icon

Výlučné kojenie

iasse
8. feb 2013

Výlučné kojení – kojenec dostává pouze mateřské mléko své matky nebo dárkyně nebo odstříkané mateřské mléko a žádné jiné tekutiny nebo potraviny s výjimkou vitaminů, minerálů nebo léků (WHO 1991).

Do kedy ste výlučne kojili? Je niektorá, ktorá výlučne kojila dlhšie ako 6 mesiacov? Ak áno a do kedy?

Strana
z2
estterka
9. feb 2013

@iasse zacala som prikrmovat az v 7,5 mesiaci 🙂

svetlusska
9. feb 2013

@iasse ja som kojila vylucne do konca 6 mesiaca, potom sme zacali po troske davat prikrmy...ale kojime sa aj nadalej.

dancul80
9. feb 2013

nedavno som pocula o studii ze s lepkom sa ma dieta zoznamit okolo 4m myslim. podla mna treba trochu porozmyslat a napasovat si to na svoje dieta. pre moje dieta bude najlepsie ked ho budem vylucne cca do 6m a ked uvidim ze ma zaujem o jedlo tak uz budem dokrmovat. mam kamaratku ktora vylucne kojila do 8m, prepasla ten moment zaujmu a rozbeh s tuhou stravou bol problemovy, ale to nevypoveda o tom ci urobila dobre alebo nie a ze by nemala problem aj v 6m. zalezi aj na tom, podla mna, ako sa stravuje matka a ci ma dieta dostatok vitaminov. zvazit rizika alergie atd.

eveenka
9. feb 2013

Ja som zacala prikrmovat v 5 mes, ja som uz predtym prikrmovsla cez cievku, ak by nam stacilo MM tak len kojim aj do roka lebo je to maximalne pohodlne a dietatko dostava to najlepsie co moze, teraz mame 9,5 mes mame 3 prikrmy za den a zvysok sa krasne kojime...nasli sme si v tom obe s dcerkou system ktory vyhovuje nam obom a minimalne takto vydrzime do roka a potom uvidim ci bude treba pridat dalsi prikrm. 🙂

veriiii
11. feb 2013

@iasse ci je dieta kojene alebo na umelom mlieku, malo by sa zacat az od 6.mesiaca s prikrmami, teraz WHO takto odporuca, uz nie 4.mesiac..a vylucne materske mlieko uz nutricne nestaci dietatu starsiemu ako 6.mesiacov.

eveenka
11. feb 2013

@veriiii s tymto si dovolim nesuhlasit, lebo poznam dvojicky co boli plne kojene do 13 mes a vsetko bolo v tom najlepsom poriadku,aj ine deti poznam co boli vylucne kojene dlhsie ako 6 mes. Dieta ma v MM vsetko co potrebuje!

veriiii
11. feb 2013

@eveenka mozu byt plne kojene, ale su urcite obdobia,kedy by sa mali zavadzat urcite potraviny-napr lepok,urcite bielkoviny..a okrem toho- zelezo v materskom mlieku nestaci, neboli chudokrvne?😲

iasse
autor
11. feb 2013

@veriiii čítala som ešte na tému železa ďalšie zaujímavé informácie
Zdravé, donosené deti majú dostatok zásob železa v ich telách najmenej do prvých 6 mesiacov. Novodobé štúdie naznačujú že zásoby železa by maly stačiť do obdobia medzi 6-12 mesiacom, v závislosti od dieťaťa. Železo z materského mlieka je lepšie vstrebatelné ako z iných zdrojov. Vitamin C a vysoký podiel laktozy (mliečny cukor) v materskom mlieku výrazne pomáha vstrebatelnosti železa. Kojené deti nestrácajú železo cez črevo, ako je to u detí ktoré pijú kravské mlieko, to irituje (dráždi) povrch čreva, čo má za následok mikroskopické straty železa v podobe drobného krvácania

