Rozbehnutie kojenia
ahojte,
chcem vas poprosit o radu, ak ste mali podobny problem.
15.2. sa nam narodilo babo, ma 7 dni.
prve 2 dni mi schudla z 3,3 na 2,9. pri odchode z nemocky mala 3030g, nakolko zrejme malo papala.
robili mi v nemocke test dojcenia - aj ked bola 1,5 hod na prse a sala / s prestavkami/, vytiahla iba 10g/10 ml /4ty den po porode/.
Babo mi v pohode saje na prsniku, ked prsnik stlacim, idu z neho kvapky mlieka - cize mlieko mam /neviem ci dost/.
Odsavackou /rucna avent, rucna dvojfazova medela/ nedostanem z prsa ani kvapku - resp. tou medelou ked stlacim povedyme 20 x, tak je jedna kvapka.
Fungujem tak, ze naprv prilozim na kazde prso tak 15 min a potom dokrmim UM, kolko vladze - tak mi kazali v porodnici.
Tiez povedali, ze ked trochu narastie, ze si vytiahne viac.
pijem kojacie caje a jem senovku a benedikt.
a teraz plis poradte:
1. ako dosiahnut aby mala viac vytiahla?
2. poradte plis nejaku dobru - flexibilnu, prijemnu laktacnu poradkynu z BA, Dunajskej luznej, Samorina, ktora by prisla aj cez vikend, idealne ak vam s podobnym problemom pomohla
3. myslite, ze ma zmysel skusit inu odsavacku / aku? /ak sa vyvija silny podtlak na bradavke, velmi ma to boli. kojenie ma neboli, iba ked sa babo prisava, tak to trochu boli/
dakujem pekne
suuzi
@eveenka dokrmujem striekackou - strcim malicek do pusy a popri nom striekacku - aj to je zle?
kde kupim cievku na dokrmovanie?
@cicamica1980 najlepsie by bolo nedokrmovat. Mliecko evidentne mas a tym, ze dokrmujes davas telu signal, ze viac mlieka sa ti nepotrebuje tvorit. Zasada cislo 1 vykasli sa na zdravotnikov. Bohuzial, ak budes posluchat ich, tak je to najlepsia cesta, ako skoncit na UM. Podla mna tvoja dcerka odchadzala z porodnice s peknou vahou, to sa nemusis bat. Kazde babo po porode schudne, je to normalne. Skuska dojcenia je najhehoraznejsia blbost, aku kedy kto vymyslel, na to sa vykasli!!!!! Ja som len tak pre zaujimavost odvazila malu po dojceni v 4. mesiaci a vyzeralo to tak, ze vypila 30ml. No uz na konci 4. mesiaca mala 2 nasobok porodnej vahy, takze hovadina. Tym sa vobec nestresuj. prikladaj malu casto a nestresuj sa. Podstatne je, ci pribera, ci na prsniku pije a ci je spokojna.
@cicamica1980 Ahoj, úplne súhlasím so všetkým, čo ti dievčatá napísali. Bola som v podobnej situácii ako ty, malý sa mi v pôrodnici nechcel prisať, celý čas dojčenia prespal, lebo ho dokrmovali UM. Bohužiaľ, u nás je v pôrodnici taká prax, že bábätko po cisárskom mamičke priložia až dva dni po pôrode, keď ju z pooperačky preložia na oddelenie. Keď sa našla novorodenecká sestrička, ktorá sa zľutovala nad nami, ako sa trápime, doniesla ho mimo termín dojčenia a malý sa prisal, tak cuckal, počula som, ako prehĺtal a po odvážení mi povedali, že nevytiahol NIČ. Už som bola zúfalá. Nakoniec sa to po peripetiách podarilo prekonať, ale prvý mesiac som dojčila takmer stále. Nosila som ho v babyvaku, spíme spolu doteraz. A inak z pôrodnej hmotnosti 2930 mal v 4. mesiaci 7020. Skús ísť na stránku mamila.sk, kde si skontroluješ techniku prisatia - sú tam také videá, mne to pomohlo, trošku som mu upravila briadku, uvoľnila noštek, zmenila polohu telíčka a bolo lepšie. Ty sa uvoľni, oddýchni si pri dojčení, prečítaj knihu, pozri telku a uvidíš, že aj bábätko pocíti tvoj pokoj. No a na mamile nájdeš aj kontakty na poradkyne dojčenia. Držím palce, určite sa ti to podarí, lebo je vidieť, že chceš. 🙂
baby, mala zacala priberat, odkedy dokrmujem UM, 2 dni vo porodnici som bola bez UM a to schidla najprv z 3300 na 2950 a potom na 2850. po zaradeni UM priblara na 2950 a potom na 3030 a potom nas pustili domov.
