icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

horana
24. máj 2016

@mojkamojka Jasne, clanky si cucaju z prstu a vsetky tunajsie nedojciace su skryti geniovia s IQ Einsteina, dokonale zdrave, a tak isto ich deti. 😠

horana
24. máj 2016

@sardinka335 Coze aky zdroj? Co tvrdim ja tvrdi svet. zdrav. org., urad verejneho zdravotnictva, lekarske clanky. Sa zobudte tu uz, opat 100 x opakovana loz/dezinfomacia v style ja som na Sunare a som inzinier. Ano, a coby kto na nom bol a ne/mal tituly. Kludne. Ved sme cela generacia boli, tak uz sa z nas museli aj vs logicky narekrutovat 😠 ... To ale nic nehovori o tom ze lepsie je MM. Keby bol vsak dojceny, mohol byt este inteligentnejsi, bars, ten v priklade. 🙂
Okrem toho nasa generacia na Sunare je prelezena chorobami, sme najkratsie v zdravi sa dozivajuca krajina europy. Opat to ze je moja rodina zdrav nic nehovori o stave populacie, ktora je skor na zaplakanie. Cize to "prezili sme/sme tu" - verim ze sa da aj x.krat lepsie, ze je to kam posuvat este.
Nie, nic nie je cierne alebo biele ale polievka od babky je vzdy viac nez sackova.

Tvoj pripad preco si nedojcila ci kratko, ma bez urazky nezaujima (v dobrom, pisem popri praci neviem ako vysvetlit narychlo ten odtien co myslim). Ved naco sa obhajuses?! Si zrovnana so sebou a neries. Keby ti v nemocke nehadzali polena pod nohy, keby nebolo stresov, keby keby...ved OK, su to relevantne veci...napriek tomu keby, bola by si radsej. Aj zdrava aj s MM.
Ked je moznost treba zabojovat. Ja tu pisem o tych co sa im to zda nechutne, ked vidia ako im babo berie do ust och vlastny citujem vyraz "cecok" (tak dehonestujuco by som si ho ja nenazvala). A ked vidia 1mm koze zboku na nejakej dojciacej na ulici, idu sa vyblit na net.

barcelona94901
24. máj 2016

@mojkamojka tak potom nechapem ako s takym iq mozes napísať tak nelogicku vec ,

andrea1010
24. máj 2016

ahoj, zaujímavá téma, aj mňa zaujala, ja sa teda kojeniu nebránim, ale nakoľko sa chcem po materskej vrátiť do práce, tak na dlhšie ako pol roka to nevidím, sestra detúrence kojila krátko, nemohla, malá má intoleranciu na laktózu a pri malom mlieko stratila, takže neviem, ako dopadnem 🙂

bluka2
24. máj 2016

@mojkamojka Tym, ze niekto nekojil, zachranil diatatu zivot? Nerozumiem, prosim vysvetli

maciatkolulu
24. máj 2016

@horana ja ti uplne rozumiem, tiez mam podarenu susedu, kt.a narodilo babo a este ako tehotna tvrdila, ze asi jej nepojde dojcenie.... a je to tak, a to ma chore dieta a chvali sa ako ma drahe mlieko na predpis...no comment, ale su aj naozaj pripady ked to proste nejde, kazdy ma svoj nazor a riesi podla seba, je zbytocne niekoho presviedcat o inom. A ja milujem ten pocit, ked si ku mne doplazi moj skoro trojrocny syn a potichu mi povie mami cem skusit je mliecko 😀 a este si cucne a moj muz to miluje tiez a je pekne ako sa na nas pozera a teda neziarli vobec 😉 teda myslim muz, syn ziarli a to teda riadne othelo je suvix, strazi si. A je mi lautr fuk, co si kto mysli, vonku samozremrejme uz nenasava a to co si robime doma je nasa vec - mojej rodiny, a nech si hovori kto chce co chce, vidim pozitivne ucinky 😉 najma po psychickej stranke. Znama co nekoji a nekojila, dieta od narodenia vo svojej izbe, v jasliach od 9mesiacov, je des a hruza, jaci na ihrisku v piatich rokoch, ze maminka neopustis ma, nechod prec.... moje dieta je uplne v pohode a v klude. chore deti som mala asi rovnako, ako som pisala, jedno bolo nekojene, ale opat vidim rozdiely, je z mojich deti najutiahnutejsia, vzdy revala ked isla odo mna a tieto dva cicavce su teda drave selmy, vycicali zo mna energiu. Ale co som chcela povedat, 😉 kojenie je to najprirodzenejsie a najzdravsie pre dieta, ostane su ina nahrady materskeho mlieko, to je nepopieratelny fakt, potvrdzuje to aj to, ze akcia na kojenecke mlieka na jednotky vobec nie je a je zakazana napr.
A vobec netuzim, aby ma niekto tituloval matka roka, za to ze kojim dlho, je to pre mna uplne prirodzene....

