Som 18 dní po pôrode a nekojím. Som zlá matka?
Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor. Som od pôrodu 18 dní a už nekojím, ale prečo? V nemocnici mi už maličkého prikrmovali pretože aj keď som ho kojila 1a pól hodiny stále plakal, že je hladný. Keď mi dali odsávať, vždy som odsala max 20ml. Po príchode domov som malému dala najprv prsník a potom fľašu a vypil 60ml, a keď som mu prsník nedala vypil aj tak 60ml. Potom mi došlo, že malý sa skôr hrá ako je, ale prisať sa prisal. Keď v noci vreščal a istila som, že malý mi chce spať na prsníku, tak som ho úplne odstavila a je iba o fľaške. Prsia mám úplne mäkké a viem, že sa mi nikdy nejak extra nenalejú, ale stále to mliečko mám. Malý mi už nepil s prsníka asi 10dní. Keby ste boli na mojom mieste, dali by ste mu naspäť, ešte prsia?
Aj ja som si to o sebe myslela, ale po case, ked dietatko zacne viac vnimat zistis, ze ta miluje. napr. tak ze sa na teba usmeje, pozrie na teba, ked vidi nieco co ma rado. toto su veci na ktore sa teraz zameraj, uzivaj si babatko a netrap sa tym, ze sa ti to nepodarilo, pretoze cez to neuvidis to ostatne krasne ;)
no hlavne ak prestanes kojit, tak prestan chodit sem na MK....lebo tu si clovek pripada ako u anonymnych alkoholikov: "Volam sa Hana a...nekojim" vzdy ked si popri malej, domacnosti, manzelovi a praci najdem chvilku sem zajst a najdem tu tie non-stop vysedavajuce mamicky, co melu len o kojeni, mam chut sa ist odstrelit....precitaj si knizku od Pamely Druckermanovej "A dost! Francuzske deti pri jedle nevystrajaju" a mozno budes mat lepsi pocit 🙂 mimo ine tam spomina,ze francuzky skoro vobec nekoja (len 55% pri odchode z nemocnice a aj polovica z nich dieta v najblizsich tyzdnoch odstavi, 75% americaniek a 95% sloveniek dojci, napriek tomu je Fr. o 6 bodov vyssie v tabulke unicefu o detskej umrtnosti a chorobnosti oproti standardu rozvinutych krajin(nechcem vediet, kde je SK :-P) a francuzi ziju o 5 rokov dlhsie ako americania - preco? pretoze dolezita je strava po cely zivot a zdravotna starostlivost, nie kojenie, ved to tiez nie je ziva voda, pre Boha! a to uz nechcem poukazovat na to, ze nase romske spoluobcianky maju decko na prsach pomaly do 6 rokov, satkuju ho, spavaju s nim (lebo vsak nemaju kde, nie) a mas pocit, ze su romske deti viac inteligentne, socializovane, zdravsie, milujucejsie????
Hlavu hore, to ta este trosku mataju hormony, sama to poznam! 😉
to ze si zla matka, ta postupne prejde, to neriesme, hormony sa upravia.. ak nebudes kojit, noaco.. ale ak chces, tak to vybojujes! ja som odisla z nemocnice s klobucikmi a UM a pomahali im 2 laktacne, a asi do 8 tyzdnov som dokrmovala UM, potom som sa na to vykaslala a len som kojila.. nikdy mi mlieko nestriekalo, nemala som pocity naliatosti, bola som na senovke a benedikte asi polroka a postupne vysadzala.. som rada ze som to vybojovala, dcera ma dnes rok a nemam iny sposob na uspavanie ako cicku 😝 ale pravdupovediac, bolo to velmi narocne a namozog.. 😒 😀
Urcite nie si zla mama. To je blbost. Kazda mama, ktora lubi svoje dietatko, stara sa onho a neublizuje mu je dobra mama. To, ze jednoducho nevies maleho kojit nie je tvoja chyba. Myslim, ze si sa rozhodla spravne ho dostavit hned na zaciatku, lebo keby ti plakal stale dookola ze je hladny a ty by si mu radsej nedala UM by si bola vystresovana a nervozna a babatko by to vycitilo. A to pre nikoho nie je dobre. A teraz ked je spokojne napapany a ma kludnu maminu sa mozete tolko lubit 🙂 hlavne kvoli tomu nestresuj. Ked niekto propaguje dojcenie akoby to bolo take jednoduche a kazdy mohol dojcit a tvarit sa ze tie co nedojcia su neschopne matky, by som najradsej prefackala. Tym ze dieta nebudem dojcit nie som o nic horsia matka ako tie co dojcia.
