1,5 ročné náročnejšie dieťa
Ahojte maminky.
Mam dve deticky.Jednu 4rocnu a 1,5rocnu.
Poradte mi ako reagujete alebo ako sa spravate ked ma dieta zachvat hnevu a odporuje?
Ja to proste nepoznam.Prva dcerka nikdy nebola taka,zeby sa hadzala alebo buchala si chlavu a robila sceny.Ono to bude aj tym,ze sú dve teraz a mladsia ziarli.
Chce babiku co ma starsia,lenze ta je na nu strasne naviazana a mladsia ma popritom tu istu babiku aby sa nehadali.Lenze to nepomáha. Ona chce proste vsetko co ma ona,zoberie a uteka.Aj ked jej vysvetlujem dokola,ze len tak sa nieco neberie alebo sa poprosi atd atd.
Ona aj ked nie je podla nej ,hadze sa.Vonku si nechce dat ciapku alebo klobuk,dava dole ponozky.Dokola len vysvetlujem a vysvetlujem a vo mne to popritom vrie.Robi akokeby vsetko naschval.My ideme na prechadzku iny smer ,no jej to nevadi,ona ide na druhy.Maju sa so starsou radi ale mladsia ju aj bije niekedy.A ja uz nevladzdm.Nenecham zase aby nejaky skriatok ju tlkol a hadzal na nu tvrde hracky.Poradte ako reagujete vy?
Lebo sa bojim ze tie nervy neudrzim niekedy.
Mame aj problem s jedenim,malo papa a ked tak postavi sa na stolicku a robi blbosti.Dam ju du dole,nech si vyberie ci chce jest alebo nie.A dojedli sme.
Povaha. Co ine. Aj moja 18m je podobna. Ale nedovoli si iz trieskat hlavu o zem. No nervy ma neskurocne. Ona vacsinou place os hnevu. :D Snazim sa najst to,co potewbuje. Zistujem,ze je to fyzicky dotyk (objatia,mojkanie) a travit cas len s nou (tancujeme si spolu,hadzeme balon,kreslime,citam jej..) no a pevna ruka (hra sa s jedlom,chapem,ze je artisticka povaha,no s jedlom sa hrat nebude,dojedla a hotovo,nechce zdvihnut hracku zo zeme,ked upratujeme alebo je to 10ta vec za den,ktoru len tak necha na zemi,lebo sa rozbehla inde,trvam na tom a opakujem a vediem ju za ruky k hracke,aby ju dvihla,moze revat a vrieskat,kolko chce,nakoniec dvihne). Snazim sa opakovat si jeb kvality a ze je mala a chape veci inac..a vcitit sa..aj ked je povahovo ina ako ja (starsi je mala verzia mna :D) takze ja chapem,ze ju nerozumiem dostatocne..a to mi niekedy pomaha prezit den. :D
U nás funguje keď ju počas scény vezmem za ruku a dám do izby nech sa tam vyplace, ja nie som zvedavá na scény …keď nemá divákov prestane… potom otvorí v klude dvere a je zlata… akoby sa nič nestalo… alebo sústredím kej pozornosť na niečo iné
Dakujem vam,som rada,ze v tom nie som sama.Snazim sa s nou travit cas,no je pravda,ze je ho menej ako pri prvej a poviem pravdu,ze som tak vycerpana,ze ani nemam naladu.V noci je co hodina hore a place a len prso dokola.Manzel je cely den v práci a chodí večer a k tomu domacnost plus psa vyvenčiť.Ved to isto poznate.A ked este mala je taka protiva ze bije seba aj starsiu a robi vsetko naopak,tak som uplne ko.
@miirkka1
Musis byt trpezliva, milujuca ale zaroven razna. Opakovat, vysvetlovat, nestresovat sa. Je to uplne normalne spravanie dietata v tomto veku, aj ked z toho salies, verim tomu.
Je proste ina povaha, treba ju prijat. Vyrastie z toho, mali sme to rovnake. Z nasej malej revali aj babky, ze toto este nevideli 😃 teraz ma uz 3 a pol a je to najvacsie zlaticko na svete, poslusna, v skolke ju chvalia, mila, laskava.... drzim palce
....podaktore by ste sa celkom dobre uplatnili ako bacharky 🙈
@misana84 zavriet decko do izby v hneve, smutku, strese teda rozhodne nie je ziadny "zakrok". Ze si ucitelka ani nepis...z toho je mi fakt zle, ak niekto, kto ma vychovne posobit na cudzie deti nema ani elementarnu vedomost o naladenej vychove.
Bud si ista, ze zatvaranim do izby si zaistis o tych 10 rokov inaksie zazitky s vlastnym dietatom.
