icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

gir
31. máj 2016

@miren86 Ale rypla som aj s mliekom, tak sa ani je neurážam. To som napísala len na odľahčenie. Celá diskusia sa mi zdá úplne mimo, fakt som čakala že každá čo tu diskutuje dá svoj pohľad na vec. Nesúťažíme o titul matka roka. Každá normálna mama chce pre dieťa to najlepšie. Pripomína mi to diskusiu normálny pôrod VS sekcia.

miren86
31. máj 2016

@gir vies ja sa nebranim normalnym argumentom preco dojcit, preco je to dobre....pokial sa vieme normalne bavit a kazdy z nas si vie normalne obhajit svoj nazor, to tiez beriem, vobec mi nevadia zeny co dojcia, ja im to prajem, dokonca sama som sa pytala od nich na rady, pokial je niekto normalny a vie sa bavit na urovni - vie patricne argumentovat na to co napisal, ale ked pride niekto a napise si sem len preto aby nasral, co ine si zasluzi napisat? nechapem preco niektore dojky sa nemozu zmierit s nedojkami, ale to fakt len niektore, tie normalne co dojcia sa vedia kultivovane zapojit a samozrejme sniazia sa to napisat tak aby neurazili tie co nedojcia, ale sem tam sem pridu nejake individua a snazia sa vyvolat hadky, lebo taka fakt nic ine nevie len dojcit a nie ze len cele materstvo na tom stava, ale sa mi zda, ze aj cely svoj zivot...

evittam
1. jún 2016

@bluka2 Neviem, nie som odborník na tieto veci - ale proste bolo to tak-nemala mlieko ani pri jednom synovi - nebrala lieky, nefetovala, nepila-proste nerobila nič také čo by to ovplyvnilo.....

evittam
1. jún 2016

@miren86 Aha. No tak to my sme s týmto nemali žiadny problém - ani pred pôrodom. 😉

monise
1. jún 2016

@evittam Myslim zaciatok prejst si bolest aspon ja som mala velmi silne bolesti,a niekto to preto vzda,nemyslim trpiet vseobecne asi ste ma nerozumela..a docila som 2roky a 10mesiacov

evittam
1. jún 2016

@monise No ako som napísala - ja som nemala pri dojčení žiadne bolesti ani nič podobné (až na to čo som už napísala) či už na začiatku alebo v priebehu ďalších mesiacov......

monise
1. jún 2016

@evittam tak hovorim ze sme rozne,ak neviem aka je to bolest a mat zapal tak potom nepis ze preco trpiet ,tie co to zazili vedia o com hovorim,ale ustala som to lebo som to chcela pre male

evittam
1. jún 2016

@monise Veď v poriadku - čítaj s porozumením, ja som tiež mala zápal a viem čo to je - ale postarala som sa o to aby sa nikdy viac nevrátil a to je všetko - tak preto som napísala "prečo trpieť" - stále dookola. Viem o čom píšem - dojčila som - dá sa všetko a nie "len trpieť" a potom čakať, že mi dá niekto za to medailu aká som obetavá.....

miren86
1. jún 2016

@evittam my sme take citlifky 😀 😀 uz vidim ako by ho skrutilo, kebyze si cucne z materskeho mlieka 😀 😀

miren86
1. jún 2016

@evittam ja neviem preco si len dojciace matky myslia, ze su obetava, uz len to porodit dieta je velka obeta podla mna, a ja som mala ukazkovy porod...ono ani zarabanie sunara kazde 2-3 hodiny nie je sranda, pamatam si jeden pripad, maly mohol mat tak dva mesiace, zobudil sa v noci na papanie, ja samoska vystrelila ako strela z postele, letela do kuchyne a zarabala, potom rozmyslam, ze kolko odmeriek som tam dala, no nepamatala som si, tak davaj znova, tak sa mi to nakoniec podarilo, zapla som elektricky radiator - malemu som prikladala horuce plienkyy na brusko, ked ho bolievalo, tak som mu dala mlieko a plienku na brusko a masirovala, v tom som proste zaspala, ani som nevedela ako, zobudila som sa asi po 2-3 hodinach, radiator na plne pecky zapnuty, ja flasu v ruke a maly spokojny spal, vtedy si ani neodgrgol...tak som sa zlakla, ze co sa deje, doma asi 40 stupnov....bola som vtedy sama, takze nemal nas ani kto skontrolovat, este ze som nenechala tu plienku na to radiatore, inak by sme vyhoreli....

