icon

Zúfalstvo z dojčenia

floweris
11. nov 2016

Ahojte ženy. Ani neviem čo by som chcela počuť ale som neskutočne zničená a už nevládzem. Môj syn zdravý drobný chlapec Jakub, máme problém s kojenim, sme po pôrode 4den a cítim neskutočný pocit nevedieť nakŕmiť svoje dieťa. Jakubko je spáč, nie vždy si pyta ale vypýta si papať, no problém je vtom ze sa neprisava ako iným mamičkám, zmení sa to? Čo mám robiť? Snažím sa mu tam vopchať bradavku aj s časťou dvorca aby dobre sal . Som vtom nová a momentálne mám pocit že to nikdy nebudem vedieť. Neviem niekedy si ho prisat na prsník. Žienky poraďte alebo zdoverte sa ako ste to mali prvé dni. Ja som na dne a verím že sa všetko zmení, že budem schopná nakŕmiť svoje dieťa a on mi vtom trochu pomôže.

Strana
z3
emilia25
11. nov 2016

Nikdy nezabudnem na moje kojenie pri 3 synovy a teda kojila som 2 predtym dokonca druhorodeneho do 11 mesiacov ale ako mi sal 3 no hroza.mala som az alergiu z kojenia hlavne z jedneho prsnika ten ma bolel ze som az plakala od bolesti sama chrasta aj klobucik som pouzivala aj mastila no bolelo to jak svina.tak som kojila len z jedneho a ten bolestivy si vystriekavala rucne ked som tam uz mala hrudky a bol riadne naliaty.kojila som asi do 4 mesiaca potom som to uz vzdala a dala som ho na sunar.pri 4 tak tam som to sama citila ze toho mlieka je malo a do 2 mesiacoch bolo po mlieku uplne ani kvapku som si nevytlacila.drzim palce a neboj sa aj prikrmovat.teraz mas byt stastna a nie mat depky.tes sa z maleho ze ste uz spolu.a co sa tyka sania to chce len cas on sa nauci neboj.

jlp
11. nov 2016

Zavolaj si domov laktacnu, urcite pomoze. Ja sice nesuhlasim s dlhodobym (3 a viac) rocnym kojenim, ale ukaze ti sposob prilozenia. Mrkni ich na mamile.

floweris
autor
11. nov 2016

No priložiť ako tak vieme, pekné saje, až počujem ako prehĺta. Chýba je najviac vtom ze zaspí po 20minutach. Nič viac si neprajem len aby sme s nemocnice u odišli.

smajla27
11. nov 2016

..urcite si zavolaj laktacnu ked mas zaujem dojcit.. hlavne bud v klude, jakubko citi tvoju nepohodu a nervozita ma tiez svoj vplyv na dojcenie .. ja som problem s tymto sice nemala ale uz v nemocnici stestricky chodili a pozerali ci dietatko papa.. ked nie, ukazovali mamickam co a ako a pomahali.. na mamile najdes veru zoznam vsetkych laktacnych v tvojom okoli, nevahaj a zavolaj nejakej.. hlavne klud, uzivaj si malinkeho 😉 zelam vsetko dobre

corola
11. nov 2016

To nevadí keď zaspí po 20minutach. Moja papala veľmi krátko 5-10 minút a prispievali veľmi dobre. Je to pri každom bábätko individuálne, neriad sa žiadnymi časovými údajmi. Dôležité aby priberala a aby male bolo spokojne. Ja som mala tiež podobne pocity ako ty, chcela som co najskôr vypadnut z nemocnice.

smajla27
11. nov 2016

@floweris 🙂 tak vidis, ono to pojde, neboj 🙂 moja mala zaspala do 5 min na prsniku, kazali mi ju budit, stuchat len aby papala.. ale to neslo, ona bola proste ospala 😀 a tak som dojcila som kazdu hodinu az dve..

