icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

mojkamojka
24. máj 2016

@barcelona94901 prosim ta a aky je teda na pohlad viditelny rozdiel medzi nedojcenym dietatom a dojcenym?

sardinka335
24. máj 2016

@mojkamojka sunarová hlava 😀 😀 😀 😀 ne? šak ona to uz pozná na kilometre!!!!

mojkamojka
24. máj 2016

@sardinka335 😀 😀 😀 neeeeee

bielavila
24. máj 2016

ja som kojit nemohla, iba som odsavala a davala malemu z flasky, bol to riadny 5 mesacny masaker, kazde 2 hodiny odsavat skoro pol hodiu...stale dokola, ani nechapem, ze som sa na to dala a zvladla to, ked sa na to spatne pozriem nic ine som nerobila iba odsavala, krmila a odsavala a krmila...ale bola som rada, ze mal maly aspon trosku moje mlieko... neskor mi mlieko samozrejme odislo, lebo odsavacka neni dieta a bolo ho cim dalej tym menej, nekojila som preto, lebo maly bol dost dlho v inkubatore a tam ho krmili cievkou alebo striekackou, neskor flaskou, nemali sme na vyber, bol na kojenie priliz slabucky a neskor sa uz na prsnik nechcel prisat ani za svet, snaha bola obrovska, boletsi boli velke, mala som aj zapal, nutila som to malinke babatko aby sa prisalo a revali sme obaja od zufalstva...ja od bolesti aj preto, ze ma domietal on preto, ze jednoduchi nevedel...trosicku som kojila cez klobuciky, tie akceptoval, lebo mu to pripominalo flasku 🙂 bol to pekny pocit, velmi som si tie vzacne chvilky uzivala... bola som schopna kojit ho aj hodinku a bol to naozaj skvely pocit 🙂ale neskor ked uz bolo mlieka malinko presli sme na nutrilon, nemyslim, ze su to barzake umeliny, aj ked sa to vola umele mlieko...maly je zdravy, ma vsak alergiu na BKM, netusim ci to je sposobene kratkym kojenim...to vazne neviem, inak je ako kazde ine dieta. kojenie je dar a neni samozrejme, ako si mnohe mamky myslia... ale tiez to berem tak, ze je na kezdej mame ci sa rozhodne tento dar vyuzit alebo nie... pri dalsom babatku vsak dufam, ze budem moct kojit normalne, je to jednoduhsie a samozrejme ovela lacnejsie 🙂

barcelona94901
25. máj 2016

@sardinka335 presne tak 🙂

evittam
25. máj 2016

@barcelona94901 Ty píšeš len svoje subjektívne názory - si predstav, že môj plne kojený syn mal v 5,5 mesiaci 10,5 kg - čiže žiadna "sunarová hlava". Ach jaj.....Ale tvoje názory ti neberiem, len ich netreba prezentovať ako nič len pravdu!

evittam
25. máj 2016

@tobnuf No to, že dojčí 4-ročné dieťa. 😉

gretocka
25. máj 2016

40 stran??? no zeny ja nechapem....
choroba dnesnej doby - zovseobecnovanie a urazky z tejto temy kricia od prvej strany....

ano aj ja obcas stretnem zenu, ktora nie je z predstavy kojenia nadsena a osobne tomu celkm tiez nerozumiem, ale snazim sa akceptovat to...

Kojenie alebo pre tie jazykovo vyhranene - dojcenie je uzasne a obohacujuce pre mamu aj pre dieta - ale nie je to jediny a ani najdolezitejsi z aspektov starostlivosti o dieta.
Vsetky svoje deti som do pol roka vyhradne kojila, starsich dvoch potom este popri inom jedle do cca 14 mesiacov. Najmladsieho zatial este len zacinam prikrmovat, takze uvidime dokedy to potiahneme tentokrat.
V nasej rodine som po mamine a sestrach, ktorym mlieko "odislo" par tyzdnov po porode prva, ktora mlieka ma dost na nasytenie potomka. Pri prvom synovi som si u mamky musela bojovat za kojenie, lebo ked maly zaplakal, vzdy za tym videla, ze je hladny,, lebo mam malo mlieka... no stala som si za svojim a dnes je z neho zdravy takmer sedemrocny chlap.
Pri dcerke som zas musela trochu bojovat s lekarkou, ktorej sa stale zdalo ze malo pribera....
Teraz pri tretom uz konecne nemusim pred nikym nic objahovat 🙂

No co sa tyka vztahu matka-dieta - ano dojcenie prispieva k posilneniu vazby,, ale prosim netvrdte, ze matka ktora nekoji nemoze s dietatom mat skvely vztah.. v nasej rodine to teda urcite neplati aj ja s maminkou aj moje sestry so svojimi detmi maju skvele blizke vztahy.

