icon

Trápi ma, že musím odstaviť dieťa od dojčenia

andreablabla
16. feb 2016

Mam psychicke problemy v podstate od porodu. Mala ma uz 6 a pol mesiaca a trpim kazdy den uzkostou a zachvatmi paniky. Casto placem a problem mi robia aj uplne bezne veci v domacnosti. Bola som u psychiatra a gynekologa a obaja kazu odstavit mlieko a zacat brat lieky.... Som z toho strasne nestastna. Strasne som bojovala o dojcenie,islo to velmi tazko zo zaciatku,s problemami. Mala niektora z vas taky problem? Ako ste ho,prosim zvladli? Dakujem za kazdu jednu odpoved.....
Andrea

Strana
z4
nelinka2009
16. feb 2016

@perzefona tak to bola rada zakladatelke... THE END

ruthike
16. feb 2016

Ach a z mlieka sa robi zazrak. Obe moje prastare mamy kojili vsetky deti, co mali a napriek tomu boli odlisne: jedny mocne a zdrave, ine chudorlave a neduzive. Dve zomreli na zaskrt. Tot pribeh mnohych inych starych mam. Nerobme z mlieka zazrak - je to super vec - ale deti boli kojene po starocia a jednako umierali, co by nejedna stara mat dala za um. Kolke zeny by mozno nepomreli od vycerpania - pri porode, od choroby.Umrtnost zien i deti sa zlepsila v poslednom storoci vdaka medicinskemu pokroku.

lanugo
16. feb 2016

@aduuus tvoja 26 mesacna dcera je PLNE DOJCENA? A nemala by uz aj tuhu strsvu, ci to ti takto na mamile poradili ?🙂

nelinka2009
16. feb 2016

@ruthike a kolki preto museli zomriet, aby sa meficina posunula vpred...

dankariska
16. feb 2016

Ale autorka nepise ze ma poporodnu depresiu, ani poporodne blues.
Jej dietatko ma uz 6,5 mesiaca a ona pise o panickej poruche. To je nieco ine. Tu s najvacsou pravdepodobnostou musela mat este pred otehotnenim.
Ak ma take stavy, nebude stastna ak prestane dojcit, alebo nosit.
Potrebuje robit take veci, KTORE JU BUDU ROBIT STASTNOU. Potrebuje lieky a terapeuticke sedenia.
Ak by mohla brat lieky a popritom dojcit, bolo by to fajn, pokial jej na tom zalezi.
Je treba poradit sa s kompetentnymi osobami.

lanugo
16. feb 2016

@dankariska nemozem s tebou plnohodnotne diskutovat, pretoze js nie som psychiater, kedze nedokazem z jej prispevku urcit tak ako ty o co konkretne ide. A mas pravdu, nepisals ze chce svojmu dietatu ublizit a vies, zaujimave je, ze to dopredu ani nebude planovat. Zo sekundy na sekundu zdrapi a hodi ( dufam, ze nie) Ale vravim, nie som odbornik

dankariska
16. feb 2016

@lanugo mam znamu, ktora trpi zachvatmi paniky, takze nieco o tom viem.

ruthike
16. feb 2016

@lanugo tiez nie som psychiater, ale u mna sa poporodna az v tretom mesiaci spustila

lanugo
16. feb 2016

@dankariska o.k chapem chces jej poradit co naklepzia . Ja vlastne tiez
Mame jeden ciel, ale dve cesty
Hlavne, nech sa zakladatelka z toho dostane

jaghvali
16. feb 2016

@dankariska no. urcenie diagnozy by som nechala na lekaroch, v ktorych starostlivosti je. to, ze ma zachvaty paniky a uzkosti neznamena, ze nema poporodnu depresiu atd. to zo statusu naozaj neurcis🙂, ale o tom ani nie je tato diskusia. podstatne je, ake dostala odporucenie od lekarov a to treba seriozne zvazit.

jaghvali
16. feb 2016

@lanugo ale netreba podla mna ani sirit poplachy. zo sekundy nezdrapi a nezahodi 🙂, to je troska ina diagnoza

cecilka123456
16. feb 2016

napis mi ip, mala som podobny problem ale zvladli sme to 🙂

nanervy_2
16. feb 2016

@jaghvali laktacne z mamiky nerobia vyskum, ale odvolavaju sa v tvrdeniach na zahranicne kliniky, kde sa taketo vyskumy robili. pod kazdym clankom su zvacsa odkazy. dovolim si tvrdit ze nasi lekari si niektori nevidia od pychy na nos, nie este aby citali a este v cudzej reci...

