Rutina pre babatko od Giny Ford a vaše skúsenosti s ňou
Ahojte mamicky,
Mam 3 mesačného chlapčeka a od 8 týžnov skúšame rutinu od Giny Ford. Ale nijako sa nevieme dostať na presne časy. Naučilo to maleho sice prespať noc bez papkania, už od 10 týždna spíme od 19.00 zobudíme ho napapať o 22:30 a potom spí až do rána. Problém mame ale ten že začal vstávať okolo 6:oo - 6.3o ráno a cela rutina je popletená. On už do siedmej nezaspí,síce neplače ale už nespi a tým pádom ide spať už okolo 8.00. Aké sú vaše skúsenosti s touto rutinou?
@majuskagb ahojky, pisem ti o radu. Kniha od GF sa mi dostala do ruk pred par tyzdnami. Velmi sa mi zapacila a rezim sa snazime nastavit. Mam 7 tyzdnovu dcerku a myslim, ze uz ako taky system mame. Sice kazdy den je iny, jeden ideme presne podla knizky, druhy den sa zobudi skor a tym padom mame posunuty cely den, no viac-menej postup kedy papat, buvat a hrat sa, mame. Co je nas problem je zaspavanie v postielke. Kojim a do cca 5-teho tyzdna malicka zaspavala na ciciku. Z toho som uz bola velmi unavena, tak som zaviedla dudlik, ktory jej pomohol zabuvat hned. No po 5-tich minutach ho vyplula a hned pytala spat, co by cez den nebol problem jej ho davat, no v noci vstavat kazdych 5 minut - nedalo sa to vydrzat. Tak sme dudlik odstavili. Takze teraz uspavame na rukach - ked je v hlbokom spanku a polozime ju do postielky, buva pekne. No akonahle pride do lahkeho spanku a zisti, ze ju nedrzime, alebo ze nema dudlik tak sa hned zobudi a place - (od cuckania ju nevieme uplne odnaucit aj ked dudlik uz nemala zopar dni lebo stale kojim).
Skusala som crying down metodu podla GF, dala som jej papat o 22.00, no zobudila sa o 02.30am (vtedy zvykla vydrzat do 4-tej, 5-tej), tak sme ju nechali plakat a sla som ju pozerat kazdych 10 min ako kazala knizka. No po 1.5 hodine placu, som k nej sla a dala jej papat, bola hladna. Ci bola hladna po tolkom plakani, alebo uz o 02.30am neviem, no odvtedy sa bojim ju nechat velmi plakat, co ked je hladna a nie len ze sa pyta na ruky a ja ju necham hladovat. Kedze kojim, tak si nie som ista, kolko mliecka vypije a na kolko ju zasiti. Skusala som par krat aj odsate mlieko z flase aby som vedela ze vypila dost, no vacsinou sa mi pogrcka.
Odvtedy ju skusam polozit do postielky, no nedari sa. V noci zaspi v postielke pekne, aj ked ju tam dam ze uz buva, resp. takmer buva - spi az do rana, no v ostatne casy i 07.00pm cas sa nedari spat v postielke. Cez den sa snazim ju davat do kocika (ak vonku neprsi), no spi tak 15 min a 2 min place, opat spi 15 min a 2 min place,...
Nevies mi nahodou poradit ako ju naucit na postielku? Kupili sme nove rolety (uplna tma nie je no je tmava izba), hracky v postielke nema, skusali sme horucu flasu, moje tricko, nic sa nedari...