moninah
11. nov 2016

Ja som mala uplne to iste. Maly sa zle prisaval, islo mu to tazko a stale mi zaspaval. Sestricky mi poradili, ze ked sa koji, mam ho steklit na nozke, hladkat po brade zospodu alebo mu tak chytat klucnu kost. Vyzeralo to vselijak, ale trocha to to dojcenie predlzilo. Vzdy som ho prikladala, ked otvoril oci - dokonca som aj navstevy vyhanala... ze pardon, ale zobudil sa, musime ist papat. Po velkom trapeni sa to pekne rozbehlo. Ale ak by to neslo, bez vycitiek by som sla na UM. Je to urcite lepsie, ako sa donekonecna stresovat z kojenia, ktore nefunguje.

marrie5385
11. nov 2016

To nic ze zaspi...este sa len zoznamuje so svetom...casom bude babatko bdelejsie 😉

sardinka336
11. nov 2016

@floweris si 4 den po porode pre pána krála! Maly mal/má zltačku, je spavy...proste kojenie sa musi rozbehnut...ved pišeš ze sa ti prisaje, pije, počuješ ako prehlta. Tak teraz sa koji 20 minut lebo je maly, slabý, ale to sa bude den za dnom zlepšovat.
Jediné čo teba potrebuje zaujímat je či tvoje dieta priberá a prospieva, a či pije 20 minut, 30 minut, 10 minut je viac menej nepodstatne. Rozbehne sa to, hlavne pokoj...ved svoje dieta krmiš, čize normalne ti to ide len stresuješ. Zavolat si laktačnu nemusí byt odveci, podporí, pomoze, poradi.

terezka1947
11. nov 2016

@floweris no....mohla by som pisat roman,pri oboch detoch...aj spominanie ma boli ☹
ale jedno ti mozem povedat.....ak vydrzis,pojde to...najhorsi je prvy mesiac...prip.dalsi,ked je nedajboze nejaky zapal...
a odporucam k trpezlivosti este nechat si porodit=bud od dobrej kamosky alebo laktacnej
inak...aj citat pribehy a rady yien an MK,lebo kazda sme ina a kazda si musime vybrat z toho mnozstva to,co bude vyhovovat nam
no aaaaa.....ak sa da,aj oddychovat
bude to dobre...ver,ze ano....ale zaciatky daju zabrat...bohuzial,nie vsetky mamicky hned od narodenia koja bez problemov 😉

puklica13
11. nov 2016

@floweris jaj moja...katastrofalne bolo to prve...hadam az na 4den sa mi spustilo mlieko,dovtedy nic,maly reval,ja nervy,....no na slucku to bolo..a ked sa spustilo este vacsia katastrofa,dakedy reval aj pol hodinu kym sa dobre prisal...ja som mala vela mlieka,prsia ako dva balvany,ale sa spustalo pomaly..proste vzdy tak minutu trvalo kym zacalo tiect potiadne a niekedy maleho ta minutka tak rozhodila ,ze potom to bolo peklo...mne asi na 5ty den jedna sestricka poradila taku fintu..doniesla mi v striekacke trochu glukozy,ze potrite si bradavku,kym mali zlize tak sa mlieko spusti...v zasade to fungovalo..hadam aj mesiac trvalo kym sa dojcenie ako tak ustalilo...ja som ale bola tvrdohlava,proste som odmietala kupovat um ked to mam doma zadarmo...
Neboj...pojde to...a nic sa nestane ked nie,preto nebudes o nic horsia mama akk ta co dojci do 5rokov

floweris
autor
11. nov 2016

No priložiť ako tak vieme, pekné saje, až počujem ako prehĺta. Chýba je najviac vtom ze zaspí po 20minutach. Nič viac si neprajem len aby sme s nemocnice u odišli.

