Vnúča nie je kojené
Dobrý deň.
Som mamou už dospelej dcéry, ktorá má svoje prvé dieťa. Väčšinou ju rešpektujem čo sa týka výchovy vnúčata, ale co sa nezhodnele je kojenie. Ona bola kojena do 3.5 roka avšak vnúčatko nechce kojit. Vraj jej to nejde, nedarí sa atď. Dieťa má mesiac Podľa mna výhovorky veď každá žena môže kojit ked chce ale mne to pripadá že he lenivá na to aby spravila nieco naviac. Poslala som jej plno článkov kde je napísané ake účinky má na dieťa kojenie. Ale ona radšej strčí fľašku a tým to haslo. Poslala som jej aj kontakt na laktačnu poradkyňu z mamila.sk ale vraj je to sekta. Ako ju presvedčiť any kojila, any dávala dieťaťu to najlepšie?
@diamond007 super, ze tebe sa to podarilo, a predstav si, ze mne nie, aj ked som robila presne to iste (vratane laktacnej, byliniek, krmenia cievkou a mohla by som pokracovat). moj maly bol totiz trocha skor narodeny, priduseny, mal silnu zltacku, bol spavy a vobec nesal. ty mas nejaku skusenost, ja mam uplne inu a autorkina dcera moze mat este inu, tak sa skusme navzajom akceptovat, hm?
Babam sa zda ze je to vymyslena tema,lebo je naozaj neuveritelne,ze jedna matka dokaze byt taka bezohladna a sebestredna ako ty.Keby si bola mojou mamou tak uz davno ti nedviham telefony a vymknem ta.Posledne co zena s novorodencom potrebuju je taky psychoteror,ako jej robis ty.Mala by si si poriadne upratat v hlave.Ty si svoje deti uz vychovala,tam to skoncilo.Toto je dieta tvojej dcery a ona rozhodne ako matka podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia co je pre jej dieta najlepsie.IBA ONA!Vo svojom zrelom veku by si uz hadam mohla vediet,ze pomahat mas len tomu,kto ta o pomoc poziada.Jedine co si znicis vztah s dcerou a budes vnuca vidat velmi sporadicky.Ano kojenie je najlepsie,tiez som kojila vyse roka (ale nie 3 a pol jezus maria jozef,skolkara,trosku uz uchylnucke,nie?🤦♀️🤦♀️🤦♀️),ale ak to raz nejde,tak je uplne v poriadku mu dat umele mlieko a uz sa konecne ukludni!Moja mama ked som porodila chodila k nam s tym,ze varila,prala,uprata,robila iba to co som ju poziadala,do nicoho ma netlacila.Mat pri sebe taku stihacku tak s tebou naozaj prerusim kontakt mama-nemama.Akonahle chcela nieco inak ako ja tak som povedala jasne" mama a tu dost" a dala mi pokoj.
Čo keby si sa prestala starať o to, čo dcéra robí a nerobí so svojimi prsníkmi, zmierila sa s tým, že ty si teraz v roli babky a nechala vychovávať a starať sa o dieťa jeho matku?
Najlepsie urobis,ked jej das pokoj. Nie je nic horsie,ako takato premotivovana a natlaky vyvolavajuca babka🙈 A ver,ze su aj zeny,ktorym nestrieka mlieko na vsetky strany,aj ked robia,comozu. Treba to respektovat. Mala som rovnaky problem a keby mi mama robila taketo sceny,tak s nou prerusim kontakt.
Ja teda neviem či je to o lenivosti. Podľa mňa je oveľa väčšia otrava babrať sa so zarábaním umelého mlieka, umývaním a sterilizovaním fliaš ... to nehovorím o nočnom vstávaní😳. Pritom vytiahnuť prsník nestojí absolútne nič. Pochybujem že by si naschvál a z "lenivosti" zvolila umelé mlieko namiesto dojčenia 🤷
z vlastnej skusenosti mozem povedat ze nie nie je leniva prave opacne, umelo krmiť dieta je narocnejsie najma v noci a na cestach - musi mat pripravenu prevarenu horucu vodu, studenu vodu v termoskach vediet to spravne namiesat + davky mlieka musia byt pripravene - po pravde zaberie to min. 1/2 velkej tasky takto balit nekojene dieta a ked ma hlad tak rychlo v strede pripravovat najma v noci aby nepobudilo cely dom... naopak pardon za vyraz ak kojim vytiahnem cecok a mlieko je nachystane. mam viac deti a mala som aj take aj take. urcite to nie je z pohodlosti skor asi stres ze sa jej to nedari treba ju podporovat a nie pokladat ju za lenivu
Dajte svojej dcére pokoj ked kojiť nechce... snažte sa jej byt nápomocná v iných veciach. Zoberte malu von, pokocikovat, návrate jej, daco nakúpte, kúpte napr.vnucke pekne bodynko. Poslite ju na kozmetiku, ku kadernicke... nech si dcéra oddychne, ma chvíľku aj pre seba...ona je matka, ona uz rozhoduje. To je to najlepšie, čo pre nu môžete urobiť. Verte mi. Drzim Vam palce.
@domka222 Jednoduchšie? 😃 Ty si tiež nekojila asi. Tak ja som tiež kojila a stresujúce bolo napr. som na wc a babička kričí:” ponáhľaj sa, malá je hladná!” Alebo bola som v práci pre tlačivo a volá mi muž, že sa mám ponáhľať zase domov, lebo malá je hladná.
A zato povedzme si pravdu. Toto u nekojacej ženy nehrozí. Tak isto tieto ženy neriešia kojenie na verejnosti.
Ďalej od sunaru bábo dlhšie spí! Aj toto je pohodlnejšie, či?