idem na kontrolu prevazenia v pondelok, tak sa musime snazit.
mala som ju na prsnikoch dnes od 7:00 - 8:45, odvazila som ju pred a po a mala na vahe + 40g /jasne vaha moze byt nepresna/. podla mna jej malo tecie mlieko, pije s prestavkami. ked jej kukam na bradu, tak neprehlta moc casto. prsnik jej stlacam a tym jej pomaham. po dokojeni /plakala a uz sa nechcela prisat/ som ju dala dole a plakala ako besna.
dala som 20 ml UM a uz je spokojna.
ona si proste nevytiahne dost.
UM dokrmujem striekackou - prst strcim do pusy a popri nom strcim striekacku.
Tak co mam urobit, aby pila viac?
podla mna tehchniku mam zvladnutu, mamilu mam nastudovanu.
mam si kupit cievku a dokrmovat cievkou?
jasne ze najlepsie nedokrmovat - ale ked uz nechyti prso a place od hladu?
ked prisia stlacam, kvapky mlieka ideu /neviem ako moc ma ist mlieko, urcite nestrieka po stlaceni prsnika/
ja ked prso stlacam, tak ho stlacam vyssie nad bradavkou smerom k bradavke a vtedy idu kvapky mlieka v pohode. ona nevie/nedociahne pusou stlacit prso tam kde ho ja stlacim rukou.
pusou nedociahne ani na obvod dvorca bradavky.
podla mna kebyze tam dociahne, tak jej tecie lepsie, lenze ona ma malu pusu a proste nou bravaku neprekryje
poradte co s tym
@cicamica1980 ja som sa s tým to borila celých 6 týždňov, tiež som prišla s dokrmom, tiež som sa snažila odsávať a tiež nič, úplne akoby som o sebe čítala. Dcéra mala 2600 gr. keď sme odchádzali z pôrodnice.
Je to celé v hlave a o presvedčení. Je to aj o tom, ako veľmi chceš kojiť a čo všetko si ochotná pre to podstúpiť. Ak sa ti toto nechce, tak daj rovno UM, zbytočné tvoje trápenie a stres, ak budeš dokrmovať, tak skôr či neskôr (tipujem max 1 mesiac) skončíte na UM úplne. Naša pediatrička mi poveala, že ak si verím, nech UM nedávam a nech často prikladám. tým momentom som zahodila UM.
Požičala som si váhu na bábatká, aby som bola kludná - viem, už sa tu strhla diskusia, ako je to zbytočné a ako zbytočné je stresovať sa vážením a že bábo stresuješ vážením a neviem čo ešte, ja som odvážila v zavinovačke, pred a po kojení, takže ak náhodou zaspala počas kojenia, tak som ju tým vlastne nevyrušovala, určite neutrpela žiadny stres. Zapísala som si čas a váhu a množstvo čo vypila. Pozor - toto nie je skúška dojčenia, kedy ti po jednom jedinom raze idú tvrdiť, či pije dosť alebo málo, toto množstvo treba zrátať za celý deň. Moja vypila od 10 - 40 ml na 1 kojenie. Dieťa aby prospievalo má vypiť podla vzorca: váha v kg x 120 až 150 = množstvo v ml. Takže ak vážila 2,795 kg (nahá pri kúpaní) tak mala vypiť 336-420 ml za celý deň aby prospievala (tento vzorec je z gastra v BA pre nedonosené detičky - dala mi ho kamoška, ktorá nastavovala dávku dcére, ktorú krmila len sondou). Mne toto váženie pomohlo v tom, že som zistila, po 2 dňoch že neje ani na tých 336 ml a priberá málo. Tak som pridala 1-2 kojenia a bolo všetko OK. A kým za 3 dni bez váhy mi pribrala 45 g, tak potom to priberala každý deň.
Nájdi si na nete (ja som chodila na www.dojcenie.wordpress.com) videá, ako vyzerá správne priloženie a ako to vyzerá, keď dieťatko pije a kedy len cucká prsník – keď len cuckala, tak som vedela že nič nepije, troška som sa snažila ju budiť vtedy (viac menej neúspešne). Ale aspoň som nemala pocit, že kojím hodinu a že vypila len 10 ml. bolo to tým, že si len spinkala na prse.