Co sa tyka vztahu kojenia a imunity...ja mam imunitu super aj ked som kojena nebola. Kamaratka kojena bola a napriek tomu ma imunitu nic moc.... ale opat neplati univerzalne pravidlo.... dojcenie urcite imunitny zaklad dava, to povedia vsetci lekari. Aj na nasej rodine mam odskusane, ze ked som bola chora na antiotikach, tak pocas kojenia deti ustali chorobu bez nich.

natalym
25. máj 2016

Ja som nekojila, resp. nedojčila a moje deti sú zdravé ako buky. Pre mňa bolo kojenie niečo strašné, obmedzujúce, proste hrozné. Necítim sa ako zlá mater. 😉

wieruska1
25. máj 2016

@natalym cit sa.... a este by som rada dodala ze z tvojich deti vyrastu bezcitni nekojici nedojcici a mozno budu mas az do smrti tiky. Ostatne vady ti radsje ani nespomeniem ale kludne si precitaj tychto 40 stran totalne nezmyselnej temy o tom ako "potvrdte mi ze som lepsia ako ostatne "

natalym
25. máj 2016

@wieruska1 Nie , necítim sa zle. Moje decká sú super. 😉

katche
25. máj 2016

starsia bola kojena 11 mesiacov, z toho 6 plne, mladsia len 6 mesiacov. Uprimne, je mi jedno ci matka koji alebo nie. Nie je preto horsia ako ostatne. Niekto nechce, niekto nemoze aj keby ako chcel. Pre mna bolo kojenie nieco priserne, obmedzujuce a mne nic nedavajuce. Ale kojila som, zial na imunitu mladsej dcéry to ziaden vplyv nemalo...od dovrsenia 4 tyzdnov je kazde dva mesiace chora, ci v case kedy bola len kojena alebo teraz, ked uz je na UM.
Ano, pohlad na spiace babatko je krasny ...ale to je vsetko. Rovnako rada sa na malu pozerám aj ked zaspi s flaskou v puse ☺.
Inak taka poznamka pod ciaru...kedze sme v modernej internetovej dobe, kedy sa cez socialne siete zdiela aj cas vykonavania velkej potreby, clovek ma pocit, ze nekojenie je preferovane viac ako kojenie...ale ako mi mama vravela, pred 30 rokmi uz v prodnici pchali UM mlieko viac ako prsnik dietatu pod nos....ak zena kojila dlhšie ako pol roka, uz bola cudna

mayama
25. máj 2016

Ked asi nemôžem tak nemôžem a preto nie som zla matka lebo ešte chodua po svete ľudia ktorí takúto matku nenávidia viď moja zlata svokra

gretocka
25. máj 2016

pre mna je kojenie okrem tej stranky zdravotno-citovej aj praktickou pomocou.... vela casu travime ako rodina aj ja sama s detmi mimo domu a pre mna je pohodlnejsie neriesit pred odchodom ze kolko mam vody na kolko davok mlieka, kedy sa musim vratit a podobne... jednoducho vyrazime a kedy dieta chce jest, vtedy mam jedlo do 10 sekund pripravene 🙂 aj v case prikrmov sme mlieko mali a mame vzdy ako poistku, ked uz nie je co ine dat jest, mame mlieko.... ale beriem, ze niektore zeny to maju inak.

