icon

Prekonajte ťažkosti s dojčením: Skúsenosti a rady

barcinka13
1. mar 2024

Mam 2 týždňové bábätko bojujem s kojenim mlieko mam. Dnes vyše hodiny bola na oboch prsiach a pila. Mala som fajn pocit, že dnes to dáme bez prikrmu. Zvyčajne dávam cez cievku. Už ma tak boleli bradavky, fakt som sa extrémne prekonávala. A po 1:20 kojenia rev a prejavy hladu ruky do ust, dudlovanie, oblizovanie oblecka no proste akokeby som jej nič nedala. Pritom prsia “splasli” a mam pocit že mlieka mam dosť. No očividne mi to nejde. Mala som tu aj laktacnu mam aj vitamíny pijem dostatok tekutín aj si masírujem prsia vo vode. Ale stále to nejde. Čo mam robiť ? Zažil niekto nieco podobne a rozbehal to nejak? Ach strašný pocit nevedieť nakŕmiť vlastne dieťa 😢 najmä keď som si myslela, že už to ide.

juliacenc
1. mar 2024

@barcinka13 chce to hlavne klud. Nic zle sa nedeje aj ked dokrmujes. Normalne daj nakojit potom dokrmi a vsetko he v poriadku. To, ze kojis je zaklad. Ja som to tiez tak mala pri oboch detoch, ze zo zaciatku som ich este prikrmovala az postupne to uz nebolo potreba a uz len kojenie. Takze nic si z toho nerob, hlavne neprestan kojit, verim ze aj u teba sa to casom ustali

moonikajan
1. mar 2024

@barcinka13 môj syn ryčal prvé 3 mesiace skoro furt. Riadila som sa skôr tým, že krásne priberal a mal potrebný počet precikanych a pokakanych plienok. Proste bol a je nervák.

nyphadora
1. mar 2024

@barcinka13 prečo neskusiš odsavať ? Odsaj a uvidiš kolko maš mlieka a daš vypiť dcere.

barcinka13
autor
1. mar 2024

@diewcatqoo laktacna riešila správne prisatie, či je potrebné pre moje bradavky klobuciky a vhodnú polohu dojčenia..keby nepije myslíš že mi splasnu prsia ak predtým boli plne ? Tiež už neviem či pila či nie..každopádne po kojení som dala 30ml UM a neskôr sa povracala 😢 tak teraz fakt neviem či som ju prepchala a bola najedena z môjho alebo tá kombi jej nesadla…och mam dnes ťažký den

kitycat
1. mar 2024

@barcinka13 natirras si bradavky po dojceni? Jasne ze ta to boli ked sa ti tam prisava babo. Ja som bola a aj stale som bud v kojo podprsenke alebo v kojo tielku. Nezniesla som akykolvek dotyk na bradavkach.

Tu cievku zrus aspon na 3 dni. Na poradne chodis? Pribera?
Teraz s jednym babom mas casu habadej, zapni si iblubeny film alebo serial, male pekne uloz na kojovankus alebo co mas za pomocku a prikladaj. Zvykate si, ak pije, tak chce viac a prsia sa dopytu babatka prisposobia.

barcinka13
autor
1. mar 2024

@juliacenc ja mam depku z toho že kamošky sa tiež mordovali a všetky to nakoniec nejak dali a ja mam pocit že zlyhavam..a pritom mlieko mam podľa mňa keď si odsavam tak z druhého mi tečie samé

barcinka13
autor
1. mar 2024

@nyphadora robim aj to..mam pocit že už neviem čo a robim všetko čo môžem..dnes som odsala len z jedného prsa 45 ml

barcinka13
autor
1. mar 2024

@kitycat poradňu máme až 11.3. Váhu idem kúpiť lebo už aj začínam rozmýšľať či pije dost..denne ma ale dost precikanych plienok

