Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@misicka27 ak zena nemoze mat dieta, tak preco by nesla na umele oplodnenie??? jasne, ak ho chce... a taka, co fajci aj pocas tehotenstva, tak si proste nevazi to, ze ma v sebe cloveka a je zavisly od nej... ano, boh sudi ludi, no toto velmi normalne nie je...taka si proste dieta nezasluzi, pretoze ho vedome poskodzuje uz v zarodku!!!
necitala som diskusiu, len tolko k tomu. Kedy sa uz ludia zacnu starat o seba a nepchat nos do cudzich veci? Co ta do prdele do toho, ci ta alebo tamta koji. Bud rada, ze ty tu moznost a odhodlanie mas a tes sa z toho. Neries veci, o ktorych prd vies. Zbytocna diskusia toto cele, sa asi velmi nudis
Jaaa sa vam dievcata cudujem ze vas to stale bavi kto chce nech koji a kto nechce nech nekoji v com je problem? 😀 😀 😀
Jeej tu to este ide...teda zeny, ale diskutujete. Ako som spominala ja som nedojcila, zrejme mam nejaky psychicky blok z toho, alebo co. Avsak je pravda, ze pre mna bola flasa pohodlnejsie riesenie, ako premahat a trapit samu seba tym, ze mi to je neprijemne a vobec mi to nevadi🙂 pravdupovediac absolutne si nedokazem predstavit, ze by moje deti skoro3a skoro 5 dobehli ze chcu prso 😂 , ale urcite to je ine z tohto pohladu - matky, ktora nedojcila, ako z toho, ze dojcenie by bolo v mojej hlave automaticka vec- takze mozno by som dojcila este aj moje deti- chapeme sa? Priklad : ked kukam 112, vravim si kks tu pracu by som nedokazala robit, ale moje vnimanie by bolo ine, keby som tou lekarkou na zachranke bola- situacie by boli pre mna uplne normalne, tak ako pre niektore mamy je normal. dojcit al. dojcit vacsie deti. Velmi zalezi od nastavenia v hlave, hold kazda sme ina, kazda mame hranice inde. Inak, mne absolutne vyziadane cisaraky nevadia, ja som odrodila prirodzene, ale niekto moze mat strach.
Ja tiež nechápem to večné analyzovanie, kto kojí a nekojí a prečo nekojí a bla bla bla.... Lebo keď si to čisto reálne zoberieme, kto rozozná kojené a nekojené dieťa? Lebo je naozaj blud, že kojenie nejako zvyšuje inteligenciu alebo zabraňuje chorobnosti.... Ruku na srdce... každá z nás pozná deti, čo boli kojené a sú stále chorľavé a naopak... A keby materské mlieko zvyšovalo inteligenciu a pod. tak v osadách by boli samí Einsteinovia, lebo tam umelé mlieka určite nekupuju. Lebo niekedy mi to tak pripadá, akoby niektoré ženy fakt strácali úsudok, a tým že koja roky rokúce, akoby si tým dokazovali, že niečo svetoborné dokazali a sú neviem čo... Inak svoje prvé dieťa som kojila rok, druhé ani mesiac.... a svet sa nezrútil
no, ja som v 18tt a už teraz viem že budem kojiť tak pol roka!! Možno mu dám cicnúť tak raz za deň, skôr večer,keďže po 8mes.materskej plánujem nastúpiť do práce,a vážne si tiež neviem predstaviť že by som mala 3 ročné dieťa zavesené na cecku, asi by mi to bolo dosť trápne aj pred okolím aj sebou... tiež nemám v pláne vyťahovať prso kdekoľvek, vždy sa budem snažiť nájsť nejaké intímne miesto
@marcelatje problém je taký ako v každej téme, vykecať sa, kto má aký typ muža, či odpustiť alebo neodpustiť, či prišiel rodičovský príspevok, kedy príde, a čo dane ap. , proste SME ženy
@bluka2 netoleroval laktozu, mal vrodenu intoleranciu a kym to zistili (lebo som vsade naokolo pocuvala dristy ako MM nemoze skodit lebo je to pre dieta to naj, vsetky deti su placlive, vyluc strukoviny a bude ok atd.) a skoncili sme na urgente na operacke o 5 minut 12.
@barcelona94901 co nelogicke som napisala?
@mojkamojka však si to vezmi logikus mas iq dajme tomu 170 ,keby si kojene deťãtko,tak máš 180 ,ak by tvoja mama mala sirsie boky ,uz mas 190 Ak by sa ti rodičia s výchovou na plno venovali,ucili ta všetkému a mala si super stravu uz mas iq 200;)a dozijes sa aj vyššieho veku,lepsej imunity atd cize by si mala ešte viacej času sa vzdelávať , takto si musíš vystačiť s tym co mas ;)
@mojkamojka OK, diky. Porod bol prirodzene ci cisarskym?