Ak to chces este vyskusat tak naozaj kontaktuj laktacnu poradkynu, ale mne ona v nicom neporadila. Prisla sa pozriet porozpravali sme sa, ale zistila, ze maly je spravne prisaty, tak nevedela zistit preco stale place ze je hladny. Ja som to tiez chcel nechat po dvoch tyzdnoch, lebo som bola iba ja z toho vystresovana. Nakoniec som sa upokojila a hovorila som si , ze ked chce stale jest tak mu prsnik budem davat kazdu chvilu, a to som teda nemohla tusit, ze on bude strasny hlados aj neskor 🙂 uz ma takmer 15 mesiacov akurat som ho odstavila, takze doteraz som ho nakoniec zo vsetkych sil kojila. Ale pre mna to vobec nie je najkrajsie to dojcenie, prave preto kolko som si s nim pri dojceni vytrpela. Kedze do svojich 12 mesiacov bol zaveseny na prsniku stale, hoci som ho prikrmovala od 4,5 mesiaca.
Musis sa sama rozhodnut co a ako dalej, ale vzdy si a budes dobra mama a na tom to dojcenie nic nezmeni....
u nas ta pustia z nemocnice iba ked vies kojit.Ked som prisla domov-katastrofa.Sama samucicka z muzom a prve dieta.Pokial som Bola v spitali bolo dobre lebo som si mohla zavolat laktacnu kedy kolvek ale Doma?prvy mesiac je najhorsi bo mas dokusane a citlive bradavky.Aspon u mna to tak bolo .Po preplakanych nociach a ranach to same preslo bradavky stvrdli a babo pije akosa patri.Ze su prsia makke to je ok. Hlavne nech sa nalievaju.Odsavacka-kontrolka je kravina-pokial sa chces kontrolovat kolko mas mlieka lebo mlieko sa tvori stale pokial stimulujes ba poniektore zenske im vytecie mlieko aj po 2-3 rokoch este...ja som kojila a jedna bradavka sa mi tak zaondila ze som nemohla s lavej strany kojit -upchaty mliekovod...tak som odsavala s tej strany ana druhom prsniku podavala cievkou...Bola to prplacka ziaden spanok ale nedala som flasku.aj par krat s klobucikom som musela lebo som mala obrovsku ragadu na bradavke z nesravneho prisatie.Potom som chodila s nou na laser a krasne sa to zahojilo.Netreba sa vzdavat ak chces da sa vsetko ak nechces nebudes to mat.Moj sen a ciel bol kojt za kazdu cenu aj keby som Bola v umelom spanku....dokazali sme to.nebudem opisovat prvy mesiac ale myslim si ze som celkom dobra co sa tyka trpezlivosti a bolesti znesiem viac sko treba,
všetko závisí od toho, či chceš kojiť... ak chceš, za každú cenu a si ochotná si to od prírody vydobiť, tak sa k tomu vráť...a ak nie, tak to nechaj plávať, nerieš dojčenie a venuj sa bábenku.... vôbec od toho nezávisí kto je dobrá a kto zlá matka.... ja som síce matka "kojička" a mám už odkojené asi tak 7 rokov ( na 3 deťoch) a ešte nekončím, ale nemám pocit, že ma to robí nejakou extra dobrou mamou... som rovnako starostlivá a milujúca mama a takou by som isto bola, aj keby som nekojila... na druhej strane nie som neomylná ani pri výchove ani pri iných veciach a isto by sa dalo čo to vylepšiť... ale svoje deti milujem a robím pre ne všetko podľa najlepšieho vedomia a svedomia... HLAVNE nepátraj, čo si kto o tebe myslí... to by ťa netešilo...