bluka2
24. máj 2016

@andrea1010 Ja som v praci od malej pol roka a kojim, da sa to bez problemov. Ani raz nemala UM

misicka27
24. máj 2016

@klaudy444 ja len nechapem ako mozu matky ktore dojcia odsudzovat tie co nedojcia, ja dojciace neodsudzujem a netvrdim ze ich dieta bude/ nebude chore a inteligentne...ked su raz rodicia s nizkym IQ tak je vysoko pravdepodobne ze aj dieta bude a co teraz nemaju mat taki ludia deti?! Zi a nechaj zit...asi tolko

luba41
24. máj 2016

@andrea1010 ked si najdeš dostatok info, tak budeš dojčiť..ak budeš chcieť...to že sestra dojčila ako dojčila / pravdepodobne s chybami-pretože napr. mlieko sa len tak nestratí samé od seba, /neznamená pre teba nič...alebo to može byť práve pre teba výzva ukázať že to ide...a aj popri chodení do práce matky dojčia, všetko sa dá..

sardinka335
24. máj 2016

@horana ja neviem prečo dojčiace mate pocit ze ak niekto napiše niečo na ilustraciu svojej situácie tak sa obhajuje. To mozem povedat aj ja o tebe, ze si ako dojčiaca hladaš zdroje ktore obhajuju tvoje tvrdenia. Ja som so svojimi rozhodnutiami uplne vyrovnana a stotožnena len nepišem extremy, ze nedojčiaca nekoji koli peknym prsiam a dojčiaca sa obetuje čo tiez nie je vzdy pravda a mozno by sme všetci boli zdraví a inteligentní keby sme sa kojili - no holt nebolo by to tak lebo na stav zdravia ako takeho maju podstatny vplyv aj genetika a predispozicie zdedene po rodičoch plus x deti je z umeleho oplodnenia, kde sa teda ,,fajne,, obchadza ta priroda.
Je jasné ze musia robit študie podporujuce svoje tvrdenia - ved kto by uz potom kojil? Mne kojenie apriori nevadi mam x priateliek čo dojčia lebo je im to pohodlnejšie. A zeby ich deti prekypovali zdravim tak to zial nie. Mozno tie choroby nemuseli byt a mozno mohli byt všetci inteligentnejší keby napr. nebuchol Černobyl, kto vie...ja uz neriešim čo by bolo keby, zijem čo je.

miluna777
24. máj 2016

@bluka2 Hej, ibaže... čo s tým chceš robiť? Zomrela by si na porodnej sále pre to, aby budúca generácia nebola degenerovaná? :D

bluka2
24. máj 2016

@luba41ano, urcite sa da. Zo zaciatku je to trochu narocne, ked babo este nic neje, ale trva to len par mesiacov, co clovek musi mat super planovanie a system; stale je to lahsie a lahsie az teraz uz dlho to nie je ziadna starost navyse, len sa tesime, ze nam to vydrzalo

bluka2
24. máj 2016

@miluna777 Samozrejme, ze nie. Ak by CR musel byt, tak musi. V case mojho porodu by som s tym nerobila nic, lebo som nevedela. Teraz by som si dohodla, ze mi pred nim vlozia do posvy gazu a potru nou hned po narodeni babatku tvar: najprv usta, potom tvar a potom telo. Kedze ked sa toto urobi, ma dieta potobne zlozenie bakterii v creve, ako vaginalne narodene. Nedavno vedecky dokazane.

andrea1010
24. máj 2016

@bluka2 a pracujete tam, kde bývate, či si odsávate mlieko, ja mám do práce 20 km

misicka27
24. máj 2016

@misinka26 zmenila by som nazov temy...preco sa zenam nepodarilo dlhsie kojit?! Lebo tie co vobec nechceli je mizive percento

andrea1010
24. máj 2016

@luba41 no je to možné, večer prečo nie, ale počas práce si neviem dosť reálne predstaviť ako, ale možno nájdem nejaký spôsob, to už nechám na svoj inštinkt

bluka2
24. máj 2016

@andrea1010 Teraz uz nerobim vobec nic, koji sa ked som s nou a max. odsajem ked idem na sluzobku na cely den (na dlhsie zatial nechodim). Zacala som robit na 25h tyzdenne a nosili mi ju raz na kojenie. S 20km to vidim na to odsavanie skor. Inak v tych pumpach je dost rozdiel, ked som nasla taku co mi vyhovovala, uplna ulava

andrea1010
24. máj 2016

@bluka2 ja sa celkom teším na kojenie, mne to príde strašne chutné, keď je bábätko na prsníku, tak uvidíme, či budem môcť a ako to pôjde 🙂

luba41
24. máj 2016

@andrea1010 aj keby si robila 12ky-dojčíš ked si doma..nosiť do práce na dojčenie určite netreba..len netreba doma nabehnuť počas neprítomnosti na flašu/ pretože v drvivej väčšine dojde pri používaní k pokazeniu dojčenia/..

