icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

lorela
9. jún 2016

Zaujimave... Pomerne casto sa z roznych zdrojov dozvedame, ze jedna vedecka studia vyvracia druhu. Vedecka studia spred 4, 8, 10 rokov je uz davno spochybnena dalsimi 10 vedeckymi studiami. Uvodne tvrdenie nejakeho clanku "vedecka studia americkych vedcov dokazala, ze..." v mnohych pripadoch vyznieva uz komicky.
Vedecke studie su sponzorovane organizaciami, a tym padom zohladnujuce zaujem investora (je znamy zdroj financovania?). Vedecke studie podliehaju urcitym vyskumnym technikam, ako napriklad meta-analyze, co je statisticka metoda na zjednotenie roznych vysledkov na ten isty predmet studie.
Kazda studia podlieha kritickemu posudeniu dalsich vedcov. Ak tato cast partnerskeho hodnotenia vedeckej studie alebo clanku chyba, mozno celu studiu povazovat za nedoveryhodnu. Čím viac odborníkov z rôznych oblastí posudzuje štúdiu, tým je pravdepodobnejšie, že v nej nájdu potenciálne nedostatky. Vedecka studia sa moze stat vyznamnou, alebo dokonca vedeckou studiou bezvyznamnou. Vedecka studia moze byt kritizovana, alebo/a jej zavery odmietnute.

No a viete kam tym mierim? No predsa na vedecke studie o inteligentnejsich a zdravsich dojcenych detoch, ktore sa nestali vo vedeckych kruhoch vseobecne uznanymi alebo/a vyznamnymi vedeckymi studiami.

lorela
9. jún 2016

... Proste tie dve studie len su 😉

papricka33
9. jún 2016

@lorela esteze nedojcim kvoli vedeckym studiam 😉

lorela
9. jún 2016

@papricka33 Dufam, ze si pochopila o com pisem, a ze vyznam dojcenia ako takeho nikto nepopiera.

miren86
10. jún 2016

@klaudy444 ze uz sa na to nevykasles a stale ta bavi odpisovat, maj sa pekne a pekny zivot....

kvietocek92
10. jún 2016

@klaudy444 .. nesud vsetkych podla seba prosim ta..

klaudy444
10. jún 2016

@miren86 ty sa radsej na to vykasli, vidim, ze skoro kazdej vypisujes... a take blboviny, ze az... ty si riadne uboha zena..ahoj a drz sa

miren86
10. jún 2016

@klaudy444 prosim ta co komu vypisujem??? co tu trepes za blbosti??? malo kde sa zapojim do fora a zrovna kvoli takym telatam ako si ty sa radsej uz ani nebudem, lebo to si stale mele len svoje, ked uz sa rozlucim tak zase odpise, co mas aj doma stale posledne slovo ci co? prosim ta uz mi neodpisuj a nechaj ma na pokoji, uz som sa znizila na tvoju uroven, ze som ti zase odpovedala...

candii
10. jún 2016

@miren86 nerieees neodpovedaj.. takymto ludom len davas vodu na ich mlyn..

miren86
10. jún 2016

@candii este som sa snazila odpovedat tak aby nemala dovod odpovedat dalej, napisala som, ze maj sa pekne, nic co by ju urazilo a ona mi napise, ze som uboha a vsetkym nieco vypisujem, tak je normalna?

mima283
10. jún 2016

@miren86 kasli na nu, ak bude pokracovat takto, tak administratorka zamke forum a bude ju doma triast od jedu. Takto ti bude pisat furt. Na kazde maj sa bude musiet povedat aspon cau 😉

