Veľmi chcem kojiť, ale bábo nechce
Velmi by som prosila radu od mamicky ktora ma skusenost s podobnym problemom ako mam ja. Malinky sa mi od zaciatku asi po piatoch minutach vrtel na pravom prsniku tak som sa ho vseliako snazila klamat davala som si ho tak aby si myslel ze je na lavom. Potom sa mi zacalo tvorit menej mlieka mal slaby tok a nechcem tahat. Tak som ho dokrmila z flasky. Teraz si odsavam aby sa mi tvorilo mlieko pretoze on nechce ani jeden prsnik zo zaciatku pekne taha ale potom prestane. Dnes som sa mu celi den venovala a nutila ho papat ale on len dudloval a aj to len ked som snim chodila ked som si sadla viktucal sa. Akoby stratil saci reflex. Vecer sa mi uz zdal teply akoby bol dehidrovany tak som mu dala flasku a papal akoby nejedol tyzden. Ma 8 tyzdnov a ja sa bojim ze uz sa to nenauci. Prosim ak mate skusenost poradte.
Ahoj a skúšala si zavolat laktačnu poradkyňu? My sme boli podobne na tom len plus mala hystericky plakala pri tom. Zistilo sa ze v nemocnici nepristrihli uzdicku na jazyku a preto nevedela poriadne otvoriť pusu a prisat sa. Trápila som sa skoro 2tyzdne davala umelé mlieko odsavala stresovala poplakala. No vsetko sa urovnalo. Saci reflex sme museli potom trénovať na novo lebo ked v kuse hucala mala stále dudel a to bol problem. Vsak vsetko časom dobre dopadlo a uz kojim 13m
vsetci ti budu radit laktacne a cievky a bla bla bla...
Moja skusenost je taka, ze mne nepomohlo ani jedno, ani druhe... Mala som to podobne, akurat moja bola predcasniatko a v inkubatore sa naucila na flasku a sice po case chytila prsnik,ale len dudlovala a vypila po 20min max. 5 a aj to uz zaspavala.... takze nic.. odstriekavala som kazde 3 hodiny, aj v noci, lebo vtedy sa tvori najviac hormonu a ak v noci neodstriekavas , tak prudko klesne tvorba mlieka...
Cievka nam voooobec nepomahala, naopak, malá sala este menej, lebo sa musela este menej namahat pri piti, lahsie jej to tieklo cez cievku ako z prsnika.. takze tu sme hned po par dnoch zahodili... a uz som len prikladala, kolko vypila, tolko vypila, potom som ju dokrmila z flasky...
VYdrzali sme takto 3 -3,5 mesiaca, tak nejako.... potom som uz prikladala len asi 2x denne, tak od smadu, lebo uz sa mi nedarilo vela odstriekat, mala som pocit, ze uz to nie je dobre pre moje prsia ich tak stale stlacat pre par ml mlieka.. uz ma uplne bolali a ledva som uz nich nieco vytlacila. Pritom na zaciatku som mala mliecka na rozdavanie.. takze hold, nam to nevyslo a nepomohli mi ani laktacne, dieta ktore nechce sat, sat nenaucis...
