icon

1,5 ročná pozná abecedu. Vadí to?

dulius
12. apr 2010

Ahojte, ako su na tom Vase deticky?
Nasa Dianka ma 1.5 roka a uz pozna celu abecedu, aj v podstate cislice od 1 po 9
je to OK? ja neviem, je to moje prve dieta, nemam skusenost, kedy sa deti ucia abecedu a tak

geegee
12. apr 2010

bubba, aj pre deti su testy na zistenie inteligencie 😉

bubba
12. apr 2010

geegee ja hovorim o beznom pozorovani rodicom 😉

geegee
12. apr 2010

ok 🙂

katka.carska
12. apr 2010

Dulius, mna by prekvapilo viac to, ze by vedela vsetky tie pismenka vyslovit. Ak jej to ide, tak to je fakt sikulka.
Co sa tyka abecedy, sa mi to zda trosku skoro. Ale na druhej strane z toho co pozorujem v okoli, su deticky schopne sa toho naspamat naucit kvanta, hlavne ked sa im to casto opakuje.
Pamatam si na scenu z obchodu, ked maly chlapcek, no poriedne este chodit nevedel a pismenkoval, co bolo na krabici.

zuza.m
12. apr 2010

moja sestra vedela okolo roka recitovat basničky a a ja som okolo 2rokov začala len rozpravat.deti su individualne a každe bavi niečo ine.duliusovu malu bavia pismena,, mojho zase behat po schodoch 😅 možno nemam genialne dieta ale je rozumny a vnimavy aj bez toho aby vedel rozpravat a čitat psimenka.myslim že nič nestratime..
ja osobne podporujem maleho čo ho bavi tak že kludne čitajte aj pismenka ked chce. 😉

adrolka
12. apr 2010

zaujala ma táto téma 🙂
ja som sa tiež prekvapila, ked mi moja malá(mimochodom ešte veľmi málo rozpráva!) pred pár mesiacmi vymenovávala písmenká. pozná ich všetky, ale tak, že nie abecedu, len zvlášť písmenká. to isté je s číslami 1-10. nevie napočítať, ale po jednom ich vždy správne pomenuje. to isté s farbami. pozná ich všetky, okrem zlatej a striebornej 😀 . prvú farbu vedela čiernu, potom to bola fialová a potom všetky ostatné (. podotýkam, že som ju to ja neučila!!!! žiadne nútenie nič. skôr to bol pre nás šok, ked som postupne zisťovala, že hoppá!!! veď ona o vie!!! ináč "hovorí" oveľa slabšie a menej ako jej dvojička. isté je, že aj farby aj čísla aj písmenká pozná z kombinácií: má obľúbené dvd, kde sa spieva a tam sa toto spomína, plus veľa si "čítame" od malička majú baby rady knižky, ale skôr si opisujeme všelijako obrázky..
a jedna historka, z ktorej mi vážne spadla sánka: čítame si večer pred spaním knižky. v tejto sú písmenko a k tomu obrázky blabla. bolo tam malé tlačené "d" a ja hovorím, že "aha tu je aké písmenko? a malá mi nato povie, že " p" . hovorím jej, že nie to je dé. malá sa otočí dole hlavou a usmeje sa na mňa a ukáže na to písmenko a povie "pé" akoby chcela povedať, že mama čo nevieš, takto je to pé 🤐 ...no musela som to chvíľu predýchať......

zuzana76
12. apr 2010

adrolka, nasmu malemu sa to iste stavalo s dvojitym W, tiez ho najskor pomenovaval ako m, stale to bolo M, len pre neho bolo proste dolu hlavou, deti su uzasne, ukazu nam take veci, co my dospepli uz vobec nevnimame

adrolka
12. apr 2010

😀 zuzka presne!!!! tiež si myslím.. už ked som si myslela, že malá je asi teda pomalšia vo vývine, potrebuje čas (jej dvojička už spája slová do viet), ona vôbec..a potom hopp a prekvapí nás všetkých takýmito vedomosťami.... myslím si, že ona sa venuje len tomu, čo ju zaujíma a to sú práve farby/čísla/písmenká. miluje spev, ked jej niekto spieva, melódiu trafí dokonale k tomu si dokomolí nejaké slová do toho, lebo nevie hovoriť.....ona vianočný stromček volá tak že, baddabá!!!! na melódiu jingle bells.
a na hocičom kde sú kódové čiary - preštuduje pozorne, pod tými čiarami sú také drobné čísla.. no ona sa venuje najprv tomu a až potom tej danej veci... aj na knižkách najprv hľadá na obale to... ja neviem...niekedy mi to pripadá ako autistické črty...... 🙄