floweris
autor
11. nov 2016

@sardinka336 podpora v nemocnici nula bodov, čo vidím nielen keď mám stavy. Na tretí deň od pôrodu mi povedali ako si ho mám prikladať, a keď nesaje ako vlozit bradavku. To sú tie osoby ktoré má najviac depraju a ich osnovy. Mne to tiež nepríde zvláštne lebo je drobunky, len oni to vidia inak, viem! Je to moje dieťa ale naozaj tu nemienim stráviť u ani sekundu nazvyš.

mima283
11. nov 2016

Co som sa len ja naplakala v porodnici....maly mal zltacku, papal ani nie 5 minut zakazdym. S placom som donho sprtala, nosili mi ho len raz za cas, lebo bol na ozarovani, mal tiez 4 dni a cuduj sa svete vraj si tych 50 vytiahol vzdy. A tiez som bola jednou sestrickou neustale bombardovana tym, ako musi kojenie ficat, ze ho musim kojit minimqlne 20 minut, nech jej nerozpravam, ze sa neda zobudit a podobne. S revom som chpdila s malym spiqcim za sestrickami, ze neviem co robit, ze zaspal a tam ho vzdy zvazili a povedali, ze sa napapal krasne. Nekojila som sice dlho, lebo som sa vkuse deptala, ze malo papa a prisla som o mlieko, ale ked som kojila nikdy nepapal dlhsie ako 5-10 minut. A to priberal vyborne, aj na poradni ho chvalila, ze je velky jedak 😁 chapem, ze je to hrozny pocit, este ked si v tej porodnici a prides si tak bezmocne ci ako to povedat. Kazda sme si zazili ten pocit v nemocnici a je to velmi neprijemne, ale neplas sa hlavne tak a skus sa dako skludnit, aj ked je to tauke, aby si nahodou neprisla o mliecko. Ja osobne by som zatial um neprikrmovala, pokial ti ti sestricky povedia, ze pekne papa. A nevsimla som si tu ci nahodou nema zltacku aj on. Ak ma, tak to vibec neries, deticky su vtedy velmi spave a nakrmit ich je priam umenie 😊

zuj
11. nov 2016

@floweris ale ved to vobec nevadi ze zaspi po 20min, moja prva dcera papala skoro hodinu a druha bola napapana za 10-15min, to je individualne u kazdeho babatka...pokial je maly prisaty a vidis ako papa, je spokojny a ma pocikane plienocky potom nevidim ziadny problem, obaja si musite na seba len zvyknut, chce to len cas a cvik...kojenie je v prvom rade v hlave, ked budes ty nervozna babatko to citi a neni v pohode, tak hlavu hore! Sestricky mozu byt napomocne ale rezim kojenia si musite nastavit sami, sustred sa v prvom rade na babatko, nemocnicu neries...

jannad
11. nov 2016

@floweris podla mna 20 minutove jedenie je dost a najlepsie to uvidis ked si ho pred a potom odvazis. Moj jedaval tak max 15 minut ked bol malicky a teraz sa aj za 5minut naje. A kolko ti vydrzi po kojeni spat?

marcelatje
11. nov 2016

@floweris doma budes mat vacsi klud. Ak chces dojcit zavolaj laktacnu. Inak to ze po 20 minutach zaspi vobec ale vobec nevadi.
Moj syn mal zltacku spal stale. Nevydrzal hore ani 5 minut a v nemocnici stale chudol. Nechceli ho pustit domov. Poucena skusenostou z predchadzajuceho porodu som za ucelom zvysenia vahy pred vazenim dovolila dieta nastopat umelym mliekom. Doma pribral za 3 tyzdne 1,8 kg.
Na bolestive bradavky pomozu naplaste multi mum compresses.

kubobubo
11. nov 2016

@floweris moja dcera mala 2590g a 47cm. Spave dieta. Dojcenie katastrofa, nevedela poriadne jest, sestricky kazda nieco ine. Jedna mi aj klobuciky podstrcila. Ziaden pokoj na dojcenie, vizita, detska vizita, upratovanie. Z porodnice sme isli a dcera 2300 gramov. Dojcenie nam absolutne neslo. Nastastie som o poradkynach nechyrovali. Kupili sme vahu. Dcera povinne sala, ja som potom odsavala a krmili sme ju striekackou. Po tyzdni uz zacala aj tahat a striekacku sme mohli zahodit. Viem, ze toto poradkyne zakazuju. Ale mne to dojcenie zachranilo. Celkovo bola dojcena vyse 2 rokov, az do dalsieho tehotenstva.

