icon

Trápi ma, že musím odstaviť dieťa od dojčenia

andreablabla
16. feb 2016

Mam psychicke problemy v podstate od porodu. Mala ma uz 6 a pol mesiaca a trpim kazdy den uzkostou a zachvatmi paniky. Casto placem a problem mi robia aj uplne bezne veci v domacnosti. Bola som u psychiatra a gynekologa a obaja kazu odstavit mlieko a zacat brat lieky.... Som z toho strasne nestastna. Strasne som bojovala o dojcenie,islo to velmi tazko zo zaciatku,s problemami. Mala niektora z vas taky problem? Ako ste ho,prosim zvladli? Dakujem za kazdu jednu odpoved.....
Andrea

Strana
z4
sissy27
16. feb 2016

@andreablabla takýto problém som nemala, ale kojila som presne 4 týždne, potom ešte 2 na striedačku s UM, od 6 týždňov len UM... a vieš čo? mám krásnu zdravú šikovnú dcéru, ľúbim ju a ľúbi aj ona mňa 🙂 zdravotné problémy - klop klop klop len bežné detské ochorenia, dokonca ani pri nástupe do škôlky nebola viac chorá, nemá alergie ani nič... takže to, že sa ti nedá dojčiť, nie je žiadna tragédia ani pre dieťa a ani pre teba 🙂 sú oveľa dôležitejšie veci v živote ako toto 🙂 tvoje dieťa potrebuje v prvom rade spokojnú a vyrovnanú matku a potom bude spokojné aj dieťa...

iveta443
16. feb 2016

Ahoj, máš depresie z kojenie, určite odstav mlieko ... malá ťa potrebuje zdravú a usmiatu, nie uplakanú a chorú ... 🙂
Ja som kojila skoro 6 mesiacov, keď mala dcéra 4 mesiace nastúpila som do práce, bolo to ťažké pre obe, prestať kojiť, mala revala ako bláznivá za mnou a pomaly si zvykla ... teraz má dva roky a je to fasa 🙂

Základ si jej dala 🙂 Prestaň kojiť a začni si ju užívať ... zvládneš to kvôli nej ... 🙂

ruthike
16. feb 2016

Presne ako vravi sissy! Ja som prve kojila 12 tyzdnov s velkymi problemami. Bola som z toho taka vynervova, ze som ani spat nemohla. Maximalne par hodin. Hystercila som, hoc mi muz velmi pomahal, nic som nezvladala. Tiez ma posielali k psychologovi. Vzdala som dojcenie a asi po troch tyzdnoch sa mi hormony upravili a dost som sa upokojila - bez liekov. Tym, ze manzel daval nocnu flasku um, som vypla a zacala lepsie spat.Aj malej sa zacalo lepsie darit, pekne spala a tak

luba41
16. feb 2016

a ked prestaneš dojčiť uzkosť a záchvaty prestanú?

ruthike
16. feb 2016

@ruthike a 6. Mesiacov je skvely vykon, ved uz zacinate prikrmovat.6. Mesiacov je zahranicnymi doktormi odporucana doba na prenos vsetkych benefitov z mlieka na babo

sardinka335
16. feb 2016

@andreablabla Poloz si zakladnu otazku...čo potrebuje tvoje dieťa? Kojenie? Alebo vyrovnanu, pokojnu mamu, ktora sa dokaze postarať o domacnost, zakladne potreby a venovať sa dcerke? 6 mesiacov kojenia je az az...minimálne tolko odporučaju aj zdravotnici - to je taka klasika. Ty si to uz dcerke dala, je čas dat sa do poriadku lebo ak sa nezačneš kvalifikovane liečiť, tvoj stav sa nebude lepšiť. MOzno ti tu budu tvrdiť, ze aj pri kojeni sa da uzivat lieky - ako ktore, u psychiatrikcých diagnoz hra ulohu aj to, ze dojčenie udrzuje uzkostne stavy pri niektorých poruchách. Zvládli sme to mnohé - lebo sme potrebovali fungovať koli deťom, rodine...to bolo dolezitejšie ako čokolvek ine - postarat sa o deti a domacnost.

adela232
16. feb 2016

6 mesiacov kojenia bohate stáčí z výživového hľadiska a podľa mňa ak sa necítiš dobre mala by si s tým niečo robiť a liečiť sa lebo ten stras prenášaš aj na bábo... nestojí to za to kojiť za každú cenu! Sú aj dôležitejšie veci.

