Ročné dieťatko odmieta prsník

alenkadr
10. sep 2023

Ahojte mile mamicky. Mam skvelého 12 mesačného chlapčeka a doposiaľ bol dojceny. Pred asi 2 týždňami sme mu dali fľašku s UM (manžel nikdy nepodporoval dojcenie....skor ho akceptoval). Nastal scenár ktorý sa dal očakávať už nechce prsnik ani raz za deň, iba v noci keď je veľmi ospaly. Nechce pri zaspavani, nechce pri vstavani, iba uprostred noci. Nakoľko kojim už iba v noci a cez deň odsavam 3-4x denne, mliečka už nie je ako pred tým. Ráno a večer si vyplace fľašku. Prosím, zažili ste niektorá podobnú situáciu? Podarilo sa vám opäť dieťatko v takomto veku opäť motivovat na prsnik aj cez den? Bez fľašky mliečko nechce nijak inak(skúšala som aj cievkou). Nechce ráno prsnik, aj keď je už veľmi hladný, proste si vyplace fľašku. Nedokážem sa zmierit s odstavenim, veľmi ho chcem ešte dojcit. Boli to naše láskavé momenty a nechcem sa ich ešte vzdať. Ďakujem Vám veľmi za vase skusenosti a rady 🙂.

martinka13
10. sep 2023

Prijala by som, čo dieťa vyžaduje. Radšej prirodzene ukončiť dojčenie, ako mať Potôň 2,5 ročného závisláka, s ktorým bude problematické to ukončiť. Dcéra mala 8 mesiacov, keď začala štrajkovať. Tak sme prestali a všetko bolo v poriadku. S dieťaťom budeš mat aj tak krásny a jedinečný vzťah

jaskolka
10. sep 2023

@alenkadr prečo ste potom dávali vôbec fľašu a UM? Keď píšeš, ze chces dojčiť? Tomu trochu nerozumiem.
Ročné dieťa už okrem nepotrebuje nastaviť nutne na umelé mlieko pokojne aj klasické 3,5 mu môžeš dávať (to len na okraj). No a keď proste uz nechce prsník, akceptuj to a hotovo.
Dcera mala presne rok, z dňa na deň sa odtiahlaod prsníka a bolo po dojčení. Neriešila son, dala som mlieko do fľaše a žiadne problémy.

alenkadr
autor
10. sep 2023

@jaskolka ďakujem za reakciu 🙏, no skôr som žiadala mamicky o radu s podobnou skúsenosťou a chticom dojcit aj s podobnou prekazkou. Prečo sme dali fľašu, je na dlhší debat, a ze chcem prestať som nepísala. Dostal 1 fľašu denne, zvysok dna bol dojceny. Aké mlieko mu dám neriešim, riešim, ze ho chce z fľaše a nie z prsnika. A ps: krabicové kravské mlieko by moje dieta dostalo pred 3tim rokom iba cez moju mŕtvolu. Nemám problém s UM, šetriť mozem aj na iných veciach ako je výživa mojich detí.

alenkadr
autor
10. sep 2023

@martinka13 ďakujem Ti za reakciu, viem, že vzťah bude aj naďalej láskavý a jedinečný. No moje podvedomie ma nechce nechať to tak a stále mam potrebu za dojcenie zabojovať.🙂

veronikaszabova
10. sep 2023

@alenkadr nechces prestat dojcit, ale dala si mu flasu. To si mohla cakat, ze odmietne prso. Nakolko z flasky mu to rychlejsie tecie a nemusi tak tahat.

alenkadr
autor
10. sep 2023

@veronikaszabova ďakujem, to som naozaj netušila. 🤦‍♀️.
Zisťujem, že nemá zmysel žiadať tu o radu mamicky s podobnou skúsenosťou, človek sa tu dávka osočovanie a pohŕdanie. CEST VYNIMKAM.
Ďakujem Vám dámy, za mňa jedno veľké dovidenia a majte sa tu výborne.

tulipanicek
10. sep 2023

@alenkadr Odporúčam na FB Podporná skupina dojčenia. A cestou bude zbaviť sa fľašky plus ďalšie opatrenia. Ak chceš, napis mi správu. Ale tu skupinu fakt odporúčam. Prečo ste mu ju vlastne dali?

