Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
neodsudzujem 🙂 toť môj názor.. samozrejme je to na každej mamičke ako sa rozhodne
@gostricka a ako myslis, ze sa rozhodne ked vsade cita, ze MM je to naj naj naj??? aj napriek tomu, ze jej to nepojde, tak aj cez mrtvoly bude dojcit, aj ked dieta by malo byt hladne, no jasne, niektore to tak spravia, lebo citaju take veci co pises ty!!! O to tu ide...ze kvoli vam maju vycitky svedomia a kolko krat potom aj psychicke nasledky, lebo im stale niekto huci do hlavy len dojcit a dojcit....a v celom matersve sa zamierava len na to...a popri tom vsetkom, im unikaju ovela krasie veci
@mojkamojka Dojčené dei majú vyšie IQ o10 bodov v porovnaní s nedojčenými. Materské mlieko obsahuje 2 druhy kyselín, ktoré sa v materskom mlieku nenachádzajú a sú dôležité pre mozog.
@mirkatb prepac, ze sa rypem, tam kde nemam a vsutupujem do vasej konverzacie, ale chcela by som teda vysvetlit jednu vec, ako je mozne, ze na Luniku sa nerodia geniovia potom? Rovnako nechapem, dvojicky, ktore boli rovnako kojene a su medzi nimi rozdiely? Myslim inteligencne...., moj otec kojeny do 4 rokoch - ledva stredna skola, mama pol roka - vysokoskolsky titul...pre mna je to nepochopitelne ako niekto moze tvrdit, ze dojcene deti su inteligentnejsie!!!
@miren86 Z tejto diskusie mám dojem, že nedojčiace mamičky nechcú prijať a ani nepríjmu fatky o pozitívach dojčenia ako pre dieťa tak aj pre matku. Majú svoju pravdu a tej sa držia. Za všetkým niečo hľadajú, čím sa snažia vyvrátiť odporúčania odborníkov. Odsudzujú mamičky dlhodobo dojčiace. Miestami mám pocit ako by sa sami nevedeli vyrovanať (aj keď budú tvrdiť opak) s tým , že svoje dieťa nedojčili alebo dojčili krátko.
@mirkatb vobec nie, ja som za dojcenie, urcite to ma aj svoje pozitiva, ale vyzdvihovat dojcenie nad vsetko nie je zdrave, len tolko...nic a nikto ti nezaruci ze tvoje dieta bude zdrave, inteligentne...a ani odbornik, to je moj nazor... hlavne nemam rada, ked teoria prevysuje zdravy rozum
@mojkamojka Mozem ti sem servirovat zdroje a stratit par hodin, ty mi ich budes jeden po druhom odpalkovavat a vymyslat pitoreskne dovody, aby si nemusela uverit, ako narocna princezna co odmieta kazdeho zenicha, na jednom sa ti nebude pacit hentaka prislusnost, na inom nabozentsvo, nevadi ze je inak odbornik ale je krestan, tak musi mat zrejme zatemneny mozog (asi musi byt ateista aby bol objejtivny?, ci uz na muslimov sa tesis?), iny ti ani nestoji na posvimnutie, iny sa ti zda spofanovany (sice vsetko subjektivne tvoje hodnotenia, ale bohorovne ich budes vyhlasovat za take ze stojis nad vsetymi tymito)... Za to mi to nestoji, aj ked mohla by som sa pustit seriozne do polemiky, keby mi to za to stalo. Povedz mi vsak, ked to urobim, co chces dokazat praveze ty? O co ti ako ide? Ze dojci viac nez sa vsade pise, ale vsetci klamu, zavadzaju? Alebo co? Ze ked sa statistiky povedzme lisia o nejakych par percent ze to nejak zvrati trend? Dojci sa coraz menej, mas to vsade, nechces vidiet, bud slepa!
