Vylúčenie mlieka zo stravy u 2,5 ročného. Áno či nie?
Dočítala som sa nedávno o úplnom vylúčeni pitia mlieka. Nahrádzať ho inými zdrojmi vápnika... riešim to preto, lebo syn má časté problémy s hornými dých. cestami, je veľmi zahlienený. Boli sme už aj imun- aler. ambulancii, berie lieky na podporu imunity, ale teraz je viac doma ako v škôlke. Tak zisťujem, ako by som tomu mohla pomôcť... Ďakujem pekne
kludne mlieko vyluc, pokial sposobuje akekolvek problemy.
moj syna a ani dcera mleiko nepiju,syn cca od roka a dcerka este skor,proste nevypiju mi to a myslim ze im nechyba,dcerka byvala tiez strasne zahlienena,odkedy nepije,je to ok,tak neviem...podla mna nieco na tom bude....ale tak aspon nejake acidka obcas vypije,aj ked malokedy...syn bol teraz na kompletnych krvnych testoch a nic mu nechyba 😉vsetko na 100%
Moj nazor je, ze mlieko zahlienuje a kludne ho vyluc, za vyskusanie nic nedas.
jasne, krava je domestifikovana iba cca 8-9 tisic rokov, urcite je to nespolahliva potravina :D
Moj st.syn NIKDY mlieko nepil-len materske,jogurty zacal jest v cca 3 rokoch-raz za cas,syry dako v 6 rokoch-fakt trochu.Proste mu to nechuti.
Nikdy mu nič nechybalo,je zdravy,dnes ma 13 rokov ma 180 cm a zdrave kosti. 😉
Mlieko je strasne precenovane-ak chuti a nerobi problem nech ho ludia piju-ale nie je nepostradatelne 😉
V strave stači doplnat vapnik-mak,sosovica,,brokolica,ryžove mlieko-rice drink s calciom z DM ka-to tiež isti 😉 a tiež vodne riasy-dostat v zdravej vyžive-len vyvariš napr v polievke-chut to nemeni.
Ja by som to určite skusila 😉 -je dost deti ktorym mlieko robi problem aj v oblasti castych infektov,inym zas robi ekzem ci krvavu stolicu.
Treba to skusit a sama uvidis-ale nie po tyždyni-maly musi dietu dodžiavat dlhšiu dobu.
Inak je tažke najst potraviny uplne bez mlieka-aj keksiky ho obsahuju-treba si dost studovat zloženie potravin-ak sa už na to das. 😉
moj ml.syn držal tuto dietu rok-mal alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka-dnes ju už nema.
Vylúčenie bielkoviny kravského mlieka zo stravy môže byť pre syna veľmi prospešné, najlepšie to zistíš keď to skúsiš. U nás rozhodne pozitívna skúsenosť a ani po odznení problémov sme sa k mlieku nevrátili. Už nejaký čas si o mlieku nemyslím, že je zdravé, napriek masívnej reklame. A pritom je ľahko nahraditeľné pokiaľ ide o pokrytie potreby vápnika. Pozri si aj tému https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/alergia-na-mliecnu-bielkovinu-kravskeho-mlieka/ je tam veľa užitočných rád, odporúčam čítať odzadu 😉.
otazka je aku formu mlieka - určite kyslomliečne výrobky na prvom mieste, syry,, ostatné . Ale mlieko sa určite nema piť ako voda, je to potravina nie nápoj ... aspon u nas.
je mnoho deti ktore nevedia stravit mlieko, rovnako ako vela dospelych - to svedci o tom, ze cicavce piju mlieko materske a neskor ho pit mozno ani nemaju 😉 samozrejme ze ho piju, lebo im chuti,..napriek mytom a legendam o mlieku, kravske mlieko vobec nie je pre zivot nevyhnutne.Je pravda ze mlieko zahlienuje a v tvojom pripade by som ho vylucila.
moj syn je inak alergicky na bielkovinu kravskeho mlieka, a ked skoncime s UM (mame specialne, po tom co som bohuzial ukoncila dojcenie uz v 13mesiacoch) mlieko davat nebudem.jedine ze by mu alergia zmizla a mlieko mu chutilo..
@mufin - nasa dcerka je od 2,5 roka uplne bez mlieka - teda na pitie, jogurty, syr, masielko papa. Je uplne zdrava, chora nebyva - no nebola zatial nikdy a nemala ani teplotu v zivote - bola v lete na krvi a rovnako ako rok predtym ma vsetko uplne v norme. Stravujeme sa vyvazene, nic jej nechyba, mlieko jej netreba
Argument, ze ludia tisice rokov piju mlieko neobstoji. Ti ludia sa stravovali inak my a nemali takmer pristup k zivocisnym bielkovinam, mat mäso hlavne v stredoveku bola rarita a pomaly vianoce - o bohatej vrstve teraz nehovorim. Vtedy bolo mlieko ich jedinym pravidelnym zdrojom. Vravim - kedysi. Dnes sme v stravovani uplne niekde inde.
moje dieta je mliekoholik, ale ak by som si myslela, ze mu sposobuje problemy, tak by som na tyzden skusila prejst na sojove alebo ryzove mlieko a doplnala pripadne vapnik inymi potravinami.... 🙂
neviem, preco by som ja ako dospela mala pit mlieko a teda nerozumiem, preco by som mlieko mala davat svojmu dietatu, ci ma dva alebo dva a pol roka, kolkokolvek... nehovoriac o tom, ak by malo dieta problemy napr s horn. dych. cestami, je zrejme citlivejsie. kazdopadne nemusime sa bat ze by strava bez mlieka znamenala stravu bez vapnika...