ahoj, neda mi neodpovedat, ked to citam, tak mi je smutno, ze taketo male babatko sa musi naucit rezimu, popravde povedane si myslim, ze je preto taka, lebo sa jej snazis nanutit, to coo ona nechce a nevie pochcopit. Ledva vysla z bruska a uz rezim a v noci nedat papat, no neviem, co na to povedat. Ona je tak malinka, ze keby chcela aj kazdu hodinu, by som jej dala. Moj ma 4 mesiace a spi max. tri hodiny vkuse v noci a su mamicky, ktore to maju este horsie. Naco je toto dobre? mala si ju dlho v brusku a teraz rezim, vlastna postielka, nechcem kritizovat, ja som tiez pri prvom nerobila vsetko tak ako by som chcela teraz robit, urcite nie, len sa zamysli nad tym , co hovori srdce tvoje a nie nejaka kniha. Zahod ju a uvidis, budete obe spokojnejsie, ked sa budes riadit jej potrebami. Jauspavam maleho stale na prsniku, medzi to pride velka stake do izby a rusi, nevravim, ze je to spravne, ale nam to obom vyhovuje a sme spokojni. Uvaz na kolko ti to je dolezite a pricitaj si aj nieco ine, napr. o vztahovej vychove, je to iny pohlad na vec. Drzim palce
@boka79 dakujem za nazor, velmi si to cenim, mam velmi zmiesane pocity, chvilu si vravim, ze kaslem na rutinu, budem robit ako co pride, na druhej strane nechcem aby malicka ked bude vacsia mala kvoli tomu vacsi problem. A co robit v pripade ze malicka nie len zaspava na ciciku no ona na nom chce spat? Ked zabuva a ja ju polozim, vyciti ze nema cicik a hned je hore. Uz som aj tak s nou buvala isty cas, ze bola stale prisata, no moje bradavky boli z toho v strasnom stave... malicku strasne lubim a najradsej by som s nou bola stale, no 24 hodin denne - nemam moznost spravit nic ine...
ja chapem , co myslis, ale bradavky by Ta nemali boliet, aj keby bola na nich cele dni. Najlepsie bude, ked si zavolas laktacnu poradkynu a ona pozrie, ci sa dobre prisava a tak.Naozaj ver sebe a nie kniham, vela mamiciek sa trapi, lebo chce dietatko prerobit a nejde to a maju stres a deti este viacej, pritom cesta je lahka, pocuvaj babo, nos ho v satke, ked chce byt s tebou, daj mu cicik, ked chce, on chce mamu a nie nejake pravidla. Budes spokojnejia, poviem ti z vlastnej skusenosit, aj moj maly spal na mne stale , s ciciko, je to uz lepsie.. Ale co sa tyka zaspavania, aj nosenie je ok, co Vam lepsie vyhovuje.
anuvidis, neskor Ti bude luto, ze si snou nebola 24 hodin, lebo ona Ti potom uleti, bude samostatna a uz ti to bude luto. Ver mi je to tak. Mam skusenost s dcerkou, riadila som sa vselikym,len nie mnou, chcela som vsetko robit spravne, dosledok bol, ze som mala poporodnu depku a neboli sme dlhy cas ani jedna spokojne. Teraz to vyzera inak.
ver mi, ze ajj deti co skor prespia, neprespoia neskor, neexistuje dieta, ktore stale spi a prespi.. aleto je na dlho
@evamarcel Ahoj, ja knihu vrelo doporucujem, no neviem, ci je uz v slovencine. Mne velmi pomohla. Nefungujeme sice na 100% podla knihy, no pomohla nam v rutine, pomohla mne pochopit ako vela veci s malym babatkom funguje a asi bez knihy by sme sa este doteraz s dcerkou "trapili". Mozem ti povedat moju skusenost, ak ta nieco konkretne zaujima.
Ja som teraz zacala s prikrmami podla knihy, ktoru tato autorka (Gina Ford) tiez napisala a zatial to ide perfektne.
@evamarcel Presne tak, aj cumel je navyk, treba dat babatko do postielky ked je este hore, bez cumla, aby ked sa zobudi vedelo samo opat zaspinkat.
Ja som raz pocula dobre prirovnanie:
Predstav si, ze ty ides spat do svojej postele (ako ked babo zaspinka na rukach mamicky) a potom sa zobudis na podlahe v kuchyni, isla by si spat spat? Asi nie, tak co sa cudujeme, ze babo nevie spat samo zaspinkat v postielke, resp. tam kde ho neskor prelozime? Ved ono nevie, ze postielka je to super teple, krasne, bezpecne miestecko na spinkanie, my ho to musime naucit 🙂
@lusike Vam funguje spanok? Ja sa snazim dostat na jej rutinu odkedy ma moja Emily 5 tyzdnov, no rutinu mame, ale nie velmi aku by som chcela. Mala prespi 12 hodin v noci, no uz sa berie na noc o 5-tej poobede, neviem ju dlhsie udrzat hore... ☹ nemas pre mna nejaku radu?
