Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Čo uvariť z bazy? Máte recepty? Môj recept na sirup

dadulka19
27. máj 2008

ahojte 🙂

Máte nejaké mňamkové receptíky,čo z bazy vykúzliť?..Ja robievam len sirup a už sa mi nejak zunoval.Tu je recept:25kvetov nechať vyluhovať 24 hodín v 2 litroch vody.Precediť,do vody pridať 2 kg cukru 35-40g kyseliny citrónovej.Variť 20-30minút,nechať vychladnúť a naliať do fliaš.

Včera som skúsila spraviť džúsik podľa kamošky,tak som zvedavá.Robí sa takto do 5 litrového pohára 5-6 kvetov,0,5kg cukru ,2 lyžice kyseliny citrónovej,3 krúžky citróna, zaliať vriacou vodou do plna.Prekryť celofánom,zagumičkovať,spraviť dierky a dať na slniečko.Po 3 dňoch sa môže piť.Neriedi sa a vraj sa skalí a tak to má byť 😉

elise
27. máj 2008

dadulka my ešte vyprážame bazové kvety, cestíčko robím ako na palacinky a potom namáčam a vyprážam je to mňamka 😝

dadulka19
autor
27. máj 2008

elis,no to musím vyskúšať,dík 😉

elise
27. máj 2008

ešte robíme z bobúl čťavu pridávame cukor a citrodenko alebo šťavu z jedného citróna a po prevarení dávame do fliaš 😉

bianca
27. máj 2008

dadulka to je super.Situp milujem a o dzuse som este napocula,ale skusim spravit.Uz mi tecu slinky

lusil2005
27. máj 2008

hmmm ten dzusik znie fajn! asi dnes pojdeme na bazu 😝

dadulka19
autor
27. máj 2008

ešte som zabudla,že ten džúsik treba po zaliatí vodou dobre premiešať 😉

danielala
29. máj 2008

Dadulka, práve robím sirup. Teraz mi napadlo, že som to dala lúhovať do studenej vody - nemalo to byť tiež zaliate vriacou? Moja mama to kedysi robievala, ale už nepamatááám.

dadulka19
autor
29. máj 2008

danielala,dobre si dala,studenú.Niekto ju ešte najprv aj prevára a po vychladnutí zalieva bazu,ale ja priamo z vodovodu 😉

dnes sme už ochutnali ten džúsik 🙂 a vôbec sa neskalil,je krásny číry 😉

danielala
30. máj 2008

Áno, Dadulka, ďakujem, sirup je super. Sme asi maniaci, lebo sme urobili 12 litrov a dnes sme boli znovu zbierať bazu. V prvej várke som to trochu prehnala s kys. citrónovou, na 3 litre vody som dala až 65 g, tak je taký štipľavejší, ale neva, aj tak výborný. Ako dlho sa to môže skladovať - aj vyše roka? Bola som prekvapená z toho, aké malé množstvo stačí dať do pohára v porovnaní s kupovanými sirupmi.

emjee
30. máj 2008

baby dnes mi kamoska davala recept na bazovy sirup ale nevareny (vraj sa nepokazi tak rychlo ako ten vareny)

kvety bazy zaliat studenou vodou, pridat kyselku a nechat vyluhovat 24 hodin, potom kvety vybrat, prisypat cukor a miesat kym sa nerozpusti

dadulka19
autor
30. máj 2008

danialala,no nám nikdy ani do jesene nevydržal,takže toto neviem.Ale treba ho skladovať v chlade a len ten otvorený mávame na linke 😉

emjee,podobný postup ako varený,vyskúšam asi aj to.Ani ten džús sa nevaril,len sa vyhrieval na slniečku a je mňamkový,hlavne keĎ je chladený 😉

a našla som na MMB aj medík z bazy:20-25 kvetov premyť a zaliať 1,5 l vody,pridať 3 na kolieska pokrájané citróny.Variť 15 minút.Nechať potom stáť 24 hod.Precediť,pridať 1,5kg cukru,šťavu z 2 citrónov a na miernom ohni variť do zhustnutia.Vychladnuté naliať do pohárov 😉 ...tak na toto sa fakt teším,do kávy si dávam len med 🙂

danielala
30. máj 2008

Dadulka, dúfam, že aj my to stihneme všetko rýchlo vypiť, lebo pivnicu nemáme, v dome dusno a do chladničky sa tých 12 fliaš nezmestí 😀 .

