Recept na bazový sirup

nikolka89
7. jún 2012

Ahoj,nevie mi niekto poradit nejaky dobry recept na bazovy sirup?bazu mam a chcela by som to vyskusat,no vsade je toho vela a neviem, ktory recept je najlepsi...nikdy pred tym som ho neskusala....dakujem za rady🙂 apekny den

andula31
7. jún 2012

ja robím nevarený - neviem koľko to vydrží, lebo ho vždy dosť rýchlo (cca do mesiaca) vypijeme. Recept je: 25 kvetov bazy zalejeme 2l prevarenej vychladnutej vody + 75g kyseliny citrónovej. To sa nechá prikrité gázou ( látkovou plienkou 🙂 ) odstáť cca 24 - 30 hod. Potom precediť pridať 2kg cukru kryštáľ a znova nechať aspoň 24 hod. odstáť. A je to hotové. Cukor aj kyselina citrónová tu pôsobia ako konzervant. Dobrú chuť!

tinki
7. jún 2012

Hrniec s objemom 4 litre naplniť do polovice kvetmi bazy. Zaleješ litrom prevarenej vody a nasypeš kilo kryštalového cukru. Cukor miešať kým sa rozpustí. Do toho 60 gramov kyseliny citrónovej. Nechať 2 dni stáť v tme, občas premiešať. Potom bazu vybrať, vytlačiť z nej šťavu a zvyšnú vodu precediť cez gázu, alebo nejakú utierku. Potom sirup nechať zohriať, ale nesmie sa už variť. A horúci sa preleje do vyčistených fliaš a dobre uzatvoriť.
Odporúča sa spotrebovať do pol roka.

nikolka89
autor
7. jún 2012

Dakujem velmi pekne tak vyskusam .dufam,ze sa podari....
A estejedna otazka,pocula som ze flase do ktorych sa nalieva sirup sa vyplachuju alkoholom alebo sa zakonzervuju....je to nutne alebo staci len naplnit a dobre uzavriet?

tinki
7. jún 2012

@nikolka89 ja nepoužívam na dezinfekciu alkohol, len to poriadne umyjem a opláchnem v horúcej vode. A na koniec nesterilizujem ani nekonzervujem. Stačí ak sa horúci sirup naleje do fľaše a dobre uzavrie.
Tak isto robím aj detskú výživu.