mirro
11. nov 2016

Ešte si len na začiatku,a je to pre teba nové a ťažké. Nastala realita. Hlavne kľud,neboj,pôjde to. Keď vidíš,ako saje,určite začne aj priberať. Hlavne nestresuj,obaja sa učíte aj ty aj malinký. A zvládnete to.

gretocka
11. nov 2016

@floweris ahoj, mne sa narodil prvy syncek v 35. tyzdni s vahou menej ako 2,5 kg.... zltacka, celkovo to ze bol slabucky - no spal nie ze po 20 ale po 2 minutach na prsniku. Vtedy mi novorodenecke sestricky poradili budit ho kazde 2 hodiny na papanie - vo dne v noci.... v nemocnici sme boli 7 dni ale nie kvoli priberaniu, aj ked priberal stale na spodnej hranici tabuliek. Takze prosim nestresuj sa, lebo to neprospeje.... zacni ho ked tak prikladat castejsie, aby sa rozpapkal. Ked zosilnie, bude to uz lepsie.... No a akokolvek laktacne poradkyne zatracuju klobuciky, mne pomohli na zaciatku pri vsetkych troch detoch, len je potom potrebne vystriehnut ten spravny okamih kedy ich odlozit.... a pozor na flasku. Mne znama radila, ze si cely den odstriekavala mlieko a na vecer dala po kojeni z flasky to hustejsie - zadne z celeho dna. Spravila som to tak aj ja ale po kojeni uz nechcel. Tak som dalsi vecer skusila prehodit poradie, nech ma dieta to hutne a vyzivne mlieko - vypil z flasky a na prsnik sa uz nedokazal prisat v ten vecer, takze flaska putovala do zadnej police skrine. Ver svojmu telu aj malemu.... Druha dcerka sa narodila neceleho 2,7 kg a priberala este menej ako jej bracek... s detskou doktorkou som bojovala celeho pol roka aby som nemusela dokrmovat, chodili sme na vazenie kazde dva tyzdne a doktorka stale krutila hlavou, ze pribera malo.... no vydrzali sme a dnes slecne nic nechyba. Podstatna je celkova pohoda dietatka a aby priberalo aspon trochu.

gretocka
11. nov 2016

@floweris a inak tie ich tabulky.... moje dva a pol kilove dieta a vedla stvrokilove - no hadajte ktore vypilo uz treti den po porode 60 ml a ktore ledva 20?

Prve dieta som rodila na Kramaroch - to ma myslim zachranilo pri oboch dalsich... druhe som rodila pred styrmi rokmi v Povazskej a to bolo ako navrat do roku 1970 ked z porodnictva odchadzala moja mamina... zakaz rozbalovat dieta zo zavinovacky, vazenie pred a po kojeni, zapisovanie pocikanych a pokakanych plienok,... Pamatam si ako vecer prisli sestricky pocitat kolko dieta vypilo za den, pila male mnozstva ale castejsie - sestricka kruti hlavou "Kojenie 12 krat, vy musite byt hrozne unavena" 🙂.... bolo to neskutocne stresujuce a nevedela som sa dockat kedy ma uz pustia domov, doverovala som si, ved som uz jedno babo vypiplala.
Teraz tretie dietako bolo zas hranicne predcasne a medzitym sa tu novorodenecke zmenilo kompletne, takze uz to bolo ovela radostnejsie, ale kojenie v zavinovacke pretrvavalo stale....