nyphadora
1. mar 2024

@barcinka13 z druheho kolko? A ked to vypila bola tiez nervozna ? A nič zle nerobiš, si absolutne super. Este skus probiotika alebo espumisan, mozno coliprev

domak2
1. mar 2024

@barcinka13 z toho co píšeš, tak robíš všetko okrem toho co je naozaj dôležité, správne a časté prikladanie. To nemyslím ako vycitku, rozumiem ze ti je to nepríjemné a bolestivé, ale to je v podstate ta jediná vec ktorú treba robiť. Ak ti to ma pokaziť prvé zážitky s bábätkom tak neviem ci by som v tom pokračovala a to mam obe deti kojene dlhodobo.Neries koľko odsajes, dieťa saje inak ako odsavacka.

barcinka13
autor
1. mar 2024

@nyphadora zajtra ma 2 týždne tak od zajtra plánujem dávať..no z druhého pila ona takže netuším..odsavala som preto, lebo ma bolela bradavka príliš na to, aby som to zvládla..to bolo doobeda..poobede som kojila už z oboch

barcinka13
autor
1. mar 2024

@domak2 chápem ale každý mi hovorí niečo iné či už v pôrodnici asi 4 laktacne/novorodenecke mi hovorili totálne rozdielne názory..prečítala som aj brožúru mamila aj tam iné info..popravde som mala veľký rešpekt pred pôrodom a na ten som sa snažila pripraviť a toto kojenie mi nejak ušlo a teraz mam totálne rôzne názory a neviem ktorý je ten správny..vid aj tu sú rôzne odporúčania

barcinka13
autor
1. mar 2024

@domak2 ja napr neviem či budiť či nebudiť..laktacna rozhodne že budiť..napr si zober mala vstala o 16tej do 17:10 sa dojčila potom plakala cca do 18tej nie totálny rev ale bola nespokojná cmulala ruky že je hladná dala som prikrm..po 15 min spánku začala plakať, prdkala a následne sa povracala ☹ to znamená že zaspala okolo 19:30 ale jedla naposledy o 18 tej ten prikrm to ju mam budiť zas za pol hodinu? Mam pocit že sa neviem postarať o vlastne dieťa a neviem či je reálne hladné alebo sa chce len ukľudniť pri mne alebo či ho trápi cosi iné

doriiis
1. mar 2024

Nechápem načo sa zbytočne trápite obidve.Umele mlieko a hotovo.

juliacenc
1. mar 2024

@barcinka13 nezlihavas. Robis pre svoje dieta maximum a chces robit maximum. A to je najviac si dobra mama a to, ze treba dokrmit? Nic sa nedeje, naozaj. Z tvojho mliecka zoberie vsetky ziviny, vsetky prospesne latky, vsetko. Ma kontakt s tebou pri dojceni kt je maximalne dolezity a to su podstatne veci. Takze sa upokoj, nevzdavaj to, dokrmuj kym bude babatko natolko schopne sa dostatocne napit tvojho mlieka az kym to uz nebude potrebne vobec.

juliacenc
1. mar 2024

@doriiis niekedy je lepsie mlcat a nerobit zo seba hlupacika

bubuzu
1. mar 2024

Prvé týždne sú ťažké. Kúp si Multimam náplaste, tie super upokojujú bradavky. Majú ich v lekárňach aj v DM. A len vydržať. Niekedy to nie je o tom, že je bábo hladné. Tiež si zvyká na novú situáciu. Potrebuje sa túliť, cítiť ťa.

bubuzu
1. mar 2024

A dva týždne sú nič, fakt to chvíľu trvá, pochopiť sa navzájom. Moja bývala klasicky na večer nervózna, veľa detí to tak má, ja som ju len kojila a kojila a kojila, že nech sa upokojí a ona potom chúďa zas bola prepita a bolo jej len horšie.

