1,5 ročná pozná abecedu. Vadí to?
Ahojte, ako su na tom Vase deticky?
Nasa Dianka ma 1.5 roka a uz pozna celu abecedu, aj v podstate cislice od 1 po 9
je to OK? ja neviem, je to moje prve dieta, nemam skusenost, kedy sa deti ucia abecedu a tak
Temu otvaram, ale akonahle sa tu budete osocovat, temu zamknem natrvalo!
Danu, podla mna to tu coskoro zamknes natrvalo. Mojej kamaratke ked zistili, ze ma nadpriemerne inteligentne dieta (relativne skoro, v necelych 2 rokoch v skolke ich nato upozornili a poslali na testy) sa otocili chrbtom relativne blizke kamosky. Nedokazem to pochopit, ale bola som pri tom, proste nedokazali prekusnut, ze ich dieta nijako nevynika. Preto som velmi skepticka ohladom dalsich reakcii ludi, ktorym je Dulius navyse cudzi...
No k veci, Dulius neviem ci na konovi nie je tema o nadmerne inteligentnych detickach. Pokukaj, mozno najdes inspiracie, pretoze kazdy psycholog ti povie, ze takymto detom sa treba venovat, nechcem povedat viac, ale trochu inak. Hlavne som to prezila so spominanou kamoskou. Ale mozno je rok a pol este malo a treba ju nechat sa "precitat" zopar mesiacmi... Vela zdaru!
A ja sa pytam, preco by sa clovek nemohol aj pochvalit ked ma na to dovod? To je taka hanba mat sikovne dieta? To sa mame stale len marazmovat ci dieta sa narodi retardovane, ci nebude zaostale, ze nedycha alebo zomrelo? (prosim neberte to ako vysmech). Ved deti su najma o radosti a stasti. Preco sa teda nepochvalit? Nepozdielat to stastie s inymi, rovnako stastnymi rodicmi na konikovi?
Dulius ja ti blahozelam k tvojej velmi sikovnej dcerke. 🙂 Moji synovia nepoznaju este pismenka a ani cislice ale zato uz spolu vysavaju s normalnym vysavacom, utieraju prach mojou ponozkou na nabytku. 😀 Skladaju stavebnice a odmontovali neodmontovatelne kolieska na radiatore. 😀
amdeis.ja si myslim že bola zle položena tato tema.on sa pyta či je to v poriadku ak pozna abecedu.mal sa pytat či sa to považuje za nadpriemerne dieta a či sa to da dalej nejako dalej rozvijat.podla mna každe dieta ma nejake plusky z čoho prekvita tak že nemslim že tu vladne zavist.
zuzka.m a nie je to jedno? Zle to napisal a? Ved to vobec nevadi. Kto z nas nieco nenapisal zle? 🙂 Nehodnotme formu lebo nam unika obsah. 😉
no počkaj mne to jedno je ako to pisal.ja osm mu už pisala že každe dieta je ine a každe bavi ine a ked bavia jeho malu pismenka nech sa venuju pismenkam.len pišem prečo dostal take odpovede ake dostal a že to nemusi byt hned zavist od druhych.... 😉
amdeis, pozri si moje prispevky a povedz, ze preco ma pourazal? je to normalne? cim som ho urazila ja? je mozne, ze ma inteligentne dieta, co mu vobec neberiem, ale on... nedopisem, neurazam 😝
teda len ten jeden si mozes precitat, ostatne su zmazane, nakolko som reagovala na jeho urazanie.... ale teda k teme, verim, ze aj tak male dieta vie ukazat na pozadovane pismenko, ved je to podobne ako ked ucis dieta, aby ukazalo psa, macku, auto... dieta sa rychlo uci. mnohe deti vyrastaju trojjazycne a zvladaju to, su ako spongie v tomto veku. to verim, skratka mat doma nadherne a mudre dieta je radost. zelam aj vitalitu a pevne zdravie...
niekde som citala ze v tomto veku by molo dietatko poznat uz minimalne 50 slov a ked je medzi nimi abeceda tak preco nie 😉 ale neviem ci by som to brala hned za znak nadpriemerne intelegentneho dietatka, suhlasim s tym ze v tomto veku su deticky ako spongia 🙂 moja 18 mesacna bambulka sice nepozna abecedu ani cislice, ale krasne sa s nou da komunikovat, snazi sa roztomile vysvetlit vsetko dookola co sa deje, co by chcela , dokaze sa sama obut a uz si vie obliect aj bundicku, sama papa vidlickou a lyzickou 🙂 ....
