icon

Vnúča nie je kojené

16. jan 2022

Dobrý deň.
Som mamou už dospelej dcéry, ktorá má svoje prvé dieťa. Väčšinou ju rešpektujem čo sa týka výchovy vnúčata, ale co sa nezhodnele je kojenie. Ona bola kojena do 3.5 roka avšak vnúčatko nechce kojit. Vraj jej to nejde, nedarí sa atď. Dieťa má mesiac Podľa mna výhovorky veď každá žena môže kojit ked chce ale mne to pripadá že he lenivá na to aby spravila nieco naviac. Poslala som jej plno článkov kde je napísané ake účinky má na dieťa kojenie. Ale ona radšej strčí fľašku a tým to haslo. Poslala som jej aj kontakt na laktačnu poradkyňu z mamila.sk ale vraj je to sekta. Ako ju presvedčiť any kojila, any dávala dieťaťu to najlepšie?

zuzitko74
16. jan 2022

Milá nespokojná babka. Budeš sa musieť zmieriť s faktom, že život nie je ideálny a nie vždy sa nám ho darí žiť tak, aby sme mali od neho to najlepšie. Na jednej strane cítiť z tvojich riadkov starostlivosť o vnúčatko, na druhej strane hnev na dcéru, že nedáva dieťaťu to najlepšie. Asi sa ti nepodarí zmeniť dcérin postoj ku dojčeniu, vyzerá to tak, že sa už rozhodla. Môžeš ju súdiť za jej rozhodnutie, ale potom sa nečuduj, že sa ti s ňou pokazí vzťah. Môžeš ju s láskou prijať aj s jej nedokonalosťou a rešpektovať jej rozhodnutie, aj keď ho nepovažuješ za správne. Je to na tebe, ako sa rozhodneš.

h2
16. jan 2022

Nečítala som celú diskusiu, lebo sa mi dvíha žlč, keď tu čítam, že žena, ktorá nedojčí (lebo tak je to po slovensky správne, "kojenie" je nespisovný výraz), je lenivá, zlá matka, málo sa snažila, lebo predsa KAŽDÁ žena má mlieko a môže dojčiť. Nuž, nemá a nemôže. A vy, čo ste mali a mohli, nás nikdy nepochopíte. Môj príbeh: ku koncu tehotenstva som sa cítila veľmi zle, behala som po lekároch a keď môj gynekológ nezistil, čo mi je, bola som ešte u dvoch (!!!) ďalších. Nezistili nič. Pritom som mala HELLP syndróm, život ohrozujúcu komplikáciu tehotenstva. Placenta mi prestala pracovať. Skončila som na urgentnom prijme a hneď mi robili cisársky. Bolo to necelé dva týždne pred plánovaným termínom pôrodu, takže syn bol považovaný za donosené dieťa. Mal 43 CM a vážil 1840 gramov. Ešte raz: ako donosený! Diagnóza: hypotrofia a podvýživa. O mojich následných diagnózach nehovoriac. Lekár mi doslova povedal: "Tak sme vás dostali hrobárovi z lopaty." Syn išiel do inkubátora, ja som dojčiť nemohla, lebo som brala x druhov liekov. Ale napriek tomu som odsávala, aby sa mi spustilo mlieko. Odsávala a vylievala do umývadla! Keď sme už boli obaja so synom natoľko OK, že sme mohli ísť domov a mohla som dojčiť, nešlo to. Syn bol strašne slabučký, nedokázal si mlieko vytiahnuť. Odsávala som a dávala mu to z fľašky, ale bolo toho málo. Takže som dopĺňala umelým. Keby sa narodil štvorkilový, mohla by som si dovoliť skúšať, nedať mu fľašku, nech nemá inú možnosť, než poriadne potiahnuť, nech to mlieko ide. Ale pri dvojkilovom "kosť a koža" drobnom bábätku nie. Doktorka mu dokonca predpísala špeciálne umelé mlieko so zvýšeným obsahom tuku, lebo nutne potreboval pribrať. Bol taký slabý, že vypiť jednu dávku mu trvalo aj trištvrte hodiny. Môj život vtedy pozostával hlavne z toho, že najprv som pol hodiny odsávala, potom som k tomu dorobila potrebné množstvo umelého mlieka a potom som malého kŕmila. Potreboval dostať jesť každé 3 hodiny. Vydržala som to takto 4 mesiace, s tým, že pomer môjho mlieka v umelom bol stále nižší. Potom som to ukončila, lebo som bola na pokraji svojich fyzických aj psychických síl. Ak mi niekto povie, že som bola lenivá, alebo pohodlná dojčiť a že som sa mala viac snažiť, mám chuť ho ovaliť po hlave niečím veľmi veľkým a ťažkým!

