Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
Je pravda, že takmer všetky mamičky dojčiť chcu. Ten prvý pol rok snad každa tuži dať dieťatku to najlepšie. Potom sa to už začne rozlišovať. Su mamičky, ktoré si povedia po pol roku, už stačilo, su mamičky, ktoré si to povedia po roku. Napriek tomu, že by dieťatko ešte chcelo, nieje vypočuté. , Nechcem uražať nikoho. Mna to proste zaujima. Nerozumiem moc tomu Ved umele mlieko bolo vyrobené pre prípad, že matka nemôže dojčiť, ale je skoro pravidlom, že dieťa je odstavované dobrovolne matkou vo veku, kedy musí byť ešte materské mlieko nahradzané umelým. V dobrom sa pýtam, kedže tomu nechapem, rada sa dozviem tie dôvody.
zaujimava tema....u nas sa prave prestava kojit...maly bol plne kojeny do 4.5mesiaca a teraz posledny tyzden prechadzame na UM....pred porodom som mala z kojenia dost traumu, viac ako z porodu samotneho (mam proste blok, ked moje telo robi nieco co nemam pod kontrolou, s menstruaciou som sa vyrovnavala par rokov....) maly sa narodil ako predcasne babo a nad kojenim som sa ani nezamyslela, bolo jednoznacne to najlepsie co som prenho mohla urobit ked bol v inkubatore a viedlo z neho 7 hadiciek a sond a infuzii - od radosti som sa rozplakala, ked konecne toleroval 1ml mojho mlieka kazdu hodinu..... mali sme problemy, nevedel sa prisat, kojila som len cez klobuciky, ale dalo sa.
nedavno maly zacal byt uplakany, nervozny, zle spaval, stale som rozmyslala, ze co by to mohlo byt, tichy reflux a podobne som riesila......caje som pila od zaciatku, potom senovku, benedikt, ricinus, zaprazane polievky, vody som pila na litre....nic nepomahalo, cim viac som sa snazila, tym horsie bolo......zacali sme dokrmovat UM a nie je stastnejsieho babatka - Samko vysmiaty, vyspaty, ja spokojna, zivot je zase krasny 🙂 ...mlieko postupne stracam, odsavam to co sa da a stale mu ho davam, ale uz neriesim, ci som neschopna matka ani sa nesnazim maleho prikladat v jenom kuse a nechat ho revat hladom, ved to mlieko sa musi rozbehnut, ako radila laktacna.
ked sa neda, tak sa neda a je kazdeho osobna vec ako sa k tomu postavi a ako sa s tym vysporiada. myslim, ze kazda robime pre svoje babo to co je v jeho zaujme a to je hlavne 🙂
@vejula a tebe pride prirodzene, ze zeny sa snazia dojcit aj za cenu toho, ze do seba pchaju lieky, ktore v podstate na tento ucel nesluzia, ale maju spustenie mlieka ako vedlajsi ucinok? lebo tieto dovody zas nechapem ja... 😕
ja som odstavila v roku - oboch. mlieko som mala, oni pekne pili, ale mne to vadilo - bolo mi neprijemne citit usta plne zubov na prsiach a boli uz pre mna velki, uz to neboli babatka. that's all 😉
@bubelko ja som do seba nič na spustenie mlieka nepchala, takže toto sa ma nepytaj. JA rozmyšlam skôr, že čo je prirodzené pre človeka - ako druh - v ramci odstavenia. Že či je prirodzené dieťa odstaviť vo veku, kedy je ešte potreba nahradzať materské mlieko umelým. PRečo sa vlastne odstavuje vo veku, kedy je ešte treba nahradzať umelým? PRetože si myslím, že je to zvyk, že nad tym ludia ani moc neprepmýšlaju. Proste tak sa to robí, ked je dojčené dieťa dlhšie, je to považované za čudné.
@vejula ani ja som do seba nic nepchala. ale pytas sa, preco niekto odstavuje dieta od MM, ked ho nahradi UM, a ja sa pytam, preco niekto do seba pcha lieky, ktore su urcene na ine problemy preto, aby sa mu rozbehla laktacia. tie zeny asi tiez pri tom velmi nerozmyslaju, ze co to moze okrem toho mm s ich telom sposobit ...