doriiis
1. mar 2024

@juliacenc ...a možno by nebolo od veci,keby si sa naučila rešpektovať názory druhých bez toho,aby si ich označovala za hlupacikov

dixitka
1. mar 2024

@barcinka13 Prsia by ti isto len tak nespľasli, to všetko vypila 🙂 A ja by som isto nebudila, potom bude len unavená a nervózna a o to viac bude chcieť byť na prsiach. V tomto období bývajú aj rastové špurty, syn sa kojil niektoré dni fakt pomaly nonstop, hlavne na večer. V noci sa ale potom budil len raz, o tretej až štvrtej ráno, mne šli prsia vybuchnúť, ale nebudila som ho, užívala som si, že môžem spať. A priberal mega rýchlo aj bez budenia. Časom sa všetko ustáli, neboj. Ak laktačná skontrolovala prisatie a cítiš, že mlieko máš, tak len vydrž, bude to len a len lepšie 💕 A na boľavé bradavky sú dobré multi mam náplaste 😉

svetlonos
1. mar 2024

@barcinka13
moj prvy maly zacal plnohodnotne piť v 11 tyzdni. Od zaciatku som mm odsavala a pil ho z flase. Nie vzdy som s kolikovym babom stihala kazde 3 hodiny, tak obcas dostal aj um. V 11 tyzdni vecer som ho prilozila a zacal pekne ťahať. O 3 dni sme nabehli aj na denne konenie.
On bol po porote 10 dni na atb koli nejakemu vyrusu, slabo tahal a po 2 hodinach vypil "až" 2ml. A to som tiez uz myslela ako pekne papa a figu!
Do tych 11 tyzdnov som ho kojila ( pokus o kojenie) tak 1-2 za den. A raz som dokonca tyzden vobec neprilozila.
Az mi dr povedala, ze mu moze zaniknut ten saci reflex a to som sa zlakla. Vyskusala som a maly to zvladol bravurne. Vedel pit rovnako dobre z flasky ako aj z prsnika. Super prakticke, ked som potrebovala byt u lekare, ci kadernicky. Muz sa vedel postarat tym padom. Pokial chces, vyskusaj odsavacku, medela je super. Ak nie, nie si o nic horsia mama pokial prejdes na um!
Osobne poznam mladu zenu, ktora bola kojena len mesiac. Splna vsak vsetko, co sa pripisuje dlhodobo kojenym detom! Nadherny vztah s matkou, az nadpriemerne inteligentna, na zs, ss aj vs preskocila dokopy 3 rocniky a vo velmi nizkom veku ma uz doktorat, zdravotne super aj ako dieta.
Takze neboj nic neurobis "nespravne".

domak2
1. mar 2024

@barcinka13 ja ti rozumiem, ale pri takto malých babatkach naozaj nikto nevie co chcú 😅 možno je hladná a možno jej len chuti jej ruka. Si pre ňu najlepšia mama, to sa neboj. Skus sa nadýchnuť, ukludnit a nejak deň po dni si nájdete systém. Keby to dojcenie aj nevyšlo, tak čo už. Ale ak ho naozaj chceš zachrániť, tak proste len kojit a nič iné nerobiť. Ak je dobre prisata, nemala by si to skoro ani citit, ak je to pre teba bolestivé, niečo nie správne.

riama123
1. mar 2024

@barcinka13 skús tento krém na bradavky, pred kojenim nemusíš umývať.je výborný. https://starostlivost-o-poprsie.heureka.sk/lans...

luteam
1. mar 2024

@barcinka13 ahoj urcite ju nebud. Ona sa isto zobudi sama ked bude hladna. Skus sa upokojit a pocuvat svoju intuiciu aj ked je to tazke viem. Presla som si tym. Velmi som bojovala o kojenie pri prvorodenom zabehli sme sa az ked mal tak 2-3 mesiace ja mam velke prsia aj celkovo bradavky a dcorce a jemu sa tazko prisavalo ale ako rastol zlepsilo sa aj to prisatie mna to prestalo boliet a bolo to super. A myslim ze ked pije tak dlho a citis ulavu v prsiach ze sa vyprazdnili tak asi nebola uz hladna ten plac mal asi inu pricinu. Drzim ti velmi palce