Emjee, hneď to idem vyskúšať, práve som začala lúhovať jednu várku, tak tam prihodím kyselinu a urobím na studeno. Len mám obavy, či tá voda nemala byť aspoň prevarená, keď sa už potom nebude variť. Ozaj, a bazové stopky sú jedovaté až keď sa pri dozretí plodov sfarbia do červena 😕 ? Lebo to tam lúhujem aj s krátkymi stopkami a ten jed sa odbúrava len varením, tak dúfam, že počas kvitnutia sú tie stopky ešte neškodné.

dadulka19
autor
31. máj 2008

no,sirupček už mám aj ja hotový 🙂 ,džúsik sa vypil a medík sa varí 😉

o tých stopkách ja nič neviem 😕 ,snáď sú o.k.,aj keď sa neprevaria 😉

emjee
1. jún 2008

no s tymi stopkami neviem, ja som este bazovy sirup nerobila

elise
2. jún 2008

stopky neuškodia, my to robíme aj so stopkami nie síce dlhými ale také kratučké sú ok 😉

titkovamiriam
2. jún 2008

poznate niekto sirup aj z bazovych bobul,viem ze sa to da len nemam recept ☹ .

elise
2. jún 2008

elise • 1d • 27. máj 2008 o 09:36

ešte robíme z bobúl šťavu pridávame cukor a citrodenko alebo šťavu z jedného citróna a po prevarení dávame do fliaš

titkovamiriam my robíme šťavu takto 😉

titkovamiriam
2. jún 2008

tie bobule sa rozvaria?

elise
2. jún 2008

titkovamiriam ja ich odšťavím na rýbezlovom odšťavovaáku a potom tu šťavu varím 😉

titkovamiriam
2. jún 2008

tak super,uz si len pockam ked ta baza dozreje.Z kvetov mam uz sirupu dost. 😀

elise
3. jún 2008

a ked sa pridá kusok chleba a nechá sa to vykvasiť tak je z toho aj víno 😀 😀 😝

titkovamiriam
3. jún 2008

zeby som aj to skusila-dam vediet .Bazy mam naokolo habadej 😀

danielitka26
10. jún 2008

baby hodte mi do ip nejaký fajn recept čo máte odskúšaný ...na bazový sirup ...prosím

titkovamiriam
10. jún 2008

poslala som

chechta
11. jún 2008

Ahoj tak se mi zrovna sirup louhuje, já ho dělám takto:
20 květenství, jeden citron(nakrájený na plátky)itronove, 1,5 kg třtinového cukru, - vše se dá do mísi a zaleje 1,2l vroucí vody - zamíchá a nechá se 5 dní na chladnějším místě stát - každý den 2x promíchat a po 5 dnech slít do lahví - je moc Mńam

dělala jsem i to smažené květenství:
na těstíčko - 2 vajíčka, 3 lžíce mouky, 2 lžíce mléka, špetka prášku do pečiva a 50g paramzánu - množství je asi na 4 velká květenství

ještě jsem měla recept na vonavé kotlety a salát, ale ten ted nemám po ruce

titkovamiriam
24. jún 2008

zhanam recept na bazovy liker neviete ho niekto?

danielala
24. jún 2008

Kočky, hlásim, že teraz po mesiaci od výroby môjho bazového sirupu mi v tých fľašiach pláva tesne pod hladinou taká tmavá ťahavá usadenina! Presne som dodržala postup, dokonca som bazové kvety predtým dôkladne umyla (aj na úkor straty časti pelu) a napriek tomu už po mesiaci nie sú sirupy číre. Má to takú krátku dobu trvanlivosti? Po zliatí tej usadiny som to chutnala, chuťovo je sirup stále výborný, nie je pokazený. Plieseň to zrejme nie je, lebo tá by plávala na hladine, nie? Teraz neviem - vyhodiť či nevyhodiť zvyšné fľašky 😢?

titkovamiriam
24. jún 2008

u nas sirup vydrzal tyzden,no v praci mam este dve flase po 5t. a su v pohode.,skus to otvorit a ovonat ak je to pokazene zistis.

danielala
24. jún 2008

Nie, pokazené to nevyzerá byť, vonia dobre, chutí dobre, ale tá usadenina je nechutná, ble 😝. Keď sme minulý týžden otvárali ďalšiu fľašku, bolo to ešte číre - no a tento týždeň prišla na rad ďalšia - a už tam bol ten hnus a dnes som pozerala, že je to aj vo všetkých ostatných☹ ☹ ☹ . Asi som to mala ešte sterilizovať a nie dúfať, že mi to 2-3 mesiace v skrini vydrží.Ty si ich kedy robila? V práci to máš uložené v chladničke?

titkovamiriam
24. jún 2008

CCA 5t. v labaku to mam len v skrinke a doma v chladnicke,no tam to rychle zmyzlo uz sa tesim az dozreje ovocie a budem robit prvi raz sirup z bobuli. a chcela som aj liker no akosi neviem zohnat recept ☹

Tu začni písať odpoveď...

Odošli