1,5 ročné dieťa sa bojí piesku
ahojte, precitala som kopec diskusii, ale nikde som nenasla to, co hladam. Mam 1,5 rocnu dcerku, ktora sa boji piesku uz od prveho stretnutia s nim (10 mesiacov). Ked som ju prvy krat minule leto posadila do piesku, tak sa na neho pozerala, ale akonahle sa ho dotkla s rucicakmi, bol ohen na streche. Zacala kricat, jacat a tak som ju radsej vzala prec. Skusala som to este minule leto par krat - aby pozorovala deti pri hre v piesku, aby si isla k nim sadnut.. ona ich pozoruje, ale akonahle sa dotkne rukami alebo bosymi nohami piesku, chyti ju panicky strach a reve. Povedala som si, ze vyrastie a tento rok to bude lepsie. Dnes som ju vzala po dlhej dobe do piesku - bolo tam kopec deti, mala kyblik, lopatky, aj tam isla (bola samozrejme obuta a oblecena), ale akonahle sa ho dotkla, tak ako keby sa triasla. v pieskovisku pozorovala ine deti, ale ani za svet sa piesku nedotkla. Nemate podobnu skusenost? Neviem ci je to nejaka fobia, ziadnu negativnu skusenost s pieskom nema, nikto jej nikdy nehodil piesok do oci alebo tvar alebo kdekolvek inde. To iste je vo vode. Vo vani je to celkom v pohode, nesmie jej ist voda do oci, to hned uteka prec. akonahle by som ju chcela dat do sprchy alebo ju osprachovat vo vani, je ohen na streche. tiez nema rada, ked na nu lejem vodu. Som rada, ze tam vydrzi aspon 5 minu so vsetkymi moznymi hrackami a ja ju stihnem umyt. a este ma strach z cudzich ludi - nie zo vsetkych, vacsinou su to muzi a starsi muzi. neboji sa akychkolvek muzov pokial maju pri sebe nejake male dieta alebo aj vacsie, ak su sami, tak sa ku mne tisne, place, nediva sa im do oci, sklopi zrak ako keby sa hanbila.Je to aj u zien, ale iba u niektorych. nedajboze sa jej niekto prihovori, kto jej nesedi, je zle. Na vsetko ju dopredu pripravujem, ze pride navsteva, ze ju maju radi vsetci a tak, tak to trosku lepsie znasa. Prve minuty su divne (place, alebo sa skryje alebo sa tuli, chce ist na ruky), ale po takyc 5-tich minutach je ok. akonahle pride k nam na navstevu niekto s malym dietatom, pripadne zvieratom, tak je vsetko ok. poradite mi? bola som s nou u psychologicky - ten piesok som nespominala, ale na ostatne veci mi povedali 2 psychologicky, ze to je k veku primerane a ze ona z toho vyrastie.. mate podobne skusenosti - ten piesok ma hlavne zaujima lebo viem, ze deti zboznuju piesok, ale ona akonahle sa jej dostane do ruk, tak je hotova - vadi jej to, chce si utierat ruky hned, ten kontak piesok a telo je hrozny. a este jedna vec - vedla pisekoviska kam chodime je aj jedno strkovisko - ihrisko s jemnym strkom, tak to jej vobec nevadi, prehrabava sa v nom, sype kamienky do kyblika, na hlavu, rozhadzuje nimi, vala sa po nich, ale piesok absolutne.. nechapem a dost ma to znepokojuje..
Baby a boj vie pekne sám papať a nechce, lebo mu vadí, keď sa okydá.. a vonku sa boji ísť na trávu a keď už sa odváži a behá a náhodou spadne, tak tiež bez rúk sa stáva a ide za mnou nech mu ruky hneď oprasim a utriem 😄 a ja napríklad.. neviem či to je fóbia, ale keď počuje suchat o niečo papier alebo kartón tak mi to robí zle a tiež kartón nechcem ani chytiť lebo už len ten dotyk mi je nepríjemný 😝
A este mojej dcerke vadili hracky, ktore vydavali akukolvek melodiu. Zo vsetkeho sme vyberali baterky 😱😊.. a tiez z toho vyrastla. Aaale, stale neznesie spinu na dlaniach a chodidlach. Ked sme na plazi, tak postaveni hradu z piesku, utekame umyt ruky. Po tom ako ide von z mora a ma piesok na mokrych nohach, ide rovno pod sprchu, vadi jej to na mojeych nohach, na suchych nie. Nastastie to nie su ziadne hrozostrasne fobie/ritualy.. 🙂
Ja by som ju nenútila . Ju to casom prejde . Veď o co ide ? Jednoducho s ňou do piesku nechod . Moja mala ( este trochu ma - ma 26 mesiacov) to iste s vodou . Ked som ju sprchovala, kúpala , tak hystericky kričala - musela som ju ale žiaľ umývať 😞, avšak bolo to az v takom štádiu , že som ju dlho umývala len tak pri umývadle , lebo fakt mala zo sprchy panicku hrôzu . Teraz , asi cca 2 mesiace necelé sa uz sprchuje normálne . A bazény, more detto . Chodili sme na kúpalisko aj minuly , aj tento rok a nula bodov . Deti ju volali , ja som vošla a volala ju - ona ani nohu nedá do bazéna . Ale nevadí 😊 Pri mori trávime každý rok veľa času , prvé dni sme na plazi museli ist ďaleko od mora 😂 Pred odchodom uz sedela pri vode, ale tak , aby sa jej nedotýkala - len sa nahla a na lopatku nabrala vodu a tak- ale nohy , zadok , vsetko museli byt v suchu 😀 A to sme boli vyše mesiaca každý den na plazi 😀😀 deti sa šaleli , sestra ju volala do vody - nepohlo to s ňou . Ale nevadí , sme sa hrali na suchu 😀 Veľa deti ma takéto fóbie , myslím , ze z toho vyrastie , nesilila by som to 😊

@mirkafi mám švagra a ten sa za svätého nedotkne cibule!!! Ani ti ju nepodá, nedvihne zo zeme nič. Dlho mal fóbiu z igelitky. Žiadna igelitky z obchodu. Aspoň vieme odkiaľ to tie obchodné reťazce majú, keď ich spoplatnili. Veď keď ich nepotrebuje on, nemusia ani druhí 😂