Co sa tyka prikrmov pises dobrej osobe, ja podla Giny prikrmujem uz takmer 2 mesiace, Emily bude mat 7 mesiacov coskoro.
Takze zacinas obycajnou kasickou zmiesanou s mlieckom. A len na obed, davas 3 dni po sebe. Na zaciatok staci par lyziciek.
Ak je po 3 dnoch vsetko ok, mozes dat kasicku na veceru.
Po kasicke ide hruska, tiez 3 dni na obed, ak je vsetko ok, mozes ju dat na veceru.
Potom ide mrkva, jablko, zemiak a potom dalsiu zeleninu a ovocie ako zelena fazulka, kvaka, cuketa.
A potom mango, broskynu, brokolica, avokado, karfiol, hrach, ...
Na veceru das len ovocie, na obed zeleninu.
Ak ma dietatko medzi 4-5 mesiacov, tak sa dava len par lyziciek obed (11.00) a vecera 18.00.
Medzi 5-6 mesiacov mozes dat ranajky (7.00) kasicku spolu s ovocim, obed - zelenina - viacero zmiesanych druhov a vecera kasicka s ovocim.
Po 6-tom mesiaci uz kombinujes viacero zeleniny spolu alebo ovocia, zavadzame dalsie nove druhy, dokonca i maso.
Gina uz pise od 6-tich mesiacov normalne varene jedla, kam ide zaklad cibula, cesnak.... ja som take este neskusala, zacnem az o par tyzdnov.
Ak by si este nieco potrebovala vediet, napis.
@emily84 a poobednajsi spanok medzi 16:00-17:00 mate? moj maly ma teraz 4 mesiace, podla Giny uz poobednajsi spanok nepotrebuje pokial spi cez obed aspon 2 hodiny, ale ja mu ho zatial nechavam, nevydrzal by byt do 19:00 hore. niekedy spinka iba 20 minut, niekedy aj hodinku. Jednoducho ho dam o 16:00 spinkat a necham iba na nom kolko si chce zdriemnut (nesnazim sa mu dlzku spania umelo natahovat hupanim kocika alebo dudlikom). Bez ohladu na to kolko spal pokracujeme dalej v rutine, o 18:30 zaciname kupat a o 19:00 je uz v postielke. Mozno aj tvoja mala by si dala len takeho "slofika" na 15-20 minut a potom by v pohode vydrzala do 19:00. Neviem ti viac poradit - ako som uz pisala, maly ma iba 4 mesiace, neviem co bude ked bude mat 7.
Ak teda mozem mam par otazok ohladom tych prikrmov:
- co znamena "obycajna kasicka" ? mozno hlupa otazka, ale naozaj neviem...to nejaka kupena, akoze praskova a zarobena s mliekom?
- a hned na to hruska? o tom som niekde citala, ale myslela som si, ze je to len nejaky preklep 😀
- to ovocie na veceru ma nejaky specialny vyznam?
A s prikrmami sa zacina od 4 mesiacov bez ohladu na to, ci je dieta kojene alebo nie? Moj je zatial plne kojeny.
Vies, ja by som strasne rada isla podla Giny, ale ked som teraz citala co si napisala, ze ako by to malo byt.....tak som trochu dostala strach 🙂 je to uplne odlisne od beznych zauzivanych postupov: mrkvicka, zemiacik...ostana zelenina a ovocie az po zelenine. Ozaj, a co lepok? Kedy sa zavadza?
@lusike to poobedne spinkanie sme isty cas nemali, lebo mi nechcela vobec zaspinkat, no posledne dni sa ju snazim vsemozne uspat, hojdanim, na rukach,... a potom vydrzi dlhsie, tak uvidime casom 🙂
-kase - v anglictine baby rice po slovensky tusim len kasa - myslim, ze su rozne druhy, mliecna, nemliecna, ryzova, s roznymi prichutami. Bud ju zarobis s mliekom (mliecna) alebo s vodou (nemliecna) na zaciatok kup uplne obycajnu bez prichute. A ano je v prasku a zarabas ju.
- hruska - ano ja som dala podla knihy a ziadny problem nebol, niektori vravia, ze by sa este nemala mat, vraj z toho moze dieta prehnat, no ja som problem nemala.
