icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

mijo53
24. máj 2016

@misicka27 to už je hľadanie dôvodov, prečo áno a prečo nie. Bavme sa o tých, ktoré sú láskavé, majú peniaze a koja pre dobro dieťaťa

sova76
24. máj 2016

@mijo53 Čo si budeme hovoriť, samozrejme že prirodzený pôrod je len prirodzený pôrod. Ale dnešná doba práve umožňuje uľahčiť si život aj mamičkám, ktoré majú strach z prirodzeného pôrodu alebo tak urobia z rôznych iných dôvodov.

mijo53
24. máj 2016

@liuliu tu bola reč o tých, čo nechcú, nie čo nemôžu. No a že v zahraniči je veľa deti na umelej strave, veď skoro celá Amerika je na hamburgeroch, a to Slováci, ktorí tam žijú povedia, že sú leniví, zjedli by varené, ale sa im nechce variť. To sme ako rodina zažili, keď bolo naše príbuzenstvo z Ameriky na Slovensku, všetko im chutilo, tak aj to dieťa, keď je hladné, čo mu ostáva, chytiť fľašu a piť

mijo53
24. máj 2016

@sova76 Strach má veľké oči...

sova76
24. máj 2016

@mijo53 Ale to isté môže povedať nedojčiaca matka o dojčiacej. Že je to pohodlné, keď si trojročné dieťa na ulici vytiahne prsník. Čo má robiť, keď je hladné? Pochop, že žijeme v spoločnosti, ktorá umožňuje výber.

sova76
24. máj 2016

@mijo53 A dnešná spoločnosť je konzumná... Je len otázkou, do akej miery ju prijímať.

misicka27
24. máj 2016

@mijo53 a este jeden priklad zo zivota, moja kamaratka ma dve deti, obe kojila dlho skoro tri roky, jedno ma juvenilnu artritidu (okolo tridsiatky je pravdepodobne ze dievca skonci na invalidnom voziku) a chlapec ma tazku histaminovu intoleranciu(nemoze jest kopec potravin a ani do jasli a skolky ho nevzali lebo by mu nemohli zabezpecit vhodnj dietu), a sa cuduje ze preco su deti tak tazko chore, nikto v rodine s tym nemal problem, ziadna pozit.rodinna anamneza. A teraz na zamyslenie, ze preco su chore ked su kojene?! No lebo MM nie je ziva voda :D To ze je nizsia pravdepodobnost niektorych ochoreni ako ked deti nie su kojene znamena ze je len nizsia a nie ze tie ochorenia nemozu dostat!!!! Treba si nastudovat statistiky. Moja mama je silna alergicka, mala atop.ekzem a ja nemam, a mam 27 rokov a nie je mi nic a kojila ma mesiac, ano mala som vyssiu pravdepodobnost ale u mna sa neprejavila a co? :D proste tie co kojite chcete nobelovku za to? ja chcem potom nobelovku za to ako sa staram o svojho syna, ukazkovo a som prenho ta nahlepsia matka na svete, lepsiu by ani nemohol mat!!!

mijo53
24. máj 2016

@sova76 joj ženy, veď 3 ročné určite nie je iba kojené, je to veľké dieťa, ktoré všetko je a medzitým ho napríklad pred spaním ešte nakojí, pokiaľ tak dlho kojí, a na ulici a vôbec na verejnosti vyťahovať prsník, to mne sa vôbec nepáči, poznám trojročné dieťa, ktoré vôbec nevie, čo je cumeľ, od malička pije z hrnčeka a na ulici z fľaše, ale bez cumlíka, ale to je veeľmi vyspelé dieťa, na úrovni možno prváčika

sova76
24. máj 2016

@mijo53 To bolo uvedené len ako príklad. No nech to urobí preto, že je unavené, že sa potrebuje upokojiť... a podobne. Je jedno z akého dôvodu. Akonáhle je dieťa schopné prijímať všetku potravu, materské mlieko prestáva mať zmysel.

mijo53
24. máj 2016

@misicka27 prajem Ti, aby si bola vždy takou dobrou mamou a aby Ťa syn zbožňoval a nikdy aby si nemusela založiť tému, syn ma bije ako xročný, ako tu píšu mnohé mamičky, vieš život prináša rôzne ťažké situácie, kde sa niekedy všetko obráti na rube. Nefandila by som si tak, radšej treba žiť pri zemi

klaudy444
24. máj 2016

@suzy34 jasne, psycho dovody.... boze, ovisnu mi prsia, budem priberat, vlasy mi budu padat, bla bla blaaaa..... taka nema co mat dieta!!! ja vyzeram a aj sa citim skvelo, aj ked som kojila skoro 4 roky! aj aj keby som vypadala otrasne, stalo by to za to...