mamutka
1. mar 2024

@barcinka13 hlavne sa ukľudní, povedz si napr, že keď sa to neupraví do mesiaca, prejdes na UM a hotovo. U mňa to tak bolo. A naozaj trvalo mesiac, kým sme to poriesili. Malý bol nonstop na mne. Skúšala som odsávať, nešlo nič, mala som malo mlieka. Proste som často prikladala, nech telo pochopí, čo ma robiť a následne som dokrmovala s UM. Zo striekačky, po malíčku, nech musí akoby cuckat. Také rady, že daj hned UM, to nie je žiadna pomoc, môže sa ti kľudne stať, že budeš stále riešiť, ktoré mlieko robí problém a aké vlastne nasadiť. A potom stále riešiť fľašky, no ďakujem pekne, s dojčením je život ľahší
Mne pomáhalo aj veľmi veľa pit. Predsa len, vytvoriť toľko mlieka, to nie je zo vzduchu.
Jeden deň som to cele počítala a vypila som 5 litrov 😀 voda, čaj, Vinea, Matysak, melta….a ráno som sa zobudila, že mám vyschnuté v ústach, všetko šlo do mlieka.
Ale vazne mi pomohlo to, keď som si stanovila lehotu, že ak to nepôjde do toho mesiaca, prejdeme postupne na UM, dieťa potrebuje spokojnu matku, nie vynervovanu kostru. Robis toho dosť, ono je to naozaj veda, to nepochopí ani žena ktorej mlieko tečie prúdom už na pôrodnej sále, ani ta, čo hned dala UM. Ja mám pocit, podľa toho čo som vtedy všetko čítala, že ani mnohé laktačne tomu nerozumejú. Ty sa postupne s dieťatkom zladis, len sa daj do kľudu.

ankare
1. mar 2024

@barcinka13 nevzdavaj to, vzdať to a dať UM je najlahsia cesta. Máloktora to zvládne, tie prvé týždne až mesiace sú najťažšie. Neboj, laktacia sa ustáli. Aj ak máš pocit,že prsia splasli, mliečko tam je. Tvorí sa na požiadanie a stimuluje to sanie dieťatka. Prikladaj babo čo najviac a čo najčastejšie.
Držím, palce!

maryetta
1. mar 2024

Neviem ci zhrniem všetko. Kojim 4.dieta. Dokopy 6 rokov. Tak nejake tie “skusenosti” mam.
1/ Tlak v prsiach neznamena mnozstvo mlieka. Tlak byt moze a nemusi. Je asi aj lepsie ak nie je-mensia pravdepodobnost zapalu prsnika.
2/ spravne prisatie by nemalo boliet. Nema sa prisavat na bradavku (ta moze byt akakolvek) ale az na dvorec. Ak bolia bradacky ano zo zaciatku bolia (ja odporucam multimam naplaste-pre mna zazrak ktory mi zakazdym zachranil dojcenie).
Mozes skusat rozne polohy. V sede/v lahu. S perinkou/bez nej… uvidis na co babo zareaguje najlepsie.
3/ak babo ma dostatok pocikanych plienok tak pije. Jasny dokaz.
4/ dojcenie je aj v hlave. Chce to hlavne klud-ano niekdy je to riadny stres a zaberak. Ale toto je najvacsi nepriatel pri dojceni-sama som si tym presla.
5/aj keby si odsavala-babo si vytiahne inac nez odsavacka. Prveho som dojcila 2,5 roka. A odsavacka vtedy vytiahla ledva 15-20ml. A on priberal raz tolko ako bol priemer -resp ako by mal.
Bol vkuse nespokojny. Uplakany. Koliky. Ale aj to preslo. Ja som si vzdy myslela ze je hladny. A on bol prepchaty 😂
6/ deti vsetko cmulaju. Vsetko oblizuju. Maju saci reflex. Este nevedia co je co. Co je prsnik. Co je cumel. Co je rucka. Nemysli si ze zje ruku lebo je hladne. Nie. Len proste ten reflex tam je tak skusa a objavuje.
7/ toto ber tak s rezervou. Toto je len a len moja skusenost. Davam stale iba jeden prsnik. Nikdy som nedavala ze jeden a hned aj druhy. Ten druhy som zvykla dat ked az po 2-3hodinach(aspon ten jeden sa stihol kusok upokojit. Preliecit. Preboliet)
Aj ked si babo pytalo po pol hodine. Alebo po hodine znovu som dala ten isty co predtym. Niekdy nevytihane poriadne vsetko lebo zaspi. Niekedy zas chce iba citit maminu a nechce jest - mliecko by mu islo napriek tomu ze ho “nechce”. Chce len ten kontakt s mamičkou. A aj preto sa moze zlostit na prsniku.
Moze sa zlostit ze je tok prilis silny. Alebo naopak. Ak tvorba mierne poklesne moze sa jedovat na prsniku lebo netecie tak ako predtym. A ono chuda zrazu musi tahat. Musi sa naucit tahat. Lebo sprv mu to tam nastriekalo same a zrazu to nejde.