- ovocie na veceru - je jednoduchsie stravit v noci ako zeleninu, a tiez po samotnej kasicke moze mat dieta problem s kakanim, ovocie pomoze lepsiemu metabolizmu.
Podla Giny sa moze zacat az od 6-teho mesiaca, no ak dieta ukazuje ze je hladne moze sa aj skor. Ja som zacala pred piatimi mesiacmi a par tyzdnov len zopar lyziciek, nie viac. Myslim, ze je lepsie zacat trosku skor a necakat az do 6-teho mesiaca. A ist na to postupne a po mensich davkach zvysovat. Lebo podla Giny sa uz od 6-teho mesiaca davaju takmer ako normalne jedla - kde zaklad je cibula, cesnak,... ja s tymto cakam este chvilu.
Podla mna je dobre si zvolit zlatu strednu cestu. Sledovat dieta ako reaguje.
Moja sestra davala malemu dlho len zeleninu a teraz jej nechce vela jedal jest. Cim viac druhov zeleniny a ovocia das vyskusat dietatku ked je este mensie, nebude si tak velmi vyberat ked bude vacsie.
-lepok - sa nachadza v muke - teda chlieb, rohlik,... od 6-teho mesiaca moze byt
Ahojte mame velmi vazny problem so spannkou s dcerkou. POradili mi tento rezim, ale mne ide hlavne o to ako uspat, viet emi niekto poradit link, alebo nazov knihy, alebo nieco ako sa presne k touto rezimu a "navodu na pouzivanie" 🙂)) dostanem? dakujem vopred.
http://www.koliska.sk/Spanok_Gina/rezim.htm moze byt tento link, ci mate aj nieco lepsie? dakujem
no ale asi nie lebo vy pisete aj o prikrmoch podla Giny a pod a tu to nie je. Neviem dobre citat v inom jazyku potrebujem to v slovenscine prosim poradte,
@ingeborgnicol ahoj, no v podstate ten link je strucne zhrnute ako by to malo byt. Ja mam knihu v anj, co konkretne by ta zaujimalo?
@emily84 asi cely preklad 🙂 spanie, ukladanie, prikrmovanie a neviem co tam este je, ale hlavne ako ukladat ked nevie zaspat aj celu noc
tak celu knihu ti nebudem prekladat... ☹ kolko mesacne babo mas?
ale to je samozrejme, mam presne 3 mesacne babo. zaujima ma iba zaspavanie a prikrmy. nie je to niekde zhrnute aby som ta nezatazovala?
@ingeborgnicol ahoj, vecer ked mi mala zaspinka, tak ti nieco popisem....
ohladom zaspavania mas aky problem? ako dietatko naucit spinkat same v postielke? alebo kedy ma ist spinkat? alebo sa ti v noci budi?
ohladom prikrmov chces vediet kedy zacat a co davat a kedy? alebo nieco ine, konkretnejsie?
@ingeborgnicol ohladom prikrmov som pisala uz prispevok, je na tejto strane trochu vyssie...
@evamarcel a co sa tyka cumla ja som mu ho v troch mesiacoch zobrala pretoze sa na to stale budil ked mu vypadaval, preplakali sme par noci a a potom bolo dobresize niekedy zaspaval aj s placom .. az do 9 mesiaca, ked bol chudak dost chory a mna napadlo ze ho skusim upokojit cumlom.. zabralo ale zobrat si ho uz nechcel dat ale zas bol klud lebo dostal 3 cumle a ani nemukol...ale to mal fakt iba na spanie cez den ho vobecnemal...a ked mal 2,5 nahovorili sme mu ze mu ho zjedol psik...
ked to hodnotim teraz cumel nebol tak strasna vec.. zjednodusil veci aj ked viem ze na aj svoje negativa..
@majuskagb ja som co sa tyka cumla na tom podobne. Ked som bola tehotna, nechcela som o cumli ani pocut, no ked mala plakala a chcela byt len na mne, na ciciku, tak bol dudlik pre mna vykupenim. Tiez ho mame len na spanie, cez den nie. Su sice noci, ked sa budi a treba jej dat dudlik do pusy, no pozitiva su lepsie. Vela krat nam pomohol, i ked sme cestovali dlhsie trasy autom, a mala sa vretla, mrncala v sedacke, ked sme dali dudlik, pekne v klude sedkala.
