Zápal prsníka

mlil77
23. okt 2015

Ahojte mamicky, vcera som si nahmatala v sprche velku hrcu v prsniku asi ako vajce, som cerstva mamicka, mam 3 tyzdnove babatko, trapime sa s kojenim, malo mlieka, dokrmujem ale o to teraz neide. Volala som s jednou porodnou sestrickou ta mi povedala ze je to mliecna zlaza ze to musim rozmasirovat, nahrievat a masirovat, dnes som to uz asi 3 krat masirovala ale nic nepomaha, je to dost velke, mam sancu to rozmasirovat alebo uz je iste ze dostanem zapal prsnika ? :( som z toho uplne nestastna, a ako sa vlastne spravne masiruje ta hrca ? mam masirovat cely prsnik alebo tlacit na tu hrcu alebo ako ? presli ste si niektora tym ? dakujem za rady................sa bojim vraj su to hrozne bolesti, horucky ked sa zapali............ :(

seahorse27
23. okt 2015

Ja som pri prvom dietati mala zapaly prsnika v jednom kuse prve 2 mesiace. Mavala som aj upchate mliekovody. Ak to nemas cervene, neboli to, tak by to mohol byt ten mliekovod...vtedy z toho prsnika nejde vôbec mlieko, napriek tomu, ze je naliaty. Vtedy pomahaju horuce obklady alebo sprcha a rozmasirovat. Ak uz je tam zapal - je to cervene a bolestive, tak mne pomohol jedine oxytocin na pohotovosti a ATB 😒 Mne napr. nepomohli ziadne ludove recepty, ako obklad z vina a kapustne listy...ale vsak mozes vyskusat.

sardinka335
23. okt 2015

@mlil77 hlavne pokoooj! Ja som mala jeden prsnik ako kamen...skalu...plny na prasknutie a nešlo nič z neho von, plakala som jak male decko od bolesti...musíš to rozmasirovať a uvolnit inak ti naozaj hrozi zapal - ja som mala naštastie len jeden, je to ako chripka.
Čo mozeš urobiť - chod do sprchy a sprchou si ,,masiruj,, to miesto takou teplou vodou aku znesieš samozrejme aby si sa neopalila a rukou chod smerom zhora dolu po tej hrči...
Ked vyjdeš zo sprchy skus si to odsavačkou odsavat a popri tom stlačaj zhora dolu to miesto...pomahaju aj obklady z kapusty, kapustny list do podprsenky trošku poklepany..
Ja som s tým mojim prsníkom ,,bojovala,, jeden cely den..kym som to rozmasirovala. Cely den dokola, nahriať, odsavať, masirovať...na druhy den už bolo dobre...ale mohla som si za to sama lebo som malu n aten prsnik az tak neprikladala lebo jednoducho na tej strane to ,,neviem,,. Ale bude dobre neboj...
Mne v nemocnici davali do nosa ten oxytocin ale nemala som pocit ze by mi to nejako ze super zabralo...skor mi sestrička doniesla tu lampu a nahrievať, masirovat, odsavať...užila som si svoje ale tak ako to prišlo tak rychlo aj odišlo...prajem to aj tebe.

daniela1978
23. okt 2015

@mlil77 skús si na prsník priložiť kapustný list....ale vážne, nesrandujem.

andrejta
23. okt 2015

@mlil77 drzat v teple, pokus sa to v sprche pod co najteplejsou vodou rozmasirovat smerom k bradavke. Aj ten kapustny list trosku rozklepat nech pusti stavu si priloz, alebo obklad z tvarohu. Na gazu alebo vreckovku daj tvaroh, priloz na zapalene miesto a prikry foliou. Opakuj podla potreby. Trochu to smrdka, ale mne to pomohlo

eeffka
23. okt 2015

@mlil77 ako baby radia, horuca sprcha, mne potom mlieko samo tieklo, potom ten kapustny list je dobry ako push up do podprsenky
a ono by dost pomohlo , ak mas teda iba to malinke dieta, aby sa pan manzel obetoval a poriadne to vysal. Teraz idu vsakovake predstavy bokom, ide o odstranenie tej hrce.
Ono sa to chlapom dost bridi, ale pomaha to najlepsie kedze to male nema taky tah.

kubkacik
23. okt 2015

Skús to masírovať pod horúcou sprchou. Daj si trebárs mydlo, aby si si ho nedrela na sucho a masíruj smerom ku bradavke. a po sprche šup maličkému do pusy- to je najlepšia odsávačka 😉 . Teda, aspoň mne toto vždy pomohlo.

andrejta
23. okt 2015

@eeffka
@mlil77 inak je pravda to, ze mne to frajer tiez roztahal, ked som prisla z porodnice. Prsia jak kamen a nic neslo, maly reval a tak musel nasrupit tato, uplne bez srandy.

