Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@candii Veď o nič nejde... teda prioritne by malo ísť o výmenu skúseností v takejto diskusii 🙂 A medzi nami aj na konferenciách, kolokviách a seminároch či iných odborných "oných"... takže, kto má skúsenosti z účastí, tak sa vie aj správať a obhajovať... slušne myslím 🙂 A kto nemá takéto skúsenosti, zas má iné... život je dosť dobrá škola komunikácie, keď má človek záujem 🙂
@bluka2 hmmmm no nepotesila si ma. Som sa naivne tesila na nove poznatky v tomto smere od studovanej pani inzinierky ktorej znami psychologovia prichadzaju s novatorskymi myslienkami, na zavan cerstveho vetra vedomosti a nist.....
@99miska66 - dojčenie do 6 mesiacov propagovala aj mamina sestra (80.roky), asi to tak bolo zauzivane, pretoze popri dojceni sa subezne dokrmovalo. Ak to chceš dať takto, tak budes musiet aj dojcit aj dokrmovat. Ak budes vylucne len dojcit, je velmi pravdepodobne, že dieťa flasku nebude po polroku poznat a nebude ju prijimat. Dojcene deti casto odmietaju aj cumel. Ak budes subezne aj dojcit aj dokrmovat, je dost mozne, ze sa dieta nauci na to, čo tecie rychlejsie, velakrat vyhrava flaska a dojcenie skonci skor ako v 6.mesiacoch.
Vylucne dojcit do 6.mesiacov je fajn, prikrmy sa zacnu podavat postupne, teda najprv len 1x denne - znizis davku mlieka. Takto som ja so sznom poriesila. V 7.mesiaci vynechala obed, v 8.mesiaci poobedie, v 9.mesiaci doobedie, v 10.mesiaci ranajky, v 11.mesiaci som ho dojčila už iba na nocny spanok a dva dni pred prvzmi narodkami sa odstavil sam. Mlieko zmizlo same, bez problemov, asi po 2 vecery som si odstriekala pre istotu trosinku. Mala som stastie, že maly v noci spal a o 6.mesiaca sa na dojcenie nebudil.
Pri dcere som si dojcenie uz vazila viac, aj som o nom viac vedela, plus dcera bola naucena zaspat na prsniku, tak som dojcila 22 mesiacov. Odstavila sa, lebo som bola tehotna, ale doteraz sa potrebuje tulit. Synovi som na prsniku nedovoli zaspat, lebo to mi v porodnici vstepili do hlavy, ze sa to nesmie, tak sa naucil cmulat si prsty, cumel nechcel.
Čo sa tyka ovisnutia prs, tak podla mna blbost, že časom sa natiahnu, pred porodom do nosila 70/A, potom 75/B. Nič mi neovislo, hoci už mam takmer 4 roky života oddojčene. Povedala by som, že natiahnu sa skor hned, lebo po porode casto dochadza k prudkemu naliatiu prs - u mna extremne, aj D kosiky su mi tesne. Napriek tomu nic, dokonca mam anomaliu, ze z jedneho prsnika tecie mlieko prudom, az strieka, takže moje dve prve deti ho oblubovali viac a cca po pol roku odmietali ten druhy, takže jeden fungoval plny mlieka a druhy nic. Dojcila som len z jedneho, v druhom sa stratilo. V case dojcenia to bolo viditelne, ale potom oba mali rovnaku velkost aj tvar.
Takže prajem vela stastia, hlavne nepocuvat v porodke rady typu dojcit kazde 3 hodiny, nie dlhsie ako 10 minut na jednom, nedovolit zaspat, atd. 3 hodky mozno sem.tam platia u staršieho dietata, ale novorodenec potrebuje casto prikladat, spusti sa tym mlieko a vyhne sa problemom s naliatymi zapalenymi prsiami. Dojcenie je super metoda na male babo, na plakanie, utisenie. Spolocne spanie je super, vyspi sa aj dieta, aj mama. Syna som ako sisi neustale prekladala po nadojceni spat, mnohokrat nechcel zaspat, mrncal, nosila som ho v noci, vsak ved nesmiem viac ako 10 min. dojcit, som dojcila aj so stopkami pomaly...Teraz malu vezmem k sebe, cicia, ja spim, ona spi, sme hore mozno 2x na minutku-dve.