Ahojte, čítala som Vaše príspevky, a veľmi ma zarazili tie negatívne reakcie. Potom som pochopila že máte niečo proti tomu duliusovi , ale aj tak. Dotklo sa ma to aj preto že ja sama mám také dieťa, a tiež som sa to snažila tajiť. Lebo každý na mňa pozeral takým spôsobom že nič malého neučím, len rapotať tie písmená. Verte že mne samej už tá jeho záluba liezla na nervy. Trvalo to asi od jeho 15 do 19 mesiacov a bol to normálne fanatizmus. Naučil sa ich tak že sa ma stále pýtal čo to je , a videl ich aj tam kde som netušila že nejaké sú, na bundách, strojoch, proste všade. Ked ráno vstal prvé utekal ku takým kockám kde bolo dačo napísané a vybozkával ich, to isté aj večer. V posteli, aj v kočíku si neustále hláskoval. Napríklad si žundral M-A-M-A a potom povedal mama, asi 30 slov.Vonku bral hocijaké paličky a kedže samozrejme nevie písať, písmená si skladal. Z hocičoho, z variech, zo špáratiek... Ked som mu povedala že pod nakreslíme slniečko tak povedal že nie to je O. Nepodporovala som ho v tom , ale nedalo sa tomu zabrániť lebo ked mi dačo chcel ukázať, dáke slovo alebo písmeno tak až sa rozplakal, ked som nereagovala a neopakovala som po ňom čo prečítal.
Verte nie je to príjemné, človek by bol aj hrdý, keby nebolo tých reakcií okolia. Dneska má 21 mesiacov, a chvalabohu ho to prešlo, čítať si tie písmenká číta, ale už to nie je to jediné, čo ho zaujíma. Prešli sme na zvieratá.
Matko ked bol 18mesacny , tak poznal takmer vsetky znacky aut...nic sme ho zamerne neucili, zacalo to nevinne, lebo doma si s manzelom nehovorime moje-tvoje auto ale golf a skoda, a on na vsetky auta, hovoril najednoducho to je skoda, tak sme mu to nic netusiac vysvetlili a on bol stale "hladny" po novych znackach a si to stale pytal, dokonca ani nechcel po vonku chodit (predtym som ho musela doslova nasilu drzat v kociari), iba sa vozit v kociari okolo zaparkovanych aut a donekonecna opakovat znacky, ked nejake nevedel, pytal sa aka znacka to je a pri dalsom takom aute to uz vedel...v tom obdobi mi uplne odmietal citat knihy, ktore predtym zboznoval, jedine ak casaky, kde boli reklamy na auta...bola to jeho zaluba, vtedy cely jeho zivot...tak ako pise kikamajko...ako prislo, tak aj odislo, ani neviem kedy...vsetky tie znacky pozna, ale uz ho zaujimaju aj ine veci, comu sa tesim....myslim, ze abeceda, ci znacky...je to jedno, ide o jednoduche znaky, ktore si taky maly cloviecik dokaze zapamatat tak, ze "cumime"...si myslim, ze v tomto veku je to normal, nic vynimocne...niekto vie to, iny tamto...