AK mas trpezlivost, skusaj, ja som to vzdala po tych 3 mesiacoch, ale som rada, ze mohla mat dcerka mliecko aspon dovtedy. A prikladat ju kadych 10min , na to som nemala silu ani nervy... obdivujem zeny, co to dokazu.... ona by sa aj tak nenajedla, proste si to nevytiahla... zalezi teda od babatka, jednej sa to podari rozbehnut, inej nie...e
Skusaj, mne tiez z jedneho prsnika nechce tahat ale vyuzivam to, ked dlhsie spi, je hladna a nevymysla, vycucka. flasku pouzivam minimalne @ninkababika
@ninkababika Tak ja ti poradim uplne inak, a niektore zanietene kojace mamicky ma tu kludne mozu ukamenovat. Podobny problem som mala, predcasne narodenu dcerku, v nemocke som tyzden po jej narodeni az mala mlieko, takze dovtedy bola na flasi, plus kedze bola o 6 tyzdnov skor narodena, stale len spinkala, a nemohla som ju prebudit, neito este nakojit, neslo nam to, ani fyzicky, ona zaspavala, nevedela to chytit, ani sa nebrala to chytat, plus mi ju zial nosili uz najedenu...Doma sme sa trapili dva tyzdne, kym sme sa to obe naucili, islo mi to len cez tie silikonove klobuciky,ale apson nejak - a potom uz nebolo zrazu ani co.Skusali sme to este nejak dva mesiace, ze som jej najskor davala prsnik, ale musela vzdy dokrmit umelym z flasky, a po 2 mes koniec. Co som sa ja napocuvala mamiciek-kojičiek, ako nicim svojmu dietatu zivot, ked mu beriem kojenie a bla bla, ako bdue chore, slabu imunitu a blabla..a vies co? nasa predcasne narodena dcerka je zdravsia nez vsetky kojene deti dokopy! do 3 rokov nepoznala jediny liek, jedina choroba! v 3 rockoch v skolke prvykrat chora, a zatial aj posledny (ma cez 4rocky) klop klop. Takze asi taka "suvislost" medzi (ne)kojenim a imunitou. a vztah? ver mi, ze mame krajsi a vrucnejsi vztah nez hociktore kojene dieta co poznam, tolkokrat za den co mi povie lubim ta, hladka, bocenkava, tuli sa...Ani bolesti bruska, ani nic, nepoznali sme. Takze - ak to nejde, tak to proste nejde, preda ide len o to, aby dieta bolo najedene a spokojne, ci z takeho alebo takeho mliecka, to je jedno. Riad sa iba svojim dietatom a jeho spokojnostou, vtedy urcite robis dobre. A teraz prednesiem este jednu vec, za ktoru sa do mna niektore vasnive kojace mamicky pustia - mne aj psych. odlahlo, ekd osm prestala kojit, proste...nejak mi to vadilo. A ked som bola spokojnejsia ja, bola aj dcerka, akoby carovnym prutikom. Takze kasli na predsudky, riad sa tym, aby bolo spokojne dietatko. Tak isto sme mali dudlik, a verte alebo nie, zahodial ho potom sama. Niektore mamicky sa silou m ocou snazia docielit nieco, lebo proste "to tak ma byt", a zabudaju na to hlavne - co chce dieta. Drzim moc palce ;)
@ninkababika odporucam ti kontaktovat dobru laktacnu poradkynu, ktora sa pozrie na dojcenie, pokusi sa prist na pricinu tohto problemu a verim, ze to rozbehnete.. najma ak nebudes mat nerealisticke ocakavania od babatka, ze sa napapa a spi na tri hodiny a potom sa pokojne zobudi a bude cakat, kym mu das mlieko, aby mohlo hned opat zaspat na dalsie tri hodiny... 🙂
rozbehli to ine s viacnasobnymi problemami (ja), rozbehnes to aj ty
plus by som nasla aj ine vyhody dokrmovania z flasky, ale bojim sa ich tu nahlas aj povedat, ked vidim ako niektore mamicky utocia 🙂))
@shia asi ta milujem..ja so tu raz napisala ze som proste malu nechceka kojit tak sa isli zblaaaznit...neislo to,mala vkuse chcela byt na prse,bolel ma chrbat(pricvaknuty nerv) do toho unava,psychicka nepohoda,stres...presli sme na UM po mesiaci a moje dieta bolo najspokojnejsie pod slnkom...materstvo nieje iba o kojeni...
@shia hahaha o chvilu to zacne😂
@shia ja nekojim preto, lebo sa to tak ma. ale preto, lebo je to pre mna pohodlnejsie. nemusim riesit vyvaranie flias, ani kupovanie nutrilonov, ani tisenie dietata, lebo este nedoslo na jeho cas krmenia...
nikto neodsudzuje nedojciace mamicky, skor je tu na odsudenie pristup novorodeneckych oddeleni, pretoze podla toho co si napisala aj ty, aj @katrin21, niekde tam sa stala prvotna chyba a na to sa uz len dalej nabalovali problemy. teraz ide uplne stranou to, ze babatka sa vam narodili skor a oddelenia im poskytli ochranu a podporu, pokym dorastli do potrebnej sily a velkosti, za to im patri velky respekt.