99miska66
14. jún 2016

My máme termín čoskoro (august) a už teraz viem, že nechcem a nebudem kojiť viac ako do 6 mesiaca. Pre tie, ktoré má chcete ukamenovat, nech sa páči smelo do toho. Nie sú to ani zdravotné problémy, ktoré by mi bránili v kojeni dokonca študujem výživu na univerzite (pre tie, ktoré by hovorili o nevzdelanosti nejedná sa už ani o bakalársky smer ale inžiniersky). Som v kontakte s lekármi, zúčastňujem sa konferencii lekárov keď to čas dovolí, napísala som XY prác a preto viem co robím.
A moje vysvetlenie prečo nechcem kojiť dlhšie? Lebo po pol roku je to úplne zbytočné a to kojenie je práve to pohodlné, lebo mamičky su odľahčené od vytvárania pestrej stravy pre deti. Nakŕmite ich (resp. nakojite) a ste spokojne lebo máte všetko v správnom pomere a nezamyslate sa nad inými možnosťami. Neviem si predstaviť, žeby môj syn mal byť na mne závislý do povedzme 3 rokov, doslova zavesený na matke. Robíte dobre? Možno. Psychológ by vám nato povedal iné. Vysvetlil by vám ako sa toto poznačuje časom na psychike deti. Lebo vy vytvárate až veľmi blízky vzťah a aj veľa dobrého škodí.
A v neposlednom rade, áno ide aj o prsia. Mám 24 a úprimne nechcem mať o rok prsia zrelé na plastiku a keďže kojenim počas takej doby ako som napísala dám svojmu dieťatku rovnako všetko podstatné nebudem si ja vytvárať komplexy a nedostatky zbytočne. Nejde o žiadne kila navyše, tie sa zhodiť dajú, ale tým že budem matka sa môj život nekončí, práce naopak a som stále žena a manželka nie len matka. Matka je síce prvoradá úloha a funkcia ale ňou by nemali zaniknúť ostatné úlohy. Toľko z mojej strany.

tobnuf
14. jún 2016

@99miska66 potom napis ci si ozaj kojila len 6m 😉 aj ja som chcela kojit LEN 6m lebo inak aj to je dost pre prsia a bohuzial .. maly je taky cicik men ze bez ciciku nezaspi.. dokrmovat sa nechce cize pokracujem v kojeni ..

puklica13
14. jún 2016

@99miska66 ja len tolko..to ako budu tvoje prsia vyzerat po dojceni je najviac ovplivnene genetikou...nie dlzku dojcenia...ja mam tri deti dojcila som spolu cez 5rokov..a prsia mam ukazkove...a naopak mam kamosku co dojcila az 2mesiace z peknych trojek jej zostala len vytahana koza..vzdy si tak povzdychne ze si prsia po podprsky len zroluje..

uhnakova
14. jún 2016

@99miska66 teoria pekna, drzim palce v praxi 🙂. A dieta moze byt na tebe zavisle do aleluja aj bez kojenia, vid mojich dvoch milacikov, hoci syn sa za posledny rok dost pochlapil 🙂.

tinadeville
14. jún 2016

@99miska66 som psycholog a toto by som ti presne nepovedala 🙂 Mozno nejaky stary komouš psycholog hej, ale ti co sa takisto orientuju v aktualnych vyskumoch vedia svoje.

marcelatje
14. jún 2016

@99miska66 kolko prac o dojceni si napisala?

dominikav123
14. jún 2016

@99miska66 ja som tiež bola taká múdra 😄 Neboj, ked sa malé narodí tak pochopíš, ze vsetko co si si doteraz myslela ze budeš alebo nebudes robiť je irelevantne lebo jedno si naše predstavy a druha je tvoje dieťa. 🙂 môže byt uuuuplne iné ako si to prestavujes 🙂 a urobíš pre neho vsetko, aj kojiť do roka ked bude treba 🙂

candii
14. jún 2016

@99miska66 matka mieni .. dieta meni, len tolko 🙂 potom ked bude mimi na svete daj vediet ci z toho co si povedala ze "nechces a nebudes" robis 😂😂😂😂

sova76
14. jún 2016

Dievčatá, ja naozaj nechápem, z akého dôvodu to osočovanie. Veď každá máme právo na život a na vlastný názor. Aj o možnosti výberu je dnešná doba. To, že máme každá nejaký názor, ešte neznamená, že jeden je "dobrý" a ďalší "zlý". Je to vec uhla pohľadu, pre niekoho pohodlie, pre iného zas nie prijateľné. Ale všetko je predsa možné zvládať s rozumom, odstupom a bez negatívnych emócií... o tom predsa nie je materstvo 🙂