A prsníky sa šetria, lebo niektoré dámy fakt majú estetický strach o ne.
Je to rozhodnutie každej ženy. Nech si robí, ktorá čo chce. Avšak žena, ktorá nekojí, je takto rozhodnutá veľakrát z vlastnej vôle. Nie preto, že nemôže. Úprimne mi je ľúto žien, ktoré fakt nemôžu kojiť. To je rozdiel.
Autorka, poznáš svoju dcéru. Ty vieš veľmi dobre, že čo je pravda. Či sa počas tehotenstva vyjadrovala/nevyjadrovala o kojení. Tuto rady nečakaj. Keď nechce, tak nechce.
@erica5 pani vypnite su CAPS LOCK. my vieme čítať
@mamula20 nie, pretože vtedy bol Max SUNAR a trz su mlieka od vymyslu sveta
@elizabet173 Píšem, mne je napríklad srdečne jedno, či kojí, alebo nie. To si prečítala aj ty. Každá má inú skúsenosť. Ja aj z nemocnice a aj u známych mám skúsenosť, že zo sunaru bábo lepšie spí.
Bábätko potrebuje lásku a kľud, to je pravda.
@terkaaa248 sa môžeš hanbiť toto napisat staršej žene,ktorá založila diskusiu. Chcela vypočuť ,a nie aby si ju nazvala p...
Ci bude alebo nebude kojit, je cisto len.vec tvojej dcery, nikoho ineho.
Moja dcéra bola kojena mesiac,... A potom som sa prestala trápiť, inak by možno dieťa mňa ako matku dlho nevidelo keďže by som skončila u cvokara, a vieš čo? Absolútne jej nič nechýba, je zdravé 9rocne dievča...
A keby moja mama do mňa hučí tak by som prerušila kontakt, pomoct treba keď dcéra o pomoc žiada a nie ju viac deptat
Spokojna matka, spokojne dieťa....
Ahoj. Tak aj ja som lenivá , vo chvíľka budem mať štvrté bábätko a kojila dom len jedno z mojich detí a viac neplánujem. Nebolo to pre mňa vôbec pohodlné. Normálne som z toho mala depresie a potila sa pri tom.
Nikto mi to nikdy nevyčítal a už vôbec nie moja mamka. To by ma veľmi sklamalo. Skús dcéru viac podporiť a netlačí na veci na ktoré nemáš dosah.
Netlačte už na ňu, kamarátka pri prvom dieťati skoro vďaka podobnému tlaku skončila na antidepresívach… Lebo dojčiť je to jediné správne a ona nemohla a bola z toho zúfalá... Nechajte dcéru žiť a podporte ju.
To nie je uplne pravda ze každá žena môže kojiť, mne sa to nepodarilo, hoci som sa veľmi snažila. Tento tvoj postoj jej teraz určite nepomoze, este tak poporodnu depresiu moze z teba mat. Nechaj ju robiť svoje vlastne rozhodnutia, uz je dospela.
Najlepšie, čo matka môže svojmu dieťaťu dať JE LÁSKA a nie nejaké blbé kojenie, ktoré je v tejto dobe už nahraditeľné!!! Len pokračuj v jej deptaní a potom sa nediv ak u nej prepuknú depresie, príp. získa k tebe absolútnu averziu! Asi vie najlepšie sama prečo nekojí, ak sa snažila všemožne a nejde to, tak čo teraz má robiť??? Nechať dieťa vyhladovať, lebo predsa sa musí iba kojiť!? - nie dá mu UM a je to.
Už mám dosť toho ako ľudia tlačia na matky, že musia kojiť. Nie nemusia! Deti dostanú všetko, čo potrebujú aj v UM, čo sa týka živín, ale to neznamená, že by svoje dieťa menej ľúbili alebo boli hrozné či lenivé matky!
Vďaka ľuďom ako si ty a svojej blbosti (lebo som im uverila), som sa dostala až do depresívnych stavov lebo som nebola schopná kojiť moje prvorodené dieťa a vyskúšala som všetko možné aj cievkovanie, bola som úplne psychicky zničená, zo všetkých strán od pôrodnice na mňa len otázky či kojím a ak som sa priznala, že mi to nejde a rozmýšľam, že prejdeme úplne na um, tak všetci na mňa len tlačili, že musím kojiť, ako si to predstavujem, som neschopná, nesnažím sa dostatočne, som lenivá, som hrozná matka a neviem čo! Tak dlho to do mňa hučali až som im uverila! Prvé 3 mesiace som bola v čistej depke a riešila som len sprosté kojenie ani som si nedokázala užiť naše vymodlené dieťa o ktoré sme sa snažili skoro 4 roky! Až jedna známa mi otvorila oči v ten deň som všetky cievky a bylinky a podobné hovadiny vyhodila do koša, malá prešla plne na um a konečne bol doma kľud a pokoj, malá spokojná najedená, prestali neskutočné plače a boje pri kŕmení, začala pekne priberať na váhe. Po tomto som si psychiku dávala ešte pár mesiacov do kopy. Pri synovi som to už zvládla, kým bolo mlieko mal ho, keď som oň prišla, nastúpil plne na um a ostatných s ich "múdrymi" rečami som poslala niekam a bolo.
Keby som mala iba syna tak tú teraz vyhlasim že to nešlo, samé trápenie mňa a dietata...asi 4mesiace nakoniec už len jeden prsník potom umelé....
Potom sa mi narodila dcérka a kojila som ju do 2,5roka. Proste neviem či bola šikovnejšia ale jej to šlo samé...
Takže nesudim nikoho.
Teba sa niekto pyta co jedavas a ako jedavas? Co.ta je do toho ako krmi a cim ona svoje dieta?