@bubelko ja som sa pytala konkretne žien, ktoré odstavili dobrovolne detičky vo veku, kedy ešte museli mm nahradzať UM, čo ich k tomu viedlo. KEdže ja osobne, nepoznam nikoho, kto do seba pchal lieky určené neviem na čo, aby sa mu rozbehla laktacia, tak ti za tie ženy ani nemôžem odpovedať
@bubelko presne preto som tie lieky ani neskusala. Ak sa aj nemaju uzivat pocas dojcenia kvoli tomu, ze neboli testovane na dojciacich zenach, je to dostatocny dovod... Nehovoriac o tom, ak boli testovane so zlymi vysledkami.
na začiatku sme boli aj my na umelom mlieku ale ja som dojcit chcela ,,stale som ju prikladala a od 2,5 mesiaca ju len kojim ,,je to pohodlnejsie lebo flasu mi odmietala chcela len prsnik...s flasou sme jedli skoro hodinu ☹
ja uz som uplne chora z tychto dojciacich tem a nekonecneho hadania sa. najviac milujem agresivne poznamky typu "kojaca supermatka" a pod. pricom som zatial nenarazila na agresivne dojciace ale naopak nedojciace matky, ktore napadaju a odsudzuju tie, ktore chcu dojcit napr do prirodzeneho odstavenia. uz som sa rozhodla ze totoje uplne posledny moj prispevok ohladne kojenia. nuz ano, pre mna je dolezite dojcenie mojich deti. ano, aj za cenu pripadneho uzivania domperidonu. pre mna je to zakladna jedina vec zo mna ktoru mozem dietatu dat, na jeho rozvoj, pre jeho potravu, vyzivu, upokojenie atd.... nie, tiez nechapem preco niekto nechce a neurobi maximum pre to, aby bolo dietatko dojcene. sme cicavce, nie flasovce. keby ludstvo nedojcilo, neboli by sme tu, ci ano???? teda pred vynajdenim UM ktore nie je nic ine len BIZNIS. nie, nevyvinuli ho preto, aby niekomu pomohli, ale aby zarabali. prvu dceru som dojcila do dvoch rokov, ale po roku uz len v noci a rano, na tlak okolia, ze uz musi jest normalne jedla atd, nedaj jej, ved ona sa naje masa a zemiakov a podobne rady som dostavala a postupne vypustala jedno dojcenie za druhym. teraz to bude inak, dufam 🙂
@marin.frist na dojčiacich ženach nieje testované nič. Su ale vyskumy, podla ktorých su lieky rozdelné na tie ktoré môžu dojčiace ženy a tie ktoré nemôžu. Ale to vedia len skutočne odborníci, ktorí sa priamo zameriavaju na tuto problematiku. Bežný lekar ti nepredpíše liek popri dojčení, nie preto, že by sa bal že to uškodí, ale preto, lebo sa chrani. Totiž to v prípade, že by lekar predpísal dojčiacej žene liek, ktorý nebol testovaný na dojčiacich ženach (čo je drviva väčšina ak nie všetky) a u dieťatka by sa prejavil problém, ktprý by síce na 99,99% nesuvisel s uživanim daneho lieku, a matka by sa rozhodla toho lekara žalovať, tak by mal z toho sakra problém. PReto sa dojčiacim ženám lieky nepredpisuju - kvôli tomu aby sa lekari chranili.
@kofoluska mas uplnu pravdu, tlak na matky, ze musia kojit je podla mna velky. prve co som pocula od laktacnej bolo, ze kojenie je v hlave. to mam asi neco s hlavou ked uz to proste nejde. nebudem klamat, ulavilo sa mi teraz ako repchadzame na UM ( s flasou sme bojovali aj my, plakala som asi viac ako maly, ked som videla, ze je hladny a nema sa ako najest). maly je konecne spokojny, dobre spi, lepsie pribera a je to stastne babo a o to sa asi kazda mamicka usiluje. podla mna nema cenu stresovat dieta sustavnym prikladanim, taha a ide mu skoro nic a este sa ani poriadne nevyspi. ... ani matka ani babo. vsak ale kazdy podla seba...a ty si urcite vycitky nerob, urobila si maximum a tvoje babo je stastne, ze ma maminku ako ty 🙂
@marin.frist ak mas na mysli domperidon ten sa dava aj babatkam na reflux. tak uz neviem ake moze mat zle ucinky na dieta ak ho prijima cez MM v zanedbatelnom mnozstve.
