icon

Sú dojčené deti múdrejšie?

24. jún 2025

Ako mama štyrocch detí, z ktorých každé malo iný začiatok, viem, že dojčenie nie je vždy jednoduché. A tiež viem, že medzi deťmi na UM aj MM sú šikovní aj menej šikovní. Včera u pediatričky v čakarni jedna mamička "zažala" - to som len odpočúvala, že jej dieťa má vyššie IQ vďaka dojčeniu

ha_ha
24. jún 2025

Zjavne to IQ vysalo svojej mame z mozgu. 🙈🙊

lucia13022023
24. jún 2025

Áno, um spôsobuje autizmus, deti majú veľa alergii, sú choré každý mesiac a sú zaostalé.. Na čo som ešte zabudla?

katarinaba
24. jún 2025

Moje deti boli vsetky dojcene. Iba dojcene. A su medzi nimi take rozdiely, ze podla tejto teorie musi byt minimalne jedno od mimozemstana.

petamich
24. jún 2025

To urcite 😂 boze tieto dristy! Neviem obcas ci sa smiat alebo plakat, mamicka asi dojcena nebola

ha_ha
24. jún 2025

V minulosti, keď neexistovalo UM, asi boli všetci strašne múúúdri!

bystrozraky
Autor odpoveď zmazal
doriiis
24. jún 2025

🙄....no to isto.

bystrozraky
24. jún 2025

No, pozrel som si to a naozaj, štúdie ukazujú, že čím dlhšie dojčenie, tým vyššie IQ: https://dennikn.sk/76262/dlhodobe-dojcenie-kore...
A odpoveď z AI: Áno, existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú súvislosť medzi dojčením a vyšším IQ u detí. Jedna z najznámejších bola publikovaná v roku 2015 v časopise Lancet Global Health. Táto brazílska štúdia sledovala takmer 3 500 ľudí od narodenia až do veku 30 rokov a zistila, že čím dlhšie boli deti dojčené, tým vyššie skóre dosiahli v IQ testoch, mali vyššie vzdelanie a vyšší príjem v dospelosti. Ďalšia štúdia z Oxfordskej univerzity sledovala viac ako 7 800 britských detí a ukázala, že dlhšie dojčenie bolo spojené s lepšími výsledkami v testoch slovnej zásoby a pamäti vo veku 14 rokov...

svetlonos
24. jún 2025

Pekná krávovina. V skratke - gény neobabreš 😂!
Pokial je matka a otec intelektuálne na nízkej úrovni, moze kojit den/noc až po prvú triedu. A hádaj čo? Nič! Robila som operku v jednej rodine. Prvy syn kojeny asi 4 mesiace, druhe dievca mesiac. Obaja nadpriemerne inteligentní, ta dnes uz mlada zena je na veľmi vysokej pracovnej pozícii vo veľmi dobrej firme. Chalan v 24 mal agenturu s otcom, pracuje ako rekruter.
Takže za mna nie, dieta aj so slabším intelektom mozes podporiť, rozvíjať jeho schopnosti a chovat sa k nemu ako k nadanému. Vtedy môže mať úspech. Ale nie ze odkojis a automaticky bude z dietaza génius! To nech si kto chce v tom hovie ale bud kľudná ak dávaš um. Vies kto si ty a otec dieťaťa - taky bude mat aj ono intelekt, prolipadne po tete/babke atd.

sticker
maryetta
24. jún 2025

Myslis ze ta mamicka bola tiez dojcena?!

evka64
24. jún 2025

Moja dcera bola skoro od zaciatku na UM a je nadpriemerne inteligentna

marsmykkok
24. jún 2025

Na mňa by to platilo a to rodičia nie sú extra inteligentní a ja mám vysoké IQ, dojčená som bola do troch rokov. A ako už písal aj vyššie @bystrozraky sú na to aj štúdie. Ja som názoru že prírodu nikdy nenahradíš umelinou, teda určite sa UM nevyrovná materskému. Ale zase je super že existuje ak nie sú iné možnosti a dieťa má aspoň nejakú potravu a živiny. Ale to materské sa podľa mňa viac prispôsobí tomu čo dieťa potrebuje, umelé je také univerzálne a nezohľadňuje individualitu dieťaťa čo sa týka tých živín čo sú v ňom a tak.

kiwi3
24. jún 2025

podla ma je to blbost, nechapem ako take studie vobec mozu vychadzat. u nas teda nebol dojceni nikto a vsetci sme vysokoskolsky vzdelani. ak inteligenciu rodicia nemaju v genoch, tak kludne moze matka kojit aj do 4 rokov...
alebo neviem, asi si nabuduce pred iq testom zozeniem materske mlieko a budem pocuckavat....

pininka1
24. jún 2025

Nám to v škole tvrdil dokonca biológ. Syn bol dojceny 6 týždňov a je prémiant na gympli chystajúci sa na medicínu. Takže u nás to zjavne fungovalo inak. Paradoxne dcéra ktorá bola výlučne dojcena a najdlhšie z detí má v škole problemy

bystrozraky
24. jún 2025
@kiwi3

podla ma je to blbost, nechapem ako take studie vobec mozu vychadzat. u nas teda nebol dojceni nikto a vsetci sme vysokoskolsky vzdelani. ak inteligenciu rodicia nemaju v genoch, tak kludne moze matka kojit aj do 4 rokov...
alebo neviem, asi si nabuduce pred iq testom zozeniem materske mlieko a budem pocuckavat....

