icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

moni244
8. júl 2016

@luba41 zato ty davas "mudre" rady aj za nich

bjeremiasova
8. júl 2016

@luba41 preco hadzes kazdeho do jedneho vreca?

michaelkanr
8. júl 2016

@bjeremiasova mne napr moja mamina s kojenim vobec nevedela pomoct, poradit, hoci kojila na tu dobu celkom dlho. Potom som bola u "laktacnej" co viedla nas predporodny kurz, sice poradila s prisatim ale rady dala uplne hrozne a od veci, to som zistila az casom. Az skutocna laktacna (z mamily) -aj to druha mamilacka (prva konzultovala len po telefone a nespravne to vyhodnotila) mi naozaj poradila. Bola som u nej hodinu a pol, sledovala kojenie, pozrela prisatie, polohu, skontrolovala uzdicku, pytala sa na vsetko, ta mi poradila a doteraz som jej vdacna. Clovek niekedy musi hladat, ist si za svojim, kym najde skutocnu pomoc. Stoji to za to.
Myslim, ze nekojenie vela zien viac zasiahne, nez si same dokazu priznat, mnohe po rokoch presne vedia kolko kojili, ze preco im to nevyslo, pri druhom dietati vela chce napravit neuspech z prveho materstva. Je to dolezita vec pre sebavedomie matky, je treba ozaj vycerpat vsetky moznosti.
Ak to niekto naozaj berie tak, ze vsak sa nepodarilo, nevadi, tak je to v poriadku. Malokto je s tym vsak naozaj uplne v pohode, bohuzial.

luba41
8. júl 2016

@bjeremiasova kolko si dojčila prvé dieťa? kvoli čomu si ukončila dojčenie?

mima283
8. júl 2016

@luba41 ježiš maria, čo sa už na to prosím ťa nevykašleš?? kde ti zas ona povedala, že nechce dojčiť? kojí?? kojí. tak čo je za problém. nič iné mi tu v upozornenia celé dni nevyhadzuje, len príspevky od teba a v každom je laktačná, laktačná ešte raz laktačná. jednu takú z mamily som mala doma. a vieš čo? syn je na UM. čo to asi tak...že by zázrak????

michaelkanr
8. júl 2016

@moni244 nie kazda laktacna z mamily je dobra, tam tiez treba hladat.
V nemocniciach tie akoze laktacne nestoja za vela, cest vynimkam.

luba41
8. júl 2016

@mima283 a ved nemusí laktačnú volať, ak je šikovná, tak si zistí a problemy vyrieši sama..je kopec príspevkov, článkov, určite má kamarátky čo dojčia atd....len musí vidieť, že problemy má..a teda musí v prvom rade chcieť..ale ak je spkojná takto, no budš..

bjeremiasova
8. júl 2016

@luba41 kojila som ju mesiac.mlieko mi odislo same.mala som poporodnu depku babka mi zomrela a mala som skuskove obdobie.preto mi odislo.

mima283
8. júl 2016

@luba41 pozri sa dojčí, vyhovuje jej to tak ako to je, tak prečo ťa to tak strašne trápi?? nikde som si nevšimla, že by písala aby jej niekto dával cenné rady, len vysvetlila ako to funguje u nej.@bjeremiasova ak sa mýlim, tak prepáč, ale naozaj nemám pocit, že by si tu prišla po tom aby ti niekto podsúval články a laktačné z mamily

bjeremiasova
8. júl 2016

@mima283 nie vobec nie a hlavne nie v takomto style...ja uprimne aj nerada kojim lebo mam trojrocnu dceru a netrva to kratko kym kojim a aj o nu sa musim starat jedine plus okrem vitaminov je ze sa ukludni ked sa prisaje...

alja20
8. júl 2016

Preco vela mamiciek nechce kojit....no ja kojim 2,5r zaciatok priserny popor.depka.mastitida.krv v mlieku.naly sa nevedel prisat po 2mes.kazdodenneho boja sme sa krasne rozkojili .a nasledok kojenia?maly je sice zdravy ako buk chory bol len ked mu isli stolicky inak vobec.no mna bolia klby.neskuticne padaju vlasy.lamu nechty a co je najhorsie odchadzaju mi zuby.co som chodila pred tehu k zubarke len na preventivky a ked daco tak len koli malickemu problemu tak teraz ako dan za kojenie chodim k zubarke ako do obchodu:( takze netreba odsudzovat maminu co nekojia ani tu co koji kratko ci dlho kazda jedna chce pre svoje dieta len to najlepsie.podla mna je to tema len na to aby sa provokovalo a maminy sa zbytocne a nezmyselne skriepili ved jazda ma inu skusenost kazde babo je ine a kazda robi max pre to aby drobec bol zdravy a spokojny...

luba41
8. júl 2016

@alja20 tie problemy- to nie je dôsledok dojčenia..základ je zdravé telo matky, zdravý životný štýl dlho dlho pred otehotnením-v podstate od detstva ..takže jedno tehotenstvo, starostlivosť o dieťa, dlhé dojčenie nemôže takto "poznačiť" telo matky...takže obvinovať z toho dojčenie nie je namieste..

alby2014
8. júl 2016

@bjeremiasova pane na nebi, to nemozes napisat, ze ti kojenie neprinasa orgazmicke stavy podobne nirvane, ta co si..

alja20
8. júl 2016

@luba41 a predstav si ze ano dojcenie ma pripravilo o zuby nepoznas ma nepoznas moj zdravotny stav pred tehu ani stravovacie navyky.tak ma nediagnostikuj ze to nemam z dojcenia tak asi ja viem z coho mam problem a ked to povie zubarka.obvodna a aj pediatricka maleho tak si na tom cosi je.a mimochodom nemam zaujem o diskusiu ci dojcenie ma vplyv alebo nema na zdravie matky kazdy ma iny nazor a inu skusenost tak si daj pohov ;)ja som len odpovedala na uvodnu otazku....