A co sa tyka stravy, tomu never, ze len dojciace mamy len pohodlne dojcia a prikrmy neriesia. Ja sama kazdy den, teraz uz kazdy druhy na dva dni varim osobitne pre krpanu. Pekne zelenina nad parou, rozmixovat (mrkva, cvikla, zemiak, brokola, atd). Dnes som uz aj varila - zemiak, spenat a osobitne vajce natvrdo, aby som spolu pomixovala so zltkom, kedze bielok sa ešte nedava. Praveze do roka az roka a pol vyvaram detom osobitne. Zabijem tym dost casu. Takze tak.
@dahra Aj ja som si povedala pri neteri, ked mala rok, ze dojcit vobec chodice dieta je fuj a mala som svojske predmaterske predstavy. Prikrmy som narozdiel od nasej lekarky, ktora mi pri plne dojcenom dietati navrhovala uz od 4.mesiaca, som zacala riesit normalne od 6.mesiaca, za co ma normalne zdrbala, ale tolko k teorii asi z neviem ktorych rokov, vsak? Pre mna je pohodlie od zaciatku kupovat "hotove prikrmy", to je pre mna POHODLIE a od 6.mesiaca som mu robila prikrmy sama, dojcenie po nich som sa snazila obmedzovat a dala som mu vzdy, ked mliecko potreboval. Ma uz 2 roky 3 mesiace a stale ho kojim. Nie som z toho najstastnejsia, ale spi medzi nami, od polroka som to v noci nezvladala a budila som sa so strachom, kde je maly a to som nevedela, ze som ho do postielky uz napapaneho ulozila, ale toto skoro matky ako @bluka2 nepochopia, kym nezaziju.... Aj ja som mala mudre reci, ale potom som porodila a moj zivot siel s mojim dietatom. Az potom som pochopila, ake "mudre rady" som ja matkam, takisto aj svojej davala. Pokial nezazijes, nepis, potom uvidis... Pochopila som ze ak mas dojcenie ukoncit skor a bez placu, musis to spravit skor, ako to dieta este bude potrebovat. Ja sa snazim momentalne ho naucit ZISTIT, ze vie zaspat aj bezo mna, prvy vecer to vyslo a myslela som si, ze je na to pripraveny, ale dalsie vecere boli horsie. A zistila som aj, ze premna samu je lepsie ho kojenim uspat, aby som mohla mat aj svoj vecer. Tak si pockam a budeme vo vacsom klude obaja. Je to hrozne individualne, ale neodsudzujem tie, ktore kojit nemohli, ved im to odburava sebavedomie a citia sa ako zle matky, nemozme tu vypisovat ako mamila, ze kojenie v hocijakych podmienkach sa moze a vydrz a vydrz, spokojne babo je hlavne, ked je spokojna mamina, ale samozrejme musi mysliet na potreby svojho dietata. Ono vyrastie, ubehne to rychlejsie, ako si myslime a potom mozme znova mysliet na seba... Samozrejme nekojit kvoli prsiam, postave a inym nematerskym nezmyslom, to ano, ale povodny prispevok tusim nebol o tom...