iasse
autor
11. feb 2013

@veriiii a ešte ďalšie zaujímavosti:
Železo v materskom mlieku je viazané na bielkoviny (laktoferin a transferin) a tým sa stava dostupné iba dieťaťu, táto vazba bráni potenciálne zlým baktériam (ako E.coli, Salmonella, Clostridium, Bacteroides, Escherichia, Staphylococcus) aby ho oni použili. Tieto zlé baktérie ho nutne potrebuju aby žili a množili sa.
Ak sa začnú zavadzať preparáty so železom alebo kašičky obohatené železom, hlavne počas prvých 6 mesiacov, to sposobí horšiu vstrebatelnost železa. Takéto železo nie je viazané, a je dostupne ako dieťaťu tak i bakteriam. Dokonca takéto železi ovplyvnuje schopnost bielkovin (laktoferinu a transferinu) viazať železo. A tak dieťatko dostane menej železa akoby malo bez kasičiek.
A ked sa premnožia zlé bakterie tak potom bolí bruško!

.

iasse
autor
11. feb 2013

@veriiii a ešte teda ktoré deti su v riziku anémie (chudokrvnosti):
1. deti narodené predčasne (kedže zásoby železa si robia hlavne posledný trimester)
2. deti ktoré majú menej než 3000 gramov pri narodení
3. deti matiek s cukrovkou, biedne kontrolovanou
4. deti matiek s výraznou anemiou počas tehotenstva
5. deti kŕmené kravským mliekom počas prvých rokov ich života

eveenka
11. feb 2013

@veriiii absolutne nic im nechybalo priberali ukazkovo 🙂 aj ked sa pise vsade ze mlieko je len jedno ze neexistuje slabe ci silne, tomuto neverim, myslim si ze kazda mamina ma ine mliecko resp prisposobene mliecko pre svoje dieta 🙂

algida
14. feb 2013

@iasse ja som zacala s prikrmom tak na konci siesteho mesiaca,ale po dvoch tyzdnoch bojov o kazdu lyzicku som sa na to vykaslala a vratila sa k plnemu kojeniu.Az na konci osmeho mesiaca som zacala prikrmovat,ale bolo leto a moc teplo a tak som hlavne kojila a kojila...ziadne ine tekutiny takmer do roka ( skusala som vodu aj caje,ale malinka si povedala svoje,tak som sa nechala viest....)S kojenim som skoncila,ked mala dcerka 2 roky a 8 mesiacov.... 😉

mirkave
15. feb 2013

Syn ma 8 a pol mesiaca. Je dojceny. Od ukonceneho 6. mesiaca ma prikrm na obed+dojcenie. Od cca 7.mesiaca obcas vyzivu s keksikmi. Neponahlam s celkovou vymenou dojcenia za prikrmy.

ence
10. jún 2013

Mne pediatrička povedala že pokiaľ malá dobre priberá a správne sa vyvýja netreba jej do roka nič okrem materského mlieka. Držím sa toho. Malá má už 11 mesiacov je spokojná. Doteraz nedostala žiadny príkrm aj ked sme neodolali a dali sme jej pár omrviniek- naozaj iba omrviniek- kade čoho aby poznala chute (ovocie, zeleninu...) začínam ju však prikrmovat lebo po určitom psychickom vyťažení mám menej mlieka a malá sa očividne na nové chute teší. nebojím sa fámov že nebude chciet jest lebo nič neskúšala alebo že ju bude bolievat bruško lebo nieje prikrmovaná od 6teho mesiaca. Nemyslím si že žalúdok ročného dietata bude citlivo reagovat len preto že bola doteraz krmená materským mliekom. Myslím si že tu nejde len o iQ mne doktorka vravela o vylučnom kojeni skor ako o prevencii obezity a alergii lebo žaludok a črievka staršieho dietata bude lepšie pripravený na príkrmy. Nemožem si Výlučné kojenie vynachválit.

Strana
z2