@bona_dea tak nás pouč … ako mám riešiť situáciu? Dajte pani radu…áno vysvetľovať to pomáha keď je dieťa kludne… nebojte sa vysvetľujem všetko a všetko rozumie… ale keď má amok? Nepomáha ani vysvetľovanie, ani objatie… a zistila som, že raz zabralo keď som ja odišla od nej a potom prišla sama sa pomojkat a prestala…
A k môjmu pôsobeniu učiteľky… učím na strednej a pripravím deti tak na výšku ako nikto!!! Moja práca je pripraviť na povolanie ale jasne aj vychovávam lebo rodičia to nerobia… a viete čo? Funguje to!
@misana84 pisem niekde nieco o vysvetlovani? Vazne vacsina rodicov manevruje len medzi zakazmi, trestami a vysvetlovanim?
Skuste www.nevychova.cz, dnes tam bezi webinar k tejto teme.
@misana84
Pripajam sa k @bona_dea , taketo spravanie povazujem za zlyhanie rodica, ktory nevie, co ma robit. Skusala si sa zamysliet nad tym, ako sa to dieta citi v momente, kedy ma ten zachvat a je odvlecene a zatvorene v izbe? Teba nezaujimaju jej pocity. Nasa dcera tiez nebola mojkaci typ, ked sa rozculila, trieskala si hlavu o zem, bila seba aj nas. Ked som sa ju snazila objat a ukludnit, dostavala este vacsie nervy. Tak ona zurila a ja som bola pri nej a cakala, bez slov, ale aj bez nervov. Amok netrva 5 hodin vkuse, dieta sa vyzuri a uz odpozorujes, kedy to prechadza, vtedy uz dovoli pristupit, objat ci vyfukat nos. Da sa prehodit aj zopar viet o vzniknutej situacii a ubezpecovat, ze aj ked ma problem, si tu a mozete ho spolu vyriesit inak, nez revom a krikom.
Pri malych 1,5r detoch sa zda, ze je to ako hadzat hrach na stenu, ze nevidia, nepocuju a nechapu. Potom pride den, kedy sa vsetko ukaze ako zrkadlo a uvidis, co si do toho dietata naliala. Ze sa k tebe dieta sprava rovnako, ako ty k nemu a v pripade, ze mas zly den, nebodaj places, sedi pri tebe a caka, kedy ta moze objat a utesit ta. Da sa to zvladat aj v pokoji a ked to nevies, proste odstup, dychat do 10 a kontroluj sa. Moja mala preto nie je nevychovana, prave naopak. Vsade kam vstupime, tam ju chvalia. Kazdemu, kto ide pri nas sa zdravi a zela pekny den. V obchode sa po zaplateni pozdravi, podakuje a zakyva. Pri nakupe si moze vybrat 1 malu vec, ak si vyberie inu, tu povodnu musi vratit. Casto sa vzda malej hracky kvoli lizatku alebo dzusiku. Mohla by som pokracovat.
A ako sa zachova na strednej a v puberte? To nikto nevie. Ak si ucitelka vies, ze to ovplyvnuje vela faktorov, ale ak mas dojem, ze jedine prisnou vychovou sa da nieco dosiahnut, si na omyle. Takto od seba dieta len odstrcis a vybudujes medzi vami barieru. Viem o com pisem, v 19tich som sa odstahovala 300km daleko.
No tak toto poznám. Mám síce dcéru ale tá čo vyvádza , neskutočné . Plne chápem čo prežívaš. Dcéra je veru aj veľmi chvíľková. Nič ju nebaví viac ako 5 min čiže vyžaduje moju neustálu pozornosť a už pomaly človek ani nevie čím ju zabaviť. Skúšala som veru už aj ja hocičo, aj mojkanie aj ju dať do ohriadky -tam ju nechať vyplakať ..no hocičo a musím priznať veľa krát som už na nu vyhrkla nakričala a dala aj po zadku čo je samozrejme moje zlyhanie, beriem to. Toto pochopia len mamičky ktoré to zažili. Veľa pridáva k situácii vyčerpanosť a bezmocnosť mamičky. Muž cele dni v práci čiže som nanu sama bez pomoci babičiek. Prežívam momentálne to isté. Vydržať, držím palce. 🙂

Mame rovnake deti ale takuto povahu ma hlavne starsi. A manzelova technika zabera-drzi si aj za pouzitia mensej sily to, co ziada a NIKDY neustupi. Silou myslim to, ze ked surodenec vytrhne z ruk hracku mladsiemu, manzel napomenie a ked nechce dat, okamzite vezme z ruk a vrati mladsiemu. Proste smola