icon

Riešenie dojčenia a dokrmovania novorodenca so žltačkou

veri_lb
20. nov 2025

Dobrý deň,
asi sa potrebujem len vypísať z aktuálnej situácie. Mám doma 11 dňového novorodenca s ustupujúcou žltačkou. Je veľmi spavý, zaspáva takmer pri každom kŕmení. Práve kŕmenie je moje trápenie. Kvôli žltačke (nakoniec ho nesvietili, ale bolo okolo toho veľa povyku) som musela už v nemocnici dokrmovať (porodna vaha bola 2700g, samozrejme potom ubytok na vahe). Pri teste dojčenia som bola schopná mu dať cca 20g na vahe, brali to ako ml ak som to správne pochopila. Cez cievku malý nikdy nespapa veľa, skončili sme teda na kombinácii, najskôr moje prsia, potom dokrm z fľaše. Aj ked vidim, ze mlieko v prsiach este po jeho odcucnutí mám (tecie pri stlaceni prsnika), maly sa do 10 minut zacne vzpierať a je po prsiach. Po kojení sa snažím odsávať, to sa mi podarí dokopy z oboch pŕs zatiaľ tiež max 20ml. Pijem čaj na kojenie, dávam si benedikt, jarabinu, senovku, hroznovu šťavu. Problém bude aj v mojej povahe (plánovač, rada mam veci pod kontrolou/viem na čom som). Popravde odsavačka aj napriek tomu, že je elektrická a nemám s tým takmer žiadnu prácu je môj kriz, prsia ma bolia len z nej, malý mi rany vôbec nerobí. Nedokážem ho zobudiť tak aby jedol 8x za den, vie byť hore aj hodinu, ale z toho papa veľmi málo, len sa vzpiera alebo zaspáva. Neustale googlim kolko ma pribrat babatko za den/mesiac a strachujem sa ci to zvladneme, aby maly nestradal atd. Úprimne, neviem dokedy túto tirádu vydržím. Začínam mať zo všetkého stres, dokáže ma rozhodit aj zamyslenie nad tým ako budem merať teplotu umeleho mlieka ak kojenie nevyjde dakde na cestách. Aj to ako napriklad bude papat ak budem kojit kedze teraz dokaze pit z praveho prsnika iba v polohe futbalistu podlozeny vankusom. Ja racionálne viem, ze všetko sa dajako vyrieši, ale hormóny asi pracujú za mňa a moje overthinkovanie je na maximálnom stupni.
Manžel mi veľmi pomáha, ma možnosť byt s nami doma, aj ma vypočuje, aj vidím ako ho to trápi, ale mne občas len tečú slzy a neviem to zastaviť. Mame dohodu, že ešte skúsime takto fungovať aspoň týždeň, do ďalšieho váženia u lekára (ci to za to stoji), ja si hovorím, že by som mohla dať aspoň šestonedelie, pokiaľ aj tak nikam nechodime..

anabela_a
20. nov 2025

@veri_lb Ach, máte ťažkú situáciu. Avšak verím že keď žltačka ustúpi synček bude menej spavý, tak s týmto čo robíte to rozbeháte. Len problém je že pravdepodobne si zvyká na fľašu, z fľaše tečie samé nemusí sa namáhať, z prsníka ide pomalšie, iný tok, iný spôsob. Niektoré deti sú na to citlivé. Zvažovali ste skúsiť aj iné formy podávania dokrmu? Hlavne kým tá žltačka ustúpi a aby sa neprestal prisávat úplne. Čo sa týka polôh pri kojení, teraz je to takto, ale časom sa naučíte kojiť v rôznych polohách, bábätko zosilnie, budete mať čas sa to spolu naučiť. Inak ja som takisto prvý mesiac po narodení syna dokrmovala, vážila pred po kojení, dopočítavala koľko UM dorobiť, Bolo to ťažké myslela som len na to že to proste musím dokázať a ten dokrm odbúrať a čisto kojiť. Podarilo sa a nakoniec z toho boli 2 roky. Teraz kojim druhé bábätko. Nevzdávajte sa 🙏🏻

ivinkapink
20. nov 2025

A lakta nu poradkynu si neskusala (ale dobru)...ja som svoje prve dieta nekojila, bolo predcasniatko a vobec som nemala mlieko, mala spala aj na flasi🙈 dlho som si vycitala,ze nemala ani kvapku mojeho...
Pri druhom som zabojovala, sest tyzdnov som kojila a dokrmovala umelym a nakoniec som kojila dva roky...pri tretom to uz islo, ale i tak som si zavolala laktacnu, kedze zas boli ine problemy...

anonym_d824d2
20. nov 2025

Ach, mám doma 7 týždňové bábo a boli sme na tom rovnako. Už v nemocnici som začala prikrmovať, lebo žltačka, lebo úbytok na váhe, doma som mala stresy, lebo sa mi zdalo že žltačka stúpala. Kojila som koľko sa dalo, odsávala, dokrmovala. Potom prišla laktačná, vysvetlila mi, že bábo sa na cecku nie len kŕmi, ale aj ukľudňuje, treba ho mať čo najviac na sebe. A hop, bábo mi nejak poškodilo bradavku. Ale tak, že až nerv. Tak sme dokojili. Ešte som nejaký čas odsávala, ale nemala som na to proste fyzicky ani psychicky silu, tak sme na umelom, spokojné obidve. Poradím ti pomocníka Babymoov Milky Now- zohrieva vodu na 37º, v noci mám mlieko hotové za minútu a na cesty máme Lionelo Therm up Go Plus, je to na suchý zips, zmestí sa tam akákoľvek fľaša. Ale v podstate ti stačí aj zohriata voda v termoske. Aj ja som prerevala prvý mesiac. V prvom rade musíš byť v pohode ty, bábo sa pridá. Neboj sa, za pár dní už bude čulejšie a spapá viac. Zvládneš to. Skús čo najviac spať a nezabudni jesť aj ty!

anonym_889b47
23. nov 2025

@veri_lb cele zle toto som riesila, psychicky som to nedavala a doteraz lutujem, ze som to takto prezivala
Nakoniec som kojit prestala

veri_lb
autor
24. nov 2025

Ďakujem vám za vaše príbehy, podporu a skusenosti. Snažím sa nastaviť tak, že nepozerám do budúcnosti ale beriem dni tak ako prídu, deň za dňom. Takto sa snáď prebojujem k bodu kedy to bude lepšie.

anonym_d4177e
24. nov 2025

Ak by som mohla úprimne poradiť tak ti tu napíšem niečo čo sa mnohým nebude páčiť, ale moja skúsenosť je taká že to kojenie keď vydrzis 2-3 mesiace tak tomu bábätku dáš dobrý základ čo sa týka protilátok a potom v 4. mesiaci už má prvé očkovanie takze tam už sa bude vyvíjať imunitný systém osve. Hlavné je aby teraz bábätko malo dostatok tekutín a živín aby si prepláchlo ľadviny a vylúčilo všetok bilirubin, potom mu prejde žltačka. Z mojej skúsenosti je laktačná poradkyňa úplne zbytočná návšteva a niečo ako laktacny štrajk (keď dieťa nechce prsník) ani neexistuje, je to len prosba novorodenca vyčerpaného žltačkou a príchodom na svet o dostatočnú výživu nenamáhavým spôsobom…Riaď sa svojou intuíciou a pozoruj kedy je dieťa hladné a kedy je spokojné a kedy si ty v strese a kedy si uzivas nové bábätko - a to nech ti pomôže sa rozhodovať že ako ďalej 🙂 veľa zdravicka a radosti z bábätka prajem