sardinka335
23. okt 2015

@andrejta ano, ano...aj tak sa da. Niektore babätka su slabe..moja mala chvilu tahala - podla sestričky ,,neefektivne,, vypila 10ml a spala...mohla som ju aj za uši tahat nič 🙂 a v prsniku vyše 50ml po odsati..tak čo s tým... 😖

0silvia0
23. okt 2015

@mlil77 tak s týmto mám bohaté skúsenosti. Mne žiadna horúca voda nepomáhala, žiadne masírovanie. Jediné, čo mi vždy a zaručene pomohlo, bolo natrieť hrču octanovou masťou, prekryť igelitom a nechať celú noc. Pri dojčení ak je hrča v blízkosti bradavky umyť, ale po dojčení zasa dať späť.
Prekonala som takto úspešne veľa veľa hŕč v prsníkoch. Ak to cez noc neprešlo, octan som tam mala dovtedy, dokiaľ to nepoľavilo.

luba41
23. okt 2015

nahriať, rozmasírovať a dať vytahať dieťatu jehou bradou k bolestivému miestu.. schladiť-vínnym, octovým, kapustným, tvarohovým obkladom..a opakovať do zmiznutia..ale kedže prikrmuješ a pravdepodobne flašou, príp. odsávaš, tak sa Ti to môže opakovať..pretože dieťa nie je správne prisaté a to je príčina upchatých mliekovodov a zápalov..zavolaj laktačnej poradkyni, vysvetlí a pomôže Ti rozbehnuť tvorbu mlieka..

sardinka335
23. okt 2015

@0silvia0 hmm..dobre vedieť, to ma ani nenapadlo 🙂

0silvia0
23. okt 2015

@sardinka335 prvý zápal som dostala a bol liečený antibiotikami. Ale už ani neviem kto mi poradil tú octanovú masť, možno pediatrička, neviem, ale ja som mala neustále zápaly prsníka - tvorilo sa mi kvantum mlieka, syn bol žravý a mlieko nestačilo byť spotrebovávané, hoci som aj odstriekavala. Mne nepomáhala žiadna horúca voda, žiadne masáže, ale táto obyčajná octanová masť bola pre mňa vykúpením 🙂 Hoci smrdí, ale fakt u mňa fungovala na 100 percent. Vždy som už vedela, aha, ide sa mi urobiť hrča, natrela som ju a o pár hodín bola preč. Čím skôr po objavení hrče som natrela, tým skôr zmizla.

prego81
23. okt 2015

@daniela1978 😀
aj ja viem o kapustnom liste. Osobnu skusenost nemam ale bolo to to jedine co pomohlo mojej kamoske. A to mala hrce vsade a obcas oj oba prsniky tvrde ako skaly

@mlil77
Mne stacila sprcha a kvalitna odsavacka - je to podla mna lepsie ako by mal sat otecko, aj ked ako prva pomoc ok, obzvlast ked odsavacku nemas. Takto mozes mliecko zamrazit a mozno sa ti hodi neskor. V mrazaku vydrzi 6 mesiacov.

Drzim palce, casom sa to zlepsi 😉

mojbazarik
23. okt 2015

@mlil77
ja som si presla asi vsetkymi problemami, ktore mozu pri kojeni nastat :D
Najviac sa mi osvedcilo narievanie lampou a zaroven marisorovat smerom k bradavke a vytlacat kym mliecko tecie. Ak uz je babatko dost silne a saje, po rozmasirovani ho treba prilozit, je to najlepsie odsavacka, ale v 3 tyzdnoch asi este nebude tak sat.
A ked dostanes von vsetko co vladzes (niekedy je to hrozny boj s bolestou), potom prilozit zmrazeny kapustovy list. Rozober si kapustu na listy a daj do mraznicky zmrazit - schladi to a zaroven pusti stavu. Len pozor, nedavaj tu kapustu na bradavky, tam si daj vatovy tampon. Opakovat kazde 3 hodiny cely postup.
Skusala som aj vinne obklady, nepomahali tak ako kapusta.
Nikdy by som nepovedala, ze dojcenie moze byt take trapenie :( ....ale ked uz sa to rozbehne, je to uzasne! ...tak vydrz ;)

sardinka335
23. okt 2015

@mojbazarik tak tak ...a ze kojenie je prirodzene ... 🙂 velmi často vydrete a odtrpene... 🙂

mojbazarik
23. okt 2015

@sardinka335 pre mna horsie ako porod :D
Myslela som, ze pri druhom dietati to pojde samo, ale prd, zasa som musela s placom volat laktacnu poradkynu, aby mi prisla vytlacat to prve mlieko, lebo sama som si taku bolest nevedela spravit. Ale rozbehlo sa to rychlejsie ako pri prvom a teraz si kazdy den hovorim, ze to za to stalo ;)