aduuus
16. feb 2016

Pozri si stranku mamila.sk mas tam aj telefonicke kontakty na laktacne poradkynr. Urcite tam zavolaj a porad sa s nimi! Daju ti rozhodne odbornejsie rady ohladom tvojho problemu ako mamicky tu a sj ti lekari co ti kazu odstavit...drzim palce

ruthike
16. feb 2016

@luba41 no nato su tie lieky. Kojenie niektorym rozhadze hormonalny profil, vycerpa a potom to uz jede - poporodna depresia bac

nelinka2009
16. feb 2016

@andreablabla priamo ti poradit neviem, ale povzbudim... Mna tiez trapilo, ked som koncila s kojenim, ale to neznamena, ze nemozes pokracovat v tych prekrasnych chvilkach co ste pri tom s drobcom zazivali... Skus z flasky krmit priamo kontakt koza na kozu.. Najdi si na to cas ako pri dojceni... Mozno zistis, ze to krasne vam obom ostalo aj bez prsnika...

janickacrazy
16. feb 2016

@andreablabla 6 mesiacov kojenia úplne stačí, ja som tiež veľmi chcela kojiť a podarilo sa mi len necelé 4 mesiace a čo sa mám zblázniť? Tiež sa cítim psychicky lepšie, ked som prestala kojiť. Niektoré ženy to tak majú, že im mlieko udiera na mozog. Neboj sa, bude lepšie.

sardinka335
16. feb 2016

@aduuus ty si riadne mimo - laktačna poradkyna da fundovanejšiu radu ako psychiater? Zjavne nevieš o čom hovoríš.Ale zaujimalo by ma čo by poradila. Dufam, ze mas minimalne panicku poruchu s uzkostou aby si nam povedala, ze laktačna to vyrieši lepšie...či laktačna si potom zoberie na triko ak sa mamičke stav zhorší, pripadne nebude schopna postarat sa o dieta nedajboze urobí ,,nejaku hlupost,,?
Stačilo mi čítať vyjadrenie mamily k psycho liekom - kojit samo moze na kazdom a mamička kludne aj s laktačnou psychozou moze kojiť.... 😕 😕 😕

luba41
16. feb 2016

@ruthike tak skús tie lieky užívať najprv popri dojčení.. väčšina sa može užívať.. stále sa budeš musieť starať o domácnosť, o dieťa-den, noc-povinností Ti neubudne..práve dojčenie udržiava hormony v norme..
napr. http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o...
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?... atd..

moni244
16. feb 2016

@andreablabla na stranku mamila sa moc nespoliehaj, je to velmi podobne sekte, tlacia do dojcenia za kazdu cenu a tvrdia, ze nic nejde do mlieka, radsej pocuvni lekara, lebo ak mas taketo stavy kazdy den, to sa same len tak nespravi, radsej prestat s dojcenim, zacat s liecbou, ako nadalej ignorovat priznaky a urobit nejaku blbost, drzim palce

aduuus
16. feb 2016

@sardinka335 ano da pretoze sni dnes lekari bohuzial nie su informovani ze sa s dojcenim prestat nemusi ori zdravotnych problemoch!!!

priora
16. feb 2016

Ja tiež som užívala lieky a som otehotnela a prestala brat a zatiaľ Ok a hádam minepridu stavy úzkosti po pôrode ja som mala take ze Sa dusiim neviem dýchať a nevedela som spať mala som pocit ze mi srdce nebije alebo naopak Te až moc tlce keby sa to stalo mne nerozmýšľam a odstavím bola by som síce strašne nešťastná lebo kojiť chcem ale prežívať hento nikdy asi by som sa poriadne nemohla ani dieťaťu venovať

aduuus
16. feb 2016

@moni244 sekte? 😆😆😆 si zabila...placem od smiechu...evidentne nemas sajn...

moni244
16. feb 2016

@aduuus stacilo mi par krat si precitat tu stranku a sledovat, ako sa vsetci ohanaju s tou strankou ako s nejakou modlou a biblou dojcenia

ruthike
16. feb 2016

Vies, ja som velky zastanca kojenia, aj druhe teraz kojim a planujem dlhodobo, ale ja verim viac doktorom nez mamile. Na mamile maju fajn clanky, ale kojenie povysili na nabozenstvo podla mna. Kojenie na liekoch vobec nie je vhodne podla coho co mi doktori povedali a inde - letaky na liekoch, odborne clanky potvrdili. Mami, co maju psychicke problemy potrebuju pauzu, oddych, upravenie hormonov a prave mamila v nich chtiac nechtiac vyvolava strasne stavy vycitiek. Ja som si tym presla, ja preto tak radim @andreablabla neviem aka je tvoja osobna skusenost - asi dobra - ale myslim si, ze by ti mohlo viacero zien potvrdit, ze im kojenie narobilo neplechu s hormonmi. Nechcem tu strhnut debatu na pre a proti kojeniu, takych tu uz bolo a nic sa tym neporiesi. Ja len zdielam vlastnu skusenost

luba41
16. feb 2016

@aduuus jediná sekta sú neinformovaní, nevzdelávajúci sa, zadubení, arogantní lekári ku ktorým vzhliada drvivá väčina ludí ako k bohom čo všetko vedia 😒