zial, oni si splnili svoju normu, prepustili stabilnych novorodencov a viac ich nezaujimalo, lebo nerozlisuju medzi sposobmi vyzivy a tym ako to dopadne na psychiku zien aj deti. uplne zbytocne trapia tymto matky,ci deti. namiesto toho, aby poskytli lepsie podmienky pre maminy, aby sa vobec nemuseli riesit podobne problemy... a citat taketo nestastne spravy
@janicka2315 presne tak! ja som si to zacala uzivat, az ked som prestala kojit, aby som pravdu povedala 🙂 Sama som sa presvedcila, ako niekedy to "mlieko udiera do hlavy", bola som potom aj ja kludnejsia a tympadom aj dieta, plus nikdy som v tom nejak potesenie nenasla, asi som divna, ale verim, ze nie som sama. Proste sme boli obe spokojnejsie az potom. Teraz som znovu tehu, samozrejme sa pokusim kojit,ale uz teraz viem, ze ked to nepojde, tak to nepojde a nebudem si to vycitat, ako som si to pri dcerke, ze len kychla a ja do revu, ze "to preto ze som ju nekojilaaaaa". Dakujem, uz nie. Kazda mamicka si svoje dieta pozna najlepsie a vidi,kedy je spokojne, nepotrebujem na to odobrenie od "profesionalnych mamiciek z ihriska a konika" 🙂 aj ked niekedy sem zadam otazku, ale vacsinou sa mi normalnej odpovede ani nedostane 🙂 Podla tychto kriterii som vlastne ani nerodila, lebo som mala sekciu, takze vlastne teraz uvazujem, "som ja matka svojho dietata?" lebo taketo logicke pochody zial niektore "sudkyne" maju, tam si sice odrodili a odkojili pat deti,ale nestaraju sa riadne ani o jedno, takze miera "som dobra matka" nieje v kojeni a rodeni, ale niecom inom, ktora na to neprisla, darmo budem vysvetlovat....jaj som sa rozpisala, sorry, ale nejak som musela 🙂
@redlola No, podla tvojho popisu sme asi rodili v rovnakej nemocke..ak sa ti da kojit, jasne, preco by si nekojila, aj ja by som kojila, keby to co i len trosku slo a dieta chcelo a mohlo, to nie je o tom, ze som nechcela ja, ale nedalo sa. Uvidim, ako to dopadne dalsi krat (snad), ale uz to beriem inak, ako prvykrat...
Presne ako @shia píše..každá z nás chce dať len to najlepšie drobcovi. Z vlastnej skúsenosti, tak veľmi odsudzované klobúčiky..malý sa mi od začiatku nevedel prisať kvôli plochým bradavkám, v pôrodnici sa pri mne vystriedalo dosť sestričiek aj laktačných poradkýň a nič..tak som skúsila klobúčik a malý začal pekne piť. Bol plne kojený a nadmieru spokojný. Občas som skúšala bez klobúčika, ale bezúspešne, ale asi po troch či štyroch mesiacoch sa pekne začal prisávať sám. Pravdepodobne už mal silu sa prisať na tie moje prsia. A takto som ho zdarne kojila niečo vyše roka, potom sa už sám odstavil. Čiže netreba hádzať flintu do žita, treba myslieť pozitívne a nakoniec sa to podarí 🙂
@shia ja som rofdila v trnave, no tieto praktiky odluky od deti su aj inde 🙂
mala som velke problemy so vsetkymi troma detmi, nezavisle od sposobu porodu. podarilo sa nakoniec. no neocakavam to automaticky od vsetkych ostatnych zien. ja neviem aka cesta ich viedla ku flasi. len viem, ze velakrat za tymto nekojenim aj stoja sice dobre mienene, no aj tak neuzitocne a skreslene rady, nepodpora od najblizsieho okolia - co som sa napocuvala storiek o tom ako nikdy nikto v rodine nekojil, ze nech sa netrapim; o slabom mlieku; plochych bradavkach; ved flasa nemoze ublizit; preco nedam dudel; "nie je nejako malo toho odsateho mlieka?", "malo by vydrzat aspon 2 hodiny..." (7-8 tyzdnove babatko) a to som este celkom asertivny clovek a momentalne uz aj skusena rozkojička sovjich deti a seba 🙂)) mam ich v kratkom intervale a vzdy sme mali tazke zaciatky. cca dva mesiace, kym sa to nejako ustalilo a nepotrebovala som ich dokrmovat umelym mliekom. a ano, cez cievku ;)
dokola sa opakuje to iste, tie iste problemy a tie iste rady, preto mozno niekomu pride, ze ide o fanatizmus dojcomatiek 🙂 mne je v zasade jedno ako kto krmi deti. len mi nie je jedno, ked sa ponukne rada ako odstranit problem a jeclovek oznaceny za fanatika. len bola podana rada, tak isto ako bolo povedane, ze ked nebude dojcit, nic strasne sa nedeje. autorka si sama vyberie svoju cestu 🙂 zjavne je nestastna, myslela som, ze jej bodne, ked ju povzbudime
drzim ti palce, nech ti vsetko dobre vyjde, nech sa dobre rodi a s babatkom a jeho surodencom to slape na jednotku 🙂
@ninkababika V prvom rade sa nepýtaj na kojenie tu vo fore, ale v niektorej z dojčiacich skupín. Tam ti baby skôr poradia, keďže si napísala, že dojcit chceš. Tu sa to ľahko zvrhne k niečomu inému. A zváž tu laktacnu poradkyňu, ale fakt dobrú, skús sa spýtať na referencie a pod.
