Zablokované mliekovody
Ahojte uz som zufala neviem co robit mam 6 tyz.babo a plne dojcim lenze posledne dva tyzdne mam nonstop zablokovane mliekovody.su stale preplnene tazke tuhe tvrde a mam hrce kt.sa nedaju uz ani rozmasirovat.odsavat nechcem lebo ze tym sa vyrvara este viac mlieka...nahrievam cele dni vodou masirujem a rucne pred kazdym kojenim odstriekavam ale len malinko len do uvolnenia beriem sojovy lecitin na uvolnenie ale nic uz nezabera ani kapustne listy neviem uz co robit starat sa o babo o domacnost o seba a este nonstop cele dni riesit prsia teploty zatial nemam ale uz to mam takto dva tyzdne ja to takto uz dlho nevydrzim nechcem dostat zapal...prsia ma bolia tahaju a pichaju hlavne na bokoch pod pazuchami.
Ahoj nečítala som všetky príspevky, avšak čo vždy zaberalo mne na upchaté mliekovody, bolo suché teplo. Čiže termofor zabaliť do uteráka a prikladať na prsia tam kde boli hrce.Nechat kľudne aj dlhšie, pol hodky a skúšať postupne či hrce nepovolili. Držím palce
Ahoj Vanilka, tak ti skusim poradit, z vlastnej skusenosti. Mala som asi este horsie stavy ako ty, pretoze okrem tvrdych prs som mala aj poriadne popraskane a zapalene bradavky. Trvalo mi to asi 2 tyzdne kym sa to vsetko urovnalo, celkovo asi 2 mesiace od porodu, potom to uz bolo ok. A bolo to rovnake pri obidvoch porodoch.
1, ci mas zapal spoznas podla toho, ze na prsiach mas kozu uz mierne docervena, nemusi byt celoy prsnik, mozu to byt aj akoby flaky - vtedy uz treba radsej riesit ATB (ja som mala, dietatu sanic nestalo, ani jednemu, musela som pri oboch detoch)
2, hrudy sa mi robili vzdy, prsniky tvrde jak des, moje dieta v noci nevstavalo, takze ja som musela vstat a odstriekat.
3, musela som si stanovit presne rozostupy a tych som sa snazila drzat - povedzme 3 hodiny alebo ako mas vo zvyku, neviem, ja som kojila vzdy z oboch prs, ak kojis na striedacku tak na striedacku
4, ak dieta nevypilo vsetko, odsala som este co zostalo, ale nie nadoraz
5, ak mas problem so spustenim mieka (co ocividne asi nemas), tam ti vedia predpisat kvapky do nosa, ktore to spustia (mne velmi pomohli, myslim, ze to bol oxytocin), brala som vzdy pred kojenim, aby sa mlieko uvolnilo
6, ak ti dieta grcka a casto a vela, mozno mas velky prud ked papa a ked chvatavo pije, potom to ide von. mne poradili najprv trochu odstriekat, ak je velky gejzir a potom prilozit. Ale to sa mi stalo asi len 2x, ja som vacisnou mala opacny problem, ze to neslo 🙂
7, tie hrudy mi postupne mizli, ale ak sa stalo, ze som presvihla krmenie, tjak stacila aj polhodina a vytvorili sa zase, ale ked som prsnik vyprazdnila, postupne zmizli, ale nikdy som ho nenechala plny ani poloplny.
Tak snad ti to pomoze. A tiez mi doktorka povedala, ze ak je dietatu moc teplo (neviem ako velmi kurite a ako velmi mas dieta oblecene) tak si casto pyta pit a nie je hladne, teda mu mozes kludne dat trochu vody z flase. Ja viem, ze teraz tu budu vsetky zastankyne cisteko kojenia oponovat, no cim castejsie si dieta budes davat k prsniku tym viac mlieka sa bude tvorit. Ja som si svoje odskakala, ale chcela som kojit, takze kym sa mi prsia nedostali do normalu, moje dieta prve dva mesiace dostavalo na striedacku aj sunar, aj odsate mlieko, aj prsnik a nic sa mu nestal, kojila som obidve deti potom bez problemov do 10 mesiacov ked sa mi samo stratilo mlieko. Takze tak. Drzim palce.
