Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@mojkamojka Len to vobec nie je o nejakom citani medzi riadkami (pokus vybruslit z diskusie ktora uz davno stratila zmysel ak ho vobec niekedy mala), postupnom doplnani tvojich aj synovych symptomov a diagnoz, ktore by si snad mal kazdy automaticky pamatat ako jedinu vec co cez den riesi, ide o celkovy zmysel tvojich prispevkov a co s nimi chces vlastne povedat smerom k teme fora. To nejak nie je jasne uz od pociatku. A nedokazes to sama definovat co chces vlastne svojim "posolstvom" tu povedat.
Snad ze ta chuda nutili do MM, nik ti neveril hoc ste mali vsetko potvrdene, a preto su kojace obhajkyne kojenia uz od podstaty fanaticky, na zaklade tejto tvojej skusenosti, a ze vlastne je jedno ci sa dojci alebo nie, lebo prave ty si ta,ktorej to nebolo dopriate (aj ked nie dobrovolne, ako je tema fora, ale nedobrovolne), ale aj tak mas nejake skyte vycitky zepotrebujes donekocnena dokazovat ze vy ste naozaj fakt nemohli a budes rada cim viac aj dobrovolne nebude dojcit, lebo sa budes citit viac "medzi svojimi". Ved OK.
@horana mne memusis vysvetlovat co su metylacie, ja som molekulany biolog... A nie, ona ti mapisala uz predtym, ze maju potvrdene geneticky, co sa vacsinou robi obycajnym sekvenovanim, ak ti chyba cast useku genu, metylacie su ti ma dve veci..preco si furt hudies svoje, ked ti to uz napisala x krat? V jej pripade NEMOZE podavat ani minimalne monozstvo..
@tobnuf 😜 bla bla bla...
@bjeremiasova mas 12?
@bjeremiasova dam ti jednu dobru radu .. ked nemas co povedat (napisat) nehovor (nepis) radsej nic 😉😉
@buckeye Odbornu cast kde si vymyslate (pardon, postupne "odkryvate" 😉 ) stale nove a nove sposoby ako vysperkovat zavaznost, ktore nie je ako overit, je nicmenej vzhladom na temu irelevantna ako taka. Ja ti teda verim, ano, jej malemu teda robili sekvencovanie a zistili ze cela cast usekov genov chyba. To bude mat zrejme este x inych problemov okrem tej laktozovej intolerancie na ktoru by stacilo omnoho menej. OK. A co ako?
Ja som predsa hlavne nepisala ze teraz to ma zacinat ani ze vtedy to mali zacinat, len ze niektore to skusaju a dari sa im. (a to aj tie, ktore maju neaktivny enzym, resp. sa pri NEJAKEJ - INEJ - poruche aj genu da v niektorych pripadoch toto nakopnut) Pisala som to VSEOBECNE (k teme), nielen na nu, co sem cpe svoj problem opakovane (a kto si vraj hudie svoje). Ja sa stale snazim neriesit jeden problem, ale trend. Na co sa ma ona pytala ci ja by som davala dietatu svojmu keby bolo ako jej, na co som jej odpovedala ze by som spociatku keby som nevedela diagnozu - ona ju tiez predpokladam nevedela, lebo isty cas aj ona davala! 😨 Ze by som asi tiez skusala, po operacii, diagnoze uz nie. Takze chapeme sa dufam. Ja som pisala o tych novych vyskumoch v testovacej faze, ktore budu moct pomoct aj detom co maju od narodenia to bude moct pomahat, tak ako celiatikom sa vyvija uz vakcina. Tieto veci mozu pomoct aj detom co nemozu ani minimalne mnozstvo, naco ona ze zije v pritomnosti a blabla.
Ale opat sa pytam co chces v koncovke dokazat vzhladom na temu fora?