@vejula tak ja NEKOJIM! nie ,ze nechcem,ale mam vpadnute bradavky som po dvoch sekciach 😖 mna by si asi odstrelila ako matku ne? ale poviem ti jednu vec racej dam detom um ako sa mam na ne pozerat ako placu od hladu 😒 ty si asi nevies predtavit taku zenu ktora by chcela velmi kojit a neda sa aj ked sa pokraja na sto kusky ako moj pripad 😖 ja som si preto velmi vytrpela klobuciky ,naplakala som sa azz a lekarka mi povie aby som sa netrapila ,ze kojenie nieje stredom vesmiru a ze ona tiez vyrastla na sunare a je tu zije 😉 a ja dakujem Bohu ze mam zrave deti aj ked im davam um 🙂 🙂
@marcovka1 asi si zle prečitala môj prispevok, preto reaguješ tak ako reaguješ. Ešte raz , ja som sa pýtala, prečo matky dobrovolne odstavuju deti vo veku kedy musia nahradzať MM za UM. Ty si dobrovolne svoje dieťa neodstavila, preto moja otazka nieje určena tebe, ani žiadnej inej mamičke, ktorej sa nepodarilo dojčiť, napriek tomu že chcela. 😉
@vejula ale ved ja som ti dovod uviedla, preco som odstavila. niekto dava UM az do 4 rokov a niekto da uz od polroka KM 😉
pohybujes sa dost v okoli mamily, takze by si mi mala byt schopna odpovedat na moju otazku, co je prirodzene na tom, ze zeny do seba tlacia domperidon, aby sa im spustalo mlieko.
zasa jedna nasrata nedojciaca mama.... 😎
@misinka26 neviem,ci to dojcenie bolo castejsie teraz alebo za onych cias,ja i sestra sme boli dojcene kratko,cca 3mesiace (ale dovody boli ine-pre mna,mama mala slabe mlieko a sestra jej mlieko odmietla,ked boka nervozna kvoli mojej operacii,naplo ju a odvtedy jej mlieko nechcela). Ale napr.babka mamu dojcila 9mesiacov, a potom jej doktorka povedala,ze ma prestat,ze ved ma,peknu,baculatu dcerku.
ja som syna,dojcila 11 mesiacov,odstavila,som ho kvoli podliatinam na,prsiach,no on bol pripravenejsi,nez ja. Ja som,si to odrevala,on bol ok,on,to bral,ved ked davas,tak si teda dam. Inak to s nim ani,nepohlo.
a dcera ma 21 m.,tu uz postupne odstavujem,dojcime sa uz len,rano,ona to znasa horsie,ale uz musim. Som stale,chora,kazde 2-3mesiace a od zaciatku decembra nonstop a musim,ist na,vysetrenie,kde sa uz dojcit nesmie,plus i viaceri dr. Mi nezavisle od seba povedali,ze uz mam ukoncit dojcenie kvoli mne.
ako pokial,sa dojcenie rozbehne,nevidim dovod ho,ak na to nie je dovod,ukoncovat pred 2.rokom.
fakt nechapem tie,
odstavia a mlieko maju. Ved jednak,kolko usetria,jednak je to straaasne pohodlne maximalne,prelozit babo,plus emocionalna,stranka,je to prijemne a patri len,mame a babatku.
a teda,ja som,leniva,mne by sa v noci flase ohrievat nechcelo. Nastastie som,obe deti dojcit mohla. Keby nie,nuz,musela by som sa prekonat..
ale zas,ujova zena prisla,o mlieko zo stresu po porode,sesterka skoncila v inkubatore,kamoska mala tu istu situaciu a dalaie dieta dojcila len 5mesiacov,potom,o mlieko prisla, svagrina prisla o mlieko po 4mesiacoch,ale viem,ze ony dojcit chceli.
@bubelko nie som odborník na lieky, neviem zhodnotiť, či môže mať domperidon nejaké nežiaduce učinky pre dieťa. I ked teraz napisala
@standu že ten sa dava aj detičkam na reflux, takže to zrejme nemôže byť nič čo by mohlo uškodiť. KAždopadne ja osobne som skôr za bylinky ako senovka či benedikt.... Ale niesom laktačna poradkyna, takže toto je len môj osobny nazor
poniektore super peckove spicove dojciace matky mi leziete pekne na nervy ... dojcenie je super vec a ak to matka moze dietatu poskytnut tak je to krasne ... ale urcite to nie je vsetko co matka moze dietatu dat lebo vsetko co moze matka dietatu dat je laska neha a pocit ze je milovane... ja som kojila iba mesiac a bol to mesiac trapenia nervov uplakaneho dietata, ja som plakala s nim trapili sme sa bola som nervozna a kojenie vyzeralo asi tak ze som zvierala prsty na nohach aj na rukach a takym stylom kojenie by asi ziadna mamicka nezvladla.. prsia znicene ja ubolena nevyspata... dieta nonstop pri prsniku ja so slzami v ociach a ked maly konecne zaspal miesto toho aby som zaspala s nim som plakala... od bolesti ... po mesiaci som to vzdala ano vzdala nesnazila som sa to riesit lebo som toho uz mala plne zuby, radsej tu budem pre neho ako spokojna stastna mamicka a nie ako nervozna ubolena chodiaca katastrofa nevyspata... a ak by mi niektora mama povedala ze som sa mala snazit viac tak by som jej taku tresla asi zeby sa z toho nespamatala... lebo svoje dieta milujem nadovsetko a dala by som za neho zivot a to je viac ako nejake dojcenie ...