@99miska66 mas pravdu ze matkou si...je to prvorade ale ostanes aj zenou a patrnerkou.vavsina zien su "len" matky.porodom konci ich zivot.ja k nim tiez nepatrim(dufam...typicke ihriskove konverzacie o plienkach a o cikani kakani..ja som od Teba o rok starsia a tiez nemienim zit len v tomto duchu).lenze odsudzuju to zeny ktore sa svojho "zivota vzdali".a tym padom si zla matka uz teraz(celkom pochopitelny argument)..ktovie mozno ani tak dlho mlieko nebudes mat..ja som mala tak vela mlieka ze kazdu pol hodku som si odsavala 180 ml...vyzeralo to ako puding.zlte a huste.a proste po 3 tyzdnovh mi mlieko odislo zo dna na den a barsco som mohla robit..a mala je(zaklopem) zdrava...ja si myslim a teda zo skusenosti viem ze dojcit je to najjednoduchsie ale tez nesudim.kazde dieta je individualne tak ako aj matka atd.mna mama kojila o nieco viac ako mesiac lebo som sa nevedela prisat a segru rok a pol a je alergicka ja sice tiez ale ona na ovela viac veci.nechapem tunak tie zeny co sem pisu...sudit je lahke a v tomto pripade aj zbytocne...drzim palce k porodu a vobec po ..👍☺(inak barsco napises barsjakyargument dokola sa mele to iste plus sama ironia)
@miren86 to vypisovala aj mne nieco podobne...vela ludi sa tu nudi.
@bjeremiasova odsudzuješ súdenie a sama súdiš a ironizuješ 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@bjeremiasova slečnu nikto neodsúdil len par žien uviedlo ze rezolúcie treba dávať ked uz ma žena reálne skúsenosti. Byt tehotná este neznamená ze skutočne vies co budeš alebo nebudes robiť ked sa dieťa narodí. Keby si mohla kojiť možno by si tiež kojila dlho, to nemôžeš vedieť.
@marcelatje neryp a nepis blbosti.a mne uz vobec s tebou respektive tebe som nic nepisala tak bud mudra a daj mi pokoj.nepis mi vobec som neni zvedava na podobne koniny zial mam ovela zavaznejsie starosti a nie aby mi sem niekto pisal o mne kraviny.nepisala som ti tak mi uz nepis.je to moja vec co som inej mamine napisala.ak mas problem so sebou ventyluj si to na niekom inom alebo lepsie niekde inde a nie na mne.dakujem.(NEODPISUJ)
@dominikav123 neviem kolko by som kojila.malej hned davali uz v nemocnici Nutrilon na co sa dost hnevam nerobilo jej to dobre ..Nutrilon ..ach uz len ked to slovo pocujem sa hnevam😔...ja som ju kojila no ale aj z flasky jej davala lebo som si musela non stop odsavat bolo to fakt hrozne.vlozky do podprdy a este aj plienka a aj tak to pretieklo...vtedy som mala skusky..no hrozne som bola cela mokra od mlieka😁...dudel mala tiez a pekne sa prisala😌som zvedava ci budem mat teraz mliecko...aspon na taky cas co som mala s malou...je to dobre ale ja by som si z toho nerobila katastroficky scenar..odsudzuju vies aj ked sa to nepriamo pise..a hlavne (neviem preco) ledva aa tu odpisuje milo a priatelsky...ale zacinam si zvykat😁
Je to také no ja by som to aspoň skúsila neviem či také su ani som sa stým moc nestretla že by mamičky nechceli kojiť dobrovolne svoje deti ale tak sú aj prípady kedy to nemôžu ale určite by som to aspoň skúsila. Nebudem písať ako som ja kojila len čisto svoj názor že len tak by som neprestala kojiť kvôli pohodliu alebo čo jednoducho keď to nejde nejde to, ale treba aspoň skúsiť pre to dieta je to veľmi prospešné. Ale keď mamičky nemôžu kojit kôli nejakým zdravotným problémom tak to je na správnom mieste ako nemožno zasahovať do lekárskych záležitostí. Oni najlepšie vedia poradiť. A preto netreba sa obracať len na sociálne siete ale v prvom rade veriť sebe a svojmu obvodnemu lekárovy v tomto.
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@dominikav123 Presne ako píšeš - a trošku odbočím od témy - ale tiež je zaujímavé napríklad čítať diskusiu o pôrode - v štýle ako je najlepšie rodiť a kde a podobne a "najmúdrejšie" a "najskúsenejšie" sú tam prvorodičky čo majú ešte brucho pred sebou.... 😀 😉
Napíšem jednu odpoveď, lebo keby som mala pod každý komentár napísať odpoveď som tu do zajtra. Nebudem ani nikoho označovať.