Kamoška v porodnici aj kojila, aj prikrmovali. Ked prišla domov, malý bol na UM al enevzdávala to a pred každým podanim UM si ho priložila na prsník. Po 3 mesiacoch (tolko na moj obdiv takto vydržala) sa jej malý naučil papať a UM vyradili. Ja som zas iný prípad, moja má 20 mesiacov a je od mojho mliečka závislá. Mne to vyhovuje. Ale každopádne, siliť niečo namá význam. V prvom rade treba chcieť dojčit a hladať správne polohy... aleto už tu popísane bolo. Držím palce !!!
ja som nekojila a tu som aj moje decka a ani mi to nechybalo nebol dovod ze by som nechcela
Kvoli tomu, ze nekojis urcite nie si horsia matka nez tie, co svoje deti koja. A urcite nie si kvoli tomu zla matka! Sice ti tu kopec bab (samozrejme v dobrom) radi, aby si kojenie nevzdavala, aby si sa snazila, urobila maximum. Ale z vlastnej skusenosti ti poviem jedno. Tvoje dieta v prvom rade potrebuje mamicku, ktora bude pokojna, bude v pohode a bude sa na neho usmievat. Ak mas z toho stres, lebo sa vsemozne snazis kojenie rozbehat, na jednej strane sice robis dobre - lebo MM je naozaj to najlepsie, co mozeme nasim detom dat, ale na druhej strane ten stres babatko z teba citi a je v strese aj ono. Ak to nejde, tak to nejde. Co ja som pozrala ricinusu, senovky greckej, zaprazenych polievok, kolko ja som pila denne tekutin, cajov na podporu laktacie, kolko rozhovorov s inymi mamickami som absolvovala, s laktacnou poradkynou...... Maleho som prikladala co pol hodinu vo dne v noci. A co mi to bolo platne? Prd. Iba som bola nevyspata, vycerpana fyzicky aj psychicky, stale som plakala - lebo ved MUSIM dojcit. Nakoniec som si uvedomila, ze toto moje presvedcenie, ze MUSIM dojcit nevychadza ani tak zo mna ako skor z tlaku spolocnosti a z toho, ze predsa vsetky moje kamaratky dojcili a vzdy, ked som hladala radu a riesenie, zacinali svoje preslovy vetami ako "moja dcera nikdy nepoznala flasu..."
Ano, xcela som dojcit, velmi som xcela. Ale nepodarilo sa. Nesla som cez mrtvoly, nesla som za kazdu cenu za dojcenim. Dolezitejsie pre mna bolo spokojne dieta. Takze ak to u teba nejde, NETRAP SA. Nesil sa do niecoho za kazdu cenu. Lasku a samu seba mozes svojmu dietatu dat aj inak nez len tym, ze mu ponuknes prso. 🙂
hlasujem tiez ze Nie si zla matka. ja som kojila kolko sa dalo do 5,5m ale len tak na 1/4 a 3/4 UM a mozem ti povedat ze maly ma teraz 14m a nebol este ani raz chory, ziadne alergie, ziadne kozne problemy, ekzemy....vobec nic. jedine ked mu idu zubky tak trosku sopli ale to je normalka. to nie je choroba. tiez som mala depky z nekojenia, ale nesuhlasim ako tu pisali ze lutuju tie co nekoja a davaju flasu. preco? pre mna je to ovela pohodlnejsie. ked vidim kamosku ako mala stale za nou chodi, uplne medzi ludmi hocikde 2-rocna a vyhrnie jej tricko a pyta....nevydrzi ani pol hodinu bez toho, do 1,5 roka ju uspavala iba na prsniku alebo na rukach lebo inak nezaspala, neustale ju musela citit, az sa nakoniec kamoska musela odstahovat zo spalne a mala odrazu prespala celu noc bez pytania mlieka. takze mne zas naopak vyhovuje ze sa napapa z flase UM vacsinou o tom istom case a rovnaka davka. takze ak sa ti to nepodari rozbehnut, netrap sa.
Ja týmto otázkam typu "som zlá matka?" naozaj nerozumiem. Keď ti niekto odpíše že áno, si zlá matka, čo urobíš? Veď si trochu ver, svojim inštinktom a svojmu dieťaťu. A konkrétne k otázke - samozrejme, že je lepšie dojčiť ako kŕmiť umelým mliekom. Ale keď sa nedá, tak sa nedá, nemáš prečo sa pred niekym obhajovať alebo niečo vysvetľovať.
nechcem urazit...ale toto je uz na mozog...nepoviem, keby si dieta strieskala jak zito, bola krkavcia mater..vtedy by som povedala ze nie si dobra matka...ale toto???? To ked nahodou nova maminka sa bude ucit ako spravne okupat babo a nahodou nechyti podla priruciek a neviem podla jakych somarin tiez sa bude pytat ci je zla matka????