@standu UM je len biznis, ale domperidon zrejme biznis nie je.
@bubelko
len malicka poznamka, pre dotycnu zenu, ktora to uziva, to mozno nie je prirodzene, ale pre babo plynie dalej ta prirodzenost, ktora je od prirody dana. Pre dieta ta prirodzenost ostava a jeho potreby sa nadalej upokojovane a ta min. troska domperidonu je taka minimalna, ze doperidon patri do skupiny najbezpecnejsich liekov pre male deti, sam sa im podava. UM tu prirodzenost narusi. A u matky je to vacsinou prechodna zalezitost, vacsinou potom koja este dlho bez domperidonu. UM sice nenarusi prirodzenost matky , ale dietata. Cize otazka je, co je lepsie a je to na rozhodnuti kazdeho za seba . A to, ze matky , co to beru nerozmyslaju, to si teda osobne nemyslim.
Taketo diskusie ma fakt vedia vytocit 😠 a ani neviem naco to vlastne citam 😝 ja som malu skusala kojit, nevedela sa prisat, ked aj, zaspala po minute, budenie nepomahalo, potom stale plac a hlad, ja rozzuzane bradavky do krvi, zapal prsnika, nervy, stres. A to ani nevravim ako som nervacila ked mi mlieko tieklo prudom kamkolvek som sa pohla, vlozky do podprsenky nestihali, odsavat som nestihala a uz ani nechcela ked mi krv z bradaviek tiekla do mliecka, mala pila istyncas odsate, ale ja som uz nevladala tolko odsavat, zastavila som ho. Potom som dala flasu a boli sme stastne obe 😀 nelutujem rozhodnutie dat UM, a urobila by som to znova.
zdravím oba tábory - dojčiace aj nedojčiace maminy. ja osobne dojčím 24 mesačnú dcéru, išlo aj nám to ide bezproblémovo. papkáme ráno po zobudení, pred poobedným a večerným spinkaním. ale ak by nám to nešlo, tak by som z toho veľkú drámu nerobila... ono je síce dojčenie dôležité, ale keď to nejde tak to nejde. prečo by sa tým matka mala prehnane stresovať, veď predsa preto bolo vynájdené a stále je zdokonaľované umelé mlieko. je to super dar ak matka chce a môže dojčiť, ale je to len a len jej výsadné právo, možnosť voľby. NIE POVINNOSŤ.
@vejula hocico zjes, prejde to do mlieka. das si fazulu, dieta naduva. je dieta alergicke na BKM, nemozes ho jest, ked kojis. dokonca sa tvrdi, ze mlieko chuti inak v zavislosti od toho, co zjes. tak preco si myslis, ze vacsina liekov do mlieka neprejde? podla mna prejde do toho mlieka fakt vsetko a treba si na tie lieky davat pozor.
@misinka26 myslim si ze to preto lebo sa to nemame od koho prirodzene ucit,nase mami,babky,tety o tom s nami nehovoria,nehovoria nam pre a proti,co mame cakat ake problemy ci radosti nas cakaju,je ina doba,vsetko si mozme precitat na nete ale nieje to take ako keby nam to niekto ukazal povedal o tom blizsie.ani v nemocke sa s nami neparu,sestri neukazu ako dobre kojit,ako si spravne prisat miminko,ide to ako na pase.Sme ludia ale z casti cicavce a zvierata,a potrebujeme sa to ucit do niekoho,vies jak to myslim...to je moj nazor.
ja len nechapem co Vas po tom ci niekto koji alebo nie...kazdeho OSOBNA vec...a toto neustale rozpitvavanie na konovi uz vazne nie je zaujimave ...kto chce nech koji aj do 6tich, kto nechce nech odstavi uz v porodnici, kazdy si pozerajme do vlastnej kuchyne 🙂

... len odpoved na povodnu otazku: LEBO JE TO KAZDEJ MATKY OSOBNA VEC.. (a ostatne supernekonecnedlhokojacesupermatky je do toho hovno!) howgh! 😉