misicka27
24. máj 2016

@mijo53 no urcite ma nebude bit ako xrocny, pretoze vsetko je o vychove a o tom co dietatu dovolime a co uz nie 🙂 a pri zemi nech si ziju ini, ja si budem lietat zivotom a budem stastna ;) prajem pekny den

mijo53
24. máj 2016

@sova76 máš pravdu, ale potom už kravské alebo kozie alebo neviem aké mlieko, len asi nie umelé

klaudy444
24. máj 2016

@tobnuf ked to nie je grc, tak preco nedavas svojmu decku umeliny?neinteligentna si jednine ty, pretoze napisat, ze umeliny su v pohode...no zamysli sa trosku nad sebou moja... aj vas jedalnicek doma teda musi vypadat, ked toto tvrdis... fuj... som stastna, ze som taka, aka som, lebo niekedy sa az rozum pozastavuje z niektorych zien, ako beru starostlivost o dieta atd...

mijo53
24. máj 2016

@misicka27 Pekný deň aj Tebe, idem variť

klaudy444
24. máj 2016

@tobnuf a ked ta to tak strasne zaujima, tak do skolky som nemusela chodit... neviem, ako tvoje, ale moje dieta je na tolko inteligentne, ze pochopila, ze moze dostat mlieko rano, poobede a vecer. vies, nepcham do nej umeliny, tak mozocek jej pracuje na 100% , este lepsie, ako niektorym dospelym 😀

misicka27
24. máj 2016

@klaudy444 moj syn ma 15 mesiacov a uz teraz pochopil ze UM dostane rano, poobede a na 2.veceru, a je spokojny co mu dam spapat, vsetko popapa, nevymysla, proste stastne a vyrovnane dieta, ked sa nanho ktokolvek pozrie. 🙂 a chodi uz od 10. mesiacov, rozumie vsetkemu co mu poviem, ked mal rok a poprosila som ho aby mi priniesol lopticku tak ju aj priniesol :D asi to bude z toho mlieka co pije, urcite :D

misicka27
24. máj 2016

posledny prispevok odomna....ako moja babka hovori, "Aj hlupost je bozi dar" :D odchadzam z konika lebo uz bolo dost zabavy na dnes

mojkamojka
24. máj 2016

@bluka2 ale nebavili sme sa o tom ci si to bude pamätat, bavili sme sa o tom co by povedalo moje dieta vtedy ked som prestala dojcit. Nie je dolezite ci si to bude pamätat, ale podstatny je fakt, ze mu mama zachranila zivot....

tobnuf
24. máj 2016

@klaudy444 starostlivost o moje dieta nechaj na mna 😉 ver mi spokojnejsie dieta si este nevidela

evittam
24. máj 2016

@kiki75 Vo všetkom. Ja neviem čo nechápeš? Z čoho myslíš žije ten web a tí ľudia?

evittam
24. máj 2016

@monikaparson Ja netvrdím, že je to tam napísané. Ja som sa ich na to spýtala.....A známej dokonca taktiež odporučili dojčiť aj keď brala ťažké lieky.......

sardinka335
24. máj 2016

No ja vidim, ze niektore zeny zalozili svoje sebavedomie na dojčeni.

Kazdopadne psycho dovodov je cela paleta a v minime pripadov sa jedna o ,,pekne prsia,, aj ked nepopieram ze sa najde kade čo. Napr. poporodna depresia, neuroticke problémy, navaly uzkosti, paniky...Tu je naozaj prvorade zdravie matky, ktora sa ma starat o dieta ako to ake mlieko dieta pije.

mojkamojka
24. máj 2016

@mijo53 zazila si strach o svoje dieta? Nie? Tak tam zacinaju aj koncia vsetky predstavy matky o tom, ze prirodzeny porod a dojcenie je pre dieta to najlepsie... Btw Mam dve deti starsia bola plne dojcena apotom s prikrmami do cca 1,5 roka a je z nej velmi silna alergicka. Prve lokalne antibio dostala uz dva tyzdne po narodeni... Syn bol dojceny kratko a do 3 rokov nemal antibio. Takze trieskat o tom, ze dojcene deti maju menej alergii je tak strasne od veci.. Boze ved to zalezi o miliona faktorov (genetika, prostredie, vek, zdravotny stav- mne sa napriklad alergia rozvinula po 30-ke ked mi museli vybrat krcne mandle, atd.).

