Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
prosím vás baby, nerobte z laktačných poradkýn bohyne!!!!! vždy ked čítam zavolaj LP tá problém vyrieši , ježia sa mi všetky chlpy, ôôôôô ja som doma jednu mala a des.... na otvorené ragády kázala dávať citrovital!!!!! prisatie absolútne neriešila, uzdičku tak isto, polohu ani neokomentovala.... no necelé zle, hlavne že vzala prachy,,,, ato je LP z MAMILY""" keby nie mojej tvrdohlavosti, tak nekojím už dávno... ide nám to veľmi zle, kojí sa každú cca hodinu aj častejšie, vypije toho málo, predpokladám že to prisatie nie je na 100%, pretože som sa ho učila len z obrázkov na nete, musím si odstriekavať mlieko po každom kojení lebo by som on už dávno prišla, mlieko si mrazím a plánujem takto otročiť do 6 m a potom už dám len odsaté z mrazáka a dovi ( mám ho tam 17 litrov ) takže pomáham si sama ako viem, nie žiadna geniálna LP moje trampoty nevyriešila... a ragády mi zmizli až v 7 týždni a to už boli v stave ked mi hnisali a bradavka bola skoro odpadnutá... pomohol až propolisová tinktúra s unigelom, na čo som prišla sama a nie debilný CITROVITAL,pretože všetky LP recitujú len to čo je na mamile napíisané ( s dalšou som len telefonovala ) a naozaj som strašne chcela kojiť aj strašne kojiť chcem, ale proste mám aj manžela aj druhé dieťa, ktorýjm sa musím venovať a nie celý den zabíjať kojením.... a ano ano aj manducu mám, tam sa kojiť odmieta
@mojkamojka Tak presne s touto pani mám aj ja dobré skúsenosti 🙂.
@mojkamojka mne sa venovala laktacna skoro dve hodiny osobne, ani by mi nenapadlo, ze by to robila len tak nezistne. Ved ten cas mohla stravit uplne inak.
Laktacna, ku ktorej som volala a radila sa po telefone, ta nezobrala logicky nic.
Zakladne pocty ovlada kazdy, radsej si zaplatim hodinu ci aj 10 (ale tolko urcite netreba) u laktacnej, nez platit rok/dva ci tri um.
Vybrat si dobru laktacnu sa tiez da, aby teda tie peniaze nesli von kominom. Ved sa da poradit tu na mk ci zavolat, porozpravat sa, ci mi dotycna sedi, atd.
Fakt je zvlastne rozpravat o vyhodenych peniazoch, to je ozaj vtedy, ked si o tom nezistim nic. Preto si myslim, ze mamicky by mali menej casu venovat nakupu kadejakych zbytocnosti a radsej ist na kvalitny predporodny kurz plus kurz dojcenia a mat tak zakladne info, co robit ak bude problem (to myslim vseobecne).
@alby2014 neviem no je mi dost jedno kto si co mysli.nie kazdemu vsetko vyhovuje a kazdy ma na to svoje dovody.☺ci uz pre druheho priatelne alebo nie.
@petra7777 aj ja mam ten pocit😁
@luba41 nebavi ma to ale napriek tomu dojcim 😘 mam svoje dovody. Pocuvam sice odbornikov ale hlavne sa riadim podla seba.👍ja za to nemozem ze Ty pohrdas ked ma niekto iny nazor ako Ty...to jest ja laktacne poradkyne lekarky zeny co maju ine skusenosti atd ... Neviem co by ma malo bavit na dojceni 😁 mna bavia ine veci...dojcit je super len z 2 dovodov vitaminy a upokojenie dietata.okrem toho...☺co by ma na tom malo bavit? Materstvo nespociva len na mm☺🙏
@luba41 a pisala som ze nechcem dojcit? Kebyze nechcem vobec nedojcim 👍😀😉