Mám svoj názor a postoj a ani jeden komentár či reakcia ma neurazila ani nič podobné, takže to za osočovanie neberiem 🙂 ja som sa s manželom na niektorých reakciách na môj komentár dobre pobavila a som veľmi rada, že ste ma utvrdili v tom aka matka byť nechcem a naopak aká áno. Takže ďakujem 🙂
Ohľadom môjho vzdelania atď. čo tu bolo napísané 🙂 Nevyjadrujem sa,viem co robím a čomu sa venujem 🙂 a len malá poznámka, nie som ešte novopečena inžinierka, ešte ma to čaká, takže uštipačny komentár bol zbytočný. 🙂
Posledná vec: veľmi rada napíšem o 6 mesiacov a potvrdim to tým, ktoré pochybujú, že sa mi to podarí s dĺžkou dojčenia. Ešte raz ďakujem, že ste sa ukázali 🙂 ste pomerne dobrá testovacia skupina asi pre každého človeka, ktorí chce zistiť aké sú niektoré matky (mohol by sa nájsť niekto kto by o vás niečo napísal lebo maminky z Modrého koníka sú vážne úžasná vzorka). Ale aj tá chvíľa medzi Vami dá človeku do života veľmi veľa 🙂
A pre pani čo má 40 a je jej jedno aké má prsia: mne to jedno nie je 😉 Majte sa 🙂
@marcelatje Ježiši ženo, vy si nájdite nejaký koníček pre dobro ľudstva lebo vyše 16000 príspevkov vo fórach to už není zdravé 😀 skúšali ste sa napríklad venovať manželovi a rodine? Odporúčam 🙂 lebo neviem aký komplex si riešite tými komentármi, ktorými sa snažíte provokovať 🙂
@99miska66 dakujem ze si mi venovala samostatny prispevok ako aj za to ze si si nasla cas lasovat kolko krat som prispela. Mna ti to za tie roky nenapadlo. 16 000 je dost nie? Mala by som asi dostat nejaku cestnu cenu pretoze komunikovat s ludmi ktori o sebe maju prehnane vysoku mienku ale na konkretnu otazku sa odpovede nedockas je nesmierne narocne 🙄
Ja som ti taka rozpoltena osobnost. Ludsku hlupost neznasam ale na druhej strane sa na tom dost bavim 😀
@99miska66 .. necitala som komentare co ti druhe zeny pisali. Ale aj tak si myslim ze esye kym nemas mimi je skoro tvrdit cokolvek co budes ci nebudes robit. Samozrejme je to tvoja vec ale ja som tiez planovala a chcela to a to a jednoducho to nevyslo lebo moje dieta to nechcelo a nenecham ho plakat. Nechcem ta nijako urazit ani podpichovat ale ako matka uz narodene babatka ti viem povedat ze malokomu sa podari dodrzat to co si stanovi pre porodom. Prajem vela zdravia .. lahky porod a nech ti vsetko vyjde ako si predstavujes 👍
@99miska66 miska, velmi sa mylis s tou predstavou o dojceni
aj wto odporuca dojcit do dvoch rokov uz a to teda ja nepovazujem za alfa omega, su posunuti, je to len referencna informacia
ja mam skusenost iba s dvomi dlhodobo dojcenymi detmi, najmladsie zatial dojcim len 22 mesiacov, deti nemali najmensi problem ist na den k starkej, alebo v tretom roku zivota aj na noc, nijak na nas neviseli, nam dojcenie vyhovovalo a nevidela som tak pestry jedalnicek, ako mali moje deti, po prvych prikrmoch
co sa tyka vizaze prs po dojceni, praveze vsetky skusenosti zo sirokeho okolia mi potvrdili, ze kratkodobe dojcenie moze zmenit tvar prs vyraznejsie, ako dlhodobe, lebo pri dlhodobom uz nemas efekt zvacsovania a zmensovania medzi dobami naplnenia a vyprazdnenia pri dojceni taky velky, tak si prsia pekne zvyknu a staci trosku cvicit pol roka po dojceni na prsne svalstvo, samozrejme su to aj dedicne zalezitosti a inak sa spravaju velke prsia a inak mensie