Zo začiatku som z 24 hodín dňa 12 hodín len kojila (rada od sestričiek z nemocnice – že kojiť každé tri hodiny, že čo budete doma robiť, keď bude dieťa na rukách – sa v tomto prípade minula účinkom, bol by to len začiatok konca kojenia)
Pri kojení som dávala obe prsia a stláčala som si ich,aby mala silnejší tok mliečka (toto trvalo hádam aj celých 6 týždňov)
Nemaj doma UM nachystané – bude ťa to strašne pokúšať, raz som sa aj dostala do situácie, že som jej nemala čo dať, prsia prázdne a ona tak plakala. Ale išla som si s ňou lahnúť, ona zspala po chvílke a ja po 2 hodinách blahodárneho spánku som jej mala čo ponúknuť. Obchody sú stále otorené a neboj do rána by bábo nezomrelo, ak by okamžite nedostalo UM. A ráno bude zasa nejako. Sa treba zamyslieť nad tým, že čo asi robili naše babky, keď nebolo to UM? A predsa deti nepomreli.
Hlavne nedokrmuj – mlieko sa tvorí podľa dopytu, ak dieťatko „oklameš“ UM, vypije menej a tvoje telo si myslí, že stačí tak málo, tak načo by vyrobilo viac mlieka že?
Ja som zistila, že to kojenie nie je až také samozrejmé, je to „rehoľa“ ale stálo to za to vydržať. Malá má skoro 22 mesiacov a stále kojím, pomaly rozmýšlam ako to ukončiť, ale moc sa mi nechce do toho.
@cicamica1980 S cievkou ti neporadím, s tým nemám skúsenosti. Pokiaľ ide o mlieko - ja ani teraz neodsajem odsávačkou nič. Keď sa strašne snažím, tak niečo odstriekam, ale bieda. Pokiaľ ide o to prisatie, ja som zo začiatku chytila celý dvorec a skúsila malému vsunúť do pusinky. Nie vždy sa to podarilo, dosť sme s tým bojovali, kým bol ešte maličký. Ozaj, a v pôrodnici mu podstrihli jazýček - mal uzdičku. To ti skontrolovali? Inak, ja to fakt vidím na laktačnú poradkyňu. Pohľadaj rýchlo nejakú, zavolaj, ony vedia naozaj dobre poradiť a myslím, že milé sú všetky. To bude pre teba asi najjednoduchšie. Uvidí vás, má skúsenosti, pomôže vyriešiť problém. Podľa toho, čo píšeš, tak ja si myslím, že mlieko máš. Striekať by ti mlieko mohlo, keď prsník riadne rozmasíruješ.
@elienka podla toho vzorca moja mala vazi 3,1*120 = 372 - 465 ml
t.j. ak kojim 2 hodiny a potiahne mi 40 ml, tak musim kojit denne v kuse 10 - 12 hod
ved to sa neda, dokelu
ok idem volat nejakej laktacnej a dakujem za prispevok
to si 6 tyzndov kojila 12 hod denne?
a jasne, ze chcem kojit.
len co mam urobit, ked sa mala prisaje tak, ze jej netecie a potom uz sa nechce prisat a place? ona nezaspi ked neni napapana
@cicamica1980 nemas ty tak nahodou mastitidu? lebo nejde ti mlieko s prsa aj ked tam je ... ja som ju mala. sprievodny jav su vysoke teploty - takze ak mas pocit, ze si chora, sup k lekarke - jaj a musis mat tvrde hrce v prsniku. a co pomohlo mne? no prepac, je to dost surove, ale manzel mi nasilu stlacal prsniky a tak sa mi uvolnili zlazy - treba na to chlapsku ruku - to mi pomohlo a kojime aj teraz.