aduuus
16. feb 2016

@andreablabla urcite si precitaj aj tie odkazy co ti tu napisala @luba41

evittam
16. feb 2016

@sardinka335
@moni244 Presne tak - u mňa je mamila.sk len ďalšia komerčná stránka a "kojoweb" - pre správnu slovenčinu "dojčoweb" - ja som tam raz napísala o radu (len tak z recesie), že či môžem dojčiť ak fajčím, pijem a príležitostne si "šupnem" nejaké psycholieky a podobne - jasnéééééé len dojči ďalej....... 😉 😀

aduuus
16. feb 2016

@luba41 tak tak...moja pedy chcela nech na 6mes zacnem odstavovat....no isto...dnes ma mala 26mes a stale plne dojcena...krasne zdrava a vsetko super a uzivame si spolocne chvile

evittam
16. feb 2016

@andreablabla A ty si dala svojmu dieťaťu to čo ti už napísali niektoré ženy - treba aby si bola aj ty v psychickej a fyzickej pohode. Držím prsty nech si čím skôr v pohode. 😉

sardinka335
16. feb 2016

@aduuus vááážne???? Ci pana....ty sa kolko liečiš na paniku, uzkost? Lekár rieši celu škalu suvislostí, ktore ovplyvnuju vznik a udrziavanie PP a iných poruch. Ked si da zena občas paralen, tak moze dojčiť, ked si dava denne benzodiazepiny a ,,adéčka,, tak je to problém. Niektore lieky dokazatelne prestupuju do mlieka. Benzače su pri dojčeni uplne nevhodne.

katrin21
16. feb 2016

@andreablabla nie, nemala som takeho stavy a pravdupovediac ani velmi nerozumiem, ze to tak prezivas.... pride mi to, ze sa prilis upinas na veci, na ktore by si si sa nemala, mozno si tym kompenzujes nieco , co ti v zivote chyba a teraz, ked nebudes moct kojit, tak sa ti akoze zruti svet..?
Ja som kojila 2mes.. chcela som dlhsie, ale bohuzial, dcerka si po 6 tyzdnoch, ked mliecko prestalo same striekať povedala, ze ona tahat nebude, nestrieka, otvorim usta,nejde, tak revem..... trapili sme sa vyse 2t, odsavala som, ale slo to zle, keby tahala, tak vytiahne, ale takto mliecko postupne ubudalo....nakoniec doktorka uz odporucala prikrmovať, lebo mala bola hladna.....
a co? zijeme, sme tu, mala je ZDRAVA a bola aj cely cas v skolke najzdravsie dieta, nebyvala vobec chora, ziadne horucky, nic....
Skus sa zamysliet, preco pre teba to kojenie az tak vela znamena, co si tym nahradzas ... nechyba ti kontakt, laska inak v zivote? od partnera, nechybala ti od tvojej mamy? Fakt realne sa nad tymto zamysli, lebo to je jedina cesta, ako sa zbavit tej zavislosti a trapenia, nema vyznam tryznit samu seba, ked v podstate o nic nejde...

sardinka335
16. feb 2016

@evittam neverííím.... 😕 to fakt?

evittam
16. feb 2016

@aduuus No a moje dve deti boli plne dojčené do 10.mesiacov (samá sa postupne odstavili) - samozrejme od 5.-6.mesiaca dokrmované a sú to tiež zdravé,krásne, šikovné, inteligentné, prospievajúce a ešte neviem aké deti a nikdy neboli nejak extra choré - dcérka ešte vôbec. Asi zázrak, nakoľko neboli dojčené do 5.rokov. 😉 Nejdem sa tu hádať ani nič podobné - každá nech dojčí ako dlho chce - ale ak to nejde tak to nejde. Môj osobný názor - do 6.mesiacov - úžasné - do roka - tak akurát - či už po výživovej alebo inej stránke. 🙂

evittam
16. feb 2016

@sardinka335 Ale, nieeeeee - "všecko mooožeš" - len dojči, dojči aspoň do puberty. 😀 😀 😀

jaghvali
16. feb 2016

@andreablabla ahoj, bola som na tom podobne, akurat ze kojit som musela prestat ovela ovela skor. Maly prakticky odrastol na UM a tiez som to vnimala tragicky. Ale rozhodla som sa posluchnut lekarov. A dobre som urobila. Ked som sa dala do poriadku, uvedomila som si a dodnes si uvedomujem, ze na zeny je v tomto smere vyvijany obrovsky natlak. Kojenie je super, ale nie za kazdych okolnosti, nerobme si z toho Bozika. Zneistovat zenu, aby dojcila pri psychickych problemoch povazujem za velmi nebezpecne. Moj maly bude mat dva roky, flasku som mu davala najma ja, spravili sme si z toho co najviac taku intimnu chvilku. Este dnes pije vecer pred spanim UM a pritom sa rad drzi v naruci, citi sa bezpecne a relaxuje.
Prosim Ta, bud k sebe dobra a zhovievava, dcerke tym nijako neublizis. A ak budes potrebovat povzbudit, kludne napis do IP 🙂

Strana
z4