andrea1010
24. máj 2016

@luba41 no veď si tiež myslím, že vydrží a potom dostane od mamky 🙂

misicka27
24. máj 2016

@klaudy444 A myslis si ze zena ktora nemoze mat deti a ide na umele oplodnenie tak ma mat dieta? Ved je to tiez proti prirode...a taka zena co fajci a bude fajcit pri decku pocas toho ako bude rast ma mat dieta? Ako mozes sudit kto moze a kto nemoze mat dieta?! Ved sudit nas moze iba Boh!!!

tobnuf
24. máj 2016

@misicka27 zbytocne sa rozculujes nad sprostostou ludi. Kazdemu sa vsetko vrati 😉 a dufam ze takymto ludom dvojnasobne

juliakocka
24. máj 2016

....Bio je bio....bio mlieko lepsie ako UM....bio prirodzené tehotenstvo lepšie ako umelé oplodnenie a tehotenstvo...nech si píšu, hovoria čo chcú....prirodzené je kojiť, kto nekojí....je to len jeho rozhodnutie....neexistuje že žena nemôže kojiť....bola stvorená aj s prsiami na kojenie...všetko je v hlave a o tom ako sa rozhodne.......PEACE 😝

miren86
24. máj 2016

@juliakocka ako mozes na konci takehoto prispevku napisat PEACE???

petkashop
24. máj 2016

Nečítala só celú diskusiu, v podstate len posledné 2 strany, no najviac sa smejem, keď niekto napíše (a je ich straaašne moc), že "syn/dcéra je už pripravená na odstavenie, no ja sa na to necítim" 😀 Hneď si pomyslím, aká labilná trubka to musí byť. Len preto, že jej to robí (psychicky alebo fyzicky, nad tým sa radšej ani nejdem zamýsľať) dobre, núti dieťa cucať z prsníka a obhajuje to tým, že BIO je predsa najlepšie, bla bla 😅 😀 No odpadávam z takýchto žien 😀

A môžete ma pokojne aj ukameňovať, ale keď vidím ako sa troj-štvorročné dieťa chňápe mame po tričku a vyťahuje jej von prsníky, hoc aj bárskde na verejnosti, tak mi zostane normálne zle. Môžete tvrdiť, že je to hocijaké prirodzené, ale nie, nie je. Je to doslova.. Perverzné. Lebo všetci vieme, že to už nerobíte pre dieťa, ale pre svoju vlastnú neschopnosť "odpojiť sa" od dieťaťa. A obhajujte si to akokoľvek chcete. 😖 😉

bluka2
24. máj 2016

@andrea1010 Nadsenie je uz pol aj viac uspechu 🙂

sardinka335
24. máj 2016

@juliakocka A ty nam tu davaj rady ty farizejeka čo sama kojit zrejme az tak nechcela........citujem ta z inej diskusie...milost pani sa vstavat nechcelo tak to urychlila...šak čo sa neobetovala ked je to take super, kojit mohla len sa jej nechcelo.

juliakocka @susika ...no v noci sa mi casto budila, tak ze mam malo mlieka a cez den poriadne nechcela pit .....tak sa pomaly sama odstavovala, ja som to len urychlila, lebo ma nebavilo sa nevyspať a vstavat kazdu hodinu, to už som bola chodiaca mrtvola....

juliakocka @olifcek ....no ja som už nechcela kojiť....ale ja som si prišla po radu ako zastaviť laktaciu.... emoticon
8. dec 2010 o 16:24 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

bluka2
24. máj 2016

@luba41 S tou flasou som to mala na pamati, preto som ju pouzivala iba ked neslo inak (na rukach by som tie pripady vsak nespocitala) a nic sa s dojcenim nestalo. Ale verim, ze kazde dieta je ine.

miren86
24. máj 2016

@petkashop presne!

sardinka335
24. máj 2016

@petkashop to je kojenie pre matky a nie pre deti....oni same to nechcu aj ked dieta uz mozno nema taky zaujem. Mozno maju malo funkčne partnerske vztahy, malo citov od muza a tak si to kompenzuju u deti. Nehovorim ze pausalne kazda.