icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

buckeye
3. jún 2016

@evittam ja mm ako take nezatracujem, ved to ono to je to naj co dietatu matka moze dat, ale tak kurnik ked to nejde, tak to nejdem a neobesim sa koli tomu, zlvast ked ma dieta geneticky vrodenu intoleranciu, ze ho nevie travit..to co spominala, ze je mutacia, ktora nam umoznuje travit mlieko, sa tyka dospelých..70% nasej populácie tuto zvyhodnujucu mutaciu ma a dokaze travit mlieko aj v dospelosti..aj ludia, co ju nemaju, ale vedia travit mlieko ako dojcence..od toho sme cicavce, ked dojca nevie travit mlieko je ten zadrhel hlbsi..len proste to niekto nechce stale pochopit 🙂

mima4
3. jún 2016

@evittam ja s tebou suhlasim, a toto potvrdia aj lekari, odbornici, ze po roku nema dojcenie ziadny prinos. Tiez by som potom uz nedojcila, max prilezitostne 😉

mima4
3. jún 2016

@buckeye ja mlieko nemozem vobec pit...mam intoleranmciu

horana
3. jún 2016

@buckeye Moje tzv, "hudenie si" (stale nevies si odpustit tieto drobne slovne kopnutia? fakt nevies? skus, mozno ti to pojde aj bez nich), malo vyznam, nakolko bez nich by bol zaver v style podme sa bat, ked je to geneticky nemoze uz nikdy byt dobre a smutme a vlastne to hned radsej vzdajme lebo jedna tuto nevzdala a ublizila tym dietatu mala vzdat skor. Nie, ja hovorim a budem hovorit dalej, je to krajna rarita, skusajte, je viac takych co nemali az taketo dovody (ved same citatelky vidia ze ich dietatu by musel chybat kus retazca, co teda je fakt extrem a tu uz matka ma svoje problemy tazsieho druhu, takze tam to bolo uz dopredu v rodine). Ked to v rodine nie je, je naozaj skor pravdepodobnejsie ze skusat, sa opati 😵

marcelatje
3. jún 2016

@mima4 no ked to hovori house tak to tak bude 😀 😀 😀

evittam
3. jún 2016

@buckeye Ja s tebou súhlasím a tiež nikde nepíšem, že MM zatracujem - to vôbec nie - ale ako som sa už vyjadrila. Napríklad môj chlap má pár rokov problémy s kĺbmi na nohách+začali aj kolená - skúšali sme všetko možné, mysleli sme, že dna a podobné choroby a nakoniec v januári sme prišli na to, že je to intolerancia na mlieko.....Staršiemu synovi už dávam tiež mlieko len príležitostne - najmä s cereáliami (má to tak rád), nakoľko ho mlieko zahlieňuje.....Ja nemám problémy žiadne, ani dcérka-zatiaľ.

mima4
3. jún 2016

@marcelatje house forever 😀 vymenila som ho za monka...s monkom som mala viacero spolocnych "diagnoz" 😀

marcelatje
3. jún 2016

@evittam tak toto ma zaujima. Ako ste na tu intoleranciu prisli?

horana
3. jún 2016

@mima4 Nemam intoleranciu ale mlieko ako dospela nepijem, vobec, prijde mi to zbytocne. Nevidim dovod, zapory prevazuju nad kladmi. Vacsina populacie nie je na to v dospelosti vobec usposobena a napriek tomu ze nemaju akutone problemy, ono sa to zbiera...

Nicmenej neviem aki lekari a odbornici nevidia zmysel v dojceni po roku. Ked ich hlavna organizacia vydala prehlasenie, ktore nie je vobec v duchu co pises, ale priamo opacne:
https://dojcenie.wordpress.com/2011/07/01/doked...

marcelatje
3. jún 2016

@mima4 😀 😀 Monka mozem a ten sa k dojceniu este nevyjadril?

mima4
3. jún 2016

@evittam ono intoleracia stupa rastucim vekom cloveka, cim je clovek starsi, tym jeho telo menej "bere" mlieko, pretoze mlieko je strava urcena hlavne pre tie male bezzube stvorenia 😉 ani teliatko, ked vyrastie, nepije materske mlieko ci mlieko ineho cicavca... proste aj nas ludsky organizmus nam hovori ze to nie je OK.

mima4
3. jún 2016

@marcelatje nemam pozrete vsetky diely 😀 😀 😀

marcelatje
3. jún 2016

@mima4 skoda :-/ 😀

candii
3. jún 2016
evittam
3. jún 2016

@mima4 Jj, ja to viem. My nejak mlieko nepijeme - ja teda len ráno do kávy - možno max.1 dcl. Akurát zbožňujem syry všetkého druhu a podobne - takže na tom "frčíme" - no bohužiaľ po novom okrem muža.
@marcelatje No - prepáč za výraz - ale zožral raz riadnu porciu syru ( niečo ako fondue) - rozumej minimálne 250 g a do 3 hodín dostal záchvat "jak hovädo " - takže tak.....