necitala som vsetko - je tu toho dost (kolki nadavaju na temu ale tolko prispevkov tu je 😵 ) skor si myslim ze ovela viac je tych mamiciek, co sa kojit pokusali ale neslo to.. Ja napriklad nemozem pocut ake je kojenie oproti um pohodlne, ze len vytiahnut prso a vyrieseny hlad...ano mozno pre niekoho, pre koho je kojenie relax a krasne chvile s babätkom - tim uprimne zavidim... my mame pri kojeni taky boj, mala po chvili place, nechce sa napolohovat, nevydrzi v klude, kope nozkami ruckami, neviem prist nato ci ju nieco boli alebo len strajkuje, sme z kojenia casto obidve hotove (teda ja asi viac)... proste davat na tolko veci pozor, aby bolo dost mlieka, aby jej netieklo prilis silno, cakat na spustaci reflex, stlacat prsia ked tecie slabo, pozorovat prisatie aby sa nenahltala vzduchu, cakat v strnulej polohe aj hodinu a pol len aby sa dobre napila a zaspinkala, strach ci sa mala nebude zlostit, ci sa prisaje, ci vypije dost, kolko vypila, ci nevypila len predne nafukujuce mlieko, ci som dost tekutin vypila a zdravo jedla aby bolo mm kvalitne, pit cajiky na podporu mlieka, bolest bradaviek riesit, laktacne poradkyne volat, odsavat, nehovorim ze je vzdy cela postel od mlieka, to uz je vedlajsie... tak by som niekedy najradsej len vstala, vysterilizovala flasu, zarobila umele a bol by pokoj pre nas obidve. A mozno nebol, neviem, zatial to neskusam, hoci kojenie je pre mna trapenie a mala ma po mm koliky (no mozno by mala aj po um), takze dalsie trapenie. A tak som sa nato tesila, ani by mi nenapadlo ake zlozite a psychicky narocne to moze byt, ze kolko krat po kojeni plac a strach ze ako to pojde nabuduce.. nie kazdy kto to pozna to vydrzi 😔 no aj tak som nazoru ze materske mlieko je jednoducho pre dieta stvorene a najlepsie prisposobene - ak mamicka moze a vydrzi kojit, tak snad vydrzime co najdlhsie hadam to pojde lepsie..
@slivocka4 hovoríš mi z hĺbky duše..... každý boží deň chvem skončiť, je to boj neskutočny, ale proste je to to naj. Tíško závidím maminkam ktorým to ide bezproblémovo. Chápem mamičky co to po problémoch vzdajú.. no nemám pochopenie pre ltie ktoré to vzdajú bezdôvodne ( kvôli fajčeniu - áno aj takú poznám)
baby ale autorka skor mysli tie zeny kt su pohodlne a aj napriek tomu ze mozu kojit.davaju dietatu UM.Samozrejme ze ina vec jeked,zena z nejakych pricin,ci uz ATB alebo malo mlieka nemoze kojit ale chcela by..ale je ina ked zena nema problem a vyberie si z pohodlnosti UM.
@ciernypes barsjaka zena ak napise svoj osobny dovod tak je odsudena😔
a šak čo je koho do toho? hlavne ze tu budem obdivovat trpitelky a martyrky čo koja aj keby im ,,cecek,, mal upadnut...ná nech...ich volba. 😀 😀 😀 😀
@bjeremiasova ale to zas nie.myslim si ze autorka to nemyslela ako kritiku ale skor ju to zaujima.Samozrejme.ze dovody su na nekojene a velakrat dolezite.ja by som tiez nekojika.kebyze beriuem lieky alebo mam na to dovod.Ved to dietah prezije aj na umelom..ale tiez by som rada kojila ak sa bude dat.co este neviem.okrem toho sa z toho chudne.ci?
z kojenia sa nechudne, tomu len zeny rady veria...praveze mnohe pribrali čo sa pchali zaprazenymi polievkami, vineou na hektolitre. Pre kazdu zenu je nejaky iny dovod dostatočným na to aby nekojila alebo kojila.
@sardinka335 tak moje sestry schudli aj kojenim.ake to je aj o genetike asi..Ale ano.kazdy nech si koji.nekoj iako chce.ich deti.nie nase.
ja vobec nechapem taketo temy. vidim ze niektore mamicky na materskej maju zjavne malo prace a starosti, ked stihaju riesit druhych ludi. ved to je kazdeho osobna vec ci koji ci nekoji. a myslim ze mamiciek ktore nekoja len kvoli postave a pod. je veeelmi malo. a ak aj su, je to tiez ich vec. aj mamicka ktora krmi svoje dieta UM od narodenia, mu moze do zivota dat daleko viac ako mama ktora sa sustredi len na kojenie pokial dieta neide pomaly do skoly a ine veci jej mozno unikaju.
Nech si kazdy robi ako chce ale mal by byt pripraveny niest nasledky za svoje rozhodnutia. Bola som svedkom rozhovoru dvoch mladych zien.