@klaudy444 podla tvojej logiky, ty si asi dojcena nebola, ze? 😀
@slavciatko si prvorodička,tak je to také úsmevné ,čo si povieme ,na plánujeme ,predtým než sa nám narodí dieťa 🙂 a realita je vždy iná
@mojkamojka a ešte,ked uz sa riesia tie údaje,statistiky a všetko okolo dojčenie
navyše ako kojene,by sme nemali taky nábeh na obezitu ,to viete dámy ?
@barcelona94901 cize ak ty mas dajme tomu IQ 50 (imbecilita) a tvoja matka ta bude dojcit a stupnes na 65 (debilita) ma to nejaky vyznam? Nie, furt si sprosta. Takze ja ked mam 170 a stupnem na 200 je to tiez uplne jedno, dolezite je aky prinos som pre svoju rodinu a pre spolocnost, ako viem v praxi vyuzit svoje vedomosti a aku mieru empatie mam voci inym 🙂
@calais nie je to blud,pretoze poisťovne vo svete si to raz,dva zrátali a podporovať finančne,medialne,celkovo dojčenie ich vide mene, úplne minimum nakladov,j než sa starat o nedojcenu populáciu ,či sa nám to páči alebo nie,je to tak
@barcelona94901 obezita nie je vec dojcenia ale genetiky, zdravotneho stavu a v neposlednej miere zdraveho zivotneho stylu (strava, sport, pozitivne myslenie atd.)
@barcelona94901 ja nevidim nijaky markanty rozdiel medzi dojcenymi a nedojcenymi detmi, čo sa týka chorobnosti alebo obezity, lebo ani jedno nezavisi od dojcenia.... aspon nie v nejakej velkej miere....
@mojkamojka empatiu voči druhým môže mať práve aj dojčene dieťa imbecilky väčšiu než my ,neuveriteľné,ale je to tak .A možno pre spoločnosť spravi viac než my ,keby sa na to odbornejšie pozrieť,prides na to,ze niektoré baby tu majú skutočne pravdu .Ci sa to mne ako nedojcenemu decku priečí či nie,čísla nepustia.To mas to iste ako téma jedináčik .Aj matky jedinacikov napriek kritike matiek ,ktoré majú deti ako smetí ,majú v odbornom svete,svoje zaručene výhody ,hoc sa to matke piatich detí nikdy nebude pozdávať a nájde sto argumentov,preco nemať jedinacika.To mas to iste
@mojkamojka áno na prvý pohľad nemá ;) ale v skutočnosti má svoju rolu ;)
@barcelona94901 nemusíte sa us(vy)mievať mojim plánom, toto mám "najradšej", matky ktoré si myslia že robia všetko perfektne! a všetky ostatné matky ktoré majú iný názor ako oni sú im na smiech 😀 moja mama porodila a vychovala 4deti, ak budem potrebovať rady opýtam sa jej 🙂 a som si istá že to bude tak ako plánujem, už len z toho dôvodu že budem chodiť do roboty 🙂
@calais http://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-dieta/obez...
To máš úplne mamickovske článok,ked si pozries hlbšie ,tak najdes dosť zaujímavosti práve v prospech dojčených deti .Ja som nedojcenemu dieťa a nerobí mi problém uznať,ze tie maminy majú pravdu a ešte im tu vynadame,ze im udrelo mleko do hlavy,nie? ;)
@slavciatko ja sa nikde nevysmievam tak nebuď vztahovacna ,práve naopak ,je to milé,pre mna úsmevné keďže si ako budúca mamina každá niečo naplánuje a skutočnosť býva iná,prisposobujeme sa deťom a okolnostiam

@misicka27 ja neodsudzujem tie, co nemozu z nejakeho dovodu kojit....ale tie, co mozu a nekoja. Ja sama take poznam....napr. jedna prestala kojit po tyzdni, lebo nikde nemohla ist poriadne, dieta chcelo stale cicat a pre nu bolo trapne urobit to niekde napr v parku na lavicke...alebo ked ju prisli pozriet kamaratky, tak sa citila pred nimi neprijemne, ze nemala normalnu podprdu na sebe a ze jej mlieko az tieklo, cize robilo flaky na tricku a pre kamaratky to bolo strasne nechutne.... dalsia prestala s kojenim kvoli tomu, lebo sa uz nevedela dockat, kedy si da urobit prsia....a pri druhom dietati sa jej to vratilo, nemoze malu kojit, je stale chora aj vyvoj ma iny by som povedala, ako jej prve dieta, co bolo aspon ako tak kojene... takze matky su rozne a kazda, co dobrovolne nekoji, tak sa jej to podla mna nejako zuctuje, pretoze kojenie je prirodzene a tak to ma byt. PODOTYKAM, TIE, CO MOZU A NEROBIA TO! uz sa mi nechce stale opakovat, ze nechapem tie, co mozu a nerobia to, nie tie, co nemozu..takze asi tak