Štvormesačný syn pýta popri dojčení aj vodu
V horucavach zacal pocas dna moj 4 mesacny syn pytat vodu zvycajne tak hodinku po dojceni sa "dopil" vodou. No vecer sa pomer vody a mlieka vymeni. Netusim preco sa potrebuje napit 60-90 ml vody a "dopije" sa materskym mliekom. Kym sa vody nenapije, mlieko nechce. Zobudi sa raz pocas noci na dojcenie inak spi... Najhorsie je, ze neskutocne krici. kym mu tu vodu nedam a nedopije sa kolko potrebuje. Spravila som chybu, alebo je hladny a potrebuje prikrmovat?
@ewisam myslim, ze otazka ako na to prisiel, bola o tom , ze ty si mu prva tu vodu ponukla, a reci o odstaveni pramenia z toho, ze pokial sa zasyti vodou a zvykne si na flasku tak sa pravdepodobne odstavi, aj ked samozrejme sa to nemusi stat 🙂 Asi bude naozaj najlepsie napisat na mamilu , urcite ti poradia, aby ste obaja boli spokojni 🙂
@evittam cicik neodmietal, ale sam sa odstavil v 9 mesiacoch. To ze tebe sa nieco nestalo, neznamena, z e to neexistuje,. Caj sa napriklad vobec neodporuca pre deti, cierny kvoli teinu, bylinkove kvoli alergiam.
@luba41 🙂 to bol len jeden trosku extremny zazitok ohladom dojcenia ktoremu som doteraz celkom nepochopila.....mamicky som sa nestihla spytat, lebo nahanala placuceho syna.
ano starsim detom sa da krasne vysvetlit kedy a co sa papa 🙂
moja mala ma rok, a krasne vie pochopit, ked jej pokyvem hlavou - teraz nie cicik, pokruti aj ona a vypyta ine jedlo co je po ruke.
stale si ale myslim, ze takymto az do skolkarskeho, skolskeho veku dojcenim, si mamicky len nahradzaju, to co im je prirodzene dane, rodit deti, nie jedno za cely zivot......prirodu asi nikto neoklame....a potom si mamicky robia casto zo skolakov miminka, aby ukludnili svoje hormony.....
- matke samotnej to nevadilo, to som si vsimla aj ja.....ale aj mne samej ako kojacej maminke par tyzdnoveho babatka mi prisiel ten pohlad skutocne divny.....
@katarinamarkova to je zaujimava myslienka s tym ako vnimas dlhodobe dojcenie. je pravda ze volakedy bolo dojcenie aj antikoncepciou a s dalsim dietatom do rodiny resp. tehotenstvom sa dojcene dieta odstavilo. nieco na tom bude 🙂 mam temu na premyslanie 🙂
@domak2 ja zastavam nazor, ze ak tak male dieta najedene, vyspate a ciste ruci ako besne, urcite mu nieco chyba a teda mam dve moznosti, alebo si to nevsimat a tvarit sa, ze ma vydiera, alebo zistovat co mu chyba.... ja som za tu druhu moznost...
Mne napriklad sodoma-gomora cumel este v porodnici - div ma nezozrali, syn mal pol roka sam od seba odhodil a viac sa ho nechytil...takze asi vsetko je individualne, nemozno to zovseobecnit - nedat a hotovo
@luba41 Čomu veríš alebo nie je tvoja vec. A nikdy som nemala problém s fľašou ani pri jednom dieťaťi. A neviem čo by si robila keby si nakojila a dieťa aj tak plače že je ešte hladné - budeš mu ponúkať prázdny prsník a nech si reve?!
Ale necháme to tak, ty máš svoje skúsenosti,vedomosti. A ja mám svoje a držím sa ich. A čo sa týka tých chorôb tak môj 6 a pol ročný syn bol chorý maximálne 3x a 8 mesačná dcéra ešte vôbec, takže tak.... 🙂
@ewisam ako si pyta vodu 4 mesacne dieta? ked je dieta smadne, tak treba nadojcit. predne mlieko je na uhasenie smadu, zadne na zasytenie. 4 mesacne dieta si nevie pytat vodu.
@stanislavao no samozrejme mi to nepovie, ale ruci ako najaty, napriek tomu, ze je nadojceny a ked mu ju dam je klud, z toho usudzujem, ze mu asi len mlieko nestaci, napriek tomu, ze to vravia vsetky teorie 🙂
@ewisam tak vodicka mu neuskodi. hlavne, nech dieta je spokojne.
@stanislavao mna len zaraza to mnozstvo vody co vypije, takze alebo je hladny, alebo ma iny zdravotny problem
@evittam ja zase nechcem poučovať, ale keby ste pri synovi nepoužívali fľašu a neobmedzila si dojčenie podla režimu, dojčíte sa viac ako 9 mesiacov...a syn by sa tak skoro neodstavil..tolko k tej flaši..už tu mám za tých niekolko rokov prelúskaných pár diskusii, ked sa dieťa odstavuje a štrajkuje, vela sledujem debatu a články ohladom dojčenia aj inde ako na MK, a teda fľaša pri dojčení v 99% narobila viac škody ako osohu ..
a ked už teda treba prikrmiť, dá sa aj inou metodou ako fľašou..vždy existuje alternatíva.. 😉
@luba41 Ako som už písala my sme problém nemali, a to že som ho kojila 9 mesiacov nebola chyba toho že pil z fľašky a vlastne žiadna chyba to nebola. Môj názor je že to úplne stačilo. A neberiem názor nikomu kto chce dojčiť aj do 5 rokov - je to čisto jeho vec. A nepotrebujem diskusie aby som mala väčšie či aké skúsenosti, stačí mi zdravý náhľad, tak toľko k vašim skúsenostiam. Tak teda hurá patrím s obidvoma deťmi k 1%, zaujímavé. 😀
.... Materské mlieko je v prvom rade potravou a jeho úlohou je dieťatko zasýtiť, k čomu, ako velikánsky bonus dostáva aj dávku látok významných pre jeho imunitu a intímne chvíľky s maminkou, ktoré sú významné pre jeho duševný vývin. Keďže ide o tekutú potravu je prirodzené, že v štandardných podmienkach zabezpečia dieťatku aj dostatok tekutín. Niektoré dni v tomto lete boli však skutočne extrémne horúce a je iba prirodzené, že dieťa inštinktívne potrebovalo doplniť deficit "čistých" tekutín. Jednoducho povedané - odmietalo dojčenie, pretože nebolo hladné, ale smädné. Tie maminky, ktoré to nevedie pochopiť, nech si predstavia samé seba, ak by im smädným v týchto horúčavách ponúkol niekto namiesto pohára vody kaloricky výdatný mliečny koktail... 😉

@michaelkanr 19mes. dietatko - dojcene - super 🙂
s tym poctom deti je to pravda. mame doma 3 deticky a aby boli vsetci- teda deti, ja plus manzel , spokojni musime fungovat na kompromisoch 🙂