@tea333 @svetlankat mytus ze mlieko zahlienuje je myslim davno vyvrateny, kto si to stale mysli nech viac studuje 😉
@mufin mlieko dost casto sposobuje alergie a rozne problemy a ako tu uz bolo napisane nieje pre zivot nevyhnutne, ale pokial nieje pricinou problemov a pokial detom chuti nevidim dovod ho zo stravy vylucit.
@anjelicek26 mas pravdu s tou minulostou a hlavne mlieko kedysi a dnes je teda velky rozdiel, ale ja som na mlieku zavisla 😀 vypijem denne aspon liter 😀
Ked mu robi problemy, tak kludne vyluc.....
Moj mm je mliekoholik, 500ml rano s vianockou a 500ml vecer....Dominicka to zrejme zdedila po nom, rano 250ml, na poobedny spanok si berie flasku 125ml a vecer do postielky zas 250ml..
ja som este menej ako 12litrov mlieka na tyzden nekupovala (plus puding, krupica, polievka atd...) a svokra kupuje podla datumu trvanlivosti 3-4 litre mlieka na den 😀
jasne ze vyluc 😉 mlieko a mliecne vyrobky zahlienuju a prekysluju organizmus...ja malej davam minimalne lebo je pre nu tazke na zaludok... ked sme zavadzli jorurtiky tak mi z nich sem tam grcala a tak jej ich nedavam vobec... 😉 pije iba moje materske v noci 😉
jasne ze sa da fungovat bez mlieka, ved je primarne urcene pre teliatka, nie pre ludi. ono myslim vacsina populacie nasej zeme bez mlieka aj funguje (taka napr. azia ho pouziva minimalne) a deje sa nieco? ja svojej dcere po dostaveni (19 mes.) mlieko na pitie nedavam, zato brokolica, tofu, mak, petrzlenova vnat, sosovica sa u nas vyskytuje na tanieroch bezne...
ja som mlieko 32 rokov nepila a som v pohode...jogurty a syry, to je moje
No a hlavne to cosi, co dnes v obchode kupime pod nazvom mlieko.....neviem kolko ma toho v sebe este hodnotneho a kolko naopak uplny balast.. Ja osobne jogurty milujem, ale jem ich lebo mi chutia a nie preto, ze si myslim ze su zdrave (to iste ako pri mlieku - pochybujem o realnej pridanej hodnote pre zdravie). Takze myslim, ze bezny spotrebitel moze "mlieko" zo stravy vylucit, ak ma na to nejaky dovod a nahradit potrebne latky inou stravou.
Kludne vysad,my tak ficime uz rok a pol-maly ma alergie-a v pohode.. 😉 Nevieme,co su sople a kasle-len ked je chory a aj to len cca 4-5 dni,ostatne mamicky vonku len behaju cele dni s kapesnikmi.. 🙂 Ja tiez nie som mliecny typ,u nas doma nie su jogurty ani nic take,len krabica mlieka,davam si do kavy-bez neho ju nevypijem a obcas si dam syr..My sme makovi muzici.. 😀 Emental ma 3 x viac vapnika ako mlieko a mak ma 12 x viac vapnika ako emental... 😉
zaujimave citanie.. 😀 .
Mojej Alici kravske mlieko zle travi od narodenia. Prešla na sojove /r 2005/ , potom na kozie,to pila do4r a bola v poho. Pije aj ine praškove mlieka - ryžove, kukuričné, kokosové,pohankové,je ich teraz ozaj vela v každej predajni zdravej výživy. Používame ich v pohode do varenia aj pečenia. Do školky sme jej nosili náš zemiakový chlieb z pekárne, lebo len ten neobsahoval mlieko. Dalej rastlinné maslo - pozor na "umelohmotné náhrady. Kupujeme v zdravej výžive kvalitné. Sojové jogurty má rada, sú aj ryžové,ale te jej moc nešli, treba vyskúšať.
Nejaké zdravé recepty bez mlieka sa dajú nájsť aj na www.planetafood.sk .
Inak malá je v pohode, kosti má silné, zubky zdravé aj bez kr mlieka a hlavne ked ju ustrážim,tak sme bez kašľa aj bez soplov celý rok.
Pre porovnanie - ja som na strednej denne vypila 0,5 - 1 L mlieka denne a doktorom doporučená mliečna dieta nepomohla, práve naopak.Teraz som vďaka mladému jačmenu úplne bez mlieka a som vpoho. Jačmen výborne dopĺna vápnik, tak isto strukoviny, mak, iné semienka a oriešky.
Prajem pekný dník
...mlieko nezahlieňuje...
jasne, ze mlieko zahlienuje 😉 skus si urobit test, mesiac bez mlieka a uvidis. 😉
ze mlieko zahlienuje je fakt, darmo to bud je alebo nie je vyvratene, proste skusenosti mnohych potvrdzuju, ze zahlienuje, moja osobna skusenost detto, okrem toho, viacerym ludom v mojom okoli proste nestravi, creva ho "vypluju". okrem toho naozaj prekyseluje organizmus, tiez potvrdene praxou.
ja by som sa max. orientovala na kyslomliecne, naj je domaci kefir. moja mala ho miluje, starsia je zial zavisla na normal mlieku, uvidime neskor.

nie je nijako dokazane ze mliecne vyrobky vratane mlieka zahlienuju organizmus. ja by som mu neprestavala davat mlieko. podla mna je zdrave a prospesne pre deti. tak isto ako aj ine mliecne vyrobky. lebo to co pises tak to by si mala vylucit aj jogurty a syry. nam velmi na zahlienienie pomaha vincetka.skusala si ju? mne pomaha ked mam v lete alergie a usadza sa mi hlien v dutinach. preventivne pijem vincetku.ale malemu to radsej davaj zvlhcovaca.