Tiez si myslim, ze to nic neznamena, nas najstarsi syn,no, 18 mesacny este asi nie, ale do dvoch rokov urcite poznal pismenka, aj cislice, bol nimi dost fascinovany, v knizkach hladal len pismenka, obrazky ho az tak nezaujimali. Lenze inak dost malo rozpraval. Po dvoch rokoch sa naraz rozrecnil, ale v tu ranu ho pismenka prestali zaujimat. Naozaj citat sa naucil vlastne az v skole, dokonca mu diagnostikovali dysgrafiu... Teraz ma 15, uci sa vyborne, teda ucit sa ani nemusi, lebo pamat ma stale velmi dobru, vsetko si zapamata z hodiny, ale inak nijaky genius 😉
dadis u nas to zo znackami aut bolo rovnako, mame ich doma 4, chodi k nam koepc ludi denne, maly pozna vacsinu. Co sa tyka casti tela, zvieratiek to vedel nejak po roku vsetko. Nieco pol roku a pol farby, dnes na pocita do 5. Nema ani 2 roky, rozprava viacslabicne slova, 4-5slovne vety. Aj napriek tomu si stalr nemyslim, ze je nejak extra nadany. Je sikovny jasne, ale myslim, ze rovesnici sa v urcitom veku vyrovnaju. Ako tu uz niekto pisal, taketo deti v niecom zaostavaju, uplne s ym suhlasim. U nas napriklad maliy ma rad len deti starsie od neho, to su kamosi, ale teda s mladsimi to je katastrofa. On sa ich normlane boji.
toto vsetko-az na par vynimiek-je sama zavist 😠 ziadne dieta nemoze byt lepsie ako to vase? 😠 moze!ak je dieta zdrave,vnimave a zvedave tak preco by sa nemohlo naucit pismenka a cislice?!ste zavistlive a nikomu nedoprajete radost!keby sa vase dieta naucilo nejaku cinnost skor ako jeho rovesnici a napriklad aj rodina by vas povazovala za klamarku ako by ste sa citili?!ked vam tato tema ,,nevonia,, tak sem nechodte a neurazajte 😠 nikoho tu nezaujimaju priblble nazory ze si zakladatel tejto temy vymysla 😠 😠 😠
Dulis ma nielen krasne,ale aj velmi mudre dietatko: ) Gratulujem, len si nie som ista, ci tieto temy nezaklada z cistej provokacie, kedze aj v 1-vej teme o krasnom dietati bol riadne bombardovany 🙂) 😉 😉
Tak neviem, kde zmizol zakladateľ témy? My sa tu naťahujeme, že by išlo o to? Tak sa mu to aj podarilo 🙂 V každom prípade, nadpriemerne nadané detičky ma tešia, ja s nimi pracujem.
katka.m keby ludia tak reagovali na mna tak ako na duliusa tiez odidem a zahodim notebook. 😢
Hm prečítala som čo to z témy. Tak naša drobčica ešte nevie písmenká ani čísla, ani ludolfovo číslo 😀 (bez urážky, na nič nenarážam, len sa mi to sem hodilo) ale ani sa na to nezameriavame. Popravde, vela pozerá telku, vela rozumie anglicky (pretože pozerá anglické rozprávky tak pochytala) vela tancuje a spieva a robí zlotu. Podla doterajších jej činov ju dobré nenapadne nič. Je rafinovaná a vie byť extrémne zákerná, niekedy sa mi až rozum zastaví, ale je nerávk. Takže ak jej niečo neide na prvýkrát, už sa k tomu nevracia. (prípadne to rozbije) Ale aby som prešla k podstate, poznám dieťa, ktoré v cca dvoch rokoch čítalo. Naozaj čítalo, jednoduché slová, max. 5 písmenkové, čísla neboli problém a rátať do 10 vedela ešte skôr. Dokonca si spomínam na jednu príhodu, keď sme šli von a ona sa spýtala, že čo je to tam napísané a my sme zhrozene na nu pozerali, že ako to, že si to nevie prečítať sama a to mala asi 2,5 roka. Keď však mala ísť do školy, krásne sa všetko učila nanovo Pretože odrazu všetko zabudla, hoci sme sa jej to snažili pripomínať. Priamo do prvého ročníka nastupovala síce s tým, že plynulo čítala a písala, ale teda asi celé leto sme sa museli "hrať na školu" lebo bola v strese, že všetky deti budú vedieť všetko a ona nič... Je to fakt individuálne a ešte to nič neznamená. Ale držím palec všetkým deťom, aby si z toho čo najviac odniesli.