evittam
3. jún 2016

@horana Oporúčania WHO?! To fakt myslíš vážne..... 😀 😀 😀 😀 😀

mojkamojka
3. jún 2016

@evittam presne takto isto bolestou klbov sa mne prejavovala BKM, zistili mi ju takmer v 40-ke.

mima4
3. jún 2016

@horana uprimne, je to hlavne politicka organizacia... a viacere veci od nich mi nesedia, napr. co sa tyka masa http://www.teraz.sk/magazin/slovaci-maso-konzum...
citala som viacej obdobnych bludov, ze kvalitny zivot dietata znamena, ze je patkrat do tyzdna maso a podobne...

po vyzivovej hodnote mlieko nema vyznam po roku, pretoze dieta sa uz stravuje ako dospely s urcitymi obmedzeniami, urcite dlhodobe dojcenie ma vyznam pre krajiny, kde je velka bieda a rodicia nemozu zabezpecit dostatok kvalitnych potravin pre deti, preto tam je dojcenie vecou prezitia...

mima4
3. jún 2016

@marcelatje inak, ak chces zistit na co mas intoleranciu, daj si do google "detective food"... 😉

evittam
3. jún 2016

@mojkamojka No, ako som písala - my sme vyskúšali už všetko možné - dokonca lekár dal diagnózu, že dna ale časom to nesedelo - dokonca mu dal ešte aj nejaké lieky "zo šuflíku" ako pre "pokusného králika" - tie sme po prečítaní infoletáku okamžite vyhodili......Dnes pomaly musí človek prísť sám na to čo mu je...bohužiaľ.

marcelatje
3. jún 2016

@evittam ja mam problemy s klbami a tsto alternativa ma nikdy nenapadla 🙄

mima4
3. jún 2016

@evittam no ja som si niekedy zvykla, ked som si chcela rychlo ochladit kavu, doliat do druhej polovice pohara studene mlieko a z toho mi byvalo dost tazko. Najviac ma mrzi ten tvaroh

eludka
3. jún 2016

@mima4 ja myslim, ze to ma psychicky vyznam, pre dieta, ked mojim detom isli zubky, tak ich to upokojovalo - ale nebola som za dudel 🙂, ked zazili stres, napr. ich vylakal pes, ked boli chore, lepsie znasali chorobu, ja myslim ze do 1,5 roka sa v pohode da dojcit

marcelatje
3. jún 2016

@mima4 no ved ja si nejaku intoleranciu diagnostikujem 😀

mima4
3. jún 2016

@eludka
chapem, ale myslim si, ze sa to da substituovat, napr. pritulenim sa, mojkanim, hladkanim, spievanim pesniciek, riekaniek...proste maminka je pre to dietatko utociste, domov, laska 🙂

evittam
3. jún 2016

@marcelatje No, tak to vyskúšaj - žiadne mlieko, syry, celkovo mliečne výrobky - a dávaj si pozor na zloženie potravín - napríklad zostaneš pekne prekvapená, že napríklad kupovaná klobása obsahuje laktózu... 😠

mojkamojka
3. jún 2016

@evittam tiez som sa k tomu dopracovala sama. Od dr. som dostavala take protichodne az chore informacie, ze z coho mam problemy...Jedna znama alergologicka mi dokonca povedala, ze to mam preto, ze nekupujem kvalitne potraviny v rakuskom hofferi 😀 To bola moja prva a posledna navsteva u tejto alergologicky. Btw väcsinu zeleniny, ovocia vajicok mam do otca, ktory ma zahradu, mäso kupujem u mäsiara alebo od znameho farmara 🙂 Tolko k dr. 🙂

mima4
3. jún 2016

@marcelatje je to test na 59 potravin, dolezite je zvladnut prac s pipetou aby sa ti nezrazila krv 😉 takze ak mas kamosku zdravotnicku, ci vedkynu...ony si poradia 😉 Mne ho robila kamoska, co vselico testuje na potkanoch 😀

marcelatje
3. jún 2016

@evittam fuj esteze klobasy nekupujem 😀 mala som jedno obdobie bez mlieka ale vtedy som jedalnicek zmenila od podlahy a veru bolo mi lepsie. Tak ma nenapadlo ze to moze byt tym mliekom.

evittam
3. jún 2016

@mima4 Maximálne súhlasím. 😉 Vôbec nie je dôležitý "cicek" ale to ostatné - ale to bohužiaľ niektorým "dojčomatkám" nevysvetlíš alebo skôr "nevybiješ" z hlavy , nakoľko len oni sú tie najmatky a neexistuje aby tá čo nedojčí ako oni mala lepší a hodnotnejší vzťah k dieťaťu lebo to dieťa nemá napríklad ten "cicek" ešte v 3-4 rokoch. A to teraz nemyslím ani osobne ani útočne ani nijak, ale bohužiaľ existujú medzi nami také čo tomu veria a myslia si to.