krat pohodlnejsie ako behat lietat po nociach alebo kade tade ohrievat flasky...tak nechapem ani ja.ale kazdeho vec.a co satika tej citovej stranky to je rozdiel ako prasa hehe...proste kojenie je kojenie.ja to milujem a hrozne si to uzivam a vychutnavam.ono dosť závisi aj od postoja a psychiky mamičky..ona sama musi chciet...mam zname ktore nechceli kojit napr.koli tomu aby v noci mohli ist vonku zabavit sa alebo si vypit atd...a oddovodnili to tak ze žit sa musi aj zabavat s priatelmi a tak umele mlieko da hoci kto...starka alebo otec dietata no u mna je to choreee tak ale kazdeho vec...ja milujem svoju malu a na 1mieste je ona...preto som si ju aj robila hehe

kiki75
2. mar 2015

Moj nazor: deti na um prespia celu noc uz casto od4-5 mesiaca.... Matka nie je obmedzena.... Moze ist aj cez denn,aj vecer von....hocikto moze postrazit male( myslim hocikto z rodiny)....takze,je jasne ze vela mamiciek si to zvazihned na zaciatku... Otom ani nehovorim, ze nema kazda trpezlivost,ked hned po porode nestrieka mliko...+ malo informacii o dojceni+ reklama UM+ mytus ze UM=MM.... Velka skoda, ze vovelkej miere sa tomu veri....

suzy34
23. apr 2016

Ja som sa dobrovolne vzdala dojcenia a aj dobrovolne som si vybrala cisarsky rez 🙂

ruza123
23. apr 2016

@suzy34 no proste matka roka 😂

whitecat666
23. apr 2016

@ruza123 no mozno je matka roka. Co ty vies? Urcite nemas pravo ju sudit! To ze sa niekto hra na hrdinku a chce rodit prirodzene a potom sa tyzden od bolesti nemoze ani postavit z neho tiez matku roka nerobi. Kazdemu vyhovuje nieco ine a kazda normalna zena robi to co veri, ze bude pre nu a hlavne jej dietatko najlepsie. 😉