Jejda mane ludia,toto su otazky 😖
Ja mam dvojicky a kojila som len necele 3 mesiace a som super matka 😀 Ano som,lebo len ja viem preco som nekojila,nemienim to nikomu vysvetlovat kedze su to moje deti...a viem ze pre ne robim maximum,tak naco sa podcenovat do kelu...Mna totiz ani nazor druheho nezaujima,lebo tisic ludi,tisic chuti...ked sa budes pozerat na ludi naokolo a pytat si odobrenie,budes len nestastna,lebo nie kazdemu vyhovies...Koniec koncov,je to tvoj zivot..
zla matka? ani ja som nekojila ani den, a nepovažujem sa za zlu matku, moja mama mi stale prizvukovala, že ona kojila aj do dvoch rokov a mala mlieka na rozdavanie a podobne kecy, no a? aj ja mam mlieka na rozdavanie, na skrini mi stoja krabičky Um mlieka. nepovažujem sa kvoli tomu zlu matku, milujem svoje dieeťa najviac na svete a nepovažujem za nedostatok, že som nekojila
najdôlezitejsie je, aby ty si bola v pohode. ak chces kojit, kontaktuj laktacnu poradkynu, tak ti poradi. ak nechces, tak nekoj. ale ak mate v rodine nejake alergie alebo neznasanlivosti potravin, ja by som na tvojom mieste mu davala radsej tvoje mliecko, ako umelu formulu 😎
...prečo by si mala byť byť zlá matka preboha???? ja som kojila iba týždeň obidvoch a moje decká si myslia,že som najlepšia mama na svete 🙂 🙂 🙂
Môj "dojčenský príbeh" zahrňuje nemalé bolesti, zápaly, hnisavé bradavky a kadečo... Prešla som si takými bolesťami, že každá druhá matka by to vzdala. A tu to aj čítam, že kvôli bolesti proste prestali kojiť. Nie sú zlé matky. Žiadna z nich... len ich pohodlie bolo pre ne veľmi potrebné, aby sa mohli v pohode o dieťatko starať. Neurobili pre to dojčenie všetko, čo mohli, no to ešte neznamená, že sú zlé... A taktiež sa ja nebudem vyvyšovať, no môžem byť so sebou spokojná, lebo kojenie bolo mojou túžbou.
Dojčenie je veľmi dobré hlavne kvôli imunite. Veľmi to posilňuje. Navyše je to krásne... a každý miluje niečo krásne. No pre niekoho je krásna ryšavka, pre niekoho blondínka = pre niekoho je kojenie krásne, pre niekoho nie...
Je to mliečko zadarmo, navyše k dispozícií je nonstop. Netreba ho hriať, ani kvôli nemu behať do lekárne.
Moje slovo je jasné - zlá nie si ani náhodou, ale zapracovať by si na tom iste mohla a nebolo by to na škodu. Z tvojho textu usudzujem, že dojčiť chceš. Tak šup po pomoc a poďme na to 🙂 kým to neohrozuje tvoje zdravie, tak nevidím problém, lebo dieťatko si na to zvykne, keď sa budeš snažiť, a to snaženie by bolo trošku zložité len pre teba, nie pre dieťatko.
Keby niečo, napíš IP, rada ti napoviem, pomôžem...
vobec si nerobte tazku hlavu. ja som deti nedojcila (nemala som mlieko) a v zivote ma nenapadlo, ze by som bola zla matka preto, ze boli moje deti na Nutrilone. ked vam papa UM a je spokojny, spinka, papa, kaka, tak sa vobec nemusite zatazovat tym, ze by ste sa museli vracat k dojceniu. a vobec nic si nerobte zs tch "vrazdiacich" utokov laktacnych odbornicok a matiek, co dojcia deti do 5 rokov, ktore vas tu budu odsudzovat. deti na UM nie su ani horsie, ani pomalsie, ani castejsie chore, ani nervoznejsie, ani nic ine. su presne take iste, ako dojcene deti.

ja som nekojila ani jeden jediný den. Vobec, mlieko proste nebolo, ani len cvrk. a myslím si že som pre moju dceru aj tak tou najlepšou matkou na svete! 😉