PS: Názor, že ak dieťa vie ovela skôr niečo, čo nie je bežné a preto nemá detstvo je kravina. Ak je dieťa inteligentné a učí sa rýchlo a my mu nedávame na to priestor ale silou mocou chceme, aby behalo po záhrade, hralo sa v piesku a malo detstvo, tak mu to detstvo nedáme, ale môžeme mu viac ublížiť ako pomôcť.... 😉
Ahojte,
tak po tom ked som raz videla 14 mesacne dieta rozpravat vety typu " maminka podme domov" "chcem papat jogurtik" uverim vsetkemu 😉
tynusqa a to je vynimocne?? 😕 😕 😕
ja take poznam okrem mojho , dalsie dve 😕
@kvetinkaaa nedá mi nereagovať. Moja dcéra takisto poznala písmenká keď mala 18. mesiacov, teraz bude mať dva roky - pozná veľké aj malé písmenká - všetky, dokonca niektoré už aj písané, čísla do dvadsať, všetky farby bez pomýlenia, a plienky sme zahodili pred 4 mesiacmi.
no tak maš asi genialne dieta 😉
tak ju pekne rozvyjaj aby ste to dotiahli čo najdalej...
ani nemala dcera dva roky a už vedela pismena farby čisla a žiadne učenie sama chodila a pytala sa a žiadne to je e ako hrabličky alebo žlta ako slniečko dostala odpoved a zapamätala si v školke bola najmladšia mala 2 roky aj sedem mesiacov ale vedela veci ako 5 ročne dieťa a od psychologičky bol zaver perfektná pamäť a na zakladnej škole ju super využiva 😉
ešte som chcela dopisať že ked mala dcera tri roky prišli sme na naštevu k jej kamaratke a jej mama si sa jej opytala aka je toto fabra ? dievčatko malo tiež tri roky odpoved povedala zle a čo urobila jej mama ? riadnu jej treskla po hlave 😠
@imarikai u nas tak isto, uci sa sam, no ked ho to bavi, ked nieco nechce tak nechce, sak sa to nuci. sikulko je vleiky, basniciek, pesniciek vie hadam 30, ale na druhej strane ma plienky stale, 😠
pozna pismena, farby, zvierata, znacky a typy aut, vselico.
ta kamoska to presne takto riesila, nebavime sa, nemam silu vysvetlovat niekomu , ze jej dieta je uzasne, aj ked nevie v podstate nic z tychto veci. to by mala kazda mam vediet sama, ale teda malj mi je luto. lebo udajne je dievca ma vedet vsetko skot ako chlapci 🙄
Ja to nepovazujem az za taku zvlastnost, poznam viacero deti, ktore uz male ovladaju abecedu (teda vedia precitat pismena). Aj moj starsi je taky, mal rok a pol a tie pismena sa naucil z jednej knizky (vlastne to zacalo s podlozkou do vane, je tam napisane "hippos love to swim", tak sa pytal, co to tam je), takisto znacky aut a potom cislice 0-9. Teraz unho "letia" klimatizacie, vsetky mozne znacky, stale ich po meste hladame a on presne vie, ktora je ktora. A to naozaj nie je take, ze sadneme si a teraz sa budeme biflovat abecedu, lebo chcem mat inteligentne dieta. Velmi vela si tie deti dokazu zapamatat, mat taku pamat ja, hned je zivot lahsi. 😅 Ci to nejako suvisi s inteligenciou, neviem... Podla mna to je najma pamat (obrazova). Vacsina deti je vraj neprekonatelna v pexese (ked hraju s dospelymi).
Inak je velmi pohodlny, plienok sa zbavit, kdeze, ani za svet...
@deina
@zuzka1. moj je bez plienky par dni iba na noc ma u nas bol problem že tam sedel par sekund a ušiel ale par dni dozadu som ho tam posadila a zabavala ho kreslila mu ukazovala knižky ked sa postavil prestala som tak si znova sadol a vycikal sa tam ja som mu tlieskala s dcerou vyhadzovala som ho do vzduchu proste radosť a krik v celom byte museli ma počuť až na prizemi a potom už to išlo krpecovi som povedala nech ide na nočnik a to sme stale strážili aby neokrstil koberec na treti den si sadol na nočnik sam aj si sam zatlieskal a dostal slipky 🙂

Temu /docasne/? zamykam, pokial sa neukludnite!