Pri synovi sme bojovali so spavostou sposobenou predcasnym narodenim a suvisiacou zltackou. Prvy mesiac sme sa museli budit na papanie kazde dve hodiny aj v noci.... to bol teda nas trochu narocnejsi zaciatok, ale potom sa uz papanie rozbehlo a mohli sme sa sustredit na cvicenie Vojtovky a ine specialitky.... 🙂

Pri dcerke som zazila opakovane upchaty mliekovod, prvy krat som ho riesila o pol tretej v noci, ale podarilo sa mi ho uvolnit a potom ked sa to zopakovalo, tak uz som vedela co a ako 🙂

No a teraz pri synovi som uz tiez jeden upchaty mala, ale po par tyzdnoch sa produkcia mlieka ustalila a uz papame bez problemov.

misicka27
25. máj 2016

@wieruska1 :D Aj hlupost je bozi dar, ako hovori moja babka....a ty si jej dostala pozehnane do daru :D

wieruska1
25. máj 2016

@misicka27 vies co je to vtip? a nadhlad? ach jaj zeny

kvietocek92
25. máj 2016

@klaudy444 ty si obycajna sprosta pi.. kto ti zacidi ty krava.. co tu vypisujes a urazas zeny. Ty musis byt zakomplexovana sprosta dojka! A co ze si dieta kojila do 4 rokov poser sa! Koho to zaujima. Hlupa sliepka .. isto nemas chlapa a nema ta kto poriadne vyprasit lebo si jeb.. ta nikto nechce .. a cecky s toho kojenia si tahas za sebou ty ruuuuuura .. kiez by som takuto trubu stretla osobne tak by si sa aj postala moja..

tobnuf
25. máj 2016

@kvietocek92 😂😂😂😂😂😂😂😂

sardinka335
25. máj 2016

Uz se poprali ?????

candii
25. máj 2016

Ale tu to graduje 😂😂😂😂

horana
25. máj 2016

Uz trochu za hranicou, s udivom pozeram kolko lajkov bude mat henta kusok vyssie verbalna dizenteria. Polka potichu schvaluje a druha sa bavi na hrubosti, no ako v realnom zivote. 🙄 Ale snad len autorka potrebovala vypustit paru a nevyrovnane emocie nielen vzhladom na svoje "cecky".

maciatkolulu
25. máj 2016

@kvietocek92 trosku silne slova, nezada sa ti? Som za kazdu srandu, ale toto je uz podla mna riadny kus primitivnosti.... 😒

zuzana76
25. máj 2016

@horana a to sa zaregistrovala specialne len kvôli tomuto vylevu

maciatkolulu
25. máj 2016

@sardinka335 uz sa chystaju 😉

horana
25. máj 2016

@zuzana76 To som si ani nevsimla, ale fakt 😀
Tak nebol by div keby to bola jedna z tunajsich oponentiek, ktora si len nechcela pokazit imidz a strapnit sa pod svojou slusnou identitou, ktoru uz ma vybudovanu. 😠

maciatkolulu
25. máj 2016

@zuzana76 tak potrebovala sa asi niekde vyventilovat, lebo asi ona ma problem s chlapom, kt.ju riadne ..... 😀 a teda ani tie cici jej nema kto vymagat 😀 a kedze to v sebe dusila, nechcela sa prezentovat, lebo ju tu uz poznaju, tak si svihla novu identitu 😀 tak ale kazdy sme nejaky

marcelatje
25. máj 2016

Pánečku to čo je za kvietoček čo chŕli takýto jedík???? 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕

klaudy444
25. máj 2016

@kvietocek92 toto, co si napisala, svedci o tvojom IQ.... predstav si, ze mam chlapa, co je rad, ze som taka, aka som, ze sa 100% staram o dieta a vypadam tak isto dobre, pretoze sa cela rodina zdravo stravujeme, narozdiel od vasej, kedze zastavas nekojenie, tak aj vas jedalnicek musi vypadat...a tak isto sportujeme a ja som zacala po porode, ked sa dalo cvicit, takze tak...zatvor oci a predstav si ma:D no ty, ty musis byt krasavica... viem si ta predstavit, zakomplexovana, 100 kilova zena, co ju zoziera svedomie a zavidi inym a na MK vypisuje nezmysly, ktorym ani sama neveri...sorry, nechcela som to pisat, no nedalo mi uz...

klaudy444
25. máj 2016

@marcelatje nejaka psycho matka:D

kvietocek92
27. máj 2016

@klaudy444 .. uz sa ti nepaci tiez ti niekto vynada co? Hlavna vec ze ti IQ mas .. ked tu zenam nadavas do hlupani .. husi .. a podobne. Ty vies o mne velke NIC tak nefilozofuj.. take hlupe zenske ako ty by som bila 😉