@mira_mff dakujem za taku obsirnu odpoved ....mi hovor ked mi niekto povie ake je dojcenie uzasne nadherne fantasticke a emocionalne tak mi je do placu...lebo ja si ho teda vobec neuzivam ale tiez sa trapim na silu chcem dojcit a robim pre to vazne vsetko...ja som si tiez uzila od zaciatku...kym sa mi na 5.den od porodu spustilo mlieko bol na sunare potom ked sa spustilo som odsavala prikladala a dokrmovala z flase sunarom i mojim.cele noci na odsavacke po cisarskom to bolo drsne.lebo maly bol predcasniatko a strasne spavy takze nielenze sa vobec nevedel prisat ale ani usta neotvoril a pri prsniku len spal.bola som za troma laktacnymi poradkynami a vrazila som do nich skoro 200 eur plus elekt.odsavacka plus flase plus vseliake vitaminy maste a tolko slz ktore som dni a noci kvoli tomu preplakala mama aj muz boli zo mna uplne na prasky bali sa o mna ze mam tu laktacnu psychozu...konecne sa mi mlieko spustilo a maly nie a nie pit to bola taka bezmocnost a ciste zufalstvo lebo chces dat svojmu dietatu to najlepsie a nemozes to nikomu vazne nezelam zazit mas mlieko a nemozes kojit...potom laktacne zacali do mna omylne pchat vitaminy na tvorbu mlieka a spustila sa lavina...prisatie uz bolo pekne dokonca chudatko sme dali dva krat rezat...uzdicky v ustach...a zacala som mat nadmerne mnozstvo mlieka a teraz tieto problemy a do toho este candidu-kvasinky na prsiach nic nepomaha na to uz na to mazem 5.mast vyskusala som vsetko mozne.no horor ale ja znesem nie som nejaka fialka ja vydrzim aj ked som bola presvedcena ze tri mesiace a koncim a sto krat som uvazovala ze asi ani tolko nevydrzim pocitala som dni...ale hadam sa to zlepsi po case a bude to ok.
@vanilka83 ja presne viem ako ti je, prve dva mesiace som trpela ako kon pri kojeni, bradavky som mala znicene, do toho ten zapal a zablokovany mliekovod, ked sa mal maly prisat som si hryzla do ruky aby som to prezila od bolesti. Ja som uz tiez skusala vsetko od zufalstva, kym som dosla nato co to bolo a bolo to teda dost neskoro. Problem bol mozno aj to, ze som bola tak hrozne nato upnuta, ze som uz cely bozi den riesila iba tie moje nestastne prsia. Nic ine nepomoze iba kojit a odsavat alebo si odstriekat to mlieko. Preto ti radia LP ze nie uplne ale iba do ulavy aby si nepovzbudzovala tvorbu, ale aby sa ti znormalizovala, tie hrce postupne odidu ak nebudes mat prsia preplnene mliekom, ale chce to cas a klud. a tiez necapaj do seba rozne lieky ani kremy jeden cez druhy, treba im dat cas zabrat aby zabrali, pri kvasinkach nejedz sladke, skor ich vykynozis, oni cukor maju ako potravu. ak nemas horucky tak to je uz na dobrej ceste a ten zapal teda nie je taky masivny, neboj do das. Ja som si potom to kojenie uz vychutnavala a verim ze aj ty budes.

@vanilka83 su na to specialne nadobky, alebo sacky... kamaratka mala tiez takto stale zapaly, hrce, veeela mlieka - prve tri mesiace sa trapila a odsavala (odsavackou) odusu - prebytocne namrazila... mrazak mala plny len mlieka - po troch mesiacoch to uz nevydrzala a s kojenim prestala (nejaka medikamentna pomoc) a vdaka namrazenemu mlieku mala este na niekolko mesiacov pre syna zabezpecene..
inak s odsavackou by som sa nebala - nebude sa ti tvorit viac mlieka.. ja som mala mlieka malo a preto som si chcela odsavackou pomoct a veru voooobec sa mi tvorba mlieka nezvysila..