@cicamica1980 ja som kojila aj s cievkou 5 mes a potom ked som zacala prikrmovat tak sme cievku uplne zrusilu. Kojime sa krasne aj nadalej. No vladtne vsetky ostatne sposobi dokrmovania oberaju tvoje prsia o mliecko, lkeboi ako baby vyssie spiminali tvoje telo nedfostava signal do mozgu aby sa tvorilo viac mliecka. Iba s cievkou cez prsnik neprides o mliecko. Mne to zachranilo dojcenie, ale aj laktacna. Ta ti cievku donesie a ukaze ako nato. Nevahaj a hned ti ju zavolaj. Lebo podla toho to pises tvoj drobcek nema dobre prisatie a preto si nedokaze dobre vytiahnut mliecko. Ona ti upravi aj polohu aj prisatie. A to ze nepije sustavne v kuse tak to sa neboj, este je prislabe na to. Cas kojenia sa skratil az po pol roku ked dokazala vypit cely prsnik na jeden dych bez prestavky.
@cicamica1980 na vzorce sa vykasli....ja som zo zaciatku kojila aj 15 krat za 24 hod. Daj jej vzdy ked bude mrzuta, nespokojna a sleduj pocikane plienky, malo by ich byt aspon 6-8 za 24 hod
ja som na viacej mlieka pila hroznovu stavu, ale nie vineu-ta ma len zo 7%, taky dzus dostat v obchodaku.
kojace caje su fajn
sestre pomohol mlady jacmen a chlorela. pri prvom to nemala a hned ju nutili prikrmovat,ze ma malo mlieka a potom sa 3 mes trapili odnaucit od flasky a maly mal furt krce z umeleho
pri malej vydrzala natlak nemocnice,stale prikladala a nakoniec to drobca plne kojene malo v polroku 8kg.
najdi si poradkynu kojenia vo svojom okoli,kontakty su na nete ,ona ti poradi najlepsie
@cicamica1980 este odporucam striedat prsniky, kym z jedneho dokojis, v druhom sa vytvori a tak az kym ich mala nevyprazdni. Mlieko sa tvori aj pocas dojcenia a v tom druhom sa za tych 15 minut urcite utvori.
@sharlotta prsia striedam
@cicamica1980 tiež som niekoľko mesiacov kojila s cievkou na prsníku...dávala som tam UM, pretože som MM mala málo. skús aj ty tak dokrmovať. budú obe strany spokojné - bábo najedené a prsia stále dostatočne stimulované 😉
@cicamica1980 tak fakt je ta laktacna najlepsia volba - drzim palce, neboj das to 😉 aj ja som dva tyzdne od porodu chodila hola ako africanka a dieta vkuse na cecikoch - a bolo mi to jedno kto ma vidi ... aj svokor si zvykol - nechcela som prist o mliecko - to bola priorita 🙂
@cicamica1980 áno, minimálne prvé 4 týždne to bolo aj 12 hodín denne. Hovorím, bol to boj, ale keď som kúpila um za 12 eur krabičku (nutrilon HA) a zistila som, že to je tak na 3 dni, tak mi manžel povedal, že preboha, len koj, že všetko pre to urobí, mala som veľkú podporu okolia. Z obyčajného UM vracala
@cicamica1980 tiez mi maly velmi schudol po porode lebo stale spinkal a nepapal. Nutili mi flasu ale nedovolila som ajked na um som musela na chvilu prejst lebo hrozila dehydratacia co je nebezpecne a nepustili by nas. Strcila som mu striekackj do pusy a sam si chudacik stiahol cely piest, za 15 sek bolo 40 ml prec. Ale najprv bolo prso jedno druhe a az potom um. Ked sme prisli domov trosku uz z toho spanku ozival 🙂 no a prikladala som kazdu chvilu dokonca aj namiesto dudlika na ukludnenie proste cely den na mne visel 🙂 a na 9 den sa mliecko rozbehlo. Bola som po sekcii a komplikovanom porode takze ten stres spravil svoje ale vydrzala som bola som rozhodnuta dojcit stoj co stoj a nemocnici sa na mna pozerali jak na debila ked som chcela striekacku namiesto flase. Takze vydrzat! Cela krabica nutrilonu mi zostala 🙂
@lucy1311 lucy striekackou si ako dokrmovala - prst do pusy popri nom striekacku? alebo do pusy iba striekacku?
@cicamica1980 striekacku s tym koncom tak pod podnebie jemne som stlacila a ked zacitil a chytil si ten sosacik tak za par sekun mal 20 v sebe 🙂 no ale teraz by sa to uz nedalo je velky ma velku spotrebu vtedy som dala prso a k tomu 40 do striekacky. Stale davaj orso aj dudlat ked lezis napr pri tv ono to stimuluje. Aj ked niektore zeny bolia bradavky co nastastie nie je moj pripad lebo mam male dvorce a bradavku jak stuplik tak sa dobre chytil 🙂
Cicamica, aj tu na modrom koniku bola laktacna, dost dobre vie poradit aj takto na dialku, ked budes mat dalsie peripatie, napis jej (annaq alebo annag sa vola...).