Vaša situácia sa dá zvládnuť, ale záleží od teba, či chceš naozaj dojcit. Mne sa podarilo ustáť štvormesačný štrajk. Kojenie hlavne v spánku, polospánku, okamžite po zobudení, veľa kontaktu, žiadna fľaša a cumel, dokrmovanie cievkou/lyzickou/striekackou, stláčanie prsníka, skúšať rôzne polohy a miesta, spoločné spanie. Poprípade bylinky na tvorbu mlieka.
@ninkababika ak velmi chces kojit vyskusaj metody, ktore tu boli spomenute...laktacna, polohy, klobuciky atd. ale niekedy to jednoducho nejde.. podla mna netreba brat kojenie fanaticky a postavit ho nad vsetko..napr. Nasa znama, jej chlapec sa jednoducho prisat a chytit cicik nevedel..skusala vsetko, dokonca skusenejsie kams co maju viac deti a kojili, nech skusia oni, ale maly nic...jednoducho niektorym detickam to nejde a nie je to zlyhanie
@shia keď čítam takýto názor až sa mi normálne zdvihla nálada. Ešte existujú aj matky, ktoré dávajú na prvé miesto pohodu matky a dieťaťa pred bláznivím kojením a biodebilinami. Fakt si ma potešila, dúfam, že sa mi v okolí podarí nájsť aspoň jednu ženu s podobným názorom, lebo som už z tých "kojníc" na okolí fakt zúfalá. Mimochodom aj ja som nebola nikdy kojená kvôli pobytu v inkubátore a mám skvelú imunitu, chorá som nebola už 10 rokov, vzťah s matkou mám skvelý. Takže tieto súvislosti s imunitou, vzťahovou väzbou a kojením sa vôbec nezdajú reálne.
@pingoo presne aj u mna tak. jedna brdavka je vpacena a da sa len velmi tzko vytiahnut. Klobucik pomohol velmi a po 4 mesiacoch si to copana uz vedela aj sama vytiahnut, trosku som jej dopomohla a uz to islo. Bude mat 18 mesiacov, 6 mesiacov plne kojena, kojila som presne 17 mesacov, odstavila sa sam. Ked jej este obcas ponuknem, tak len zvrasti nostek a usmieva sa.
A kojenie "neznicil" ani cumel, ktory ma od ca. 5-6 mesiacov na spanie (cez den si nan ani nespomenie). A tiez uz pozorujem, ze uz ho pomaly ani na spanie nebude treba.
Takze tak je to o kojeni, vlasiach, cumloch.
Ja som tiez preve dva mesiace bojovala, mala bola terminova, dlha ale chuducka a slabucka, nevladala tahat, uz som to chcela vzdat, ze co sa budeme trapit a vtedy pomohol klobucik. Ale keby nic nepomohlo, tresla by som tym.