@kiwi3 No však to neznamená, že nekojené dieťa je hlúpe. To len znamená, že by teoreticky mohlo byť o 3,5 až 8 IQ bodov inteligentnejšie a možno mať trochu lepšiu pamäť. Len ono to je tak, že je to agregovaná štatistika a priemer cize tiez nemusi platit na kazdeho. Vysokoškolské štúdium môžeš vyštudovať, či máš IQ 120 alebo 123,5... rozdiel nebude žiadny...

kiwi3
24. jún 2025
@bystrozraky

@kiwi3 No však to neznamená, že nekojené dieťa je hlúpe. To len znamená, že by teoreticky mohlo byť o 3,5 až 8 IQ bodov inteligentnejšie a možno mať trochu lepšiu pamäť. Len ono to je tak, že je to agregovaná štatistika a priemer cize tiez nemusi platit na kazdeho. Vysokoškolské štúdium môžeš vyštudovať, či máš IQ 120 alebo 123,5... rozdiel nebude žiadny...

@bystrozraky hej, a to je teda celkom zanedbatelny rozdiel na to, aky povyk sa okolo toho robi a aky stres to prinasa zenam, ktore nemozu kojit. ktovie ako by vychadzali studie, co sa tyka vplyvu prostredia alebo stravy na dieta... urcite je to ovela rozhodujucejsie. neviem, preco to materske mlieko treba takto velebit.

00patuska00
24. jún 2025

chcem tomu veriť :D

iwesska
24. jún 2025

To ho uz v batolacom veku dala testovat v Mense,ci Chat GPT jej to povedal?🤔

bystrozraky
24. jún 2025
@kiwi3

@bystrozraky hej, a to je teda celkom zanedbatelny rozdiel na to, aky povyk sa okolo toho robi a aky stres to prinasa zenam, ktore nemozu kojit. ktovie ako by vychadzali studie, co sa tyka vplyvu prostredia alebo stravy na dieta... urcite je to ovela rozhodujucejsie. neviem, preco to materske mlieko treba takto velebit.

@kiwi3 Presne, vsetko treba mat v perspektive. Napriklad sa ukazuje, ze konzumacia rybieho oleja zvysuje iq o 4.8 boda v priemere:
Štúdia Pennsylvánskej univerzity so 500 deťmi (9–11 r.) preukázala, že tí, čo jedli ryby aspoň raz týždenne (bohaté na omega-3), dosiahli v IQ testoch v priemere o 4,8 bodu vyššie skóre než deti konzumujúce ryby zriedkavo alebo nikdy.
Novšie výskumy spájajú aj príjem rybieho oleja matkami počas tehotenstva a dojčenia s lepšími výsledkami IQ testov ich detí vo veku 4 rokov – deti žien užívajúcich doplnky DHA/EPA vykazovali v priemere vyššie skóre než kontrolná skupina matiek, ktoré rybí olej neužívali...Len samozrejme treba dat pozor, aby ten olej nebol kontaminovany ortutou, mikroplastami a pod 🙂

zuzanaam
24. jún 2025
@kiwi3

@kiwi3 lenže dojčenie nie je zďaleka len o IQ, ale aj imunite, zdravom psychickom vývoji atď. atď.

nelka93
25. jún 2025
@bystrozraky

No, pozrel som si to a naozaj, štúdie ukazujú, že čím dlhšie dojčenie, tým vyššie IQ: https://dennikn.sk/76262/dlhodobe-dojcenie-kore...
A odpoveď z AI: Áno, existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú súvislosť medzi dojčením a vyšším IQ u detí. Jedna z najznámejších bola publikovaná v roku 2015 v časopise Lancet Global Health. Táto brazílska štúdia sledovala takmer 3 500 ľudí od narodenia až do veku 30 rokov a zistila, že čím dlhšie boli deti dojčené, tým vyššie skóre dosiahli v IQ testoch, mali vyššie vzdelanie a vyšší príjem v dospelosti. Ďalšia štúdia z Oxfordskej univerzity sledovala viac ako 7 800 britských detí a ukázala, že dlhšie dojčenie bolo spojené s lepšími výsledkami v testoch slovnej zásoby a pamäti vo veku 14 rokov...

@bystrozraky moja sestra bola dlhšie dojcena ako ja a teda nie je múdrejšia. IQ mam nadpriemerne, a o dosť vyššie ako ona, takisto co sa škôl týka, tak mi to pali viac. Čiže štúdia pekná, ale nie vždy sedi

donnechka
26. jún 2025

Sú štúdie, ktoré potvrdzujú súvislosť medzi dojčením a IQ, ale otázka je, či dojčenie ako také zvyšuje IQ, alebo matky s vyšším IQ, ktoré ich deti dedia, jednoducho majú viac príležitostí ostať doma s dieťaťom a dojčiť.
V mojej rodine má najvyššie IQ nedojčený súrodenec, a to s rozdielom až 13 jednotiek oproti dojčenému súrodencovi s druhým najvyšším IQ. Sme 4.
Nemyslím si, že dojčenie dokáže významne ovplyvniť IQ, ak to nie je v genetickej výbave.

libusak
26. jún 2025

Moje dieta bolo dojcene a teda nezapada do tejto rovnice 🤔

lenkapriezvisko
27. jún 2025
@bystrozraky

@bystrozraky 🔍 Čo hovoria štúdie?

Niektoré štúdie ukazujú, že dojčené deti majú v priemere o niekoľko bodov vyššie IQ ako deti kŕmené umelou výživou.

Tento rozdiel však často zmizne, keď sa vezmú do úvahy iné faktory, ako:

vzdelanie matky,

socioekonomické postavenie rodiny,

stimulujúce domáce prostredie.