Na zaciatku sa babo moze kojit dost casto a najme dlho. Postupne bude pit naraz viac a rychlejsie zvaldne aj vacsie davky (aj za 5 minut, ale to nie o mesiac-dva🙂.
Teraz je pre Teba cas SPOMALENIA. Ak rada citas, citas na nete, sledujes TV... tak to je ono... to sa da aj popri kojeni + spat s babom, samozrejme🙂
Citala som, ze ocakavas, ze dobre nakrmena zaspi. Je naozaj mozne, ze hoci bude od Teba dostavat dost mlieka a pekne priberat, tak nebude az taka spokojna, nebude hned spat... Ale to nie je rozhodujuce pre to, aby si jej davala/ nedavalat UM. UM je tazsie stravitelne a mozno po nom "odkvecne". Mozno je uz zvyknuta najprv prsnik, potom flasa. Teraz si bude odvykat alebo to bude inac a odzrkadli sa to na nalade... Treba sa riadit pocikanymi plienkami, ci dost pije, ako Ti uz pisali (aspon 6-8). My sme mali latkove, takze to bolo urcite viac (aj okolo 20). Spokojnost dietata + spanok nemusi ist ruka v ruke s mnozstvom mlieka a sytostou.
Mne sa prvy syn narodil 4,5kg-ovy cisarskym. Bolo to narocne s rozkojenim sa, vobec som nezazila naliatie prsnikov, stale sa mi zdalo, ze hned vypije vsetko, az asi v 4.mesiaci som zazila ten pocit extremne naliatych prs... Laktacna v nemocnici mi povedala, ze sa tvori presne tolko mlieka, kolko potrebuje... a asi ozaj. On pil skoro stale, bavilo ho byt na prsniku a nebyt ruseny, nebud od neho odtrhany. A priberal asi 1kg za mesiac v tych prvych mesiacoch... Vazila som ho na nasej elektronickej vahe pre dospelych: ja s nim a ja bez neho asi raz za tyzden, tak som vedela, ze ci pribera. Mam podozrenie, ze kebyze zaradim UM, tak by bol spavejsi a ja som mohla mat aj upratovaci a variaci a pod.rezimy lepsie zvladnute, ale som rada, ze to kojenie + vztah so synom som dala do popredia. Kojila som dva roky 10 mesiacov asi?, uz bol 2.syn na svete.
Zdravotnici moc nevedia poradit, maximalne maju cosi nacitane, odprezentovane, malo z nich ma aj vlastnu skusenost a nepoznaju problemy a ako ich riesit.
Ked moze srna s diviacicou kojit, preco by zena nemohla?
Na kojenie okrem cajov a hroznovej stavy a sladkych napojov pomaha aj mat dieta na tele: spat vedla seba, nosit sa. To telo nejak reaguje. Navzajom sa tie organizmy vnimaju a neviem ako, ale komunikuju.
Drzim palce a fandim!
@cicamica1980 Ahoj, mame presne rovnaky problem, ja ako keby som citala nas pribeh. S rozdielom, ze nas maly sa narodil 30.1.2013, takze sa trapime uz trosku dlhsie. Mame za sebou navstevu laktacnej, beriem senovku aj benedikt, pijem ajurvedsky caj. Nasa momentalna situacia je dokrmovanie UM cievkou cez prsnik, uz ani neviem ako dlho, tusim 2 tyzdne. Najprv maleho nakojim od seba, tiez ho prevazujem, pretoze nedokazem odhadnut kolko vypije a potom neviem kolko dokrmit. a uz nemienim riskovat, ze mi pochudne, to bol ten najhorsi pocit, co som zazila, ved jemu uz zacinali trcat rebra...Tiez som najprv pocuvala rady plne kojacich zien, ze nemam zacat dokrmovat, ze to sa rozbehne, ze mam len prikladat, a ja som posluchla, nas maly sa prisal kazde 2 hod a vyzeral tak spokojne, vobec nedaval najavo, ze by bol hladny, no ked som zistila, ze z porodnej vahy 4160g schudol na 3590g, okamzite som nasadila UM a odvtedy fungujeme cievkou..Papanie nam sice trva niekedy aj 2hod, ale uz som si pomaly zvykla, zapnem si pocitac a surfujem :D Maly nech si papa ako vladze, aj teraz ho mam na prsniku 🙂 A z praveho uz vypil nieco okolo 30ml, tiez si samozrejme uvedomujem, ze tie kojenceke vahy nie su uplne presne, ale od niecoho sa odpychnut musim..Takze tolko moja situacia. A ako ste na tom vy po navsteve laktacnej? Drzim palce!