1 ahoooj tak uz to mas za sebou?
2 ano uz dva mesiace
1 a kojis?
2 nie radsej som dala malej nutrilon (a jednym dychom rozhorcene dodala) ale vies ake to je drahe????? 🙄
@marcelatje mozno jej hobdala lebo mala malo mlieka a uz to bolo o nervy sa mordovat nevieme co bolo to radsej 😁
@mima283 bohuzial vieme, poznam sa s jej mamou ta mi vsetko rozpovedala ako chcela aby dieta v noci dobre spalo......
@marcelatje nuz nie kazde dieta spi po UM celu noc. Dcerka bola vylucne na UM, syn spociatku na kombinovanom mlieku, postupne len UM, a veru spavali hrozne, prve mesiace som cele noci prebdela, prvu noc vcelku prespali obaja az po jednom roku, syn sa budieva nahodne doteraz (ma styri roky). Mna moja mamka kojila a uz po sestonedeli som prespala celu noc.
@uhnakova ano je to taka rozsirena predstava no neda sa pausalizovat.
Ludia, ja som sa pri prvom kojeni tak vytrapila-vycerpala a zaroven mala v kuse hladna, ze raz led budem mat druhe dieta, tak kojit ani nezacnem
@ciernypes to s tym kojením a chudnutím je podľa mna genetika. Moja mama mala po ukončení kojenia pri výške 167 cm váhu 48 kg. Vyzerala jak smrtka 🙂 ja kojim tiež a síce nemam ani jedno tehotenské kilo, neschudla som ani gram 🙂
ja si myslim, ze aj ked zena chce,aby jej dieta spalo a da na vecer nutrilon je to jej vec...ja sa napr. pznam, ked som nevyspata som mizerna matka...mma vsak stasite na spave dieta, ale tu prisaham, ak by spal po UM dam UM....
@wanda123 Mne pri dcere kazdy vravel, ze reve lebo je hladna.. A tak som stale davala prsnik( snaha dat UM bola, ale vsetko umelohmotne mi vypluvala-cumel, cumlovu flasu i klobuciky pri kojeni) priberala len chabych cca 300g, no bola cula aj ked vkuse vrieskala.. Najprv zistili skryty reflux, budila sa neustalw.. Pri odkladani od prsnika uz bola hore.. Bola som zrela na psychiatriu..mala som velakrat chut ju hodit o stenu ci prikryt jej usta aby presyala.. Kedze fakt neprijala ziadnu flasu vydrzala som to do jej 14 m a potom presla na poharik bez podtlaku so sosacukom.. Bola som presvedcena, ze mam tzv.slabe mlieko.. Ostala placliva, citliva a dnes ma skoro 11 a je to prosye jej povaha.. Druhy syn mal v maji 4 r a od narodenia zhruba od mesiaca mi prespal po kojeni celu noc.. Priberal krasne a je z neho naramny kludas.. Cumel prijal na pol roka a potom sam vyolul a nechcel. Kedze mi prespal celu noc nemala som potrebu ho odstavit. Neskor som kojenie vyuzivala na poobedne a vecerne zaspavanie.. Ako som nakojila zaspal a ja som ho prelozila do jeho postielky.. Neplanovane sa nam podarilo po nastahovani do noveho otehotniet a tak.mame tretie.. Ma 7 mesiacov a prve mesiace sa budil stale.. Ale.. Pribera najviac zo bsetkych.. Cumel prijal na 3 m a potom vyplul.. Uz papame krasne prikrmy rano naibed i vecer, ale flasu neprijal.. Opatcsom musela zvolil bez podtlaku pohark.. Kojim a on sa mi odvdacil tym, ze v noci.ma aspon jednu dlhsiu pauzu kedy ma necha vyspat 😉

@petra7777 a tvoja odpoved k teme je..? som sa nezapájala..pokial niekto sem príde a chváli sa ako "super" mu ide dojčenie a ako je spokojná..a napíšem, že zbytočne si vyrába problemy, tak ja som fanatik? ved ona je presvedčená že doktorka, sestrička, pediatrička sú tie naj-tie jej dali super rady.. presne o tom je táto téma, prečo mamky nedojčia-pretože počúvajú takýchto trúb v porodniciach, ambulanciach.. a nakoniec z nej aj tak vylezie, že vlastne dojčiť nechce a ju to nebaví..tak nemusela nič písať..