@lanugo nie kazda laktacna je obycajna baba s par tyzdnovym kurzom, k nam chodila laktacna, mudr. a este k tomu neonatologicka...

gretocka
16. feb 2016

@dankariska prosim ta bez rypania, len ma to naozaj zaujima. Lekarom sa vyskumy nechce robit a tak odporucaju ukoncenie dojcenia preventivne.....
na Mamile mi kto odpovie fundovane na dany liek ak vyskumy nan neexistuju? Odkial ma Mamila viac informacii o vplyvoch liekov ako lekarska obec?

lanugo
16. feb 2016

@nanervy_2 ano, to je ine, samozrejme

sardinka335
16. feb 2016

Neziskovky ako mamila z dojčenia žijú - ak by ho nepropagovali hlava nehlava, tak to mozu cele zabalit. Je uz maximálne podozrivé, ake niekto bez mihnutia oka odobrí dojčenie aj pri psychozach...čo su vazne a zivot ohrozujuce stavy nielen seba ale aj dieťaťa. Ano - pri psychoze chyti a hodi.... - čo samozrejme nie je pripad zakladatelky, ale osobne by som sa s tymito diagnozami nezahravala.
@nanervy_2 ta neonatologička iste riešila len svoj odbor a nekafrala psychiatrom do diagnostiky... 😉

Ziadne vyskumy sa na tehotných a dojčiacich zenách nerobia a nerobi sa ani rozbor MM - ktora matka na liekoch si dava robit rozbor MM ze kolko zvyškov liekov tam ma? Ved to je uplne individuálne...maximálne maju lekari skusenost s liečbou tehotnej kedy riziko ohrozenia pre matku bolo vyššie ako pre dieta.

sardinka335
16. feb 2016

Nazor mamily na uzivanie Lexaurinu pri dojčeni....citujem: .pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza. Dojčenie je navyše pre dieťa prevenciou pred možnými psychickými problémami, a preto je v takejto situácii veľmi dôležité.

Nevadi ze vaše deti maju v MM rezidua, zvyšky liekov - antibiotik, antimykotik, psychofarmák...a kde prišli na to ze dojčenie je prevencia psychoporuch.... 😕 😕 😕
Dobré myšlienky treba širiť, ale ked s az toho stane fanatizmus, tak narobila viac škody ako uzitku....

dankariska
16. feb 2016

@sardinka335 ale ak propaguju dojcenie tak to nerobia len tak z brucha. Nieco tomu asi predchadza nie. Ohladom dojcenia su predsa tiez robene nejake vyskumy a su za tym aj lekari. A ked do toho ty nevidis, tak ich predsa nemozes zahrabat pod zem a povedat ze narobia skody.

sardinka335
16. feb 2016

@dankariska ich praca je pomahat s dojčením - spravne prisatie, polohy, dokrm suplementorom bez flaše - toto beriem a to nech robia. Ale tvrdit psychicky chorej zene, ze ,,rizika,, nedojčenia su vyššie ako ked dojčiť prestane je zavadzajuce tvrdenie, ktore moze narobiť v duši takej zeny len škody - vyčitky, uzkosti, stres...rozpoltenost - koho ma posluchnut, komu veriť...svojho ošetrujuceho lekara alebo? Všetko ma svoje hranice a limity - toto ale mamila nikdy neuzna a v tom je jej zasadny problém.

katulienkax
16. feb 2016

Priznám sa ja by som kvôli dojčeniu nepchala do seba žiadne lieky a dlhodobo ani Senovka a podobne veci iba krátkodobo. Som toho názoru ze bud to ide prirodzene a je spokojná mama a dieta alebo sa na take dojcenie-nedojcenie pekne vykašľať. A dojčiť pri psychiatrických liekoch? Je to normalne ? Aj keby mi x titulovany doktor potvrdil ze je to bezpečne tak by som neverila ani kúsok bo nejde len o zdravý fyzicky vývoj ale aj psychicky. Skúmal niekto aky to bude mat vplyv napr v dospelosti? Dieta moze sa javiť normalne a co ked bude z neho nejaký psychopat, človek trpiaci depkami a príčinou budú tieto lieky ale to už Mamila takto dlhodobo nezistuje co to robi s človekom a dietatom do budúcna.