bluka2
14. jún 2016

@99miska66 Napis sem prosim o 6 mesiacov, rada si precitam, ci to tak bolo aj v praxi. Ja sama som v 6 mesiacov verila este nejaky ten tyzden po porode... Snad to tie prsia nejako esteticky ustoja, ze este stale koja 🙂

bluka2
14. jún 2016

@marcelatje Moj tip je ze nula, nic v zlom 😀 Ale nech da pripadne linky, ak nejake ma

bluka2
14. jún 2016

Vela dobreho skodi 😎 jajaj

evittam
14. jún 2016

@sova76 Prepáč, ale ani jedna ju nikde neosočila - tiež len napísali svoj názor. A môj? Ja som povedala, že maximálne do roka - a tak aj bolo, ale našťastie sa odstavili obe deti samé... 😉

madat
14. jún 2016

@99miska66 Mne je 40 a je mi jedno ako vyzeraju moje prsia 🙂) Tolko na uvod. Ale faky.. V 24 mi to asi kefno nebolo. K dojceniu len tolooto: teoria je teoria a prax je prax. Tiez som pri prvej chcela dojcit do pol roka.. Lenze ono to ma viac faktorov. Oducanie byva vacsinou postupne, cize nedkoncis hned v polroku a hlavnekazde dieta je ine. Moja prva nezobrsla cumlik(iba prve dni), nevopchala som ani flaskovy cumel do nej. Nedalo sa.. Proste tvrdosijne revala, trepala sa a metala, ale potravu z flase neprijala.. Az nedlor ked sedela cca 8-9 mes sa naucila na poharik so sosacikim. Neukludnila sa nicim iba prsnikom.. Aj kebt som jej cumel k ustam prilepila nezobrala ho.. A tak som nakoniec kojila 14 m, druhy syn prijal cumel na pol roka a potom ho vyplul a uz nechcel. Flasu by aj prijal, ale my sme alergici a akosi mi prislo pchat ho niecim tak umelohmotnym ako je UM ( bez urazky, je to lwn moj vnutorny pocit); pockala som kym vyrastoe a presli sme na kravskw z mliekomatu, resp.detom mlieko neponukam, iba dam ked si pytaju, ved omnoho viac vapniku je napr v maku.. Takze tolko k dojceniu- ako som tu niekde citala matka mieni a dieta meni 😉

sova76
14. jún 2016

@evittam Tu nejde len o poslednú stranu 🙂 Je to miestami až komické ako je niekto zatvrdnutý. Aj veda má svoje názorové prúdy, z ktorých každá robí výskumy v rámci nejakých priorít. V minulosti sa nevyužívalo umelé mlieko ale dojky... 🙂)) No nejaké tie náhradky tu vždy boli 🙂))

nanervy_2
14. jún 2016

@99miska66 este prosim vysvetli co je velmi blizky vztah, ktory uz skodi dietatu 😎 ked sa zacnes pohybovat medzi matkami a detmi, sama uvidis, ako su tie "prisavky" samostatne ;)
je pekne ze mas znamych lekarov, skusenost s nimi je zvacsa taka, ze cokolvek nastane, odporucaju prestat dojcit.
pri dojceni (a noseni) nejde len o tu blizkost, ale aj o praktickost, urcite ti ti mudri lekari povedali, ze v mlieku su utisujuce latky, takze nielen psychicky, ale aj fyzicky mlieko pomaha pri rate zubov ci inych boliestkach.
a dufam ze tvoji znami psychologovia, ktori hrozia priliz blizkym vztahom s matkou nemaju problem s tym, ze dieta bez svojej decky ci cumla nezaspi.
skus si precitat koncept kontinua od Jean Liedloff, tiez psychologicka a zameriavala sa prave na deti ;)
pripadne nieco priamo od montessori (tajemne dite)
alebo 5jazykov lasky (garry chapman), je to super aj pre vztah.
a potom sa rozhoduj, skor nez narobis skody vo vztahu s tvojim dietatom, mysliac si, ze vela lasky skodi

evittam
14. jún 2016

@sova76 Jáááj, tak sme sa nepochopili - áno máš pravdu, ja tiež nechápem na čo sa niektoré tak navážajú - veď je vec každej jednej maminy či dojčí, nedojči alebo čo a ako uzná za vhodné....