6699333
8. júl 2016

Dcérku som kojila do 2,5 roka sama sa potom odstavila a synčeka kojim už jeho 11mesiacikov 🙂

benshi
8. júl 2016

no tu sa zas zišla laktačná sekta :D

luba41
8. júl 2016

@benshi nuž diskusia sa volá laktačná poradna..takže aké iné rady ako o podpore dojčenia a akú inú "sektu" by si tu chcela mať? a vlastne je tu aj tá vaša "sekta", že by omylom?

benshi
8. júl 2016

ja tu vidím ako hájiš iba to svoje a každý druhý jej radil zle ..A ja osobne sa nehlásim do nijakej sekty 🙂..
@luba41

luba41
8. júl 2016

@benshi ja tiež nie..

mojkamojka
8. júl 2016

@moni244
@bjeremiasova baby ste nepochopili dobra laktacna je len taka, ktora potvrdi slova @luba41 😀 Inak je to nevzdelana posledna sestra v nemocnici ak tvrdi opak. Mne toto tu uz pride fakt ako sekta- toto nas naucili, tak je to pravda, netreba sa nad tym zamyslat, spekulovat nedajboze brat ohlad na invividualitu cloveka...

moni244
8. júl 2016

@mojkamojka ja som to velmi dobre pochopila, ze panicka ma len a len svoju pravdu a ostatne je mimo reality

mojkamojka
8. júl 2016

@michaelkanr "nie kazda laktacna z mamily je dobra, tam tiez treba hladat.
V nemocniciach tie akoze laktacne nestoja za vela, cest vynimkam." Takze treba vyhadzovat prachy von oknom kym nejaka normalna z mamily dobre poradi? Btw ja na zvysovanie sebavedomia dojcenie nepotrebujem, ja ho mam dostatok. A k sestram v porodkach- Na kRamaroch je uzasna laktacna sestra pani Lavotova, stara pani na dochodku, chodi uz len popri nom pomahat mamickam a je fakt super. Jej rada su odborne, je empaticka a myslim, ze okolo mamily ani neutekala 😉

mojkamojka
8. júl 2016

@luba41 sa pozri na nazov temy kym sa zapojis nech nedristas ako sa vola diskusia...

sardinka335
8. júl 2016

@bjeremiasova vynimočne s @luba41 suhlasim v tom, ze aj kojit aj odsavat je zbytočná komplikacia. Máš ,,nehorazne vela mlieka,, a 11 dnovemu to nestačí? Nejake divne ale budiš...tak asi dieta nepije efektivne ked si nevie vytiahnut, no kto vie. Ale kedze dieta maš tak uz vieš čo a ako....ja by som toto nerobila ani za prachy...uzila som si odsavačky dost, dodnes počujem zvuk Medely ked si na to spomeniem. Tak sa teš z bábätka. Aj moja švagrina kazdym dnom čaka kedy porodi a uz sa teším ako ,,pričuchnem,, k bábätku a vrátim mamičke 😀 😀 😀 😀 Nás je uz doma dost 😀 😀

bjeremiasova
8. júl 2016

@benshi ze laktacna sekta lol 👍😁

bjeremiasova
8. júl 2016

@alby2014 vobec nechapem tomu co si mi napisala 😁

bjeremiasova
8. júl 2016

Uz chapem preco sa doki v nemocnici mal ironicke poznamky na mk...👍😁

anickaaa6aaa
8. júl 2016

@99miska66 mne sa celkom tvoj názor páči 🙂

alby2014
8. júl 2016

@bjeremiasova napisala si, ze ta dojcenie nebavi a ja som napisala, ze ako to, ze nemas pri tom orgazmicke stavy a nirvanu, myslela som to ironicky, lebo niekedy ked citam diskusie ohladne dojcenia, tak mam pocit, ze proste dojcenie je skoro ako orgazmus a ked nedojcis do samoodstavenia, alebo nedajboze davas UM, tak pre niektore zeny je to smrrrrrrrrrt. Takze napisat, niekde verejne, ze ta to nebavi a obmedzuje je pre niektore smrrrrrrrrrrrrrrt. 🙂 🙂 🙂

petra7777
8. júl 2016

@luba41 Prečítala som len cca 12 tvojich komentov, ale ty už aký level dojčiaceho "zmagorenia" predstavuješ 😀 Akoby si vypadla z nejakého laktačného geta, ktoré vyjadruje termín fanatizmus ☹