janulabb
1. jún 2016

@petra7777 plne súhlasím 😀 inak aj môj komentár v tejto diskusii je z roku 2014 😉

horana
1. jún 2016

Ja by som povedala ze sex po porode je par od paru, nieco ako v tehotensve, tam tiez niektori funguju az do porodu, ba niektorym sa dokonca naruzivost este zvysi oproti normalu, a ini naopak, .....tak aj pri kojeni niektori nemaju sebemensi problem, ine pary maju cele spektrum roznej intenzity obmedzeni, od toho ze muz napr. necuca zene prsia, len laska, alebo celkovo maju nizsiu intenzitu styku, je to rozne. A vadit to opat ako v tehu moze bud zene, muzovi alebo aj obom. Kazdoapdne vsetky obmedzenia prejdu. A tak ako si logicky nenechame dieta vynosit inou zenou len z obavy ze by mohli byt v tehu problemy v sexe pocas tehu, tak obdobne je to aj s dojcenim, bolo by asi hlupe sa ho vzdavat len preto ze mozu byt problemy v intimnej oblasti. Tie totiz mozu byt tak ci tak, aj ked zena nedojci a len je unavena prvy rok(y), premena v matku da niektorej zabrat viac inej menej. Je to subjektivne.
Kazdopadne si neviem predsatvit ze by nejaka dobrovolne dala dietatu radsej umele mlieko aby mala prsia "volne" pre radovanky s muzom, resp. preventivne aby nemala asociacie a to intimnosti sa jej nemiesali materske povinnosti, aj ked zial si myslim, ze su aj typy, co mozu mat aj toto ako motivaciu. Lebo ved naco "praca" ked moze byt "zabava", a naco "obmedzenia" ked moze byt "vzruso". Ked to prezeniem dieta dostane spokojne posexovanu mamicku a porciu "polievky zo sacku". Niekto si to rychlo smahom ruky ospravedlni, ved aj my sme boli na umelom a sme tu a podobne 100x premlete argumety.....

A s tym cucnutim MM muzom, ci uz umyselne alebo nechtiac, ja si myslim ze vacsine to vobec nevadi, prave naopak, co maju napr. aj muslimovia ako zvratene zakotvene v ich "zakonoch":
"V islame dokonca aj materské mlieko ženy nepatrí žene a jej manžel (ktorý si ju zakúpil skrze "mahr") má naň zákonné právo. Keď dospelý manžel násilím pije mlieko svojej manželky, v rámci šaríje sa mlieko pokladá za normálnu potravinu a nemusí byť určené pre dieťa. Podľa Malikovej Muwatty (Kniha 30, číslo 30.1.11), „Sanie mlieka, po prvých dvoch rokoch, málo alebo veľa, nepredstavuje nič zakázané. Je to ako potravina." Podľa iného hadísu z Malikovej Muwwaty (kniha 30, číslo 30.2.14), moslimský muž má od Alaha dovolené piť mlieko vlastnej manželky (alebo svojich manželiek podľa chutí a výberu) pravidelne a stále zostať ich sexuálnym partnerom (skutočne, moslim má veľa výhod proti nemoslimom!). Toto je vrchol blbosti v Alahovom božom zákone."
(zdroj:http://jurajpolacek.blog.sme.sk/c/308762/Postavenie-zien-v-islame.html)

candii
1. jún 2016

@horana moslimovia su chori ludia

moni244
1. jún 2016

@horana preco ty a tebe podobne si furt myslite, z eked je dieta na umelom mlieku, tak bude dostavat uz len polotovary a hotove jedla? By si sa cudovala, kolko dojciacich matiek sedi v mcdonalde s detmi a krmi ich nugetkami a podobnymi "vyzivnymi" jedlami.

horana
1. jún 2016

@moni244 Nemyslim si to vobec, to mala byt uplne ina analogia a sice to samotne UM = "polievka zo sacku" na zdoraznenie tej umelosti, pre zdoraznujem dobrovolne nedojciace.

moni244
1. jún 2016

@horana kazdeho osobna vec, ci chce alebo nechce dojcit, nemas pravo odsudzovat ludi len na zaklade slobodnej volby, co si ty nieco viac, ked urazas?

mojkamojka
1. jún 2016

@horana tak skus zadefinovat co su dobrovolne nedojciace? To su tie co nedojcia kvoli postave, prsiam? (len tak medzi nami, ani jednu taku nepoznam, aj kamoska co tvrdila, ze dojcit nebude, tak nakoniec dojcila rok a kozy si dala spravit po odstaveni, postavu upravovat nemusela posledny krat vo fitku bola dva dni pred porodom). Alebo su dobrovolne nedojciace tie co to vzdali pri problemoch (bolest, zapaly, ine zdravotne komplikacie...)? Alebo tie co dojcili co ja viem pol roka a rozhodli sa s tym prestat bo prikrmami presli na tuhu stravu?

sardinka335
1. jún 2016

@monise ja som tu bolest zazila aj ten zapal kedy som sa triasla v teplotách pod 2 perinami - a nechcela som to trpiet a nechala som to tak, lebo som myslela ze v nervoch ,,dačo spravim,, tak som bola z toho vystresovana niekolko týždnov bolestí kym som prešla na odsavanie a do flaše . Pre mna toto zmysel nemalo a moj syn ma dnes 9 rokov, čo je lekar ani nevieme klop klop...dcera to iste, ta sa teší ked je raz za uhorsky rok chora lebo moze byt konečne doma a neist do školy.
Nelutujem jedine euro čo som minula na Nutrilon (a stale minam) ...nech by som si ja sama mala ,,od huby,, odtrhat.