@cicamica1980 ahaaa este som chcela ohladom tej odsavacky..samozrejme som skusala, ale dostala som zo seba tak max 5ml a bradavky som mala 3nasobne vacsie a ovela tvrdsie z toho, malemu sa potom tazko chytali, tak som s tym prestala..radsej si maleho prilozim vzdy ked je nepokojny, myslim, ze on je najlepsia odsavacka 😉 a este som chcela, ze podatie UM nemusi zo zasady znamenat zaciatok konca kojenia. Moja kamoska dokrmovala UM dokonca cez flasku a dnes plne koji..Kazdy pripad je individulany, kazda zena a kazde dieta je individualne, preto urob, co ti hovori tvoj matersky instikt 😉
vcera tu bola laktacna a verim ze to pojde.
kazaldokrmovat cievkou, ide to. mala chvilu pila aj bez cievky - asi sa mi to mieko spusta🙂
drzte palce.
inak mala spala prvy krat s nami /laktacna kazala/ a v pohode. tuto noc som sa konecne super vyspala-.-)
@cicamica1980 Super, si šikulka. Hneď je to lepší pocit, keď je človek spokojnejší, však? A to spanie ti odporúčam, určite sa vyspíš. Náš malý sa napríklad dnes zobudil iba dvakrát, ani som to poriadne nevnímala, keď spí pri mne. Tak sa držte, určite to pôjde. 🙂
@cicamica1980 super,drzim palce,urcite to pojde,uvidis.A spolocne spanie je super.Ja som sa trapila rok s prekladanim do postielky.Aka som bola hlupa!Naozaj som sa potom konecne v noci vyspala.
@cicamica1980 cievkou som davala UM tak do 100 ml denne, niektore dni som vobec cievku nepouzila. Podla toho kolko mliecka si mala vytiahla...a ako to dopoadlo s laktacnou? Dufam ze pomohla.
ahojte takze laktacna poradila dokrmovat na cievke, nech babo popri cievke stimuluje prso. naviac babo prikladat nahate na mna, aby ma viac citila. a spat s nami. mlieka mam viac, to sa rozbieha. niekedy je nakrmim uz uplne bez cievky, niekedy musim dokrmit UM - teraz napr. vytiahla 30ml UM
otazka> na prso s apekne prisaje, vyzdy najprv taha a potom sa za 10 min zacne jedovat, mlieko jej uz nejde, alebo si ho nevie vytiahnut. co s tym? dam ju na druhy prsnik, detto a ked uz jej nejde, tak dam UM
preco jej po 10 min uz nejde mlieko? ked prso stlacim, mlieko ide. len ona ako keby ho nevedela vytiahnut, mali ste a vy take? zlepsilo sa to?

@cicamica1980 ahoj, najskor by som prestala odsavat, lebo to ma zmysel iba ked ma zena veeela mliecka a bolia ju prsia. V istych pripadoch moze odsavacka uskodit-znizenie tvorby mliecka. Iba dieta je dostatocny stimulant!
Davaj babo castejsie na prso kazdu 1-2 hodinky aby sa mliecko poriadne rozbehlo. Este je malicke a nema taky silny saci reflex aby si na jeden krat potiahlo dostatok preto treba prikladat casto a ked je treba kojit z oboch prs pri jednom kojeni. Ja som tak kojila do 5 mes.
Pokial potrebujes dokrmovat, tak iba cievkou po prsniku, aby tvoje telo vedelo kolko mliecka sa ma tvorit do dalsieho kojenia. Flasa je zaciatok konca kojenia. Z nej ide hned, a rychlo, a dieta zapaja ine svaly ako ked saje na prsu. A tiez kazi prisatie a to iste dudlik.
Toto vsetko ti ukaze a aj blizsie vysvetli laktacna, pozri na stranke mamila.sk 🙂. Drzim palce.