@tobnuf mna tvoja dobra rada nezaujima 😜 vyventyluj na niekom inom...nadarmo tu byt mily priatelsky ci zdvorily..tu vam zenskym ide len o to pohadat sa preto ta moja reakcia
@candii 😁
@tobnuf a prosim uz mi neodpisuj..dik 😜
@horana no ja nic, ja som ta len upozornovala ze v JEJ KONKRETNOM priade to nejde, ty si zacala spekulovat ze mozno by to slo co sk ma len bielkoviny namotane etc..cele to zacalo aj tak ze ona len spomenula, ze v ich pripade vadilo aj MM (i ked to niektore matky povazuju za vseliek) a ty si sa do nej pustila s tymto
@bjeremiasova ja sa nepotrebujem na tebe ventilovat.. ja som v pohode 😂 ja len reagujem na tu nadavku ktoru si pouzila .. tak kto sa potrebuje ventilovat?
Este sa tu koji? 😎 😀 😀
@buckeye Tak keby hned povedala co presne im zistili a ako, specifikovala, nemam problem to uznat a nespekulovat. Vies ako, nemenu decku... Len ked to slo postupne, pisala som jej, co su normalne moznosti, ze v akom pripade by to slo. Aspon aj ostatne vidia ze nemusi ist vzdy o to najhorsie, aj v pripade genov, ba prave naopak, a je mozno aj vacsia pravdepodobnost ze to pojde, ze nespadnu presne do takychto pripadov, nez ze ano a nepojde to.
MM som normalne pisala ze vseliek nie je, mozem to najist dokonca presne takto som to aj formulovala, a mozem to dokazat a zacitovat! Ale za skoro vseliek ho povazujem nadalej. A to treba zdoraznit, nie opak. Lebo je to bliszie k pravde a realite. Kolko je pripadov ako jej? Ved som jej jasne napisala ze kojit cez mrtvoly nechcem a neuznavam. Napriek tomu stale vo mne a mne podobnych vidia ini fanaticky, a preco? lebo im to vyhovuje, citit sa prenasledovane. Preto si to domyslaju. Nevravim ze tato konkretne, ale ine tu.
Stale sa bavim o trendoch, pravdepodobnostiach a potom a hlavne opakujem o dobrovolnom nedojceni.
@bluka2 No, ako čítam máš jedno dieťa - no a ako som už napísala - "kto nezažije-neuverí" - a ty si ten istý prípad ako vidím. Nevadí - nikdy ti neprajem aby si niečo také zažila a nikomu inému, ale proste sa to stáva a je to fakt, či už to tebe pripadá alebo nie normálne. To je všetko.
No super - a už sme pri vakcínach - dokonca aj v tejto téme..... 😀 😀 😀 😀
@buckeye Tak, tak ja som to tiež pochopila hneď na začiatku - len vieš niekto tu má potrebu dokazovať a presviedčať ľudí, že len MM je v každom prípade to najlepšie riešenie a iné neexistuje a ak to odmietaš tak si nebodaj zlá matka - no čo už - s takými ľuďmi nič nespravíš a ešte za chvíľu bude aj vakcína na podporu MM - rýchlo sa treba potom dať ísť očkovať - nič iné nám nezostáva...... 😉 🙂
@mima4 No veď tak to aj je..... 😉 Pozri - a to aj k téme - mne je úplne jedno kto koľko dojčí alebo nedojčí. Ja som dojčila obe deti do 10.mesiacov - odstavili sa samé ( pre ženy, ktoré majú pomalšie "pochody" myslenia -áno samé - dokonca 10-mesačné - je to normálne a reálne). Viem a schvaľujem prínos MM pre organizmus a vývin dieťaťa, ale do roka stačí - nemá už potom či už výživovú alebo inú extra hodnotu - ale to je môj názor. A šup-šup dojčomatky - do mňa. 😉

@horana nebudem s tebou viac debatovat na tuto temu, nakolko ty nevies citat s porozumenim. Hold, nie kazdy sa to v skole nauci, nie kazdy ma taku danost to vediet. Ja ti tu pisem par dni o tom, ze syn ma intoleranciu laktozy na genetickom podklade, vysetrenu genetikom a ty sa ma dokazes opytat ci "tu diagnozu poskodenie mam ja" tak to je pre mna uplne nonsens. Dalej pisem, ze syn mal urgentnu operaciu criev a ty mas "dojem v kontexte", ze to bola biopsia na zistenie rozsahu poskodenia. Ja som pochipila, ue ty si proste typ co sa nauci jednu mantru a omiela dokola, lebo nevies logicky uvazovat a chapat napisanemu textu. Houg