ja sa teda nechcem chvastat, ale ja som velmi spokojna s tym, ako vyzeram a aj aku som mala postavu po takmer 6 rokoch dojcenia, je fakt, ze sme celkom aktivni ludia a aj genetika ma v tom prsty, ale ked si vezmem aj baby uz z nasho dvora s dvomi, tromi detmi, no krasne zeny, stihle, pevne postavy, jednoducho po tych dva a pol roka takmer vsetky su spet, dnes je ina doba
a to, ako sa chystas dojcit len pol roka a aby tvoje dieta nebolo na tebe visiace a nahlady psychologov, to fakt neviem z kade beries, lebo ja som sa rozpravala s erudovanymi psychologickami klinickymi o tomto aj s lekarmi a teda take hovadiny som este nepocula, tak asi sa mas este vela co ucit a vela si co odzit, aby si vedela, co je v zivote dolezite a co nie
dobre si rozmysli, ci pojdes cestou kariera a samostatna matka, lebo sa ti to nepekne vypomsti cez deti a cez vztah, aby ste este doma dobre neplakali, teraz mozes byt arogantna na nejake 40 rocne matky
ale aj ty raz budes 40 rocna matka a tam sa ti to zrkadlo nastavi, ci si spravila vsetko spravne a tvoje poznatky a predsavzatia boli dobre
ja mam 13, 10 a 2 rocne dieta a uz mozem povedat, teda do tohoto strednodobeho ciela, ze vsetko, co som urobila pre svoje deti, bolo velmi dobre
Baby možno mimo tému ale čo robiť v prípade že mi nechce ísť mlieko z prsníka. Mám odsavacku snou to nejde, skúšala som ručné,bola som si ho nahriat a nič :( ja už newiem ako ho dostať odtiaľ lebo prsník mám už pomaly ako kameň :( . A pritom na tampone je mokré ale ináč mi nechce ísť von :(
@malibu21 vieš čo ja som mala to iste, a jeden den som nielenze preplakala, ale cely den nahrievala a masirovala a tak stale dokola. jeden krát nestačí nahrievat, potom do sprchy a tam takou teplou vodou aku som zniesla som si nahrievala ten prsnik a zase masirovala, vytlačala...
Pomahaju aj naklepane kapustne listy. Musíš to uvolnit inak hrozi zapal, sak nechcem ta strašiť.
@bluka2 ja keby som vtedy čakala na moje babätko, tak mam mlieko v prse do dneska... 😀 mala mi nič nevytiahla.
Haha 😂😂 najlepsie co moze dat matka dietatu je mm? Hmmm, a ja ze lasku, pochopenie a podporu, ale ako myslite 😄
@bluka2 je žiaľ v inkubatorii tak sa nedá
@sardinka335 no veď nebola som raz v nej
@celasapremenim Pekne napisane, suhlasim. Ale uz ma tu niekto schladil, ze na vyzore prs sa to prejavi az po dokojeni. Som zvedava, nuz co, ostava len dufat, ze to az take tragicke nebude😀 Zatial po 1,5r. postava fajn, na prsiach zmeny vnimam zatial vramci estetiky, skor casovo suvisiace s tehotenstvom a tymi prvymi mesiacmi kojenia, co tak prudko zmenili velkost. Mam pocit, ze uz velke zmeny nebudu, kedze uz nekojim vela, po novom aj noci prespi, tak preto

@sova76 tiez nechapem ake osocovanie.. ziadna sme jej nic zle nenapisali.. a presne ako pises kazda mame vlastny nazor .. tak snad si ho napisat mozme aj my 🙂 samozrejme kultivovane.. to sa hadam este smie