Ahoj ja som mala podobny problem maly od zaciatku slabo tahal a mne sa pomaly rozbiehala laktacia. Prakticky som kojila cely den , dostala som na prsia infekcniu, plus stress unava, doktorka sa mi vyhrazala..... Maly uplne prestal priberat. Pomohol mi az suplementor a mega davky benediktu a senovky . Cievka ti pomoze kratkodobo a suplementor je dobry na dlhodobe pouzite, lebo ma ovela uzsiu hadicku a dieta ako saje zaroven stimuluje prsia k tvorbe mlieka. Takto sme sa kojili 4 mesiace a ked sme zacali s prkrmami, uz bolo fajn ☺. Drzim palce , nevzdavaj to , V skutocnosti nemas az taky velky problem, Len nemas spravne informacie co s nim urobit. Dobra laktacna ti pomoze. Miesto flasky mozes krmit cez cievku po prste . Na malicek si das cievka a do pusinky babatku alebo das do striekacky mlieko a tiez prilozis k malicku . Flaska vam moze uskodit. Moj syn ma teraz 17 mesiacov a stale sa kojime. ☺
@ninkababika ahojček! Tiež som si tým prešla a bolo to ozaj veľmi ťažké obdobie,preplakala som celý čas,bola som unavená vyčerpaná... Odsávala som stále snažila som sa dávať malému len svoje mliečko,občas teda mal aj umelé ale to veľmi málo. Po cca mesiaci keď som si odsávala mliečko,pri prelievaní do flašky sa mi vylialo a nemala som čo dať drobcovi,povedala som si dosť kašlať nato,veď je veľa detí na umelom mliečko,hlavne nech je spokojný. Pocítila som akúsi úľavu a pohodu,malého som si skúsila ešte raz priložiť a na moje počudovanie on začal piť ako o život až som od šťastia plakala! Pil a pil 🙂 Jednoducho treba aby maminka bola v pohode a mimčo bude v pohode tiež. Možno sa tvoje mimčo nechytí možno nebudeš kojiť,ale netráp sa!!! Užívaj si spoločné chvíle, maličké tak rýchlo vyrastie a ty to najkrajšie obdobie "premeškáš" trápením s kojením. Viem kojenie je najlepšie... Každopádne vyskúšaj rady,ktoré ti písali kočky vyššie a uvidíš,možno sa bábenko "umúdry" ono s tej flašky to predsa len ide ľahšie... Držím mooooc palce!!!!
z fľaše sa ťahá ľahšie ako z prsníka. ..a vyžaduje si to iný spôsob sania. ...ak ti záleží na dojceni, zavolaj si laktačnú. ...u nás zaoberalo dojcenie v sede s tým,že mala bola vyzlečená. ..no pokiaľ máš menej mliečka, potrebuješ zvýšiť tvorbu a drobec odmieta sať ...tak skús namiesto fľašky použi cievku..mozog dostane stimul na tvorbu mlieka a drobec sa nasýtiť....
@mimibb Prosim vas kde take nieco kupim?
@ninkababika cievku by mali predávať v zdravotníckych potrebách, veľkosť CN-01...aj na nete sa dá zohnať
@ninkababika v lekárni bežne nájdete.
@cestovanie7 dobrý deň. Síce staršia tema ale spýtam sa: nrprirastla uzdicka spat? Aj ste ju nejako masirovali aby neprirastla? Ďakujem
@martinamec dobrý deň nie neprirastla ani jednému dieťaťu dala som strihať obom
@cestovanie7 a nie nemasirovala som
Keď už raz ponuknes fľašu tak sa s plným dojčením mozes rozlúčiť

nedokrmuj z flasky, ked uz dokrmovat tak cez cievku. su deti, ktorym flasa nekazi dojcenie, ale to tvoje ocividne nebude jedno z nich. kontaktuj laktacnu poradkynu, take malinke babo nebude problem este rozkojit. bude treba skontrolovat prisatie, mozno sa zle prisava na zaklade coho ti klesa tvorba mlieka a on je nespokojny. plus mozno brat senovku a benedikt.
mne toto mala robila ked mala 3-4 mesiace, pomohlo mi krmit ju v polospanku v nosici na fitlopte, vtedy sa upokojila a prisala sa. prikladala som ju potom castejsie, nasledkom coho mi mlieko o den-dva znovu nabehlo. taketo strajky sa u nas opakovali velmi casto, vzdy ma zachranil nosic, mimo neho sa nechcela vobec dojcit. treba vyskusat, na kazde babo plati nieco ine.
a este jedna vec, velmi podstatna - dost mi pomohol kontakt koza na kozu, okupat sa s babatkom, pritulit si nahe babo na nahe telo. babatka su vtedy ochotnejsie sa prisavat ked su priamo na prsiach.