Mám zápal prsníka

lusylulu
10. aug 2022

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť malého plne dojčím a skoro pred 2 týždňami som si prešla cez upchaté mliekovody s tým som si poradila v priebehu 2dní. Týždeň na to zo štvrtka na piatok mi malý v noci dlhšie spal a spravila sa mi nad prsnikom guča necítila som sa dobre jak keby som začínala byt chorá v piatok večer som mala aj horúčku, snažila som sa si to nahrievať, masírovať prikladať malého ale nespustilo sa mi to, od piatka do nedele mi to neprešlo na prsníku sa mi vytvoril aj červený fľak na dotyk horúci a veľmi boľavý a k tomu ešte tá zatvrdlina. Tak v pondelok som volala svojej gynekologičke a hneď ma zobrala predpísala mi antibiotiká beriem ich len druhý deň malého môžem kojiť na ďalej. Kojím ho najme z toho boľavého prsa ale na začiatku musí dosť dlho ťahať aby mu niečo išlo niekedy aj mrnčí potom sa mu to spustí pije ale len to mlieko čo sa naplnilo čo nemám upchaté a tá guča tam furt je. Chcela by som radu od vás čo by ste mi poradili poprípade či niektorá s tým prešla, lebo ja chcem malého kŕmiť naďalej bojím sa či sa mi to vôbec spustí malý bude mať 3 mesiace aj na začiatku som plakávala pri kojení kvôli bradavkám tak keď som to doteraz vydržala som si myslela, že horšie ma už nič nečaká ale čakalo. Ďakujem dopredu za rady a vaše skúsenosti.

lelab01
10. aug 2022

Tiež som si tým prešla pri oboch deťoch...zápal treba riešiť hneď na začiatku...ak stále cítite, že tam ešte mlieko ostalo, treba odsávať. Na zápaly mi pomáhala nechtíková masť, kapustové listy a masírovať a hlavne odsávať, musí sa to dostať von ak chcete ďalej kojiť.

lusylulu
autor
10. aug 2022

@lelab01 už to mám 5 deň odsávam si prikladám si malého aj kapustové listy som skúšala a nič a vy ste tiež museli brať antibiotiká?

3rika6
10. aug 2022

Ja som mala tiez nieco podobne, ale u mna ta guča nebol upchaty mliekovod, ale absces. Ten mi musela doktorka potom narezat a vycistit.

lusylulu
autor
10. aug 2022

@3rika6 aj ja sa toho bojím aby som to nemala a potom ste naďalej kojila po tom zákroku ?

anjelicek26
10. aug 2022

@3rika6 sestra tiez absces a riesili to operacne, take zriedkave to asi nebude :(
@lusylulu sestra kojila potom dalej este pol roka.

3rika6
10. aug 2022

@lusylulu ja som to tiez mala hadam aj skoro dva tyzdne a stale som si myslela ze je to ten mliekovod a ze uz je to lepsie, ale nebolo. Mala som tam zlateho stafylokoka, brala som antibiotika, ale mohla som kojit dalej

3rika6
10. aug 2022

@anjelicek26 no aj ja poznam viac zien co to malo. Hlavne sa to stava na zaciatku kojenia, ked su poskodne bradavky, tak cez tie ranky.

pininka1
10. aug 2022

Skus na noc, namocit poriadne kapesnik do alpy a prilozit na prsnik cez noc. Mne jedine toto pomohlo a ulavilo sa mi. Potom kazdy den si mozes takto prikladat aby sa to neopakovalo. U mojej mamy v rodine to kazda zena robila a ked ma videla sestricka z porodnice tak mi vravi ze odkial poznam tento stary trik. Takze asi na tom nieco bude.

lusylulu
autor
10. aug 2022

@pininka1 vyskúšam ďakujem

anicka176
10. aug 2022

Pri opakovanom upchávaní a hrčiach mi pomohol oddych aj fyzický aj psychický a užívanie lecitínu, brala som 3 tobolky denne a keď sa to zlepšilo tak 2 a postupne 1.

lusylulu
autor
10. aug 2022

@3rika6 a na ultrazvuku prsníkov nezistia či je absces alebo upchatie mliekovodu neviete ?

3rika6
10. aug 2022

@lusylulu tak to neviem, viem ze niekedy ked to uz prepichuju tak sa to robi pod sonom. Ja som tu hrcu mala velku mozno ako orech, alebo take mensie vajce, a stale to zostavalo rovnako velke a take celkom tvrde, aj ked som si vsetko mlieko odsala. A vobec nic mi na to nepomahalo, ziadne babske rady.