8853
11. nov 2016

20 minútové kojenie bol max, veď ti rozzmoli bradavku. On si vytiahne aj za tú chvíľku, čo potrebuje. Detičky sú po pôrode unavené a aj zo žltačky spave. Neboj sa, pri vážení uvidia, že pribral. Ver si, všetko bude dobre

madana
11. nov 2016

@floweris novorodenci su takíto ospalí,to je normalne.Mne napr kazali budit dietatko kazde 3hod,aby maly priberal,ale Tvoj ked si vypyta a hoci saje podla Teba len 20 min,tak podla mna to je dost,10 min z jedneho a 10 min z druheho prsnika,vytaha si kolko potrebuje.A na 4 den kojenia nemusis byt znicena,prides domov uvidis ako sa to vsetko zmeni,a Ty si najdes svoj sposob kojenia,v nemocnici to je ine...no a maly Ti bude uz postupne kazdym mesiacom menej spinkat

sponkaa
11. nov 2016

Zmení sa to, ver mi. Len to musíš vydržať. Môj prvý syn bol presne takýto istý. Ešte v pôrodnici dostal aj žltačku, takže sme tam nakoniec boli vyše týždňa. Bradavky som mala ubolené, prsia naliate... hroozne, začala som kojiť cez klobučiky, takto som kojila 4 mesiace, neskôr bez a do 2,5 roka. Prsník bol náš liek na všetko. Spadol, chcel spinkať... vždy a stále si pýtal 🙂 Chce to obrovské sebazaprenie, ale zmení sa to. Počkaj tak týždeň, dva.
Moja druhá dcéra - po pôrode papala máličko, prsia som mala neskutočne naliate, zápal prsníka, kojenie ma hrozne, neskutočne bolelo, až mi všetky vlasy na hlave stáli, papala málinko, musela som odsávať. Teraz má 3 mesiace a papá krásne, ale len keď chce ona, nie keď jej chcem dať ja 🙂
Inak, moja dcéra sa dokáže napapať za 5 minút a má dosť, viac proste nechce. Syn bol úplne iný, nechápala som to. V dvoch mesiacoch mala ale dvojnásobok pôrodnej váhy, tak nemeraj kojenia podľa času, každá mamina má iný spúšťací efekt a každé dieťatko saje inak. Naozaj môže stačiť aj 5 minút a je napapaný/a.
Viem, ľahko sa to píše, presne chápem Tvoje pocity a pocit frustrácie, ale skutočne ver mi, zmení sa to. Keď bude starší, bude na "cici"zavesený stále 😉
Posielam veľa pozitívnej energie ♥

edn
11. nov 2016

@floweris ja som dlhsie nikdy nekojila.. mne uz sestricky v porodnici povedali, ze 20 min. a dost, lebo potom uz len dudluje a neje.. takze podla mna ziadny problem nemas..

floweris
autor
11. nov 2016

Problém je sa prisat. Neviem dostať bradavku za dasienka aby si chopil. Občas sa podarí ale on mali spolupracuje a mne ťažko. Teraz si napríklad zyvol tak ideál. Hneď bol prisaty. Mám to riešiť klobucikmi?

lauricka
11. nov 2016

@floweris Jasne, ze to zvladnete, zavolajte si laktacnu poradkynu. Urcite stoji za to zabojovat, dojcenie je super, nevzdavajte sa, je na to prilis skoro. Poziadajte o pomoc. Lepsie laktacnu ako modreho kona 🙂

lenka1993
11. nov 2016

@floweris klobucik je zaciatok konca. Najdi si na mamila.sk laktacnu poradkynu v tvojom okoli a ona ti pomoze 😉

marcelatje
11. nov 2016

@floweris klobuciky ti prisatie nezlepsia

floweris
autor
11. nov 2016

Laktacnu určite chcem vyhľadať ale chcela som poradiť ako ho prisat tu v nemocnici aby sme prosperovala s papal. Je to na nervy. Doma budem určite viac experimentovať. A verím že aj on po čase sa prisaje bez problémov.

Strana
z3