lanugo
17. feb 2016

@sardinka335 preto uvadzaju na stranke, ze vlastne neberu za nic zodpovednodt.Cize mozu napisat bars aku koninu a ked sa tym mamicka riadi, jej problem. A mnohe prave toto beru ako "svate pismo matetstva" To som minule citala ako uskodi do buducna dietatu ked ho matka capne po rucicke na znak zvyraznenia "nesmies" a bola som v soku ako s tym matky v diskusii suhlasili
Ja by som podla dnesnych metod vychovy mala byt strasny psychopat🙂 ktovie, mozno aj som, len to este spolocnost vo mne neprebudila🙂 ved som bitku dostavala pravidelne, aj za mladsieho brata, pochvalena som nebola za kazdy kravinu, musela som sa ucit, upratovat, na slovo podluchat,.....aaaa matka ma dojcila len 2 tyzdne, nerobila somnou montessori aktivity, chodila som do obycajnej ZS, som ockovana,.... strasne, fakt

papricka33
17. feb 2016

@andreablabla vidim ze sa to tu zvrhlo na debatu o tom, ci dojcenie je, alebo nie je dolezite. Ale myslim, ze ty mas v tom jasno. Neviem, ci ti psychiater odporucil aj psychoterapiu. Dnes maju tendenciu hned nasadit AD a u mnohych vznika zacarovany kruh. Mam skusenost s uzkostou a viem, ze farmakoligicka liecba je len okrajova. Zaklad je na tebe. Pisem ti radsej IP 🙂

lanugo
17. feb 2016

@dankariska ale ved sa sardinka nevyjadrila tak, ze narobia skody. Ved vymenovala vsetko vyznamne co je pre podporu dolezite, len odsudila, ze matkam radia za kazdu cenu dojcit, aj ked to vo vysledku negativne ovplyvni ci ohrozi zdravie oboch.A to je velky rozdiel.Ano, nech mi laktacna pomoze prilozit dieta, ale nech tvrdi to co uz je vyssie spominane ( a podciatkne to tym, ze nezodpoveda za svoje rady) pardón, ale ja neberiem!

katka1981
17. feb 2016

@andreablabla, stitnu zlazu ti vysetrili? Ja som kvoli stitnej zlaze musela odstavi malu ako 9 tyzdnovu, tiez som tym velmi trpela. Mozno trvalo 3 roky kym som to prekusla. Netrap sa, ale daj si vysetrit aj stitnu zlazu, mne z nej dobre sibalo. A poviem ti, prvy pol rok je najdolezitejsi, ten si kojila, tak bud rada, netrap sa. Ak mozes prejdi na kozie mlieko a nemaj vycitky , pokial budes musiet odstavit.

katka1981
17. feb 2016

@sardinka335, to nevies ze laktacna je nieco ako boh? to su nazory ty vole, stredovek, pomoc. Je to moderne, dobry biznis, kazda druha chce byt laktacna "odbornicka"....

lanugo
17. feb 2016

@katka1981 presne, nie su nz tuto "vysoko odbornu" kategoriu zien ziafne poziadavky.Ved staci ked ma skoncenu zakladku. V mojich ociach by mali byt medicinsky vzdelani.Potom by som ich brala vazne

hroma
17. feb 2016

@andreablabla necitala som to cele.. ale tebe vravim, ze polroka je super!! ak ti to prerasta cez hlavu, v podstate nie je problem to ukoncit.. ;) hlavne sa daj do poriadku ty, dieta vsetko vyciti.. ja som sice kojila rok a pol, vsetko je to v hlave..a kazdej mamicke vravim, ze aspon polroka vydrzat (nech dostane zakladne ziviny), do roka je super, a nad 1 rok zbytocnost.. ;)- to uz je ako bonus...
drzim ti palce, nech to dobre dopadne!

katka1981
17. feb 2016

@lanugo, vies co velakrat ani nejde o skolu, ako o zdravy rozum alebo fanatizmus. Ale nechcem rypat, je to taka tema...... vsetko s rozumom.

lanugo
17. feb 2016

@katka1981 inak ta stitna zlaza je dost zanedbavana, pritom mlze narobit vela šarapaty veru

katka1981
17. feb 2016

@lanugo, tak ono ju clovek riesi az ked ma problemy, inak ani nejak nema dovod. Ale ked si tym clovek prejde, tak vie co to je.

Strana
z4