zitaje
12. apr 2010

Nuz, necitala som uplne vsetko, ale podla mna to je take - no ako by som povedala - no dost jedno, ci v roku a pol pozna vsetky pismenka, alebo ziadne. V roku a pol je to len rarita, ale inak to o nicom nesvedci, teda len o tom, ze dieta sa zaujima o svoje okolie a je vnimave, a to je fajn. 😉
K prispevku na predchadzajucej strane, ze 1,5 roka stare dieta este nevie co rozprava a povie co ho naucia, vycika sa, ked ho daju, ale nepyta sa a pod. Deti sa vyvijaju ozaj velmi rozne a kym som mala len jedno dieta, aj mne to bolo obcas az nepochopitelne, co rozpravali niektore maminy 😀 . Ja mam vcelku normalne, ci priemerne deti, teda ziaden extrem. Su sikovne. Napr. mladsia je od 17 mesiacov bez plienok a sama sa pytala. Zacala spajat slova a casovat (jasne ze len jednoduche veci) skor nez zacala chodit, cize v roku. Starsia zas v 2 rokoch vedela vyslovit R aj hocikde v slovach, poznala aj nejake pismenka, ale citat sa naucila az v 6 rokoch. A bicyklovat sa az v 7. 😉
No slovom myslim si, ze vela deti ma cosi, co vie ovela skor, ako rovesnici, a tak isto aj nieco, v com je pozadu. Jedna moja kamoska v 4 rokoch precitala Vojnu a Mier 😀 moc tomu asi nerozumela 😝 ale uz ju nebavilo, ze kazda kniha sa tak skoro skonci. Teraz je z nej sice velmi sikovna a inteligentna, ale celkom normalna dospela.

dulius
autor
13. apr 2010

jeeej, dakujem Vam vsetkym zienky ;)
pekne som tu prisiel, ked bolo 69 odpovedi ...
niektore odbpovede boli naozaj detailne, ine len vysmechom, ale tak je to vsade a stale
este raz dakujem a prajem pekny dnik vsetkym a usmievajte sa 🙂

janka_pn
13. apr 2010

dulius, mne sa fakt paci, ze v jedne tvojej teme je tvoja dcerka az nadprirodzene kraaaasna a v inej je dokonca aj velmi inteligentna 😉 my ti vsetci verime, je to mozne, pretoze vsetky nase deticky pre nas take su... 🙂 😵

watergeenie
13. apr 2010

🙂 Janka_pn - super!!!! 🙂
Podla mna to nie je az taky zazrak, vela deti by sa to naucilo, ved to nie je naozajstne citanie, ako uz tu baby pisali, to je vizualna pamat a v tom su deticky dobre. Nas maly napriklad ked vidi niekde 0 tak hovori "ou tu" (02) a ked vidi X tak hovori "adio epkes" (radio expres), lebo to ma z reklam, ale to neznamena, ze vie citat. Neviem na co by sme ich v takom veku ucili abecedu, ovela lepsie sa mi zdaju basnicky, pesnicky, zvieratka, pripadne farby a take veci. Ale ked ju to bavi....

janka_pn
Odpoveď bola odstránená
gina333
Odpoveď bola odstránená
nice202
Odpoveď bola odstránená
nice202
Odpoveď bola odstránená
gina333
Odpoveď bola odstránená
janka_pn
Odpoveď bola odstránená
katka.m
Odpoveď bola odstránená
dadis
Odpoveď bola odstránená
janka_pn
Odpoveď bola odstránená
dulius
autor
14. apr 2010

katka.carska: ona tie pismenka samozrejme vie aj vyslovit, nie len ukazat
teraz som jej kupil take aj cisielka, co si vklada, take drevene so zvieratkami a uz aj tie vie pekne precitat

inak niektore tu pisali W, M ... jasne M, T, E . take vedela hned, predsa mama, tata, ema ... a W - tiez to bolo pre nu M, xixi ... ale uz je to W, takze pohodka ... este G jej robi problem, sem tam povie C, alebo Q ... Q sem tam povie ako O, ale uz aj kve z nej vyslo, takze pohodka

ale ako vidim, je Vas tu viac, co mate sikovne deti ... som zvedavy ako na tom bude s jazykmi, bo ja len tu anglictinu viem, na komunikacnej urovni, ziaden profik, manzelka zasa jazyky nema rada, no uvidime 🙂

dulius
autor
Odpoveď bola odstránená
janka_pn
Odpoveď bola odstránená
henri001
Odpoveď bola odstránená
janka_pn
Odpoveď bola odstránená
janka_pn
Odpoveď bola odstránená
dulius