horana
1. jún 2016

@mojkamojka Dobrovolne nedojciace su take: ano aj co spominas kvoli postave, prsiam, aj osobne takych poznam par, mimo ine aj mamu synovho spoluziaka, ta uz rovno aj pri druhom co nedavno cakala sla na osvedcene oddelenie kde nenaliehaju a da sa vybavit ze si zena povie a bez skusania uz dokrmuju. Ani sa s tym netaji. Okrem toho aj tu na MK pod chvilou diskusia bude kde je taka porodka kde staci povedat alebo ako to urobit ake triky aby zakamuflovali v porodke a dosiahli aby im dieta nakrmili...alebo najneskor po prichode z porodky ako rychlo skoncovat s naliatymi prsiami ktore zakonite vzniknu ked sa hned rozhodnu z dna na den ked ich uz nik nepozoruje nedojcit.
Ale nie je to len preto, su aj dovody, ktore sa preberali v zaciatkoch tohto fora: zenam je to stale viac neprijemne, naturalne, aby im prsia obzuzlavalo dieta. Preto nechcu a radsej prsia si nechaju len na sex pre muza, tam je im to paradoxne prirodzene je. Preto aj totot forum vzniklo, nakolko stupa tento pocet dobrovolne nedojciacich.
A potom su to aj take co to vzdaju pri prvom sebemensom probleme, lebo sa im nechce nervovat, ako daju pro forma sancu, ale pri prvej krize nehladaju cesty ako ju prekonat, ale uz na policke nachystane UM a ide sa automaticky na to.

horana
1. jún 2016

@moni244 ako urazam a odsudzujem? Ano, je osobna volba ci chcem davat dietatu umeliny uz od prvej chvile, ale je to skoda, ked nemusim a aj tak davam...

moni244
1. jún 2016

@horana urazas, napr. aj tou sackovou polievkou, kazdy jeden tvoj prispevok je plny odsudzovania nedojciacich matiek

horana
1. jún 2016

@moni244 Nie, sackova polievka nie je ziadna urazka. Zdoraznila som a trvam na tom ze je to v kontexte toho ktora ked moze ale napriek tomu sa rozhodne nedojcit je to uplne realne prirovnanie ze je to akoby namiesto polievky od babicky davala sackovu. Je to skratka tak. Ja keby som nemohla, tiez dam sackovu skor nez necham hladovat, a nemala by som zle svedomie, lebo by som vedela ze inak neslo, ale nie dobrovolne. Ze ta to uraza, za to uz nemozem. Mozno mas zle svedomie? Neviem...A nie, ziadny moj prispevok nie je plny odsudzovania, vymyslas si. Potrebujes zo seba robit chuderku alebo sa vidiet v roli obete?

moni244
1. jún 2016

@horana ja nepotrebujem nic 😉 to ty si dokazujes, ze si nad ostatnymi len preto, ze dlhodobo dojcis, pritom si na tom mozno omnoho horsie ako matky,co nedojcili.

horana
1. jún 2016

@moni244 Ja si rozhodne nic nepotrebujem dokazovat (mam uz roky po skonceni dojcenia, nie je to pre mna aktualna tema) na rozdiel od dobrovolne nedojciacich, ktorych je stale viac, hlavne v zahranici je tento trend a sem sa to tiez nasuva, akoby to bolo jedno, tie si potrebuju dokazat naplast na svedomie. Dojcenie treba propagovat. Aktivne. Nie relativizovat nevyhody nedojcenia. To je vsetko o co mi ide.

moni244
1. jún 2016

@horana da sa to robit aj normalne a nie urazanim a dehonostovanim, ale to ty zjavne nevies, tak radsej nic nesir, lebo to moze vystrelit uplne opacne, ako by si chcela

horana
1. jún 2016

@moni244 Vymyslas si a fabulujes, nikoho nikde totiz neurazam ani nedehonestujem.

moni244
1. jún 2016

@horana a uz sme doma, ked dojdu argumenty, uz prechadzas do osobneho utoku 😉 takto sa osveta nesiri

horana
1. jún 2016

@moni244 Coze, osobne utoky? Daj dokaz kde dehonestujem a urazam.

moni244
1. jún 2016

@horana staci si ta precitat a clovek ma jasno 😉

candii
1. jún 2016

Bozeeee zeny uz to nie je vtipne .. jedna koji druha niee a? Je to ich sukromie naco to riesit dookola a potom sa urazat a chytat za slovicka.. kaslite na too.. podme sa radsej rodine venovat 😉😉