Alebo takto - chces mi snad ty tvrdit ze zeny na svete si uvedomuju vyznam a zacina to vsade stupat, ze zisky predajcov UM zacinaju klesat?
citujem ta: "... tak uz len nazov clanku "Vo svete dojci coraz menej zien. Na Slovensku je opacny trend. Takze ak by sme mali brat tento clanok od teba za smerodajny, tak potom zakladatelka tejto temy nema pravdu ak tvrdi, ze vela mamiciek nechce "kojit". " Jezis, ved to vysvetlujem, aj na SK BOLO VIAC A UZ JE LEN 50perc. - klesa to, ze inde je este od nas omnoho menej nie je argument, nakolko sa k nim ZACINAME blizit, resp. aj tu to uz azcina pokrivkavat. Napriek tomu ze oproti nim sme este - na cas - inde, za par rokov tam slzneme, kludne sa stavim, ved chceme byt predsa svetovi...
A to napriek skutocnej NEPODPORE dojcenia , ano aj druhy clanok "V podpore dojcenia daleko zaostavame, tvrdi WHO." ma pravdu. Nakolko tam ide nie o cisla kolko dojci ale aku mame podporu k tomu, to je aj to co tvrdim ze tu kazdy odradza, ziadna fanaticka liga apod. ale prave naopak, za cudacku si ked dojcis po roku, aj tu na MK vo vacsine, ta ta odsudi, ze si dovozineka co nema co so sebou, ze to uz nema vyznam. My tu na SK zatial dojcime aj napriek nedostatocnej podore vcelku dost. V este vyseplejsich zemiach sice podporaby aj bola, ale zeny uz nechcu, v mnohom ani nemozu, si neviem predstavit chodit od mes dietata do prace a dojcit, su aj take ale ja by som to nedala, preto sa necudujem tym cislam so zemi s kratkou MD/RD. A tie nase sa nechavaju nakazovat tym nechcenim a nezaujmom, lebo ved vidia vzory, tamti aki su vyspeli a nedojcia a "nic im nie je", nuz ani my, naco by sme to robili, a toto je ta pasca.
@tina2014konik Ja ich nechcem presvedcit. Je tu len rozoberanie pricin, preco sa to deje a ake to moze mat dopady. Kto si z toho co vezme (ak nahodou) je na nom, nie je to vsak cielom.
To je akoby niekto slnieckara presviedcal ze utecenci ked ich sem zacneme pustat bez uvazenia, mozu mat znicujuci dopad, postupne na ekonomiku krajiny. Tiez neuveria, preto je to zbytocne, tiez to nie je cielom, ale aj tak my, co to vidime triezvo o tom (inde) diskutujeme ako o riziku.
@mirkatb ja som môjho synčeka nekojila A Je inteligentný dobre sa uci všetkému hneď rozumie takže Je to blbosť. Čo má teraz robiť matka keď stratí mlieko? Raz keď nemôže tak nemôže svet sa nezruti kvôli tomu.
Baby vsetko je to o pocitoch, ked to zena jednoducho neciti a nechce dojcit, tak s tym nic neurobi, nikomu nevidime do hlav, co sa komu v hlave premieta, ako to vsetko berie, preto tvrdim, ze je na kazdom ako sa rozhodne, treba to vediet akceptovat, preco ja nemam problem akceptovat zeny co dojcia? Tiez im tu nepredkladam preco je vyhodne nedojcit...napriklad. Kazda si je strojcom svojho stastia, ked to tak citi, tak to tak robi....trosku empatie to chce, nic ine a hlavne menej teorie a tabuliek, pretoze nie na kazde dieta platia tabulky a teorie, kazde dieta je ine, inak vynimocne, ci dojcene alebo nie...a nic na tomto svete vam nezaruci, ze bude zdrave, v tomto zlyhavaju aj odbornici, zial...
prepáč, to bolo pre mirkatb

@gostricka toto je fakt sprosta otazka, nehnevaj sa na mna....kde je pisane ze UM skodi???