@emily84 ahoj chcem sa spytat dodrziavala si rutinu presne a osvedcil sa ti spanok v noci zlepsilo sa to? Lebo mne mala spi cez den vselijako ....a v noci sa dost budi, raz davam cumliky raz kojim uz neviem co robit zda sa mi ze pytat si jest uz po hodinke je skoro.
Nas den vyzera asi tak zobudza sa mi pred 6tou davam spat o 7,30 cumlom predlzim az do 9,30 potom ide spat 11,30 tiez predlzujem aspon na 2hodky a potom este vecer o 16 davm spat ale to kazdy den je iny cas...a chcela by som rezim lebo sa mi zda ze je to dost chaoticke a ci nie preto v noci sa budi. lebo noc je nasledna o 19spat a vstane 22,30 to je jej najdlhsi spanok, potom uz o 1,2,3 a budenie az do rana ....kdesi som citala ze ked sa drzi jej rezim dieta sa nebudi casto v noci je to pravda? AK mozem poprosit vies mi poslat rezim pre 4mesacne, je mozne ze uz v noci nemusi jest take babo?
Mne tato kniha od Giny Ford pomohla urobit si predstavu o tom, ako by mal zhruba vyzerat den dietata. Skusila som ju aj aplikovat, vsak zistila som, ze to nie je dobre. Dieta vie, co potrebuje a da mi to najavo. Ak ja nereagujem a cakam, az mi to plan dovoli, dieta bude zbytocne plakat, bude frustrovane a zapamata si, ze nebolo vypocute.
Od zaciatku som si vsetko zapisovala (spanie, jedenie, plienky) a zistila som, ze dieta si svoju rutinu urobi samo.
Takze ja nasledujem dieta a nie ono mna 🙂
Nas den vyzera asi takto:
Mala ma sedem mesiacov.
Vstavame asi o 10 rano 🙂 (muz robi nocne, tak sme si to posunuli, aby sme mohli byt viac spolu)
Kojim, prebalim, hrame sa
Mala ide spat asi o dve hodinky. Uz vidim, ze viac krici a sucha si ocka.
Uspim ju kojenim a spi asi 1 alebo 2 hodiny.
Toto sa opakuje az do vecera. Vsak pred poslednym nocnym spinkanim musi byt hore aspon 4 hodiny, inac nezaspi.
Kojim ju zhruba kazde dve hodiny a ku veceru sa to zhustuje aj na kazdu hodinu. Ked sa koji castejsie, tak je mlieko tucnejsie (podla Dr.Sears). Jednoducho ju necham jest, kedy chce. A to mi povie zvukom "niee". Skoro kazde dieta takto place, ked chce jest. Ked chce spat, je to zvuk "aaa".
Asi dve hod. pred spanim ju umyjem, dam do pyzama a uz sa valame v posteli pri slabom svetle.
Spime spolu vo velkej manzelskej posteli (muz je v detskej izbe 🙂 , takze ju nakojim a zaspi.
V noci ju krmim cca kazde tri hodiny. Vsak to nie je problem, lebo sa ku nej len otocim, ona papka a ja polospim.
Zda sa, ze cielom dnesnej spolocnosti je, aby dieta spalo celu noc snad uz od narodenia. Ak je dieta kojene, mliecko sa lahko travi a treba ho krmit castejsie. Cumel vie oklamat dieta, ze papa a uspokoji jeho saciu potrebu. Je uuuplne normalne, ze kojene deti teda treba krmit aj v noci. Mnohe mamy to robili aj do 12 mesiacov 🙂
Vysledkom takehoto vypocuteho spoluzitia je moje velmi kludne, pohodove dieta, ktore neplace a je radostne.
Verim, ze sa da dieta vytrenovat na presne casy, vsak si myslim, ze je dobre vypestovat v nom vlastny zmysel a cit pre svoje potreby - mozno instinkt. Bude ho v zivote potrebovat 🙂

@lienkann som presvedcena, ze jej knizky do slovenciny ani cestiny zatial prelozene neboli, cez cz internetove knihkupectva sa daju nejake z nich kupit, ale len v anglictine. ja ich kupujem cez amazon.co.uk - v anglictine.