domka222
16. jan 2022

@eva112014 si predstav, že som syna kojila rok a pol, keby som nebola znova tehotná, tak kojím ďalej. Teraz mám novorodenca a kojím znova

edien
16. jan 2022

By som ťa poslala do p...

ailiba
16. jan 2022

Ja by som to nechala tak... Je to jej vec. Každý má právo sa rozhodovať sám. Netreba to riešiť, lebo vás to len odcudzi. Ale netreba sa nad tým ani trápiť, ani ju urážať. Nie je to koniec sveta. Je veľa nekojenych deti a sú zdravé a spokojne. Podstatné je, aby bola spokojná ona a tešila sa z materstva... Každý máme svoje priority a predstavy.

autor
16. jan 2022

Ach nepochopili ste. A dcérou si rozumieme ale akurát s týmto máme problém. A nie nesnažila sa, keďže ako prišla domov dala bábätku fľašku pritom v prepúšťacej správe má že kojenie sa jej rozbieha. Viem to, keďže mi ju dala prečítať 😀

sima338
16. jan 2022

Bože ženská, nedáš si pokoj? Už sa nestaraj do dcéry!

karmen118
16. jan 2022

Do správy skoro každej žene napíšu, že kojenie sa rozbieha alebo že kojí, a nie vždy sa do zakladá aj na pravde, takže to neber ako smerodajné. Mne napísali do správy pri dcére, že dieťa je kojené, pritom to nebola pravda, keďže som vôbec nemala mlieko.
A niektoré ženy majú pri kojení až také nepríjemné pocity, že nie sú schopné kojiť...nehovorím, že je to prípad tvojej dcéry, ale je to jedna z možností, alebo sa proste tak rozhodla, nech je to akokoľvek, je to jej voľba. Teš sa z vnúčaťa a nerieš to, čo sa ťa netýka, aby vám tie dobré vzťahy s dcérou aj vydržali.

viestta
Odpoveď bola odstránená
mirage
16. jan 2022

@erica5 vypni si CAPS LOCK

hrabovo
16. jan 2022

Boooze, je to len mlieko preboha 🤦‍♀️, moje dieťa, ktoré malo mlieko rok je alergik, mladší nemal, nechcela som, keďže som mala stále dáke zápaly pri prvom dieťati a hen, tu je. Nemá žiadny defekt, aj vzťah mame vrucny, bol na umelom hypoalergennom ci ako sa to volalo vtedy, moja mama sa ma nikdy ani len nepokusila niečo spýtať na tému kojenie, omg. A nie, ze by mi do toho ešte niečo vravela. Mala pokusy v inom, ale rýchlo prišla na to, že tudy cesta nevede. Daj dcére pokoj, nechaj ju žiť ako ona chce. Aj ja som mala mlieka po milú jarmilu pri prvom, ale teda, zápal jeden za druhým, pôžitok žiadny (ako niektoré matky zvyknú písať, že to je najkrajšia činnosť v materstve) kusanie na nevydrzanie, takže keď sa narodil druhý syn, spravila som všetko pre to, aby sa to mlieko okamžite stratilo odkiaľ prišlo. Deti sú okej, pri živote až veľmi, mama spokojná, deti spokojne...

selest
16. jan 2022

Mna pobavilo ze ju"vacsinou respektujes co sa tyka vychovy dietata" Je to prve dieta, ma mesiac. Dlho ti to nevydrzalo. Toja dcera nieje nesvojpravna, vie si vyhladat clanky, vie pre a proti a ma pravo sasama rozhodnut. Tiez sa mi mama snazila takto "radit" a vnucovat svoje. Tak som ju strihla. Komunikovali len s muzom. Potom ju to preslo. Kojenie je super zdrave prospesne. Ale um nie je kakao, je tiez prospesne a dietatu nijak neublizuje. Spokojna mama spokojne dieta. Nie je nic horsie pre mamicku novorodenca ako byt pod tlakom. Mozes byt rada ze sa dcera s tym ze nemoze kojit pekne vyrovnala. Svojim spravanim jej akurat privodis depresiu..

autor
16. jan 2022

@selest ja dcéru rešpektujem v tom že chce ísť cestou Monesoori ci jak sa to volá a že chce nosiť napr ale MM je alfa a omega

silviazlat
16. jan 2022

Vážená pani. Mam pre vas novinku. NIE KAZDA ŽENA MOZE KOJIŤ. Predstavte si, ze ja som chcela a nedalo sa. Proste nech som robila čokoľvek mlieko sa nerozbehlo. Nepomohla ani laktačná, ani nič a takéto vyjadrovania sa ma dotýkajú.

