Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@erzenia ked si sustredene precitas aspon tie dva prispevky, ak nie tie hore, o tom, aky mam na to vsetko nazor, tak pochopis, ze vobec neodsudzujem, nekritizujem, jednoducho, ked to niekto neda, neznamena to, ze to spravil zle
tej jednej buducej mame som len pisala, ze na to nahliada dopredu uz velmi mylne, ale stale si myslim, ze je to kazdeho osobna vec
a zvlast, ked to jednoducho kvoli niecomu nejde, niekedy aj kvoli liekom, zdravotnemu stavu mamy, niekedy nerozdojci mamina, alebo ju rozhadze rodina psychicky, vselico sa moze stat, nemame to idealne nikto
pre mna je super, ze som mohla dojcit, kebyze nemozem, nevedela by som to posudit, ani ocenit, ale urcite by som tiez dietatu dala vsetko co mozem, prajem krasne materstvo a zvladnes vsetko lavou zadnou
@yogalita dietkam nejak vadilo tvoje materske mlieko zdravotne?
@evittam hej som to divne napisala, ze po detoch a ked su male som mysela ...tie prsia :D:D:D:D povodne
Ja mozem povedat za seba, ze som chcela kojit... ale bohuzial, pri jednom a aj druhom synovi som mala malo mliecka. Uz v porodnici ich prikrmovali. Doma som sa este snazila.. U starsieho asi mesiac u mladsieho menej.. potom som presla na UM a deti spokojne, najedene, stastne 🙂
Ja som 11 dni po porode a moj syncek by stale bol na prsniku...mam nehorazne vela mlieka ktore si odsavam a nestaci mu to tak mi aj lekarka odporucila vyskusat aj prikrmovat.nastastie to zabralo.takze kojim odsavam si aj prikrmujem a je spokojny 😊inak pri kojeni je to horor boli to akoby ma so ziletkou rezali😩 takze to kombinovat s tym odsavanim je super
@bjeremiasova zbytočne si to komplikuješ a kazíš dojčenie.. skor ako lekárku / ktorá lieči a pravdepodobne podla týchto rád dojčeniu nerozumie/, odporúčam zavolať si laktačnú, nech Ti vysvetlí, ukáže..ak máš vela mlieka-nodsávaj-zvyšuješ si zbytočne tvorbu..ak ta bolí prisatie-tak skontrolovať prisatie-zlepšiť,, príp vylúčiť mykozu..odsávačka to takisto može zhoršovať..to že je dieťa spokojné može trvať ešte pár dní a potom može poklesnuť tvorba, dieťa bude nervozne, odmietne sa prisať a pod..
@luba41 laktacna mi odporucila v nemocnici to iste😁👍a odsavat si musim lebo som si neodsavala a mala som teploty...to co si napisala mozno je niekde napisane a mozno to plati na niekoho no to je u kazdeho individualne.toto iste(teda podobne) som to mala aj s dcerkou a bolo vsetko v pohode nastastie.nie kazdy sme podobny😊☺a prepac ale pochybovat o odbornikovh je trochu neadekvatne.ani oni nie su vseveduci ale ak to pomaha tak to pomaha.a nikomu to nie je prijemne mat tolko mlieka ze ani do obchodu nemoze ist bez toho aby tricko nebolo cele od mlieka...
@bjeremiasova skúsená laktačná by ti takú radu určite nedala..a lekárka je tiež "odborníčka" na dojčenie..nuž škoda..
@luba41 takze sa povazujes za skusenejsiu ako odbornik?ja teda nie.prepac.ziadna skoda 👍
@bjeremiasova suhlasim s lubou, doktoro parent na dojcenie nemaju, navyse to nie je medicinsky problem😉 Lepsie ti poradi skusdna zena, ktora co to odkojila, nez nejaka "laktacna v nemocnici." Lebo to skutocna laktacna nebyva. Tiez odporucam kontaktovat dobru LP v okoli, najma nech ti ukaze spravne prisatie, lebo dojcenie nema boliet, musi tam byt nejaky problem.
@michaelkanr tiez som neni uplne neskusena kedze je to moje druhe dieta...
@bjeremiasova ale ved poradit sa so skuocnym odbornikom nie je hanba😳 Treba skusit vsetko, ked chces dojcenie naozaj zachranit.
@bjeremiasova ja sa nepasujem za nijakého odborníka , ale skúsenosti za tie roky s dojčením nejaké mám..ved pokračuj podla ich rád ..takto sa o pár týždnov budeš pýtať v teme-ktoré UM je pre moje dieťa najlepšie..
@bjeremiasova ale sa do teba pustili, klasika, od tohto typu zien sa clovek ineho ani nedocka
@michaelkanr nemam co zachranovat ved dojcim
@luba41 taku prkotinu by som sa nepytala lebo to treba zistit v praxy...tiez uz jedno dieta mam
@moni244 vsimla som si...no nechapem skatulkovanie nie kazdemu vyhovuje to iste...
@moni244 ako sme sa pustili? Ved v dobrom radime, nech vyhlada odbornika!
Ja reci typu-ved nevadi, nie kazdy moze kojit atd za radu nepovazujem, ked sa s tym da este nieco robit.
@michaelkanr v dobrom? To isto, odkazujete ju na laktacnu a neberiete v uvahu, ze u laktacnej uz bola
@bjeremiasova tak ked ta to boli asi nebude vsetko ok. Ale ked to riesit nechces, tak neries😉 Len potom nehovor, ze si skusila vsetko.
Clovek chce poradit a este dopadne najhorsie, ze mna to este na tomto konovi prekvapuje...
@moni244 ved o tom pisem-nejaka zdravotna sestra v nemocnici nie je laktacna, hoci sa za taku vyhlasuje. Vedomosti z roku nula, rady typu kojit kazde tri hodiny atd, to vzdelana a skutocna laktacna neporadi.
@michaelkanr poradit a tvrdit je nieco uplne odlisne.nemyslim tym len Teba...moja mama to mala somnou tiez a so sestrou nie.ja som to mala aj pri malej nemysli si skusala som barsco mozne nic nepomohlo...
@michaelkanr zato skusena laktacna je ta, co presla rychlokurzom, radi dojcit za kazdu cenu, pouzivat costi a podobne, vsakze? Akonahle nezapada do vasej skatulky laktacnej, tak je zastarala
@michaelkanr odporucila mi to aj dr v nemocnici co ma dve dcery a hento kazde 3 hodky je tez blbost nie kazde dieta ma potrebu jest kazde 3 hodky dokonca niektore castejsie
@bjeremiasova a to nechceš naozaj dojčiť viac ako mesiac? stačí pár dobrých rád od laktačnej ..dedia sa nie gény na dojčenie, ale nesprávne rady..

@erzenia Dobre si to napísala mna to nenapadlo ale je to tiež pravda.