horana
24. máj 2016

Samozrejme ze su v hre aj ine faktory nicmenej riziko alergii sa nedojcenim prekazatelne zvysuje.
Zato ze ty si to mala naopak, Evka z Hornej Dolnej tiez, nic nehovori o tom, ze http://najmama.aktuality.sk/clanok/223637/nedoj...
Darmo to budeme relativozovat, je to tak. Vratane vyssej inteligencie dojcenych deti, nemam to teraz po ruke, ale bolo to cca 10 bodov rozdiel. Takze ano, mile dobrovolne nedojciace, nakolko sa vam to zda naturalne a divne, zamerne oberate svoje deti. Tak to je.
Naco hladat linky, sa natrapim, miniem cas ako uzneraz ked som vsetko toto dokladovala, ale ked tieto hviezdy ich smahom ruky vytesnia, ze ved naco sa riadit odbornikmi, minule som tu lepisla Urad verejneho zdravotnictva, imunita.sk, svetrovu zdrav. org. a oni nic, ze to je tendencne a ze oni vedia najlepsie. Jasne, vsetci su Kolumbus, len oni lietadlo.
Tu mi budu vypisovat zeny, ktorym sa nechcelo dojcit ze som zastarala ked si myslim ze davat to co vytvori telo a priroda je lepsie nez chemicky koktejl z labaku a ze rodit lepsie prirodzene nez dieta zo seba nechat chirurgicky vyrezat, tak to ze podla nich zastaralost. Rozum sa zastavuje.

tomasko27
24. máj 2016

Mam tretie dieta a bude mat 2 mesiace no uz nekojim.Prve dve deti som tiez dlho nekojila.Mna stve to ze v porodnici kazda sestricka inak kaze kojit,inak prikladat a pod.Zavidim zenam ktore koja nemusia nosit so sebou vodu mlieko,zarabat a chladit alebo zohrievat jednoducho "vytiahnu" a ide sa.

misinka26
autor
24. máj 2016

Teší ma, že aj po vyše dvoch rokoch od založenia témy stále prebieha búrlivá diskusia 🙂 Ďakujem všetkým za postrehy a príspevky 🙂

klaudy444
24. máj 2016

@misicka27 vsak uvidis neskor.... podakujes sa vyrobcom:DDDDDD

sardinka335
24. máj 2016

@horana boze moj zdroj článku ,,Janka,, no tak to aj ja napišem takyto traktát obhajujuci to čo ja chcem obhajit ...uplne tendencny članok.

Nič nie je len čierne alebo biele....uz to tu bolo spominane. Moja generacia su nedojčene deti - u nas v rodine su lekari, inžinieri, farmaceutka, tak asi take truby čo sa tyka inteligencie to nebudu. Ale nie to som chcela. Ty tu niečo hovor o prinosoch - uz si nespominam v ktorej teme ale tiez si pisala o synovi čo ma nejake problémy , nejdem to teraz hladat nemam na to čas...ak sa mi dobre mari. Čo kojenie nefungovalo? Lebo to neni o tom...respektive len o tom.
Ja som dorovolne a slobodne 3tie dieta nedojčila (tie 2 týždne ani neratam) a išla som do porodnice s Nutrilonom, nakolko mam diagnostikovanu obsedantne kompulzivnu poruchu (tí čo ste pozeravali Monka tak to je niečo take) tak som len čakala čo so mnou porobia poporodne hormony a kedy ,,to začne,,. Dcera sa narodila v noci a uz rano som citila paniku, uzkosti a premyšlala čo budem robit a ako to zvladnem. Napriek tomu som sa kojit odhodlala, ze to teda skusim aj ked mala nepriberala a mojim uzkostiam nepomohlo ako ma sestričky strašili ze nepribera tak nepojdeme domov. Po mesiaci vykyvov nalad a premyšlania ako sa dat znova do kopy som uprednostnila navrat k udržiavacej liečbe a obrala som svoje deti o ,,nefunkčnu mamu,,. Vo vysledku som to cele dobre ustala, nepotrebujem za to medailu som len rada, ze rodina mohla fungovat, manzel mohol ist do prace ze som sa mohla starat o deti a fungovat bez uzkosti a obsesii. Toto bola pre mna priorita - zdrava mama pre rodinu.

mojkamojka
24. máj 2016

@horana kedysi davno som pracovala (na inej pozicii) na obdobnom portali, nechci vediet ako sa tie clanky robia 😀 K inteligencii- moja mama ma vraj neodjcila, lebo nemala mlieko. Moje IQ je 147, IQ mojej dojcenej pubertalnej dcery je 135 (vzhladom na vek vysoke) a mlady (syn) podla neurologiky (zatial mu IQ nerobili 😀 iba EEG) vyzera, ze na tom bude obdobne ako my dve. Mimochodom, bol takmer nedojcene dieta. Zeby to IQ az tak s mliekom nesuviselo, ale vztah materske mlieko a IQ bolo len zboznym zelanim dojciacich mamiciek? 😉