pallacinka29
16. jan 2022

ona dufam niekam do teplych krajin poslala…

viestta
Odpoveď bola odstránená
silviazlat
16. jan 2022

@edien a s rozbehol. Normalne mi zdvihla tlak P***

zuzitko74
16. jan 2022

Vieš, lenže tu nejde o to, že je mm alfa a omega. Tu ide o to, či si schopná a ochotná sa zmieriť s dcériným rozhodnutím, aj keď ho nepovažuješ za správne. Sama vidíš, že je už rozhodnutá, takýmto nátlakom, ktorý na ňu vyvíjaš, určite nedosiahneš, aby tvoje vnúčatko bolo dojčené. Budeš svoju dcéru milovať a podporovať, hoci ťa v tejto veci sklamala? Alebo bude mať denne na tanieri, že vedome ukrátila tvoje vnúčatko o to, čo je podľa teba to najlepšie? Tvoja dcéra nie je len továreň na mliečko pre tvoje vnúča. Určite mu dáva veľa lásky a starostlivosti aj bez mm.

luliu
16. jan 2022

@erica5 na fóre sa nepíše veľkými písmenami, nedá sa to citat

edien
16. jan 2022

@silviazlat Aj mne. Ja som len na začiatku tehotenstva,ale som optimista a verím,že v septembri rodín. A moja svokra aj mama sú tiež takéto typy,že sa do všetkého montujú. Takže mám na to ,,slabosť,,..vidím to mojich svagrinach ako si užívajú rady. Moja svokra núti neter cikať do nočníka,má iba rok a jediné jej to tak zhnusila,reve z toho neskutočne. Hodnotí jedlo čo malej navarí,aj ho kostuje a pinda,že je bez chuti🤦podotýkam,že keď je na návšteve,nebývajú s ňou. A starala sa aj do kojenia,ale svagrova urobila chýba,že jej povedala že to nejde a už to išlo.Ja sa s nikým nebudem radšej baviť o týchto veciach,lebo nemám na to nervy.

prvosienka88
16. jan 2022

Ani ja nekojím, moje dieťa je živé, šťastné, zdravé. Tiež by bolo ľahšie keby som vytiahla prso a kojila, no bohužiaľ, nešlo to. Tiež by bolo ľahšie pre mňa v noci nevstať z postele, neísť do kuchyne, nezohrievať a nechladiť a nenechať svoje dieťa plakať. Keď sa mi do toho ktokoľvek staral, veľmi rýchlo som rušila telefón pripadne debatu. Skús sa do nej vcítiť, snaží sa, nejde jej to a ty do nej ešte hustíš. Myslíš si, že jej pomáhaš alebo ju len viac deprimuješ?

maminkadeticiek
16. jan 2022

To je uplne darmo.Babka si ide stale svoj vlastny flow,absolutne nepripusta iny uhol pohladu.Tu to balim.

selest
16. jan 2022

Alfa omega je vztah spokojna matka spokojne dieta dieta. Nie kojenie ani spokojna babka..

viestta
Odpoveď bola odstránená
ailiba
16. jan 2022

My chápeme, lenže je to jej rozhodnutie, to musíte pochopiť vy... A len jej vec. Ani ako mama jej do toho nemáte právo zasahovať.

tulipanicek
16. jan 2022

Vieš čo som ja mala v prepúšťacej správe, že kojím 🤷‍♀️ Pritom už v pôrodnici bola dcérka v podstate len na UM. Toľko k tým prepustacim správam

ailiba
16. jan 2022

@selest veľmi trefne👍

katulienkax
16. jan 2022

Nie si normálna si puca keby že mna matka tlači na toto tak s ňou neprehovorím rok.

rmm
16. jan 2022

Povedzme, že téma nie je blud, aj keď neverím, ale tak jej vysvetli, že materské mlieko a dojčenie nie je iba jedlo, ale keď je dieťa ľahko choré, je MM aj liekom, napr. pri teplote netreba chémiu ani stresovať dieťa na pohotovosti. Mlieko je na mieru, z ústočiek bábätka žena prijíma signály cez bradavku o potrebách a podľa toho sa tvorí. Ak dojčí, ochráni dieťa lepšie než očkovanie napr. pred rotavírusom. Nie nadarmo je na výživových doplnkoch napísané, že je nenahrádzajú plnohodnotnú stravu. UM je presne takýmto štýlom robený doplnok, čiže umelý základ, nič moc náhrada, ale pre siroty a pod. lepšie než nič. Ideálne po pol roku začať radšej mixovať čerstvú stravu a postupne vyradiť UM. Na začiatku sa môže zdať jednoduchšie UM, čo niekoho zľáka, ale po pár mesiacoch dojčenie matku veľmi odbremení. Pokiaľ jej však vyhovuje od pol roka dieťa odložiť, tak jasné, ale dojčiaca mama si toto nemôže dovoliť. Je toho veľa, kedy to má obrovský prínos, no opakujem, rozhodne to nie je len potrava, to už sa dávno vie. Takže ak je možnosť, je skvelé ísť do toho.

ailiba
16. jan 2022

@rmm ale dcéra je evidentne rozhodnutá nekojit a autorka jej to už vysvetľovala...