tulipanicek
10. sep 2023

@jaskolka Rocne dieťa nemá mat nahradu dojčenia krabicové mlieko. Môže ho mat napr ako jeden pohár k nejakému jedlu. Ale ako nahradu dojčenia buď nedávať žiadne mlieko alebo UM keď už.

jaskolka
10. sep 2023

@tulipanicek ja to tak píšem kvôli tomu, ze nepredpokladám, ze 1 ročne dieťa je živene iba mliekom. Ale ze už jedáva prakticky všetko, čiže mlieko pije dajne e tomu pred spaním a po zobudení. Takže kvôli tomu taka reakcia. A rovnako to bol názor aj mojich pediatriov(teda mojich detí). Že ak jedia všetko, a dojcila som už iba pred spaním, tak nie je vôbec dôvod ich dávať na UM, ale normálne, čiže krabicove 3,5 už môžu piť.
Navyše jednorazovo podané mlieko fľaškou nemôže takto ihneď "pokaziť" dojčenie
Sú deti, ktoré jednoducho v istom veku odmietnu prsník a nevidím dôvod sa takto potom stresovať aj na strane matky aj dieťaťa.

veronikaszabova
10. sep 2023

@alenkadr ja tu osocovnie ziadne nevidim. Len asi ani jedna z nas nepochopila, ze ked chces silou mocou kojit, preco si mu dala flasku s UM.

alenkadr
autor
10. sep 2023

@veronikaszabova Ano, máš pravdu, nepochopila. A ani si nemyslím, že vysvetlenie, prečo som tak urobila dáko zmení tvoj spôsob reakcie na konštruktívnu radu z vlastnej skúsenosti.

syslik81
10. sep 2023

@alenkadr zacni respektovat dieta a jeho rozhodnutie... ono uz sa dojcit proste nechcea uz mu to ani nic nedava .. zacni mu varit pestru stravu a bude spokojny .. hold obdobie dojcenia skoncilo-pride dalsi a dalsie kt si zamilujes ale rovnako skomcia.. tomu sa hovori zivot

nikpa
10. sep 2023

@alenkadr sama píšeš, že si vyplače vždy fľašku. Ako sa chces potom vrátiť k dojčeniu? Jediná cesta je nepoľavit, nedať fľašu a ponúkať prsník. Ale v tomto veku už v tom nevidím zmysel, takto ho trápiť. A to, že ty chceš je milé, no dieťa už to zrejme nepotrebuje a to by bolo pre mňa smerodajne... Tiež sme skončili s dojčením keď syn objavil fľašu, ani za nič už prsník nechcel, iba keď bol ozaj ospaly.

alenkadr
autor
10. sep 2023

@nikpa ďakujem, veľmi si vazim tvoj pohľad na vec...aj z vlastnej skúsenosti 🙏

nikaeli
10. sep 2023

dcéru som plne dojčila pol roka, celkovo rok, nikdy neochutnala UM, nepila z fľaše ani vodu, ani čaj.. po prvých narodeninách bum, koniec, odstavila sa zo dňa na deň, absolútne nulový záujem, plač, zlosť, odstrkovanie. Netlačila som na ňu. Ponúkla som jej UM, ani to nechcela. Od roka odrazu bola bez mlieka. Kým som mala, odstriekavala som a robila z neho kaše.

majlo1234
10. sep 2023

Rozumiem, ze mas z dojcenia pozitivne pocity a chces si to predlzit. Avsak podla mna si podla napisaneho spravila vsetko. Pokial syn nadalej odmieta prsnik, zbytocne sa obaja trapite. A predstav si, ze ho k tomu nejako naspat namotivujes a o rok/dva ho zas budes s velkym usilim a pravdepodobne placom odstavovat. Hovorim, zbytocne trapenie pre oboch z mojho pohladu
Moj syn od polroka pil z flase vodu/caj, a prsnik chce doteraz najviac. Deti su proste rozne. A uz teraz mam stresy, ako ho budem odstavovat😂