A asi najpodstatnejsie. Kolko vladzes. Kolko trpezlivosti a sil mas. Kolko si ochotna obetovat tolko sprav-aby si si nevycitila ze si neurobila vsetko.
Ale ak toto obdobie ktore ma byt pre teba to najkrajsie a ty budes iba stresovat nad dojcenim. Tak radsej daj umele. I ked casto citam ze aj umele kym sadne babatku tak sa natrapia.
Nebudes o nic horsia mama.

maryetta
1. mar 2024

@barcinka13 ja som zastanca nebudit! To ze babo spi znamena ze je spokojne a nic mu nechyba.
To ze davas prsnik-resp ako pises ze sa nasledne povracalo-moze byt ze ma plne brusko. Skusaj dat odgrgnut. Dojcene dieta moze a nemusi. Ale skusaj. Raz si odgrgne. Raz mozno nie.
Prebytok mliecka-aby nezatazovalo brusko proste musi von. Hned sa babatku ulavi.

Aj preto opakujem co som pisala vyssie-len moja skusenost. Ze ak si zacalo cmulat rucku. Nie nezje ju. Preto som davala ten prsnik co naposledy. Lebo niekdy si chce len pocuckat. Upokojit sa uspat sa. A ono sa zas len naje-nasilu lebo ved ide. Boli brusko. Je nespokojne. Az sa z toho dovracia. A pritom si mozes mysliet ze je hladne.

Moze to byt aj tvoja situacia. Jasne ze nemusi.
Mne ozaj pomohol cumel. Pri prvych dvoch som nemala a bol to des. Presne toto som prezivala. Fakt skoro nonstop na prsniku. Nevedeli sa upokojit. Bolest bruska-plneho. Grcačky prudom.

Tretie a stvrte dieta mali aj cumel (jediny ktory “chytili” bol lovi). Tak ak mozes vyskusat aj rozne ine znacky lebo kazdemu vyhovuje ine.
Atym padom si aj deti pocmulali cumel. Nie prsnik. Nie ruky. Nie neviem co ale ten cumel.
Ano aj prsnik treba ale nie nonstop-aspon u mna to tak naozaj bolo.

denithestrange1993
1. mar 2024

@barcinka13 nekupuj vahu,zbytocne vyhodne erniaze s bude ta to len stresovat,v nemocnici a u pediatra to ma zmysel,inak nie. K tomu kojeniu tazko radit,daj na svoje instinkty, mozno skus medzi kojeniami odsavat a to davat ako "dokrm".

barcinka13
autor
2. mar 2024

@maryetta nebudiť aj za cenu toho že podľa odporúčaní ma bábätko jesť 8-12x denne moja by jedla mozno tak 5-6x max pretože by spala..